Zilliqa- mélységi kriptovaluta áttekintés

Bármennyire is innovatív és ötletes a kriptovaluta projektek többsége, még mindig van egy fő kihívás, amelyen túlnyomó többségük küzd, és ez a skálázhatóság. Ez egy olyan probléma, amelyet a legtöbb komplex és nagyméretű kriptográfiai platform szenved.

A skálázhatóság úgy határozható meg, hogy a hálózat képes előre meghatározott (vagy rövidebb) időszakban feldolgozni a tranzakciókat. A két legkézenfekvőbb példa a Bitcoin és az Ethereum. A Bitcoin esetében a feldolgozandó tranzakciók óriási száma annyira megnőtt, hogy a hálózat egyszerűen elérte a határait. Ezért a Bitcoin minden kriptográfiai projekt egyik leglassabb és legdrágább tranzakciós rátával rendelkezik.

Míg az Ethereum esete kissé eltér, az eredmények nagyjából megegyeznek, és a probléma több mint nyilvánvalóvá válik, amikor az egész ökoszisztéma majdnem egy hétre megtorpant, amikor a CryptoKitties őrület 2017. december végén elindult. Röviden, a a probléma annak a ténynek köszönhető, hogy a hálózat növekedésével egyre nehezebb konszenzust elérni.

Van azonban egy kriptográfiai platform, amelyet az alapoktól kezdve úgy terveztek, hogy figyelembe vegye ezt a problémát, és hogy valóban nagyon ötletes módon megoldja azt. Ez a projekt Zilliqa (ZIL) néven fut.

Mi az a Zilliqa?

Zilliqa egy ambiciózus, újkori kriptovaluta projekt, amely szilánkokra támaszkodik, valamint egy olyan technológia, amely lehetővé teszi blokkláncának lineáris, korlátozás nélküli és hatékony méretarányát az ökoszisztéma méretének növekedésével. Elméletileg a Zilliqa nem korlátozza a másodpercenként feldolgozható tranzakciók számát.

A Zilliqa esetében az a leglátványosabb, hogy másodpercenként tízezer tranzakciót képes feldolgozni (csakúgy, mint az összes hagyományos digitális fizetési megoldás), miközben továbbra is képes intelligens szerződéseket futtatni egy megosztott hálózaton.

Hogyan oldja meg a Zilliqa a skálázhatóság problémáját??

A méretezhetőség javítása érdekében a legtöbb blockchain projekt növeli a blokk méretét. Ez lehetővé teszi, hogy minden tranzakciós körben több tranzakciót erősítsenek meg. Egy másik megoldás a blokklánc információinak áthelyezése. Ezek az intézkedések, bár rövid távon is hatékonyak, nem tudják megoldani a skálázhatóság problémáját.

A Zilliqa megoldása viszont megoldja a skálázhatóság problémáját azáltal, hogy lehetővé teszi a blokklánc teljes architektúrájának újratervezését. Ez azt jelenti, hogy a hálózat mérete és a sebesség nem kapcsolódik közvetlenül vagy fordítva.

Zilliqa sharing, DS Epoch és DS Committee

Az egyik egyszerű gondolkodásmód az, hogy a Zilliqa blokklánca a semmiből alakítja át építészetét. A platform egy hibrid konszenzusos protokollt használ, amely minden további 600 csomópont esetén növeli az áteresztőképességet.

Ezért a Zilliqa egyik megkülönböztető jellemzője az a tény, hogy lineárisan skálázható, ami azt jelenti, hogy ahogy a hálózat csomópontjainak száma növekszik, az áteresztőképesség szinte lineáris sebességgel növekszik.

A Zilliqa a szilánkosítás koncepcióján alapuló egyedi funkciót is felhasználja. A szilánkosítás meghatározható úgy, hogy a hálózat kisebb konszenzusos csoportokra oszlik, amelyeket szilánkoknak neveznek. Minden szilánk képes tranzakciók párhuzamos feldolgozására, lehetővé téve számukra, hogy végül több tranzakciót dolgozzanak fel. Annak érdekében, hogy képet adjon arról, mennyire hatékony ez a technológia, a Testnet kezdeteiben a Zilliqa 250-szer nagyobb teljesítményt regisztrált, mint az Ethereum.

