Mi az a Bitcoin?

Mi a Bitcoin

Mi az a Bitcoin? A fehér könyvében peer-to-peer elektronikus készpénzrendszerként leírt Bitcoin a világ egyik legnagyobb fejlettségét képviseli a pénzügyi technológiában. A Bitcoin először 2008-ban jelent meg, a világméretű pénzügyi válság közepén, és azóta hosszú utat tett meg.

Mint ilyen, a Bitcoin digitális blokkot képvisel, amely blokklánc-technológián alapul, amely decentralizált és félig névtelen. Lehetővé teszi az emberek számára, hogy pénzt küldjenek egymásnak gyorsan, olcsón és közvetítő alkalmazása nélkül. Ez is meglehetősen nyereséges lehet.

Ebben a cikkben alaposan megvizsgáljuk a Bitcoin-t, és több kérdés megválaszolására koncentrálunk: Mi az a Bitcoin és hogyan működik? Mi áll a technológia mögött? Mi a története, és mi a célja?

Történelem

Fontos bemutatni azokat a társadalmi-gazdasági tényezőket, amelyekkel a világ a Bitcoin első megjelenésekor foglalkozott. 2008-ban a világméretű pénzügyi válság javában tartott. Az emberek, a bankok és a kormányok mind kifogytak a pénzből. A bankokat azzal vádolták, hogy visszaéltek jogaikkal, megcsalták az ügyfeleket és visszaéltek pénzükkel. Mint ilyen, a hagyományos pénzügyi rendszer iránti bizalom gyorsan csökken.

Ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, a Bitcoin nem az első kísérlet a digitális valuta létrehozására. Megjelenése előtt számos e-készpénzes fizetési protokoll már elérhető volt a piacon. Bár egyik sem vált népszerűvé, befolyásolták azt az alapot, amelyre később a Bitcoin épülni fog.

Tehát mikor kezdődött a Bitcoin? 2008. október 31-én a Satoshi Nakamoto álnéven ismert egyén vagy embercsoport fehér könyvet tett közzé „Bitcoin: Peer-to-Peer elektronikus készpénzrendszer” címmel. A fehér könyv részeként Nakamoto elmagyarázta, hogyan működne a Bitcoin, és hogyan támogatná a kriptovalutát a blockchain technológia.

Valamivel később, 2009. január 3-án megszületett a Bitcoin hálózat, és Satoshi segített a kriptopénz első blokkjának kibányászásában. Néhány nappal később a nyílt forráskódú Bitcoin klienst nyilvánosságra hozták. Miután a Bitcoin elindult, Satoshi abbahagyta a részvételt. A mai napig nem tudjuk, ki hozta létre a Bitcoint.

Eleinte a kriptovaluta nem tudott nagy érdeklődést kelteni a lakosság körében. A kriptográfia rajongói azonban a fejlesztők és a pénzügyi szakértők mellett hamar észrevették annak lehetőségeit, és bekapcsolódtak a projektbe. Idővel a Bitcoin értéke nőtt, de az érme több évbe telt, mire jelentősen magasabb árakat értek el.

A Bitcoin növekvő népszerűségével párhuzamosan számos más dolog elkezdődött, amelyek mindegyike elengedhetetlennek bizonyult a digitális valuta forradalma szempontjából. Megjelentek az első kriptovaluta-tőzsdék és kereskedési platformok, és számos más érme volt kifejlesztve, amelyek blokklánc-technológiát alkalmaztak.

A következő pár évben a Bitcoin felfoghatatlan árnövekedést, frissítéseket, szabályozásokat, heves vitákat és új versenytársak megjelenését látta. Sokan elkezdték kérdezni, hogy mi is az a Bitcoins, és ez ösztönözte az elfogadásra és a népszerűségre.

A Bitcoin mögött álló technológia

Az úttörő Bitcoin mellett Satoshi Nakamoto elkészítette a blokklánc-hálózat első valós felhasználási szcenárióját is, amely a kriptovaluta bekapcsolásáért felelős technológia. Először azonban a blokklánc-technológiának valamilyen hátterére lesz szükség a Bitcoin további magyarázata érdekében.

