Kako globalni političko-ekonomski događaji utječu na cijenu bitcoina?

Politički i ekonomski faktori iznova su utjecali na cijenu Bitcoina i potražnju za kriptovalutama, a najnoviji je Brexit bez dogovora. Iako se o točnim efektima i dalje raspravlja i istražuje, pogledajmo neke od političko-ekonomskih događaja koji utječu na potražnju kriptovaluta i cijenu Bitcoina. 

Nema dogovora o Brexitu

Povlačenje Britanije iz Europske unije i nastali politički sukob vjerojatno neće biti uskoro riješeni. Zanimljivo je da bi se to moglo pretvoriti u značajnu sreću za ulagače u Bitcoin. 

Tržišta britanske funte i dionica zabilježila su turbulencije tijekom kolovoza i ranih dana rujna. Sterling i FTSE 100 naglo su propali kako se bližio rok do 31. listopada. U zanimljivom zavoju iznenada su pokazali uzlazne trendove jer je Parlament suspendiran na mjesec dana kako bi spriječio zastupnike da stvaraju bilo kakve smetnje u procesu Brexita.

Unatoč tome, neizvjesni uvjeti koji su vladali proteklih mjeseci, ulagači su se složili tražiti jasnoću, čak iako je to značilo napuštanje EU bez dogovora. 

Zanimljivo je da je kroz to razdoblje cijena Bitcoina pokazivala rastuće trendove. Iako ostaje 24% ispod cikličkog maksimuma u lipnju od 13.930 američkih dolara, popeo se natrag iznad razine otpora na 10.000 američkih dolara i iznosi 10.616 američkih dolara u vrijeme tiska. 

Nikola Grgur, glavni izvršni direktor stručnjaka za blockchain, CommerceBlock, rekao je kako vjeruje da previranja izazvana debaklom oko Brexita čine jaku investicijsku situaciju za Bitcoin. Nedvojbeno je da je cijena Bitcoina porasla kako je funta odlazila na jug. Dalje je tvrdio da nijedan dogovor-Brexit ne može ni potaknuti veliki proboj za Bitcoin. 

On je rekao, 

“Izgledi da nema dogovora već stvaraju pustoš u glavnim fiat valutama, ali ako se dogodi, mogli bismo vidjeti neviđeni skup Bitcoina s skokom većim od 20.000 USD, stvarna mogućnost.”

Nigel Green, izvršni direktor financijskog savjetovanja, usporedio je Bitcoin s digitalnim zlatom. On je rekao, 

“Bitcoin dijeli ključne karakteristike plemenitog metala kao oskudnost i zalihu vrijednosti.”

Nadalje je dodao, 

„Rizici koje predstavlja trgovinski spor … i druga geopolitička pitanja, poput Brexita i njegovih dalekosežnih izazova, dovest će sve veći broj institucionalnih i maloprodajnih ulagača da diverzificiraju svoje portfelje i zaštite se od tih rizika ulažući u kriptoasete. U trenutnim okolnostima vjerujem da bi cijena bitcoina mogla doseći 15 000 USD za nekoliko tjedana. “

Prosvjedi u Hong Kongu 

Davatelji kriptovaluta i tvrtke igrali su nekoliko uloga u prosvjedi. Jedna od rijetkih uloga uključivala je zagovaranje privatnosti transakcija i dijeljenje zaliha financiranih kriptovalutom prosvjednicima.  

Genesis Block, vodeći pružatelj bankomata za kriptovalute, čak je 1. srpnja opskrbio hongkonške prosvjednike bocama vode i kišobranima koje su financirale međunarodne donacije Bitcoin Cash-a. Nadalje, boce su imale QR kod koji je primateljima omogućio da doniraju više Bitcoin Casha kako bi financirali daljnju opskrbu za mirne prosvjednike..

Po Forbesu izvješće, kako su prosvjedi izbili oko sredine lipnja, Bitcoin se na TideBit, hongkonškoj burzi, trgovao s premijom od 160 USD. Zanimljivo je da premija i dalje traje, čak i kad su prosvjedi istrošeni. 

Najnovija cijena Bitcoina na TideBit iznosi 11477,34 USD, što je oko 150 USD više od trenutne stope na Coinmarketcap-u.

Iako opseg primljenog Bitcoin gotovine nije bio previše velik, ova inicijativa predstavlja opipljiv prikaz kako međunarodna kriptovaluta može utjecati na uvjete izvan mreže i angažirati zajednice.

 Venezuela – Argentina Hiperinflacija

Nije poznato da je Argentina imala dugu povijest inflacije više od 30 godina. Postizanje u nekim razdobljima stope inflacije od 1000%. u 2018. godini pezo je izgubio 83% vrijednosti u odnosu na američki dolar. Bitcoin se predstavlja kao novi način spašavanja glavnog grada Argentinaca. Nesumnjivo je da ekonomska kriza promiče više ulaganja u kriptos. 

2018. godine Siri, kripto entuzijast koji živi u San Franciscu, savjetovao je savjetnika Luisa Caputa, bivšeg predsjednika argentinske središnje banke, da 1% svojih rezervi uloži u Bitcoin i da dio argentinske nuklearne energije posveti rudarstvu.

Još važnije, o Argentini se razgovaralo o usvajanju Bitcoina i hiperinflaciji na prestižnom summitu G 20. Nesumnjivo, Bitcoin plijeni pažnju i pljesak u inflacijskom ekosustavu i smatra se bacačem razvojnih mogućnosti. 

S tim u vezi, kada se udubimo u slučaju Venezuele, podaci CoinDancea, tragača trgovačkih aktivnosti na P2P burzama Localbitcoins otkrili su da je od 13. srpnja do 20. srpnja zabilježen najveći obim trgovine Bitcoinima. 

Izvor- CoinDance

Tijekom tog razdoblja korisnici na LocalBitcoins sam je generirao količinu od preko 57 milijardi bolivara, nadmašivši dosadašnju najvišu razinu od 49 milijardi. Ovo je otkriće uslijedilo nakon što je venecuelanska valuta nastavila patiti od odbjegle inflacije, navodno je dosegla 10 000 000%, što je građane natjeralo da pribjegnu alternativnim načinima čuvanja vrijednosti. 

Štoviše, službenu alternativu države, državnu digitalnu valutu Petro, proglasila je neuspjehom američka neprofitna organizacija. 

Iako je malo vjerojatno da će geopolitičke nesigurnosti donijeti najbolje prilike za rast kriptovaluta, globalna klima trgovinskih ratova i političke nestabilnosti doista daje plodno tlo za široko i utjecajno kripto kretanje. Neće biti pogrešno složiti se da će visoka politička nestabilnost u konačnici dovesti do toga da kriptovalute budu označene kao “sigurno utočište”. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map