Kako su berze kriptovaluta izgubile preko 1,5 milijardi američkih dolara u investicijskim fondovima

Tržište kriptovaluta trenutno vrijedi oko 350 milijardi USD. U usporedbi s tradicionalnijim tržištima, ovo ne izgleda previše. Na primjer, zlato, s kojim stručnjaci obično uspoređuju Bitcoin, vrijedi blizu 8 bilijuna USD.

Međutim, ovo je samo jedna perspektiva. Drugačija je perspektiva činjenica da je tijekom proteklih 10 godina s različitih burzi ukradeno preko 1,5 milijardi američkih dolara sredstava investitora.

To je puno novca i problem je koji ne nestaje. Zapravo, kako tehnologija razmjene kriptovaluta napreduje, tako se razvijaju i tehnike i trikovi hakiranja.

Mt. Gox: greška iz koje nismo naučili

Sve je počelo s Mt. Gox. Funkcionirao između 2010. i 2014., na vrhuncu Mt. Gox je obrađivao najmanje 70 posto Bitcoin transakcija.

Činjenica da Mt. Gox web mjesto prvotno je bilo namijenjeno trgovini Magicom: kartice za prikupljanje putem Interneta možda su trebale pisati na zid zajednici kriptovaluta. Nažalost, nije bilo.

Nakon niza kršenja sigurnosti, sumnjivih aktivnosti i neobjašnjivih kvarova u sustavu, povlačenja s Mt. Gox je suspendiran na neodređeno vrijeme u veljači 2104. Nedugo nakon toga, burza je objavila da se više od 850.000 bitcoin-a nije vodilo računa.

U to je vrijeme taj broj predstavljao više od šest posto svih postojećih bitcoina. Cijelo je tržište reagiralo u naturi, a Bitcoin je izgubio 20 posto vrijednosti. Iako je samo 24 000 investitora držalo sredstva koja su bila izravno pogođena, cijela je situacija poslala investitore iz cijelog svijeta u kocku.

Mt. Gox je ubrzo nakon toga podnio zahtjev za bankrot. Međutim, šteta je načinjena i traje. Do danas je slučaj ukorijenjen u zakonitostima i sukobu. Vjerovnici još uvijek nisu nadoknadili ni trunku svojih gubitaka.

QuadrigaCX: Tragedija ili skandal?

Posljednji veći napad kriptovaluta 2018. zapravo nije bio čak ni hakiranje. To je više bila osobna tragedija, koju su mučile glasine i potencijalni skandal, koja je također rezultirala gubitkom 190 milijuna dolara imovine investitora.

Kad je izvršni direktor QuadridaCX Gerald Cotton iznenada preminuo od Crohnove bolesti u prosincu 2018. godine, svijet kriptovaluta bio je šokiran. Kao i uvijek kad mlada osoba umre, bio je to neočekivan i poražavajući gubitak.  

Gubitak je nažalost uveličala činjenica da posljednjih osam mjeseci nitko, uključujući Cottenovog jedinog nasljednika, njegovu suprugu Jennifer Robertson, nije mogao pristupiti sredstvima koja su imali u Quadrigi. Cotton je držao lozinke za Quadrigine digitalne novčanike. Njegov se šifrirani laptop pokazao neprobojnim.

Uz to, više sjenovitih slučajnosti okružuje cijeli žalosni nered. Postoji dovoljno pitanja bez odgovora da glasina o prevarama i izlaznim strategijama obiluje.


Binance: Mračni konji

Ako je postojala jedna razmjena za koju se nije očekivalo da će postati žrtva hakiranja, to je bio Binance. Nakon što je u ljeto 2017. izbio na scenu kriptovaluta, Binance je brzo postao vodeći u industriji u području sigurnosti, svestranosti i obima trgovine.

U svibnju je razmjena pretrpjela a Sjeckanje od 40 milijuna dolara. Predstavljajući otprilike dva posto svojih bitcoin holdinga, Binance je imao rezervna sredstva za pokriće gubitka ovog volumena.

Međutim, rezultirajući učinci na kriptovalutnu zajednicu bili su trenutni i snažni. Ako ni Binance nije bio siguran od hakera, gdje su digitalna sredstva sigurna?

Budućnost: svijetla ili mračna?

2019. je zabilježila poplavu lansiranja novih burzi na tržište. Većina se može pohvaliti standardnim sigurnosnim značajkama koje su sada dostupne na većini kripto burzi.

Međutim, postalo je vrlo lako pokrenuti burzu kriptovaluta. Uz to, to je isplativa ponuda. To je dovelo do mnogih oportunističkih aktivnosti razmjene.

Iz tog je razloga odabir ugledne, čvrste platforme imperativ. Neke nove burze imaju predanost sigurnosti i najboljim uslugama pasmine.

Jedna od nedavno objavljenih razmjena, ecxx, zalaže se za sigurnu i pouzdanu zaštitu digitalne imovine. Razmjena ecxx može se pohvaliti višeslojnom sigurnošću, osmišljenom kako bi udovoljila potrebama profesionalnih i maloprodajnih ulagača.

Ecxx iznosi viziju koja uključuje postajanje vodećom svjetskom razmjenom imovine. To znači veće od Coinbase, Binance ili Kraken. To također znači da su u tome dugoročno.

Kako digitalne razmjene imovine napreduju, postaju sve korisnije i interaktivnije, to je pozitivna stvar i možda to znači da se čini da razmjene ovih dana uče iz prošlih grešaka prošlih gigantskih, jer je ecxx izgradio platformu posvećenu sigurnosti i povjerenju.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map