Kako Cartesi može ublažiti probleme skaliranja Ethereuma

oglas Phemex

Postoji više načina za skaliranje blockchaina. Zapravo postoje desetke, svaka sa svojim prednostima i kompromisima u pogledu privatnosti, sigurnosti, namire i smanjenja naknada. Tema skaliranja blockchaina ušla je u razgovor 2017. godine, kada je Bitcoin mreža bila jako zagušena, a Bitcoin Cash se rastavio kao veća blokovska alternativa. Međutim, tijekom proteklih 12 mjeseci o skaliranju se raspravljalo gotovo isključivo u kontekstu Ethereuma, čija je popularnost vidjela da je podlegao istoj sudbini kao i Bitcoin tri godine ranije.

Defi eksplozija 2020. godine, povećani volumen stabilnih valuta, uzgoj prinosa, ponzi igre i pametni ugovori gladni plina učinili su svoj danak na Ethereumu, zbog čega se njegov mempool punio, a transakcije nalijetale na stotine gweija tijekom Rujanski vrhunac. Skaliranje Ethereuma tako da može obraditi više transakcija u sekundi (tps) i po nižoj cijeni složen je i višeznačan izazov za koji će trebati godine. Mnogo hvaljena nadogradnja mreže na ETH 2.0 još je nekoliko mjeseci, ako ne i duža. Ovdje i sada jedan projekt vjeruje da je pronašao način da olakša napor Ethereuma. Ali da bi to postigao, Cartesi mora privući sljedeći val programera dApp-a.

Problem sa pametnim ugovorima

Pametni ugovori kôd su koji Ethereum povezuju. Njihov samoizvršni kôd automatizira širok spektar zadataka koji su se nekada obavljali ručno, od podmirivanja šteta od osiguranja do isplate oklada. Pametni ugovori su ono što čini Ethereum, Ethereum – i EOS, EOS po tom pitanju. Bez ove mogućnosti, blockchains druge i treće generacije bile bi glupe mreže, sposobne za ništa sofisticiranije od usmjeravanja plaćanja peer-to-peer.

S pametnim ugovorima, posebno onima na Ethereumu, postavljanje i interakcija s njima ima trošak proporcionalan količini računanja. Što više posla ugovor mora obaviti na lancu, kao što je izvršavanje više upita ili transakcija unutar jednog bloka, to ćete više platiti. I dok korisnici koji plaćaju u ETH-u komuniciraju s dotičnim pametnim ugovorom, programeri su ti koji moraju platiti za njegovo postavljanje na glavnu mrežu. Ovog ljeta troškovi primjene standardnog ugovora ERC20 porasli su na više od 1 ETH, što je mnogim potencijalnim programerima stavilo cijene s tržišta.

Cartesi želi stvari oduzeti

Cartesijevo rješenje za skalirajući problem Ethereuma – a i za druge blockchaine, ako postignu sličnu zagušenost – jest da veći dio izračuna odnese izvan lanca. Ideja je da programeri dApp-a mogu učiniti da se većina obrade odvija izvan mreže Ethereum, a samo će se konačni ishod izračuna emitirati na glavnom lancu.

Da bi se to postiglo, Cartesi je razvio dva proizvoda. Prvi, Descartesa, je SDK koji omogućava programerima da kodiraju pametne ugovore pomoću uobičajenog softvera, a ne Solidityja – Linux da budemo precizni. To olakšava programerima koji nisu podignuti u rovovima Ethereuma da instaliraju aplikacije koje rade s poznatim programskim jezikom.

Drugi proizvod, Noether, je bočni lanac za privremenu pohranu podataka. Dizajniran je posebno za Cartesi dApps koji će raditi na Ethereumu. Mnogo podataka koji se koriste tijekom interakcije s aplikacijama – bilo da su decentralizirane ili uobičajene – ne treba trajno pohranjivati. Noether će razvojnim programerima dApp-a omogućiti jeftinu pohranu podataka na zahtjev i s velikom propusnošću.

Od ova dva proizvoda, Decartes, sa svojom sposobnošću da dApp logiku učini obradivom u stvarnom, izvanlančanom operativnom sustavu, ima potencijal smanjiti troškove pametnih ugovora. Međutim, Noether je taj koji će uvjeriti razvojne programere da primene dApps koristeći Cartesi, znajući da ih neće osakatiti rastući troškovi skladištenja ili uska grla transakcija.

Budućnost je brža

Budućnost Ethereuma i sličnih lanaca pametnih ugovora brža je u kojoj se vrijednost može prenijeti gotovo trenutno, na veliko i po izuzetno niskoj cijeni. To će se postići primjenom niza rješenja za skaliranje, kako na protokolu tako i na razini i na sloju 2.


Kada je Segwit uveden u Bitcoin mrežu 2017. godine, smanjio je veličinu BTC transakcija, smanjio naknade i omogućio obradu više tx po bloku. Međutim, naknadne nadogradnje koje Segwit omogućuje, kao što su Schnorrovi potpisi, dugoročno će učiniti više za skaliranje lanca i privatnost.

Slična je priča s Ethereumom. Čak i prije pokretanja ETH 2.0, na tržište će se pojaviti rješenja za višestruko skaliranje, pomažući olakšati zagušenje mreže za sve korisnike. Bočni lanci, zk-skup, Plazma, xDai, i Cartesijev okvir dApp hostinga bit će ključni za postizanje toga. Iako trenutno niti jedno rješenje za skaliranje ne može popraviti Ethereum, alati postoje kako bi ublažili zahtjeve postavljene na glavnom lancu. Ako Cartesi može uvjeriti više programera da grade na njegovom dApp okviru i izvrše računanje izvan mreže, to neće samo učiniti uslugu programerima – pomoći će cijeloj zajednici Ethereum.

Da biste pratili ažuriranja DeFi-a u stvarnom vremenu, pogledajte naš DeFi feed vijesti Ovdje.

PrimeXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map