10 glavnih bitcoin prijevara i kako ih izbjeći

naslovnica slike vodiča za bitcoin prevare

Cijena bitcoina više je puta skočila na svoj novi vrhunac svih vremena upravo tijekom pisanja ovog članka.

Prešavši 40 000 USD početkom 2021. godine, Bitcoin trenutno iznosi oko 35 000 USD, iako bi se to naravno moglo promijeniti u bilo kojem trenutku. Ipak, čini se da je nebo granica vrijednosti ove valute i hajpa koji ona generira.

Tijekom trenutnog tržišta bikova, mnogi novi investitori žele brzo zaraditi, što je idealno vrijeme za umjetnike prevara. U ovom ćemo članku identificirati najčešće Bitcoin prevare i pokazati vam kako ih možete izbjeći i zaštititi svoju kripto valutu.

Razmjene prijevara

Većina ulagača koji žele kupiti svoj prvi BTC ili ga prodati s profitom otvorit će račun na nekoj od mnogih mjenjačnica kripto valuta. Budući da se tržište kontinuirano širi, raste i potreba za platformama za razmjenu.

To je dovelo do prevaranata koji su stvorili lažne Bitcoin razmjene. Često privlače korisnike na svoje lažne platforme nudeći bolje tečajeve od ostalih tržišta, umjesto da ponude i potražnja diktiraju cijenu.

Najpoznatija prijevara s Bitcoinima uz sudjelovanje lažne burze bila je BitKRX iz Južne Koreje. Razmjena se maskirala kao podružnica legitimne Korejske burze (KRX) kako bi stekla povjerenje korisnika. 2017. godine korisnici BitKRX-a izvijestili su da im je BTC ukraden. Točna vrijednost BTC-a koji je ukraden nije poznata, ali bez sumnje vrijedila je milijune dolara.

Kako biste izbjegli ovu vrstu bitcoin prijevara, prije prijenosa sredstava svakako istražite razmjenu koja vas zanima. Koristite samo razmjene s dobrom reputacijom i one koje preporučuju službeni izvori. Za preporučene razmjene i savjete o najsigurnijem načinu kupnje Bitcoina, ovaj popis možete provjeriti na službenoj web stranici Bitcoin.

Phishing e-adrese i web stranice

Phishing e-adrese i phishing web stranice predstavljaju dvije strane istog novčića. Ako se nikada niste susreli ni s jednim, smatrajte se sretnikom. Da bi stvari ostale takve, trebali biste razumjeti kako funkcioniraju ove prevare.

Phishing e-poruke pokušavaju izgledati kao službene e-pošte od pouzdanog izvora. Za korisnike Bitcoina, phishing e-pošta može izgledati kao službena e-pošta banke, burze kriptovaluta ili drugog pouzdanog izvora.

E-mailovi s prijevarama s bitcoinima uvijek će od vas tražiti neke radnje. Na primjer, mogli bi zatražiti od vas da se prijavite na svoj račun klikom na vezu u e-poruci. To može ugroziti vaš račun i dovesti do prevaranata koji pomoću vaših vjerodajnica isprazni svoj Bitcoin novčanik.

Najbolji način da provjerite jeste li dobili službenu e-poštu od tvrtke koja vas kontaktira jest dvostruka provjera adrese pošiljatelja, kontaktiranje tvrtke putem službene e-adrese navedene na web stranici ili kontaktiranje putem društvenih mreža ili službene korisničke podrške tvrtke. kanali.

E-adrese s krađom identiteta obično vode do phishing web stranica koje žele prevariti Bitcoin od vas. Te su web stranice stvorene za krađu vaših vjerodajnica za prijavu ili zarazu vašeg uređaja zlonamjernim softverom. Već na prvi pogled teško je uočiti razliku između ovih web stranica i stvarnih, na što prevaranti računaju kako bi prevarili ljude. Te se web stranice vrlo često pojavljuju kao sponzorirani rezultati na tražilicama.

Ako niste 100% sigurni da ste na službenoj stranici, nemojte se ništa prijavljivati ​​ili instalirati. Još jednom provjerite službenu adresu web mjesta i ako niste sigurni, potražite je ponovo. Ako na vrhu rezultata pretraživanja vidite sponzorirani rezultat, pomaknite se prema dolje da biste potvrdili da je to službeno web mjesto. Označite službenu stranicu bilo koje usluge koju redovito koristite.

Besplatne prijevare za Bitcoin dijeljenje

To bi trebalo biti očito, ali ne škodi podsjetiti se da ne postoji besplatan ručak. Ako naiđete na “besplatni Bitcoin”, to je gotovo sigurno prevara.

