Istorijske cijene cijena USD / TRY – povijest cijena američkih dolara

TRY označava tursku valutu, novu liru, koja je sada u drugom izdanju. Turska lira je nacionalna valuta Turske. Međutim, nova turska lira može se razbiti na 100 novih kovanica kurusa, obično predstavljenih slovima YTL. S povijesnog aspekta, turska nova lira prvi put je predstavljena početkom 2005. Bila je jednaka milijunu starih turskih lira. Vlada je tijekom revalorizacije 2005. uklonila šest nula iz vrijednosti valute. Deveto izdanje TRY tiskano je 2009. godine.

Objasnit ću vam povijest kako je puštanje turske lire kao valute podijeljeno u dva razdoblja. Prva turska lira bila je u upotrebi u razdoblju između 1923. i 2005. (ostala je na snazi ​​i u optjecaju do kraja 2005.). Istodobno, drugo razdoblje turske lire započelo je 2005. Kao valuta, TRY je vezan za francuski franak i britansku funtu, kao i tvrdo i meko vezan za američki dolar, tijekom svoje povijesti . Više nema eksplicitnog klika, ali Turska aktivno intervenira na valutnim tržištima i pokušava utjecati na vrijednost TRY-a.

Povijest TRY-a (Nova turska lira)

Kao odgovor na ekonomsku krizu 2001. godine, turska lira počela je gubiti vrijednost. Državna poduzeća, poput telekomunikacijskih tvrtki i rafinerija nafte, privatizirana su, a središnja banka vodila je strogu monetarnu politiku, pokušavajući ograničiti potrošnju i osigurati da inflacija ne uništi gospodarske dobitke. Prije nego što su se ove ekonomske reforme dogodile, tursko je gospodarstvo uvelike ovisilo o inozemnoj pomoći, budući da je otprilike 80% turskog BDP-a bio vanjski dug.

Glavni čimbenici koji utječu na USD / TRY valutni par

Na valutni par USD / TRY obično utječu čimbenici koji utječu na vrijednost američkog dolara i turske lire, u odnosu jedni na druge i na druge valute. Stoga razlika u kamatnim stopama između Centralne banke Republike Turske i Federalne rezerve (Fed) ima značajan utjecaj na vrijednost ovih valuta u usporedbi jedna s drugom. Vrijedno je podsjetiti da je turska lira pala za više od 20%, padajući na rekordno nizak teritorij, u odnosu na američki dolar 10. kolovoza 2018. Međutim, razlog tome mogao bi biti povezan s ekonomskim i geopolitičkim problemima. Osim što pati od brzo rastuće inflacije i političkog pritiska da održi kamatne stope na niskom nivou, zemlja se suočila s nadolazećom dužničkom krizom koja je prijetila daljnjim pritiskom i na gospodarstvo i na valutu.

Trenutno USD / TRY Cijena: $

 

USD / TRY

 

Tablica povijesnih podataka:

USD / TRY povijesni podaci o cijenama

DatumPriceOpenHighLowChange%

 

Mjesečna promjena

DatumPriceOpenHighLowChange%

Čimbenici koji utječu na cijene USD / TRY:

Na valutni par USD / TRY utječu faktori koji određuju vrijednost američkog dolara i turske lire, u usporedbi jedni s drugima i drugim valutama. Stoga će razlika u kamatnim stopama između Federalne rezerve (Fed) i Centralne banke Republike Turske utjecati na vrijednost valuta u usporedbi jedna s drugom.


CBRT i kamatne stope:

Određivanje kamatne stope moglo bi se smatrati jednim od najvažnijih zadataka CBRT-a. Struktura monetarne politike Turske osmišljena je tako da inflaciju održi niskom i stabilnom. Stoga je umjetno okruženje s niskim kamatnim stopama pridonijelo dodatnim stalnim pritiscima na tursku liru.

 

Američko-turski odnosi:

 

Odnos između Sjedinjenih Država i Turske pogoršava se posljednjih godina, što obično podriva tursko gospodarstvo i njegovu valutu.

Ekonomski podaci:

Ekonomski podaci, poput indeksa potrošačkih cijena (CPI), bruto domaćeg proizvoda (BDP), trgovinske bilance, maloprodaje, Ankete o radnoj snazi ​​(kanadska statistika o nezaposlenosti) i indeksa industrijskih cijena imaju velik utjecaj na cijene USD / TRY.

 

Potencijalna kriza turskog duga:

 

Veliki teret duga Turske prema drugim zemljama očituje se u izvanredno velikom postotku njezina duga koji je denominiran u stranim valutama. Kako turska valuta i dalje potkopava, Turskom je sve teže i skuplje upravljati tim inozemnim dugom, što dodatno pogoršava pad valute. Nadalje, izuzetno velik nedostatak tekućeg računa u Turskoj još više povećava potencijal zemlje da padne u ozbiljnu dužničku krizu. Dopustite mi da istaknem da turski zajmovi iznose 265 milijardi USD, ili manje od 1% od ukupnog broja širom svijeta, prema Banci međunarodnih poravnanja.

Međunarodni odnosi:

Odnosi između zemalja imaju tendenciju rasta ili potkopavanja njihovih gospodarstava. Povećavaju raspon potrošača koji su dosegnuti zemljopisno i demografski, interakcijama poput uvoza i izvoza, ali dopuštaju i ekonomskim kolebanjima drugih zemalja da utječu na njihovo gospodarstvo.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map