EUR / CHF povijesne ljestvice cijena – povijest cijena eura

EUR je službena valuta za 19 od 28 zemalja članica Europske unije (EU), uključujući Austriju, Belgiju, Finsku, Francusku, Njemačku, Grčku, Irsku, Italiju, Luksemburg, Nizozemsku, Portugal, Španjolsku, Cipar, Estoniju , Latvija, Litva, Malta, Slovačka i Slovenija. EUR je također poznat kao euro valuta, druga valuta po kojoj se najviše trguje u svijetu, nakon američkog dolara. Naziv “euro” usvojen je 1995. godine, nakon teških pregovora; valuta je zamijenila bivšu Europsku valutnu jedinicu (ECU). Međutim, euro je u početku uveden u virtualnom obliku 1. siječnja 1999., a fizički je počeo kružiti 2002. Vrijedno je spomenuti i da su euro kovanice u općoj upotrebi 1, 2, 5, 10, 20 i 50 kovanica, kao i kovanice od 1 i 2 eura, a najčešće korištene apoene euro novčanica su novčanice od 5, 10, 20, 50 i 100 eura.

CHF je kratica za švicarski franak, koji je službena švicarska valuta. CHF je kratica od Confoederatio Helvetica Franc, pri čemu je Confoederatio Helvetica latinski naziv za Švicarsku konfederaciju. Ovo je jedini franak koji se još uvijek izdaje u europskim zemljama. CHF je podijeljen na 100 centima. Švicarski franak trgovci na valutnom tržištu poznati su i kao Swisse, a to je sedma valuta na kojoj se najviše trguje na svijetu.

Što je EUR / CHF (euro / švicarski franak)?

EUR / CHF predstavlja euro u odnosu na švicarski franak (EUR / CHF) valutni par, što pokazuje koliko vrijedi EUR (osnovna valuta) u odnosu na CHF (protu valuta). Na primjer, EUR / CHF = 1,07 ukazuje na to da jedan euro može kupiti 1,07 švicarskog franka.

 

Ne može se zanemariti korelacija između valutnih parova EUR i švicarskog franka. Stoga je korelacija između dva valutna para, EUR / USD (euro / američki dolar) i USD / CHF (američki dolar / švicarski franak), definirana kao negativna 95%. To predstavlja suprotan odnos, što znači da kada se EUR / USD okuplja, USD / CHF se obično rasproda i obrnuto.

 

Glavni čimbenici koji utječu na valutni par EUR / CHF

Na vrijednost valutnog para EUR / CHF uglavnom utječu geopolitički i globalni osjećaji, poput mnogih valuta na tržištima u nastajanju. Osim toga, jedan čimbenik koji utječe na vrijednost švicarskog franka mogla bi biti i objava ekonomskih podataka, poput podataka o BDP-u; preko bare, svjetska potražnja za švicarskim bankarskim uslugama kao sigurnim i povjerljivim mjestom za držanje inozemnih sredstava također se može smatrati jednim od ključnih čimbenika koji utječu na vrijednost švicarskog franka.

Trenutno EUR / CHF Cijena: $

EUR / CHF

 

Tablice povijesnih podataka:

EUR / CHF Povijesni podaci o cijenama

DatumPriceOpenHighLowChange%

 

Mjesečna promjena


DatumPriceOpenHighLowChange%

Čimbenici koji utječu na cijene EUR / CHF:

Kao što je gore spomenuto, na vrijednost valutnog para EUR / CHF prvenstveno utječu geopolitički i globalni osjećaji, poput mnogih valuta na tržištima u nastajanju. Osim toga, jedan čimbenik koji utječe na vrijednost švicarskog franka mogla bi biti i objava ekonomskih podataka kao što su podaci o BDP-u; preko bare, svjetska potražnja za švicarskim bankarskim uslugama kao sigurnim i povjerljivim mjestom za držanje inozemnih sredstava također se može smatrati jednim od ključnih čimbenika koji utječu na vrijednost švicarskog franka.

Izdanja ekonomskih podataka: Uključuju podatke o BDP-u, informacije o industrijskoj proizvodnji i prodaji na malo, stope inflacije i trgovinske bilance. Ostali važni detalji koji zaslužuju pozornost uključuju podatke o zaposlenosti, zakazane sastanke SNB-a i bilo koja dnevna izvješća u vezi s prirodnim katastrofama, političkom klimom ili bilo kojom novom vladinom politikom. Svi ovi čimbenici imaju tendenciju utjecati na tečaj švicarskog franka.

Kamatne stope:

Veće kamatne stope u gospodarstvu privlače strana ulaganja, povećavajući potražnju i vrijednost domaće valute. Isto tako, niže kamatne stope imaju tendenciju potkopavanja tečaja. Povećavanjem kamatnih stopa središnja banka može smanjiti potražnju za robom, što dovodi do pritiska na cijene.

Sigurna potražnja:

Potražnja švicarskog franka kao sigurnog utočišta znatno poboljšava njegovu vrijednost na globalnim deviznim tržištima. Potražnja za valutom kao sigurnim utočištem porasla je u godinama nakon financijske krize 2008. godine. Švicarska nacionalna banka (SNB) do 2011. prikupila je približno pola bilijuna dolara u stranim valutama, što je približno 70% BDP-a Švicarske.

Švicarske bankarske usluge:

Jedan od čimbenika koji utječe na vrijednost švicarskog franka mogao bi biti i svjetska potražnja za švicarskim bankarskim uslugama kao sigurnim i povjerljivim mjestom za držanje inozemnih sredstava. Vrijedno je spomenuti da bi se švicarski franak također mogao smatrati čvrstom alternativom američkom dolaru ili funti sterlinga u vremenima turbulencija i neizvjesnosti, jer kad god druge ekonomije pokažu znakove propadanja, švicarski franak raste u popularnosti među špekulantima i trgovcima.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map