Godine 2020. dogodila se jedna od najpoznatijih prevara ove vrste kad je hakiran Twitter. Za širenje ove prijevare korišteni su računi CoinDeska, Binancea, Elona Muska, Billa Gatesa, pa čak i Baracka Obame i Joea Bidena..

Prevara je ponudila udvostručavanje novca koji ste poslali na BTC adresu prevaranta. Podsjetnik je da ako nešto zvuči predobro da bi bilo istina, to obično jest.

Lažni novčići i ICO-i

Među najštetnijim prevarama s kriptovalutom su one koje uključuju lažne kovanice i ICO-ove (početne ponude kovanica).

S procvatom tržišta kriptovaluta, pronalaženje i ulaganje u “sljedeći Bitcoin” izuzetno je primamljivo za investitore. Međutim, nikada ne možete biti sigurni da će novčić koji ste odabrali uspjeti. Ako se odlučite ulagati u altcoine, budite oprezni prema potencijalnim prevarama.

Većina scam altcoina ima razmetljivu web stranicu koja se može pohvaliti velikom zajednicom koja podupire projekt. Ovo je osmišljeno kako bi stvorilo FOMO (strah od propuštanja), učinak koji bi vas mogao dovesti do neopreznog ulaganja u ICO i podržati novčić za prevaru. Prevaranti tada napuštaju projekt, bježeći s novcem, a investitore ostavljajući na visokom i suhom nivou.

Neki scam altcoins mogu izvesti zračni pad – distribuciju besplatnih kovanica / tokena. Airdrop može stvoriti napuhanu sliku stvarnog tržišnog interesa za novčić ili žeton, što FOMO pokreće u investitorima, dok najveći vlasnici na kraju damping svoj udio zarađuju.

Pa, što možete učiniti da biste izbjegli ove vrste prevara? Budite informirani, budite oprezni s preambicioznim obećanjima i nikada nemojte ulagati više novca nego što si možete priuštiti da izgubite.

Bitcoin Ponzi sheme

Ponzijeve sheme obećavaju povrat ulaganja za unaprijed uplaćeni depozit. Bilo koja Ponzijeva shema uzima novac od novih investitora kako bi platila kamate prethodnim.

Nažalost, prostor kriptovaluta nije imun na ove vrste loših glumaca. Višestruki programi nudili su nevjerojatne povrate na početna ulaganja, istovremeno obećavajući da će postati bolji i profitabilniji od bitcoina.

OneCoin je bila najveća prevara na tržištu kriptovaluta, s ukupno pet milijardi dolara ukradenog od investitora. Osnivačica One Coin-a, bugarska državljanka Ruja Ignatova, stvorila je klasičnu piramidalnu shemu u kojoj bi potpornici navodno zarađivali više sa svakim novim investitorom kojeg su doveli. Za osnivačem ove prevare kriptovalute još uvijek traga policija, dok su njezini suučesnici i poslovni partneri uhićeni.

Bitconnect je bila još jedna shema koja je nudila nerealne povrate; investitorima je obećano 40% kamata mjesečno. Prema ovoj matematici, netko tko je uložio 1000 dolara zaradio bi više od 50 milijuna dolara za manje od tri godine.

Da biste to učinili, trebali ste kupiti i zaključati BCC tokene kako bi mogli zaraditi profit zahvaljujući trgovačkom botu. Jedan od prvih kritičara Bitconnecta, Vitalik Buterin istaknuo je da je to bila Ponzijeva shema. Suosnivač Ethereuma bio je točan i ova kripto prevara završila je time što je većina investitora izgubila novac: ukupno 3,5 milijardi dolara.

Ove vrste prevara povremeno isplivaju na površinu, pa se isplati biti informiran i znati ih prepoznati. Obećanja o ogromnim profitnim maržama prva su crvena zastava koja bi vam trebala dati stanku. Imajte na umu da Ponzijeve sheme neizbježno završavaju gubitkom novca od investitora.

Sheme pumpe i ispusta

Jedna kripto shema čije se podrijetlo može pratiti natrag na burzi je shema pumpi i odbaci. To je kada organizirani prevaranti umjetno povećavaju cijenu dionica male vrijednosti, ili u ovom slučaju altcoina. Iako ovo nije izravna prijevara s Bitcoinima, još uvijek uzrokuje da drugi investitori izgube.

Ovakva shema često ide ruku pod ruku s šilingom ciljane kriptovalute, što se radi širenjem lažnih vijesti i pronalaženjem poznatih osoba koje to podržavaju..

To zauzvrat privlači nove ulagače i dodatno povećava cijenu kriptovalute, iako to ne odražava njezinu stvarnu vrijednost. Umjetnički umjetnici čekaju trenutak kada je cijena dovoljno visoka da odbaci svoj dio. Redovni investitori ostaju držati kriptovalutu koja je u većini slučajeva bezvrijedna.

