Ethereum se bori s EOS-om za budućnost Dapps-a i nadmoći pametnih ugovora

oglas Phemex

Do prije nekoliko mjeseci Ethereum je bio vrhovni vođa i uživao je monopol kada je trebalo graditi Smart Contracts i Dapps na blockchainu. No kako su projekti sazrijevali i premještali se iz Ethereum Mainneta u svoje Mainnets, konkurencija se povećavala za hosting Dappsa i drugih projekata. Kako je mreža Ethereuma zagušena i što su se počeli povećavati problemi s skalabilnošću, mnogi su projekti odabrali ove novije blockchaine. Na takvim konkurentima koji pokazuju znakove oduzimanja krune Ethereumu je EOS. Uspoređujući to dvoje, EOS ima svojih prednosti, ali još uvijek postoje neka mjesta na koja Ethereum ima odgovor.

EOS dobiva snagu nad Ethereumom

Kao što je poznato, Ethereum Blockchain trenutno je vodeća svjetska mreža za razvoj decentraliziranih aplikacija. Međutim, čini se da je EOS mreža za petama. Prema podacima iz dappradar.com, postoji ukupno 13 dApps koji su vidjeli više od 300 korisnika u posljednja 24 sata. Od toga 6 na Ethereumu i 7 na EOS-u.

Ether top aplikacije

ethereum

EOS top dApps

EOS

Također pročitajte: Nakon što padne više od 40% u tjednu, Ethereum se vraća iz pepela

Razumijevanje osnovne razlike prije uspoređivanja

Ethereum je distribuirana računalna platforma i operativni sustav zasnovan na blockchainu koji podržava razvoj pametnih ugovora (skriptiranje). Ethereum koristi decentralizirani Turingov kompletni virtualni stroj, Ethereum Virtual Machine (EVM), za izvođenje skripti koristeći svjetsku mrežu javnih čvorova. Njegov interni mehanizam određivanja cijena pod nazivom “Plin” koristi se za umjeravanje neželjene pošte i raspodjelu sredstava na mreži.

Ethereum implementira model konsenzusa dokaza o radu (PoW) i ima prednost što je prva snaga na sceni pametnog ugovora i decentralizirane aplikacije (dApp). Nedavno je platforma kritizirana zbog visokih naknada za transakcije u medvjeđim tržišnim uvjetima, nedostatka skalabilnosti u niskoj transakciji (približno 15 u sekundi), kašnjenja u izvršenju transakcija (6 minuta za potvrdu transakcije) i malog postotka mreže transakcije koje proizlaze iz aplikacija.

S druge strane, EOS se oglašava kao temeljno rješenje za različita pitanja blockchain infrastrukture, poput skalabilnosti. Integrira delegirani protokol provjere uloga koji u osnovi funkcionira poput sustava namjenskih delegata koji su zaduženi za provjeru transakcija.

Iako već postoji nekoliko mreža temeljenih na blockchainu koje također olakšavaju decentralizirane aplikacije, EOS naglašava kritična pitanja koja muče blockchain i pokušava riješiti problem brzine, skalabilnosti i fleksibilnosti koji često pogađaju uska grla u izvedbi na ovim platformama.

Ključne razlike između njih dvije u smislu stvaranja Dapps-a su kako slijedi

Skalabilnost

EOS finalizira transakcije u jednoj sekundi i ima protok do 6000 transakcija u sekundi.

Međutim, Ethereum mreža se mnogo puta zaglavila jer je maksimizirala svoje transakcije u sekundi.

Naknade za transakcije

EOS se može pohvaliti nula naknada za transakcije. Umjesto naknade, izvršavanje pametnog ugovora zahtijeva da uložite tokene koje odmah dobijete natrag nakon izvršenja. Dapp programeri odabiru jesu li oni ti koji dijele tokene za svoje korisnike ili korisnici moraju ulagati vlastite.

Ethereum zahtijeva da sagorijevate ETH (plin) prilikom izvršavanja pametnih ugovora. Količina plina koju trebate sagorjeti ovisi o zagušenju mreže kao i složenosti vašeg ugovora.

Model žetona

Uz EOS, tokeni se također mogu koristiti za pristup mrežnim resursima. Korisnik koji ima 1% opskrbe tokenima smije imati 1% mrežne memorije, izračuna, propusnosti i pohrane. Korisnici nisu dužni plaćati naknade za transakcije. Umjesto toga, moraju posjedovati ili unajmiti EOS tokene.

Ether token koristi se za plaćanje mrežnih naknada, podvrgnut je brzini, što znači da vrijednost tokena neće linearno rasti s usvajanjem mreže.

EOS još uvijek mora prijeći dugačak put, ali ako Ethereum ne uspije na vrijeme popraviti svoje probleme, EOS će najvjerojatnije postati odabrana platforma koju će programeri koristiti u stvaranju aplikacija potrošačke ocjene. Dugo očekivana nadogradnja Carigrada navodno će biti pokrenuta na testnom mreži Ethereum već sljedeći mjesec, a promijenila bi stvari i za Ethereum. U međuvremenu, sve što entuzijasti kriptovaluta mogu učiniti je pričekati i vidjeti, jer se takvo preuzimanje neće dogoditi preko noći.

Tko će dobiti bitku za Dapp Supremacy – Ethereum ili EOS? DO nas obavijestite svoje stavove o istom.

Da biste pratili ažuriranja DeFi-a u stvarnom vremenu, pogledajte naš DeFi feed vijesti Ovdje.

PrimeXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map