Nevjerojatan konkurent: Može li se mreža Elastos natjecati s Ethereumom za usvajanje Enterprise Blockchaina?

oglas Phemex

Usred ludila decentraliziranih financija i nadolazećeg prelaska na provjeru uloga, vijest da je JPMorgan rasprodao svoj blok Quorum ConsenSysu možda je primila manje pažnje nego što s pravom zaslužuje. Iako su vijesti bile glasina od ranije ove godine, ipak predstavlja dobre vijesti za poslovnu zajednicu Ethereum. Konkretno, ConsenSys, koji je u veljači bio prisiljen otpustiti 14% svog osoblja. 

Uzimajući u obzir previranje oko blokchaina poduzeća u 2017. i 2018., mnogima se može učiniti neobičnim da se sektor bori. Razlog je vjerojatno prilično prozaičan – tehnologija nikada nije bila spremna ispuniti očekivanja koja su joj tada postavljena. Do danas se Ethereum nastavlja boriti s problemima skalabilnosti, a to se vjerojatno neće promijeniti dok ne završi puna nadogradnja ETH 2.0, što će potrajati još godinu ili dvije. 

 Međutim, iako nadogradnja 2.0 može riješiti izazove skalabilnosti Ethereuma, platforma i dalje ostaje čisto infrastrukturno rješenje. U međuvremenu su druge platforme preuzele neke od osnovnih mogućnosti Ethereuma i proširile ih u puni paket alata. 

Značajno, projekt ‘Smartweb’ Elastos se pojavio kao vjerodostojni poduzetnički protivnik Ethereuma, s mnoštvom značajki dizajniranih za privlačenje poslovnih korisnika. Možda dijelom zbog opsega projekta koji zaostaje sve do formiranje ‘Cyber ​​Republike’, Elastos leti nisko ispod radara posljednjih mjeseci, pa čak i posljednjih nekoliko godina. Međutim, vrijedan je dodatnog istraživanja projektnog pristupa korisnosti poduzeća. 

Sigurnost 

Kao jedna od najstarijih i najčešće korištenih blockchain platformi, Ethereum je vrlo siguran zbog svoje decentralizacije. Trenutno bi to koštalo više pola milijuna američkih dolara po satu za napad na Ethereum blockchain. 

Elastos je implementirao višelančanu arhitekturu koja se sastoji od glavnog lanca i povezanih bočnih lanaca. Glavni lanac je okosnica ekosustava, a ELA je njegov izvorni žeton. koji se spaja s Bitcoin-om. Možda iznenađujuće za sve one koji prije nisu bili upoznati s Elastosom, ELA rudarstvo je osigurano 70% brzine raspršivanja Bitcoina, što ga čini vrlo otpornim na napad. 

Decentralizirani identitet

Elastos također ima i druge sigurnosne elemente ugrađene u dizajn. Na primjer, dApps koji se izvode na platformi nemaju pristup tradicionalnom internetu, što stvara zaštitnu barijeru od zlonamjernih aplikacija. Umjesto toga, korisnik provjerava svu komunikaciju unutar dApps-a putem bočnog lanca koji koristi decentralizirane identifikatore (DID-ove). 

Dakle, ako dvije strane žele komunicirati u aplikaciji, kupiti uslugu ili igrati igru, mogu provjeriti svoj identitet provjerom DID-a. Čak i ako je aplikacija kompromitirana, stranke u transakciji morale bi se složiti povezati svoju aplikaciju s DID-om napadača kako bi napravile bilo kakvu štetu. 

Elastos je također član Zaklade za decentralizirani identitet, organizacije usredotočene na razvoj otvorenog i interoperabilnog ekosustava za decentralizirani identitet. Ostali članovi uključuju IBM, Microsoft, Hyperledger i ConsenSys. 


Elastos Tehnička struktura | Kredit za sliku: Voćnjak Elastos

Naknade za transakcije

Pametni ugovori možda su najznačajnija prodajna točka Ethereuma; međutim, zahvaljujući virtualnom stroju Ethereum, mnogi projekti sada kloniraju EVM kako bi pružili istu prednost. 

Elastos nudi mogućnost pametnih ugovora koristeći EVM kao bočni lanac, nudeći programerima sve blagodati Turingova cjelovitog programiranja pametnih ugovora s Solidity. 

Međutim, izazovi skalabilnosti Ethereuma znače da u vrijeme velikog prometa transakcijske naknade rastu. Iznenadna navala na DeFi vidjela je da Ethereum počinje popuštati pod pritiskom, povećavajući naknade za pametne ugovore povezane s DeFi-om blizu U nekim slučajevima 100 dolara

Smatra se da će prelazak na dokaz o udjelu donijeti određeno poboljšanje u pitanju naknada za transakcije. Međutim, sve dok se ne primijeni potpuno rješenje za oštrinu, protok Ethereuma i dalje će biti ograničen. Ako se potražnja nastavi neizbježno, naknade će vjerojatno ostati visoke. 

Elastos prevlada ovaj izazov korištenjem delegiranog konsenzusa o dokazima o udjelu koji vode uloženi čvorovi koji validiraju blokove za malu naknadu. Kako je pokretanje daleko jeftinije od Ethereum-ovog dokaza o radu, korisnici Elastosa mogu uživati ​​u nižim naknadama za transakcije.

Tehnički paket Ethereum Enterprise (kredit za sliku: LedgerInsights)

Ugrađena decentralizirana pohrana datoteka

Pohranjivanje podataka i datoteka na Ethereumu pretjerano je skupo, koštajući stotine tisuća dolara naknade za relativno malu količinu pohrane. Programerima su ostale dvije mogućnosti. Oni mogu platiti uslugu centralizirane pohrane, poput AWS-a, koja odbacuje mnoge prednosti decentralizirane aplikacije. Alternativno, oni također mogu koristiti decentraliziranu uslugu datoteka, poput Interplanetarnog datotečnog sustava (IPFS.) 

U svakom slučaju, to moraju sami postaviti za pokretanje svog dAppa. 

Elastos nudi decentraliziranu uslugu datoteka usmjerenu na privatnost nazvanu Hive ++. Ugrađena je u tehnologiju tako da programeri ne trebaju koristiti više usluga. Pomoću Hive ++-a korisnik može pokrenuti vlastiti čvor na kojem se svi podaci iz aplikacija i DID profila mogu sigurno pohraniti. U stvari, Hive ++ ima prednost nad IPFS-om po tome što je usmjeren na privatnost, ali i decentraliziran. 

Zaključak

Već nekoliko godina uspjeh Ethereuma stvara više problema za osnovni razvojni tim nego što mogu riješiti. Nadalje, držeći 100% napora usmjerenih na skalabilnost, Ethereum ostaje čisto infrastrukturno rješenje koje ne nudi puno iskoristivosti. 

Vrijeme potrebno za rješavanje ovih problema i otvorena priroda EVM-a dali su projektima poput Elastosa vremena da razviju cjelovitije, korisnije rješenje, spremno za trenutno usvajanje od strane poduzeća. Gotovo u bilo kojem slučaju upotrebe u kojem su privatnost transakcija, identitet i sigurnost najvažniji, Elastos nudi mnogo toga. Stoga ne bi bilo iznenađujuće ako projekt tijekom sljedećih mjeseci i godina počne dobivati ​​više pozornosti zbog svoje poduzetničke privlačnosti.

Da biste pratili ažuriranja DeFi-a u stvarnom vremenu, pogledajte naš DeFi feed vijesti Ovdje.

PrimeXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map