Ucjenjivačka pošta

Druga poznata vrsta prijevare je e-pošta s ucjenom Bitcoina. Prevarant tvrdi da je došao do vaših osjetljivih podataka, najčešće hakiranjem računala i upravljanjem protokolom udaljene radne površine. Obično tvrde da su vaše računalo zarazili zapisovačima ključeva i snimili vaše video snimke preuzimanjem vaše web kamere.

Prevaranti zahtijevaju Bitcoin u zamjenu za uništavanje materijala i ne distribuciju kompromitirajućeg sadržaja svima u vašim kontaktima e-pošte i na vašim društvenim mrežama. Te se vrste prevaranata koriste ilegalno dobivenim popisima e-pošte i procurjelim korisničkim podacima i pokušavaju prevariti mnoge ljude odjednom. Međutim, šanse su da zapravo nemaju kompromitirajući materijal kojim bi vas mogli ucijeniti.

Zlonamjerni softver i Ransomware

Ako kripto prevara nije dovoljna, sada postoje i virusi koji ciljaju vaše ključeve Bitcoin novčanika ili BTC koji tamo držite. Zlonamjerni softver definitivno je postao još inovativniji, a to se posebno odnosi na razne vrste zlonamjernog softvera i ransomwarea.

Hakeri koriste ove vrste virusa za pristup računalnim mrežama i krađu podataka. To bi mogli biti brojevi vaše kreditne kartice ili, u slučaju Bitcoina, vaš privatni ključ. Najočitije poveznice koje sadrže ovu vrstu zlonamjernog softvera tvrde da će vam omogućiti besplatno kopanje Bitcoina. Kada preuzmete te datoteke, Bitcoin varalica dobit će pristup vašim privatnim podacima.

Imajte na umu da bez obzira na impresivna obećanja koja vidite, nećete moći učinkovito kopati Bitcoin sa svojim redovnim stolnim ili prijenosnim računalom. Bitcoin zahtijeva namjenski hardver koji se naziva ASIC (specifični integrirani sklop) rudari. Posljednji put kad je Bitcoin ozbiljno miniran s CPU-ima ili GPU-ovima, pizza Papa Johna koštala je oko 10.000 BTC.

Druga vrsta virusa povezana s Bitcoinom je ransomware. Ova vrsta zlonamjernog softvera šifrira datoteke na vašem računalu ili vam u potpunosti onemogućuje upotrebu uređaja. Nakon toga zahtijeva da platite otkupninu u Bitcoinu za dekodiranje podataka ili deblokadu računala. Kao što je slučaj s drugim Bitcoin prijevarama, plaćanje BTC otkupnine ne jamči da će haker deblokirati vaše računalo ili dešifrirati vaše podatke.

Ovdje je najkorisniji savjet instalirati antivirusnu zaštitu i zaštitu od zlonamjernog softvera na računalo i druge uređaje. Čak i besplatni antivirusi mogu pomoći u blokiranju ove vrste virusa i uštedjeti vam glavobolju koja slijedi.

Međutim, ako je šteta već načinjena i vaše je računalo zaraženo,

ne plaćajte otkupninu. Zatražite pomoć od IT stručnjaka koji bi trebao moći ukloniti ransomware s pogođenog uređaja.

Prevare u oblaku

Ako ste proveli čak nekoliko minuta učeći o Bitcoinu, čuti ćete za rudarstvo. Rudarstvo bitcoina zapravo je postupak provjere Bitcoin transakcija, koji zahtijeva ogromnu količinu računalne snage i električne energije.

Neke usluge ponudit će vam rudarstvo Bitcoina po fiksnoj stopi koristeći njihovu infrastrukturu. S tim po sebi nema ništa loše, ali navodni povrat iznajmljivanja hash-a iz usluge rudarstva u oblaku često je nerealan.

Jedna od takvih platformi koja je nudila usluge rudarstva kriptovaluta bila je mreža BitClub koja je radila od travnja 2014. do prosinca 2019. Novac investitora tražen je u zamjenu za dionice bazena za rudarstvo kriptovaluta, a korisnici su nagrađivani za zapošljavanje novih investitora u shemu.

Međutim, mreža BitClub radila je na prevari u oblaku. Prevaranti koji stoje iza tvrtke manipulirali su brojevima kako bi pokazali da zarađuju više od onoga što su zapravo bili. Na kraju su od investitora uzeli Bitcoin vrijedan 722.000.000 USD.