Minden szilánk létrehoz egy mikroblokkot az összes általa feldolgozott tranzakcióval. A Zilliqa csapat a párhuzamos feldolgozási periódus végét DS Epochnak nevezte. A DS Epoch azt jelenti, hogy a mikroblokkokat egyesítve egy teljes blokkot alkotnak, amelyet egyidejűleg adnak a blokklánchoz.

Egy másik megvitatásra érdemes koncepció a DS Bizottságé. A Zilliqa Team szerint a DS Epoch rendelkezik DS bizottsággal. A DS Bizottság egy véletlenszerűen kiválasztott csomópontok kis csoportja, amelyek kezelik az összes többi szilánkot – alapvetően eldönti, hogy mely tranzakciókat mely szilánkokhoz rendelik.

Zilliqa konszenzusos mechanizmusa

A Zilliqa egyik legfontosabb jellemzője a konszenzus mechanizmusa. Munkabiztosítási mechanizmust alkalmaz, amely csak a bányászati ​​identitások megállapítására összpontosít. A legérdekesebb, hogy Zilliqa nem támaszkodik a hagyományos konszenzusos protokollra. Ehelyett egy bizánci hibatűrő (pBFT) konszenzusos protokollt használ a tárolási követelmények hatékonyabb kezeléséhez. A koncepció lehető legnagyobb mértékű egyszerűsítése érdekében ez a konszenzusos protokoll lehetővé teszi, hogy a teljes tranzakciótörténetet ne kelljen menteni a blokkláncra, ami hatékonyabb kezelési és tárolási követelményeket jelent..

Zilliqa egyedi programozási nyelve

Az a tény, hogy a Zilliqa elkészítette a saját, egyedi programozási nyelvét, nem is lehet meglepetés, különös tekintettel arra, hogy a platform mennyire innovatív. Az egyedi programozási nyelv neve Scilla képes elkülöníteni az intelligens szerződések állapotát és funkcióit, biztonságosabbá és szabványosabbá téve a funkcionális programozást.

Ennek a programozási nyelvnek az a hátránya, hogy nem teljes Turing. Ezért nem használható alkalmazások létrehozására, különösen olyan alkalmazásokhoz, amelyek feltételes utasításokat és különféle hurokokat igényelnek.

ZIL Token

Ahogy számítani lehet rá, a Zilliqa-nak is van egy saját tokenje, az úgynevezett ZIL. A ZIL tokennek ugyanaz a célja, mint a legtöbb tokennek: a bányászat ösztönzésére szolgál, mint tranzakciós illeték fizetési eszköz, és gázként is használható a szerződés teljesítéséhez. A ZIL egy ERC-20 token, amely még mindig az Ethereum blokkláncon fut.

A ZIL-t számos tőzsdén lehet megvásárolni, eladni és kereskedni, mint pl Binance, Upbit, Bithumb, KuCoin és Huobi.pro. Természetesen, ha elindul a Zilliqa mainnetje, a tokent kicserélik natív Zilliqa tokenekre.

Testnet és Mainnet

A Zilliqa nemrégiben elindította a Testnet 2.0 szoftvert, és számos fejlesztést hajtott végre. A csapat az infrastruktúra stabilitásának javításán és jobb intelligens szerződéses támogatáson dolgozott. Ezenkívül a felhasználók most élvezhetik a Scilla pénztárca előnyeit, amely lehetővé teszi számukra, hogy saját intelligens szerződésüket telepítsék a teszthálózaton.

#Zilliqa Testnet v2.0 – kódnév: Itt van a D24. A részletes leírást itt olvashatja el blogpostunkon https://t.co/QoD6WEieCF

– Zilliqa (@zilliqa) 2018. június 30

Annak ellenére, hogy a Mainnet bevezetését 2018 második, majd harmadik negyedévére tervezték, a csapat elhalasztotta az indítást, hogy biztosítsa a kiváló minőségű termék szállítását. A csapat jelenleg keményen dolgozik a Mainnet bevezetéséért, amelyre az év végén vagy 2019 januárjában kerül sor.

Miután elindította Mainnet-jét, jó esély van arra, hogy a Zilliqa még nagyobbá váljon, mint már.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map