Szerkesztőség: A „digitális jüan” kínai fegyver uralja a globális piacokat?

Az olyan kriptovaluták megjelenése, mint a Bitcoin, mint általános befektetési piac és megbízható fizetési átjáró, arra kényszerítette a kormányokat szerte a világon, hogy vegyék figyelembe a kialakulóban lévő technológiát. A folyamatban lévő bitcoin bika, amelyet a mainstream pénzügyi óriások, például a PayPal és a MicroStrategy vezetnek & az egyre növekvő globális kereskedelmi feszültségek csak a digitális jövő valutáit erősítették meg a pénz jövőjeként.

Az állami tulajdonban lévő digitális pénznemek emelkedése

A világ minden tájáról érkező kormányok érdeklődést mutattak saját szuverén digitális valutájuk kialakítása iránt, amely a saját központi bankjaik által kibocsátott nemzeti fiat-hoz kötődik. Azonban a nagy intézményi érdeklődés és a sokmilliárd dolláros vállalatok együttes használata a bitcoin fedezeti eszközként való felhasználására késztette a kormányokat arra, hogy elérkezett a digitális valuták ideje.

Sok ország vagy szuverén digitális valuta fejlesztését tervezi, vagy fejlesztés alatt áll. Ha megnézzük ezen országok által elért haladást, Kína határozottan a csúcson van digitális jüanjával vagy DCEP-jével, amely már számos kísérleti program keretében zajlik az ország különböző tartományaiban.

Az Egyesült Államok jelenleg a kutatási szemponton dolgozik, míg az Egyesült Királyság már készen áll a modell kidolgozására és a visszajelzésekre. Ezen kívül Oroszország, Kanada, Dél-Korea és néhány európai ország is terveket fogalmazott meg a digitális pénznemre vonatkozóan.

Forrás: Kína eligazítás

Kína növekvő lábnyoma a digitális valutatérben – digitális jüan

Kína az egyik legfejlettebb ország a digitális fizetés terén, ahol a lakosság több mint 80% -a valamilyen digitális fizetési módot használ mindennapi életében. Kína 2014-ben kezdte meg kutatásait egy szuverén nemzeti digitális valuta felé, és már kifejlesztették a DCEP vagy digitális jüan nevű digitális fizetési rendszerüket, amely jelenleg az ország különböző részein van folyamatban. A digitális jüanra vonatkozó kísérleti programok csaknem egy éve kezdődtek, és már kevés városból több tartományba nőttek. Valójában pletykák merültek fel egy lehetséges indításról 2019 végéig.

A digitális jüan kísérleti programja az állami alkalmazottak utazási támogatásaként indult, és később kibővítették éttermekben, szállodákban és sok más szolgáltatónál. A digitális jüan tranzakciók már meghaladták a 2 milliárd jüant, ami körülbelül 300 millió dollár.

A digitális jüan különböző felhasználási eseteinek és az országos bevezetésnek a vizsgálata Kínának tisztességtelen előnyt jelentene a digitális valuta versenyben, és az országok többsége elkezdte ezt felismerni, különösen az Egyesült Államok.

Az Egyesült Államokkal és Kínával valójában nincsenek nagyon szívélyes diplomáciai kapcsolatok, és nem jó szövetségesek, mivel mindkét ország arra törekszik, hogy tekintélyét világhatalomként bélyegezze le, ahol az Egyesült Államok felsőbbrendű kezet tart. Az amerikai dollárt a kereskedelem alapértelmezett pénznemének tekintik, amely monopóliumot jelent számukra a kereskedelmi piacon, és Kína véget akar vetni ennek az erőfölénynek. Az Egyesült Államok nagyon is tisztában van azzal a fenyegetéssel, amely nyilvánvaló a Nemzeti Hírszerzés igazgatójának a SEC főnökéhez intézett legutóbbi leveléből, amelyben szerinte a digitális jüan biztonsági fenyegetést.

Kína növekvő dominanciája a digitális valuta térben spekulációkat váltott ki annak hatásáról az amerikai dollár dominanciájára, ahol sokan attól tartanak, hogy Kína megpróbálja megkerülni az amerikai dollárt más országokkal folytatott kereskedelem miatt..

Digitális jüan válhat a kereskedelem globális pénznemévé?


Az amerikai dollárt jelenleg a nemzetközi kereskedelem több mint 88% -ára használják, amelyet az euró követ, 32,3% -kal, míg a kínai jüant csak a kereskedelem 4,3% -ára használják, ami az USD-hez képest szinte elhanyagolható. A dollár ezen brutális dominanciája tisztességtelen előnyt biztosít az Egyesült Államoknak, amely lehetővé teszi számukra, hogy szankciókat alkalmazzanak más olyan országokkal szemben, amelyekkel nincsenek jó kapcsolataik, megakadályozva őket, hogy USD-t használjanak vagy kereskedjenek..

Forrás: CNN

A kínai valuta befolyása a nemzetközi kereskedelmi piacon túl kevés ahhoz, hogy megkérdőjelezze az amerikai dollár dominanciáját. Ezenkívül Kína nem tart jó kapcsolatot és bizalmat a világ többi részében, különösen a COVID-19 járvány után. Kína jelenleg abban reménykedhet, hogy növeli befolyását a digitális jüannal a nemzetközi kereskedelmi piacon.

A digitális jüan lehetséges felhasználásának egy másik aspektusa a szankcióval rendelkező országokkal folytatott kereskedelem. A szankciók meglehetősen kegyetlenné váltak az általa érintett országok, például Irán számára, amely súlyos szenvedést szenvedett a világjárvány idején, és nemzeti fiatja is az értékének majdnem 50% -át veszítette el az elmúlt évtizedben. Kína mint alternatív kereskedelmi folyosó megjelenése végzetesnek bizonyulhat az Egyesült Államok számára, de csak akkor, ha sikerül felvirágzania és ennek a szintnek a hatását kiváltania.

Végső gondolatok

Kína már jó ideje figyeli a dominanciát, mint a világhatalom, és a digitális valuta mint a pénz lehetséges jövője megjelenése jól szolgálhatja őket. Kína jelenléte a nemzetközi kereskedelmi piacon elég nagy ahhoz, hogy kihívást nyújtson az Egyesült Államok számára, azonban a szuverén digitális valuta terén elért haladása méltányos előnyt jelenthet számára az egyre növekvő fintech világban.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map