Ako ste zainteresirani za ulaganje u Bitcoin, bilo bi vam draže kupiti BTC od pouzdane burze, a ne ulagati u uslugu rudarstva u oblaku. Čak i ako usluga nije prevara, profitabilnost rudarstva oscilira ovisno o tržišnoj vrijednosti, a s toliko varijabli koje je moguće pratiti, teško je znati dobivate li dobru ponudu.

Sastanak u osobi

Možda mislite da ćete osobnom prodajom Bitcoina izbjeći opasnosti od internetskog trgovanja. Međutim, prevare s trgovanjem bitcoinima ne događaju se uvijek na mreži.

Ako upoznate nepoznatog kupca, rizik od pljačke ili ozljede prilično je velik. Druga taktika koju muškarci obično koriste je korištenje krivotvorenog novca za kupnju Bitcoina od vas.

Da biste izbjegli ove rizike, pokušajte pronaći P2P (peer-to-peer) platformu za razmjenu sredstava, umjesto da riskirate osobni sastanak sa zlonamjernom stranom. Mreža peer-to-peer pruža vam sigurnost i privatnost, a većina njih ne provodi na način da poznaje pravila vašeg kupca (KYC) ili politike pranja novca (AML).

Poznavanje prevare s kriptovalutom kad je vidite

Novac privlači prevarante, a Bitcoin je savršena meta za umjetnike prevara. Ključna razlika je u tome što zbog dugogodišnjeg iskustva s fiat novcem znamo kakve trikove možemo očekivati ​​i kako ih izbjeći.

Ako vam kreditnu karticu ukradu ili na njoj kupe prijevaru, znate kako se obratiti svojoj banci i riješiti je. Ako gotovinu nosite na sebi, znate da je ne ostavljate viriti iz stražnjeg džepa.

Ako upotrebljavate Bitcoin, morate naučiti kako ga zaštititi i prepoznati kada vas netko pokušava prevariti. Zato će vam razumijevanje najčešćih prijevara s Bitcoinima pomoći da se s kripto krilom bavite lako kao i fiat valute.

Pitanja

Kako funkcioniraju prevare s Bitcoinima?

Svim Bitcoin prevarama zajedničko je jedno: oslobađaju vas teško stečenog Bitcoina ako ste neoprezni. Većina tih shema nije novost na tržištu kriptovaluta, već su klasične prevare koje su se razvile s tom tehnologijom.

Među njima su Ponzijeve ili piramidalne sheme, koje se maskiraju kao legitimne tvrtke, ali vas izmame iz svog Bitcoina. Također postoje mnoge lažne promocije koje nude besplatan Bitcoin ako neki svoj BTC pošaljete na adrese prevaranata. To možete izbjeći ako se sjetite da ne postoji besplatan ručak.

Iako ne postoji konačan popis prevaranata s Bitcoinima na koji se možete pozvati, pomoću našeg vodiča možete se upoznati s najčešćim prevarama.

Kako možete reći Bitcoin prevarantu?

Nepogrešiv način identificiranja nekoga kao Bitcoin prevaranata je ako vam ponude besplatan Bitcoin. Ako se toga sjećate, mnogo je manja vjerojatnost da ćete biti prevareni i završiti praznih ruku.

2020. godine Twitter je hakiran, a računi provjerenih korisnika – od Elona Muska do Joea Bidena – ponudili su vratiti dvostruku količinu Bitcoina svima koji im ga pošalju. Čini se ludim da bi netko nasjeo na tako jasnu prevaru, ali nažalost to djeluje.

Ova vrsta prijevara s Bitcoinima je najčešća, ali na sreću je i najlakša za prepoznavanje.

Postoje li Bitcoin prevare?

Nažalost, postoje prevaranti i morski psi koji kruže oko svake profitabilne industrije u potrazi za žrtvama, a Bitcoin se ne razlikuje.

Možete li vratiti bitcoin od prevaranata?

Vratiti Bitcoin od prevaranata još je teže od oporavka ukradene fiat valute. Međutim, postoje četiri načina na koja možete pokušati oporaviti svoj BTC:

  1. Ako izgubite sredstva na lažnoj platformi za ulaganje u kriptovalute, prijetnja pravnim postupkom ili prijavljivanje tvrtke financijskim vlastima najbolji je prvi korak.
  2. Podnesite žalbu odgovarajućim financijskim vlastima.
  3. Pokušajte pronaći pomoć na mreži i provjerite jesu li drugi ljudi uspjeli riješiti isti problem.
  4. Angažirajte stručnjake za oporavak BTC-a. Bitcoin prevare ostavljaju podatke o transakcijama na blockchainu, koji djeluje kao javna knjiga. Pomoću tih podataka stručnjaci mogu potencijalno ući u trag lopovu.
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map