Zilliqa – dubinski pregled kriptovaluta

Koliko god većina kriptovaluta bila inovativna i genijalna, još uvijek postoji jedan od glavnih izazova koji većina njih pokušava prevladati, a to je skalabilnost. To je problem od kojeg trenutno pate najsloženije i velike kripto platforme.

Skalabilnost se može definirati kao sposobnost mreže da obrađuje transakcije u unaprijed definiranom (ili kraćem) razdoblju. Dva najočitija primjera su Bitcoin i Ethereum. U slučaju Bitcoina, enormni broj transakcija koje je potrebno obraditi toliko se povećao da je mreža jednostavno dosegla svoje granice. Stoga Bitcoin ima jednu od najsporijih i najskupljih stopa transakcija u bilo kojem kripto projektu.

Iako je slučaj Ethereuma malo drugačiji, rezultati su gotovo jednaki, a problem postaje više nego očit kad se cijeli ekosustav zaustavio gotovo tjedan dana kada je ludilo CryptoKitties započelo krajem prosinca 2017. Ukratko, problem nastaje zbog činjenice da s rastom mreže postaje teže postići konsenzus.

Međutim, postoji jedna kripto platforma koja je dizajnirana od temelja kako bi uzela u obzir ovaj problem i zapravo ga riješila na vrlo domišljat način. Taj projekt nosi ime Zilliqa (ZIL).

Što je Zilliqa?

Zilliqa ambiciozan je, novovjekovni kriptovalutni projekt koji se oslanja na oštrinu, kao i tehnologiju koja omogućuje da se njegov blockchain linearno, neograničeno i učinkovito mijenja u mjeri kako ekosustav raste u veličini. U teoriji, Zilliqa nema ograničenja u broju transakcija koje može obraditi u sekundi.

Ono što je vjerojatno najupečatljivije kod Zilliqe jest činjenica da uspijeva obraditi desetke tisuća transakcija u sekundi (baš kao i sva tradicionalna rješenja za digitalno plaćanje), a da pritom još uvijek može voditi pametne ugovore na oštroj mreži.

Kako Zilliqa zapravo rješava problem skalabilnosti?

Kako bi se popravila skalabilnost, većina blockchain projekata povećava veličinu bloka. To omogućuje potvrđivanje više transakcija u svakom krugu konsenzusa. Drugo rješenje je premještanje podataka blockchaina. Ove mjere, koliko god bile učinkovite u kratkom roku, ne mogu riješiti problem skalabilnosti.

Zilliqino rješenje, s druge strane, rješava problem skalabilnosti dopuštajući redizajn cijele arhitekture blockchaina. To znači da veličina mreže i brzina mreže nisu izravno ili obrnuto povezani.

Dijeljenje Zilliqe, DS Epoch i DS odbor

Jednostavan način razmišljanja o tome je da Zilliqin blockchain preuređuje svoju arhitekturu od nule. Platforma koristi hibridni konsenzus protokol koji povećava protok sa svakih dodatnih 600 čvorova.

Stoga je jedna od Zilliqinih prepoznatljivih značajki činjenica da je linearno skalabilna, što znači da se s povećanjem broja čvorova na mreži protok povećava gotovo linearnom brzinom.

Zilliqa također koristi jedinstvenu značajku koja se temelji na konceptu oštrine. Oštrenje se može definirati kao postupak kroz koji se mreža dijeli na manje skupine konsenzusa zvane krhotine. Svaka krhotina može paralelno obrađivati ​​transakcije, što im omogućuje da u konačnici obrade više transakcija. Samo da biste imali ideju koliko je ova tehnologija učinkovita, u ranim danima svog Testneta, Zilliqa je zabilježila protok 250 puta veći od onog u Ethereumu.

Svaka krhotina stvara mikroblok sa svim transakcijama koje obrađuje. Tim Zilliqa kraj razdoblja paralelne obrade nazvao je DS Epoch. DS Epoch znači da se mikroblokovi kombiniraju u cjeloviti blok, koji se istodobno dodaje u blockchain.

Još jedan koncept o kojem vrijedi raspraviti je koncept DS-a. Prema timu Zilliqa, DS Epoch ima odbor DS. Odbor DS-a mala je skupina slučajno odabranih čvorova koji upravljaju svim ostalim krhotinama – on u osnovi odlučuje koje će se transakcije dodijeliti kojim krhotinama.

Zilliqin mehanizam konsenzusa

Jedno od najvažnijih obilježja Zilliqe je mehanizam konsenzusa. Koristi mehanizam Proof-of-Work koji je usmjeren samo na uspostavljanje rudarskih identiteta. Najzanimljivije je da se Zilliqa ne oslanja na tradicionalni konsenzusni protokol. Umjesto toga, koristi protokol konsenzusa Bizantske tolerancije na greške (pBFT) kako bi omogućio učinkovitije upravljanje zahtjevima za pohranom. Da bi koncept bio što pojednostavljen, ovaj konsenzusni protokol čini tako da cjelokupna povijest transakcija ne mora biti spremljena na blockchain, što rezultira učinkovitijim zahtjevima upravljanja i pohrane.

Zilliqin programski jezik po mjeri

Činjenica da je Zilliqa također kreirao vlastiti programski jezik po mjeri ne bi trebala iznenaditi, pogotovo uzimajući u obzir koliko je platforma inovativna. Dogovoreni programski jezik tzv Scilla ima sposobnost razdvajanja stanja i funkcije pametnih ugovora, čineći funkcionalno programiranje sigurnijim i standardiziranijim.

Nedostatak ovog određenog programskog jezika je činjenica da on nije Turingov cjelovit. Stoga se ne može koristiti za stvaranje aplikacija, posebno aplikacija koje zahtijevaju uvjetne izjave i razne vrste petlji.

ZIL žeton

Kao što se može očekivati, Zilliqa također ima svoj token, tzv ZIL. ZIL token ima istu svrhu kao i većina tokena: koristi se za poticanje rudarstva, kao sredstvo plaćanja naknada za transakcije, a može se koristiti i kao plin za izvršenje ugovora. ZIL je ERC-20 token, koji još uvijek radi na Ethereum blockchainu.

ZIL se može kupiti, prodati i trgovati na velikom broju burzi kao što su Binance, Upbit, Bithumb, KuCoin i Huobi.pro. Naravno, nakon pokretanja Zilliqine glavne mreže, žeton će se zamijeniti za matične Zilliqa tokene.

Testnet i Mainnet

Zilliqa je nedavno lansirala svoj Testnet 2.0 i napravila je velik broj poboljšanja. Tim je radio na poboljšanju stabilnosti infrastrukture i nuđenju bolje podrške pametnim ugovorima. Uz to, korisnici sada mogu imati koristi od novčanika Scilla koji će im omogućiti da na vlastitoj testnoj mreži postave vlastite pametne ugovore.

#Zilliqa Testnet v2.0 – Kodno ime: D24 je ovdje. Detaljni opis možete pročitati na našem blogu ovdje https://t.co/QoD6WEieCF

– Zilliqa (@zilliqa) 30. lipnja 2018

Iako je lansiranje Mainneta bilo zakazano za drugo, a potom i treće tromjesečje 2018. godine, tim je odgodio pokretanje kako bi osigurao isporuku visokokvalitetnog proizvoda. Tim trenutno naporno radi na lansiranju Mainneta koje će se održati krajem godine ili u siječnju 2019.

Jednom kada se pokrene njegov Mainnet, velike su šanse da će Zilliqa postati još veća nego što već jest.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map