A kifejezés etimológiája magától értetődő. A blokklánc egy adattároló blokkok hálózata, amely egy kriptográfia segítségével kapcsolódik egymáshoz egy digitális láncon. Az adatbázisokkal összehasonlítva a blokkláncok célja hasonló, mivel digitális adatokat rögzítenek, mégis szélesebb körű nagyszerű szolgáltatásokat kínálnak, beleértve az átláthatóságot, az immutálhatóságot, a decentralizációt és a biztonságot.

mi a bitcoin

A blokkláncok hasonlóak a bankokhoz, amelyek ellenőrzik a valutát és megkönnyítik a tranzakciókat. A különbség itt az, hogy senki sem gyakorolhat centralizált irányítást a blokkláncon, és az összes tranzakciót gyorsan, átláthatóan és biztonságosan dolgozzák fel.

Hogyan működik a Bitcoin?

A Bitcoin használatához nem kell ismernie az összes technikai részletet, inkább csak néhány alapelvet kell ismernie, mivel az összes eszköz, amelyet használni fog, egyszerű. Általában csak annyit kell tennie, hogy telepíti a Bitcoin klienst az asztali számítógépre vagy mobileszközre, létrehoz egy címet, megvásárolja a Bitcoin szolgáltatást, majd megkezdi a fizetéseket.

Technikai szempontból a „mi az a Bitcoin” kérdés, a dolgok egy kicsit bonyolultabbak. Ezt szem előtt tartva, amikor tranzakciót hajt végre, közzéteszi azt a szándékát, hogy az érmék egy részét másnak küldje el. Ha ennek vége, a számítógépes csomópontok és a bányászok hálózata elkezdi ellenőrizni a tranzakciót annak hitelességének megerősítése és annak ellenőrzése érdekében, hogy megpróbálja-e kétszer ugyanazt az összeget elkölteni.

Az ellenőrzés befejezése után a bányászok az Ön tranzakcióját egy blokkba foglalják, amely sok más személyt is tartalmaz. Ezután a blokk megjelenik a nyilvános főkönyvön. Ettől kezdve a tranzakció megváltoztathatatlanná válik, ami azt jelenti, hogy nem fogja tudni visszavonni vagy módosítani.

Bár a tranzakció azonnal megtörténik, csak több ellenőrzés után erősítik meg. Ezért a tőzsdéknek és más kriptovaluta-szolgáltatóknak legalább három megerősítést igényelnek, mielőtt hozzáférhetnek a betétjükhöz.

Hogyan lehet Bitcoins-t szerezni

Most, hogy áttekintettük a Bitcoin alapjait, itt az ideje megvitatni, hogyan keresi a Bitcoins-t.

Vásárlás

A Bitcoin vásárlása messze a legnépszerűbb módszer a kriptovaluta közösséghez való csatlakozásra. Többféle módon is megteheti. Használhat digitális pénzváltót vagy Bitcoin ATM-et, vagy egyszerűen megvásárolhatja az érméket ismerősétől.

A digitális pénzváltás szempontjából a Google keresése számos lehetőséget kínál Önnek. Miután kiválasztotta a választott cserét (ellenőrizze a jutalékukat, és hogy a tőzsde működik-e az Ön régiójában), létre kell hoznia egy fiókot. A legtöbb csereprogram megkérdezi Öntől a nevét és az e-mail címét.

Nagyobb Bitcoin vásárlásokhoz több személyes adatot kell megadnia, amint azt a know-your-customer (KYC) biztonsági protokollok előírják, például az igazolvány képét. Miután létrehozta fiókját, egyszerűen összekapcsolhatja hitelkártyáját vagy bankszámláját, és megvásárolhat bármilyen mennyiségű kriptovalutát. A weboldal néhány órán belül visszaigazolja vásárlását, és a Bitcoin elérhető lesz a cserefiókodban.

