Kako kriptovalute postaju dio tradicionalnog financijskog sektora

Tradicionalni financijski sektor sastoji se od mnogih subjekata zaduženih za pružanje financijskih usluga maloprodajnim i komercijalnim kupcima. Takvi subjekti uključuju banke, tvrtke za promet nekretninama, osiguravajuća društva i investicijske tvrtke. Kako stvari stoje, tradicionalni financijski sektor nudi ograničen pristup značajnom dijelu stanovništva. Prema Svjetskoj banci, oko 1,7 milijardi odraslih osoba ili 31% ostaje nebankarsko na globalnoj razini, što im otežava pristup osnovnim uslugama poput štednje, kredita i investicijskih proizvoda, što ih ostavlja zaglavljene u siromaštvu. Ali, ovaj se narativ polako mijenja zahvaljujući kriptovalutama i aplikacijama za decentralizirano financiranje.

DeFi koji djeluje kao most

DeFi želi rekonstruirati tradicionalni financijski sektor tako da bude inkluzivan za sve ljude na otvoren i bez dozvola način. Ali prije nego što se to dogodi, ljudi koji su uključeni u DeFi shvatili su da prvo trebaju izgraditi most između centraliziranog i decentraliziranog svijeta.

Kriptovalute su se pojavile kako bi pojedincima ponudile jednak pristup financijskim uslugama bez prolaska kroz centralizirane institucije i njihovu birokraciju. Do sada su riješili mnoge probleme što se tiče financijske inkluzivnosti i nuđenja ljudima moći nad njihovim financijama, budući da nema zemljopisnih ograničenja, transakcije su relativno jeftine, a nezainteresirane treće strane poput banaka nemaju način da ograniče pristup.

Ali oni imaju svoj dio problema, uključujući veliku nestabilnost, što znači da je lako izgubiti ušteđevinu, regulacija još uvijek pokušava sustići i boriti se protiv prevaranata. Neki od ovih projekata jednodimenzionalno su usmjereni na jedno područje.

Budući da decentralizacija svakog aspekta tradicionalnih financija nije tako lagana i zahtijeva vrijeme, stvaranje mosta koji spaja DeFi i centralizirane financije čini se logičnim korakom na ovom putovanju. Svjedoci smo nekoliko projekata koji rade na tom cilju kroz različita rješenja. Do sada neki projekti rade na tome da pomognu korisnicima da koriste i kripto i fiat na istim karticama, pomažući im tako da pristupe kreditima bez kreditne ocjene ili KYC.

Rješenja opskrbnog lanca

Drugi projekti poput Pojačati rade na pružanju ugovornog kredita ili hipoteke na imovinu tvrtkama koje su obično izostavljene iz tradicionalnog sustava odobravanja kredita. Zasnovan na Ethereumu, Amplify je decentralizirani projekt lanca opskrbe koji prilično obećava i kojem je cilj pružiti male tvrtke mogućnost. Služi kao hibrid tradicionalnih financijskih tržišta i blockchain tržišta putem B2B2C infrastrukture koja nudi blagodati lančanih protokola poput upravljanja, likvidnosti i sljedivosti, zajedno s onima izvan lanca, poput pravnih i računovodstvenih tvrtki i financijskih institucija, čime se jamči vrijednosna sigurnost i legitimitet imovine na lancu.

Kao most centraliziranih financija i DeFi-a, Amplify ima nekoliko pogodnosti, uključujući dodjeljivanje kredita malim tvrtkama ili dobavljačima provođenjem ugovora o lančanom upravljanju zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu s financiranjem lanca opskrbe i blockchain tehnologijom.

Projekt ima AMPT token koji se koristi za različite funkcije, uključujući upravljanje, što omogućuje njezinim nositeljima da sudjeluju u donošenju odluka. Token se također koristi za financiranje zajmova prema protokolu i za poticanje likvidnosti; vlasnici su nagrađeni za polaganje svojih tokena u tu svrhu. Ostvarena dobit iz procesa zajma preraspodjeljuje se među vlasnicima žetona.

DeFi nadahnjuje rast tržišta kriptovaluta

DeFi omogućuje decentralizaciju mnogih sektora koji čine tradicionalne financije, a nadahnuo je novi val inovacija unutar sektora kriptovaluta. Ove godine DeFi je svjedočio najveći rast i potaknuo je obnovljeni interes za kriptovalute i blockchain.

Počevši godinu s nešto manje od 700 milijuna američkih dolara ukupne zaključane vrijednosti (TVL), sektor DeFi zabilježio je rast od 2100% u roku od 12 mjeseci, a TVL trenutno iznosi oko 16 milijardi dolara. Također, porastao je i broj DeFi tokena, s preko 1500 tokena koji danas postoje. 

DeFi-bum je bio dobar za cijelo tržište, pa čak i za trenutni tržišni bik trčanje mnogo duguje zvuku DeFi-a. Naravno, najveći korisnici bili su protokoli koji omogućuju razvoj ovih aplikacija, poput Ethereuma, EOS-a i Bitcoina.


Ethereum je domaćin preko 90% svih DeFi projekata koji danas postoje. Potražnja za ETH-om koja je potrebna kao kolateral na ovim projektima doživjela je ponovni rast bogatstva drugog najvećeg kripto žetona 2020. ETH je od početka godine stekao preko 400%, a morate se vratiti dvije godine unatrag da biste pronašli zadnji u vrijeme kada se token trgovao oko raspona od 660 dolara.

Zamotani Bitcoin (WBTC), tokenizirana verzija Bitcoina koja radi na Ethereum blockchainu, nalazi se na drugom mjestu iza ChainLinka na ljestvicama DeFi s tržišnom kapitalizacijom od preko 2,6 milijardi dolara.

Zanimanje za DeFi i projekte koji rade na decentralizaciji i premošćivanju jaza između centraliziranih financija i tradicionalnih tržišta ne usporava se uskoro ako je trenutno stanje prethodnica onoga što dolazi. Ako išta drugo, očekujmo više inovacija koje svima olakšavaju pristup osnovnim financijskim uslugama.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map