Iskorištavanje tehnologije Blockchain za optimizaciju privatnosti na mreži

2020. god, 1,7 MB podataka generirana je svake sekunde za svaku osobu na planetu. Ova brojka uključuje 306,4 milijarde e-adresa, 5 milijuna tweetova i 95 milijuna fotografija i videozapisa koji se svakodnevno dijele na Instagramu. Iako povezivanje s drugima nikada nije bilo lakše, naš internetski otisak postao je štetan za osobnu privatnost. Centralizirani poslužitelji koje drže moćni entiteti pohranjuju ogromne količine osobnih podataka, što pojačava negativan utjecaj neizbježnih sigurnosnih propusta. Međutim, čak i kada nema hakiranja, tvrtke koriste podatke za stjecanje unosnih uvida, često bez pristanka korisnika.

Kao rezultat toga, sve više ljudi koristi tehnologije za zaštitu privatnosti kao što su virtualne privatne mreže (VPN) dok su na mreži. Te mreže blokiraju prikupljanje podataka uspostavljanjem sigurne, šifrirane internetske veze. Kao jeftini način za jačanje osobne privatnosti, VPN-ovi postaju sve popularniji. Prognoze ukazuju da će se tržište VPN-a proširiti složenom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 17,2% između 2021. i 2027. – povećavajući se s 29,2 milijarde na 88 milijardi dolara ako su točna očekivanja. Osim predviđanja, postoje dokazi da se globalni interes za VPN-ima ubrzava. Googleovi mjerni podaci ukazuju na to da pojam “VPN” bilježi sve veći interes tijekom posljednjeg desetljeća.

Iako VPN-ovi pružaju široku zaštitu, decentralizirana tehnologija optimizira infrastrukturu za zaštitu privatnosti. Kao takav, SpiderVPN je izgrađen u mreži distribuiranih usmjerivača SpiderConnect za podršku novoj vrsti decentralizirane autonomne organizacije (DAO) poznate kao SpiderDAO.

Decentralizacija VPN-a

Decentralizirani VPN (dVPN) sprječava bilježenje korisničkih aktivnosti i otporniji je na cenzuru od naslijeđenih rješenja. Što se više korisnika pridruži mreži koristeći usmjerivač SpiderConnect, to postaje distribuiraniji i otporniji. Ova mrežna infrastruktura čini temelj SpiderDAO-a – ali što je zapravo a DAO?

Iako mnogi Bitcoin smatraju prvim DAO-om, danas je velika većina samoizvršavajućih pametnih ugovora izgrađena na bloku Ethereum. DAO od samog početka slijede pravila kodirana u pametnim ugovorima koja određuju kako će funkcionirati. Tvrdi kôd može odrediti dodjelu nagrada, način na koji se zarada dodjeljuje sudionicima ili čak raspored kako se pravila mijenjaju u budućnosti. Iako provedba samoreguliranog entiteta optimizira autonomiju, nekoliko je svojstvenih izazova koje treba prevladati.

Zamke DAO okvira

Iako decentralizirane mreže eliminiraju posrednike i automatiziraju procese, mrežni DAO-i osjetljivi su na prijetnje koje potkopavaju njihovo upravljanje.

  • Plutokratije: Veliki ulagači (kitovi) mogu steći nepravednu glasačku prednost akumuliranjem upravljačkih žetona koji kupuju glasačka prava. Ovisno o DAO kodiranju i nativnom tokenu koji koristi, ovaj scenarij rezultira nejednakom raspodjelom snage.
  • Iskoristivo upravljanje: DAO koriste upravljačke žetone za određivanje glasačkih prava svakog člana koji sudjeluje. Međutim, ove je tokene lako kupiti na sekundarnim burzama. Ova dinamika omogućuje velikim ulagačima da akumuliraju glasačku moć, što podriva upravljanje.
  • Rastući mračni DAO: Ovi potencijalno neotkriveni subjekti koriste pametne ugovore za kupnju korisničkih glasova s ​​namjerom da prevladaju sustave upravljanja, izdaju lažne signale ili manipuliraju tržištem. Ukratko, tamni DAO dominiraju sudjelovanjem birača, što je posebno zabrinjavajuće ako glasovi DAO-a pate od slabe, legitimne izlaznosti članova.

