Razmjena Deutsche Börse za popis žetona norilskog nikla

oglas Phemex

Cijene kriptovaluta porasli su 2021. godine, a bitcoin je prednjačio i dosegnuo novi vrhunac od 40.000 USD. To je nagnalo male investitore na kupujte bitcoin kreditnom karticom, između ostalih sredstava plaćanja. 

Zahvaljujući ovom skoku cijena, tehnologija odgovorna za njihovo stvaranje izuzetno je stekla popularnost. Važna primjena blockchain tehnologije je digitalizacija ili tokenizacija robe. 

Nedavno je ruska tvrtka za rudarstvo i topljenje paladija Norilsk svojim partnerima izdala žetone na bazi roba. Njih je kasnije popisao Deutsche Börse. 

U ovom ćemo članku istražiti neke od osnova blockchaina i tokenizacije te njihove prednosti za ulagače. Analiziramo kako se interesi financija i robne industrije mogu preklapati i dopunjavati. 

Što je blockchain?

Blockchain je tehnologija koja stoji iza prve kriptovalute, bitcoina. To je nepromjenjiva, distribuirana knjiga koja vodi evidenciju svih transakcija koje se odvijaju na njezinoj mreži. 

Te su transakcije organizirane u blokove, a zatim povezane lancima putem kriptografije. Milijuni računala čuvaju točnu kopiju knjige, što bazu podataka čini potpuno otpornom na promjene. 

Nadalje, blockchain je decentraliziran i nema dozvolu, što znači da niti jedan entitet nema kontrolu nad njim. Prije dopuštenja većih izmjena baze podataka potreban je konsenzus svih sudionika. 

Što su pametni ugovori?

Pametni ugovori bili su prirodna evolucija blockchaina. To su kompjuterizirani ugovori pohranjeni na blockchainu koji se samostalno izvršavaju samo kada su ispunjeni određeni uvjeti. Te decentralizirane aplikacije omogućuju blockchainima da omoguće prijenos bilo čega vrijednog, ne samo novčanih transakcija. 

Na primjer, uz pomoć pametnih ugovora, korisnici mogu razmijeniti različitu vrijednu imovinu na blockchainu, poput premija osiguranja, ugovora o nekretninama, najmova, medicinskih kartona, digitalizirane umjetnosti i mnogih drugih.  

Korištenjem protokola poput popularnog ERC-20, pametni ugovori omogućuju nam da tokeniziramo bilo što vrijedno i razmijenimo njegov digitalni prikaz među vršnjacima. Sve to očuvanjem svih decentralizacije i transparentnosti koje koristi blockchain tehnologija. 


Koje su prednosti tokenizacije?

Tokeniziranje imovine i omogućavanje pristupačnosti putem blockchain tehnologije ima široku paletu prednosti: 

  • Izbjegavanje trećih strana – zahvaljujući svojoj decentralizaciji blockchain sredstva mogu se izravno razmjenjivati ​​između vršnjaka. Nadalje, pametni ugovori omogućuju autonomniju razmjenu, bez oslanjanja na manjkavu ljudsku interakciju. 
  • Smanjena prijevara – zahvaljujući transparentnosti blockchaina, krivotvorenje tokena postaje nemoguće, a istinitost je lako provjerljiva. 
  • Povećana likvidnost – tokeniziranjem nelikvidne imovine poput teške robe ili nekretnina, ona se može učiniti visoko likvidnom. 
  • Bolja transparentnost i sljedivost – zahvaljujući nepromjenjivosti blockchaina, svi podaci zabilježeni na njemu su konačni. To omogućuje sljedivost od kraja do kraja za sve tokene registrirane na mreži. 

Te su prednosti gurnule tvrtke poput Norilska da tokeniziraju robu i prezentiraju je u obliku I sličnos. 

Što je token Norilsk Nickel?

Norilsk Nickel je ruska rudarska i topioničarska tvrtka i smatra se najvećim svjetskim proizvođačem paladija i visokokvalitetnog nikla. 

Početkom 2020. godine tvrtka je pokrenula platformu za testiranje tokenizacije robe na Atomyze, a Hiperledger-temeljena na blockchain platformi. Tokeni na platformi podržani su raznim metalima koje je tvrtka iskopala, poput paladija, kobalta i bakra.. 

Norilsk očekuje da će tokenizirati najmanje 10% volumena trgovanja tijekom prve godine izdanja platforme. Ovaj bi broj mogao narasti na 20%, ovisno o potražnji partnera. 

Napokon, u prosincu 2020. godine bili su prvi tokeni na platformi pušten industrijskim partnerima Traxys SA i Umicore SA. 

Glavni razlog koji je tvrtka navela za ovaj potez je taj što žele isporučiti Nornickelove proizvode kupcima na učinkovitiji i transparentniji način. To je još jedan korak da tvrtka omogući odgovorno nabavljanje i sljedivost svojih metala. 

Atomizirati tokenizira imovinu pomoću tehnologije distribuirane knjige (DLT) s ciljem: 

  • Osigurati pristupačnost
  • Smanjite troškove 
  • Povećajte transparentnost 

Prema Atomyzeu, mreža radi na IBM-ovom javnom oblaku i u skladu je s EU GDPR-om. 

Od siječnja 2021., a prema a priopćenje za javnost Nornickela, tokeni digitalne razmjene konačno su se pojavili na javnoj burzi Deutsche Börse. Tvrtka je potvrdila da je ovo samo prvi korak na njihovom popisu ETC-a te da planiraju uvrstiti digitalne tokene na Londonsku burzu u sljedećih mjeseci. 

Zamotati

Blockchain se tek počinje poprimati u industrijskom svijetu. Primjene ove revolucionarne tehnologije su bezbrojne – tokenizacija, opskrbni lanac, farmacija, poljoprivreda – pametni ugovori povećavaju učinkovitost širokog spektra industrija. 

Ako projekt Norilsk bude uspješan, dužni smo vidjeti još ovih križanja između financijskog svijeta i robne industrije. 

Da biste pratili ažuriranja DeFi-a u stvarnom vremenu, pogledajte naš DeFi feed vijesti Ovdje.

PrimeXBT

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map