6500000 örökre elveszett bitcoin, Mt. A Gox-tulajdonos március 15-én, pénteken találkozik sorsával a bíróságon

A hírhedt Mt. A Gox-saga 2019. március 15-én végre véget ér a japán bíróságokon. A tőzsde tulajdonosát, a 33 éves Mark Kerpelest azzal vádolják, hogy „digitális adatokat hamisított és dollármilliókat (3 millió dollárt) sikkasztott el”; Ha bűnösnek találják, súlyosan megbüntetik, és tíz év büntetést tölthet le. Íme egy kis összefoglaló az egész epizódról:

2014 Mt. Gox leállítás

2014 februárjában Mt. A Gox állítólag karbantartási problémák miatt leállította a kivonásokat és a kereskedést a tőzsdén. 2014. február 28-án azonban csődöt jelentett azzal az állítással, hogy a világ akkori legjelentősebb cseréjét 850000 Bitcoinnal feltörték..

A bitcoin piac hamarosan zuhant, és a befektetők akkor körülbelül 425 millió dollár értékben vesztettek el Bitcoint. Az esetre a japán bíróságon derült fény, és Mark Karpeles, a tőzsde tulajdonosa felelősségre vonható volt.

2014 márciusában a weboldal nyilvános közleménye bejelentette, hogy 200000 Bitcoin-ot nyertek vissza Mt. hűtőtárcájából. Gox Exchange. Az alapokat a japán hatóságok hitelbiztosítás céljából „bizalomban” tartották.

2015. évi eljárás: 650000 Bitcoins Lost Forever?

A 200 000 Bitcoin leleplezése után a vizsgálat zsákutcába került, annak idején a KYC és az ALM megfelelés hiánya miatt.

Mark Karlepeset később 2015 augusztusában tartóztatták le Japánban. Kerpeles állítólag évek óta manipulálta a csereadatokat a tőzsde működtetése alatt, majdnem 3 millió dollárt sikkasztva. Egy év börtönbüntetést töltött le 2016 júliusáig, mielőtt szabadon bocsátották volna.

Ez nagyon kicsi összeg a tőzsdén még mindig hiányzónak számító 6500000 bitcoin értékéhez képest. Ennek ellenére, ha bűnösnek találják, súlyos büntetéssel sújtják.

Satoshi Mihira, a Mizuho Chuo ügyvédi iroda legfőbb ügyvédje elmondta: „Ha egy külső hacker lopta el a valutát, akkor az probléma. De ha ellopná a pénz egy részét is, az sikkasztás lenne. ”

Mennyit vesztettek a befektetők?

A Mark Karpeles ellen indított eljárás hozzáadhat némi forrást a teljes hitelösszeghez, azonban az Mt.-ből származó 6500000 Bitcoins tiltott tulajdonosa. Gox még mindig szabadon áll.

Ennek ellenére befektetői számára nem minden veszett. 2018 júniusában, amikor a Bitcoin ára 6200 dollár volt, a tokiói kerületi bíróság polgári rehabilitációnak nevezett hitel-visszatérítési programot indított. A nagyjából 1,2 milliárd dollár értékű 170 000 Bitcoin és kemény villájú Bitcoin Cash (BCH) pénzeszközeit visszavonták korábbi ügyfeleinek és adósainak. A jóváírt összeg továbbra is csaknem háromszorosa annak az összegnek, amelyet állítólag elveszítettek a lopás során.

„Hatalmas eszközöket … visszafizetnek az Mt. hitelezőinek Gox ”- Shin Fukuoka, vezető ügyvéd és a japán Nishimura partnere & Asahi ügyvédi iroda, nyilatkozatában is írt. “Ez a hitelezők győzelme.”


A polgári rehabilitáció óta az első hitelezői értekezlet ma befejeződött #MtGox – a következő 2019. március 20-án lesz. Ne feledje, hogy a polgári rehabilitációs igények benyújtásának határideje 2018. október 22-e, tehát ha igénye van az MtGox ellen, ne felejtse el időben benyújtani!

– Mark Karpelès (@MagicalTux) 2018. szeptember 26

Kerpeles elleni ügyészi követelések

Az ellen eljáró ügyészek tízéves büntetést és személyes hiteléből történő visszatérítést teljesítettek a hitelezőknek. Az ügyész szerint jelentésük van Mark Karpeles extravagáns költéseiről és beruházásairól, amelyek arra utalhatnak, hogy az alapok megalapozatlanok voltak.

Jelentős beruházást tapasztaltak egy 3D-nyomtató szoftverüzletbe, amelynek semmi köze nem volt a cseréhez. Ezenkívül egy 54 000 dollár értékű baldachinos ágy, több ezer dollár tengerentúli utazásokra távoli felesége számára, és dollár ezereket költött luxus életre (állítólag évente 120 000 dollár).

Karpeles védelme

A vitatott tőzsde tulajdonosa szabadulása óta aktív a közösségi médiában. Bár csalással vádolták, a befektetők és a „Twitterati” pedig rosszul szájba ejtette Karpelest; Továbbra is fenntartja a bűntudatot.

„A legtöbb ember nem fogja elhinni, amit mondok. Az egyetlen megoldás, hogy valóban megtaláljam az igazi tetteseket – mondta a meghallgatás után újságíróknak.

 

Ha elveszít egy érvet, mi lehet a jobb módja a győzelem megszerzésének, mint az érvelés helyett, hogy megtámadja magát a személyt. Van erre szerencsére egy szó: argumentum ad hominem. Kikeres.https://t.co/jA1Zp4Atrh

– Mark Karpelès (@MagicalTux) 2019. február 10

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map