Iako ovi nedostaci stvaraju značajnu prepreku širokom usvajanju, Spider je stvorio jedinstveno rješenje koje učinkovito ublažava prijetnju eksploatacijskog upravljanja.

SpiderDAO: Optimizacija internetske privatnosti

The SpiderDAO prvo će se integrirati s decentraliziranom platformom SpiderVPN. Ovo spajanje omogućit će vlasnicima SpiderConnect usmjerivača pristup decentraliziranoj VPN usluzi koja pruža internetsku anonimnost i paket premium značajki. Međutim, da bi prevladao zamke trenutnih DAO okvira, SpiderDAO će upotrijebiti višeslojni model upravljanja koji koristi i hardverske i softverske alate.

Kao takav, SpiderDAO će funkcionirati kao pošten i elastičan DAO zasnovan na hardveru koji zapošljava Polkadot protokol kako bi se olakšalo upravljanje. Ova dinamika podržava integraciju mehanizma konsenzusa Proof of Stake, upravljanja na lancu (SPDR Tokens) i hardverskog sidrenja (SpiderConnect Router).

  • Model žetona “Likvidnost kao korisnost”: Kroz ovaj program, vlasnici tokena mogu se baviti rudarstvom likvidnosti, a istovremeno imaju koristi od pristupa SpiderVPN-u i naknadnog sudjelovanja u SpiderDAO-u. Optimizacijom korisnosti tokena, postoji više poticaja za izgradnju ekosustava stvaranja vrijednosti koji podržava budući rast i uključenost zajednice.
  • Glasanje DAO-om s hardverskom podrškom: Decentralizirani, hardverski omogućeni postupak glasanja koji koristi SpiderDAO prvi je takve vrste. Mrežna sigurnost dolazi iz zaštitnih mehanizama koji trenutno otkrivaju nakupljanje hardverskih uređaja. Preusmjeravanjem glasačke moći sa samo simboličnog sustava, izazovnije je nesrazmjerno utjecati na izbore bez stvaranja značajnih troškova – jedan usmjerivač uvijek će biti jedan glas.
  • Glasanje DAO-a s dvostrukim upravljanjem: SpiderDAO odstupa od tradicionalnih DAO-a preusmjeravanjem glasačkih prava s vlasnika tokena na vlasnike hardvera – jedan provjereni usmjerivač jednak je jednom glasu. Da bi sudjelovali u glasovima SpiderDAO, članovi moraju dokazati da imaju usmjerivač SpiderConnect na mreži i uložili SPDR tokene.

Zajedno, jedinstvene funkcije SpiderDAO-a i šire Spider-mreže predstavljaju promjenu paradigme u načinu na koji se DAO-ovi grade i primjenjuju.

Budućnost implementacije DAO-a

Zajedno, hardverski usmjerivač SpiderConnect, decentralizirana mreža SpiderVPN i SpiderDAO međusobno djeluju kako bi pružili potpuno novo internetsko iskustvo koje spaja centralizirane i decentralizirane tehnologije. SpiderVPN je također brži i sigurniji od centraliziranih kolega kao što su ExpressVPN i Nord, što dodatno cementira prijedlog vrijednosti platforme.

Ono što je najvažnije, Pauk “Likvidnost kao korisnost”Program se temelji na korisnosti izvornih tokena. Ovaj je pothvat presudan, s obzirom na to da su mnogi kritični prema upravljačkim žetonima koji nositeljima pružaju malo koristi osim glasačkih prava koja mogu imati malo utjecaja na putanju projekta. Kao takva, sposobnost bavljenja rudarstvom likvidnosti pomoću izvornog SPDR tokena potiče druge da postanu dijelom mreže i potiče angažman zajednice. Ukratko, sudionici su plaćeni za korištenje Spider Network-a i mogu odlučiti kako će se taj novac trošiti – svi imaju koristi.

Odstupajući od mehanizama konsenzusa iz prošlosti, SpiderDAO zaobilazi prepreke naslijeđenih DAO okvira i njeguje nove mogućnosti u bezbroj slučajeva korištenja. Ovaj put vaša je internetska privatnost pokretačka snaga inovacija, no mogućnosti su bezbrojne.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map