Istorijske ljestvice cijena USD / CHF – Povijest cijena američkih dolara

Tečaj američkog dolara – švicarskog franka je valutni par koji je omiljen među veteranima i novopridošlima. Dvije valute para USD / CHF su američki dolar i švicarski franak. Američki je dolar prvi put donio Kongres SAD-a kao lokalnu valutu 1792. godine. To je najčešće korištena valuta na svijetu i smatra se neslužbenom rezervnom valutom svijeta. S druge strane, tijekom 1700-ih Švicarska je imala u opticaju velik broj različitih kovanica, uključujući razne strane valute. Nakon toga, švicarski franak je uveden kao jedinstvena novčana jedinica u cijeloj zemlji. Ima zanimljivu povijest jer je prvi put izdan 1850., a opet između 1865. i 1920-ih, kada je Švicarska bila dio Latinske monetarne unije uz Italiju, Belgiju i Francusku, čije su valute bile vezane za srebro. Međutim, valuta je postala dio Bretton Woods sustava, koji je formuliran nakon Drugog svjetskog rata i propao je 1974., uslijed prekomjernih neravnoteža. Švicarska je nastavila vezivati ​​svoju valutu za zlato sve dok to nije promijenjeno referendumom 2000. godine.

 

Švicarski franak se smatra sigurnom valutom, baš kao i američki dolar i japanski jen, a također se poprima snaga tijekom nesigurnih događaja. Status sigurnog utočišta CHF stekao je zdravom političkom i ekonomskom politikom upravljanja u zemlji. Švicarska je neutralna zemlja i nema političkog rivalstva s drugim zemljama, budući da od 1815. nije zabilježeno nikakvo oružano sukobljavanje.

 

Razborite politike javnih financija, aktivne trgovinske bilance i odsutnost financijske represije također su povećale zahtjeve za švicarskim frankom za sigurnom imovinom. CHF se smatra stabilnom i robusnom valutom, zbog švicarske političke neutralnosti. Par USD / CHF negativno je u korelaciji sa sigurnošću na tržištu. Tijekom 2007.-2009., U vrijeme Velike recesije, CHF je ojačao prema svim glavnim valutama.

Trenutno USD / CHF Cijena: $

USD / CHF

 

USD / CHF – Grafikoni i podaci o povijesnim cijenama

USD / CHF Povijesni podaci o cijenama

DatumPriceOpenHighLowChange%

 

Mjesečna promjena

DatumPriceOpenHighLowChange%

Čimbenici koji utječu na cijene USD / CHF:

Švicarska nacionalna banka:

Na valutni par USD / CHF uvelike utječe središnja banka Švicarske, Švicarska nacionalna banka (SNB). Odluke o kamatnoj stopi i ključne najave SNB-a pružaju značajna kretanja cijena u paru USD / CHF, na primjer, iznenađujuća najava uklanjanja klika EUR / CHF u 2015. SNB također objavljuje kvartalne odluke o stopama zajedno s izvještaji o stopama s detaljima kratkoročnih i dugoročnih monetarnih politika. Ova izdanja iz SNB-a također imaju velik utjecaj na USD / CHF par.

 

Američka centralna banka:

Američka središnja banka, poznata kao Federalna rezerva, također ima značajan utjecaj na cijene USD / CHF. Odluke o tečajevima i izvještaji o stopama koji se izdaju 8 puta godišnje imaju značajan utjecaj na kretanje američkog dolara.

 

Američki zavod za statistiku rada:

Par USD / CHF također je valutni par osjetljiv na podatke, kao i sve glavne valute. Na američki dolar jako utječu brojevi zaposlenosti, posebno objavljivanje podataka o nepoljoprivrednim platnim spiskovima (NFP) koje izdaje Američki ured za statistiku rada.

 

Švicarski savezni statistički ured:

Službena statistička opažanja u Švicarskoj objavio je Savezni zavod za statistiku (FSO). Ključna područja podataka uključuju gospodarstvo, stanovništvo i okoliš. Tržišni trgovci prate izvješća vezana uz poslovni popis, švicarsku strukturu zarade, nacionalni indeks potrošačkih cijena i švicarsku radnu snagu. Navedena izvješća imaju velik utjecaj na cijene CHF i USD / CHF.

 

Unakrsni tečaj:

Zbog svoje sigurne prirode, USD / CHF par negativno je povezan s rizičnijim valutnim parovima, poput EUR / USD i GBP / USD. To znači da pad i u EUR / USD i GBP / USD parovima može prouzročiti skok cijena USD / CHF parova i obrnuto. To je također zbog pozitivne korelacije između EUR-a, GBP-a i CHF-a.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map