Javasoljuk, hogy kerülje a Bitcoin cserepénztárcájában való tárolását, mivel nem ellenőrzi a magánkulcsokat, amelyek biztonsági megsértéseknek tehetik ki magát. Tehát ha egy webhely jóváírja érméivel, egyszerűen továbbítsa azokat személyes Bitcoin pénztárca címére.

A Bitcoin készpénzzel történő vásárlásához meg kell találnia egy Bitcoin ATM-et vagy egy olyan személyt, aki hajlandó eladni Önnek érméinek egy részét helyben.

Bányászati

Mi tehát a Bitcoin bányászat? A Bitcoin vásárlásának alternatívája az lenne, ha bányásszá válna. Ennek elvégzése azonban lényegesen bonyolultabb a vásárlás szempontjából, és általában azok csinálják, akik bevételt akarnak generálni. Két fő bányászati ​​módszer létezik: saját hardver vásárlása vagy csatlakozás egy online bányászati ​​készlethez. Függetlenül attól, hogy melyik módszert választja, ne feledje, hogy a megnövekedett bányászati ​​nehézségek miatt a költségek meglehetősen magasak.

mi a bitcoin

Ebben a pillanatban a munkabiztonsági probléma megoldásának blokkjutalma 12,5 BTC. Azonban a teljes jutalom megszerzése önmagában valószínűleg lehetetlen a bányászati ​​hardver beszerzésébe történő hatalmas beruházás nélkül. Ezért sokan úgy döntenek, hogy csatlakoznak a bányászati ​​medencékhez, ahol megoszthatják bányászati ​​erejüket egy bányászhálózattal, akik aztán megosztják a blokkjutalmat. Csatlakozhat egy medencéhez, ha bányászati ​​felszereléseket bérel az adatközpontban. Ez olcsóbb belépési pontot jelent a bányászati ​​piacon, anélkül, hogy saját fúróberendezéseket kellene vásárolnia és karbantartania.

Kereskedés

Mi a Bitcoin kereskedés? Bizonyos értelemben a kereskedés hasonlít a digitális pénzváltáshoz, mivel kriptovaluták vételével és eladásával jár, a legelőnyösebb árakon. A szabályok meglehetősen egyszerűek: vásárolj alacsonyan és magasan. A kereskedelem azonban a bevételek generálásának módszere, ezért nem ajánljuk olyan személynek, aki csak most indul. A kriptopénz sikeres kereskedése elég sok időt igényel, a piac és az árak működésének mélyreható megismerése mellett..

Bitcoin szerencsejáték

A Bitcoin létrehozásának végső módszere a szerencsejáték lenne. Több száz kaszinó áll rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik a Bitcoin-szal és más kriptovalutákkal való szerencsejátékot, és sokan bizonyíthatóan korrekt algoritmust alkalmaznak az ügyfelek bizalmának növelésére. Érdekes szempont, amit érdemes megjegyezni, hogy a legjobb Bitcoin kaszinók kínálnak egy Bitcoin csapot, amely alapvetően hozzáférést biztosít egy kis mennyiségű ingyenes Bitcoinhoz, amellyel aztán játszhat. Ahhoz azonban, hogy ezekben a Bitcoin kaszinókban jelentős mennyiségű kriptot szerezzen, le kell töltenie sajátját, ahelyett, hogy a csapokra támaszkodna.

Hogyan kell használni a Bitcoin

1. Fizetés küldése

A fizetés elküldéséhez szüksége lesz egy Bitcoin pénztárcára és a fogadó fél címére. A legtöbb pénztárca és pénzváltó hasonló, intuitív felhasználói felületet kínál a kriptográfia küldéséhez. Egyszerűen jelentkezzen be a pénztárcába, illessze be a címzett címét, mutassa be az átutalni kívánt összeget, majd kattintson a „Küldés” gombra.

2. Fizetés fogadása

A fizetés fogadásához a Bitcoin-cím megadásán kívül nem kell mást tennie. A fokozott biztonság és névtelenség érdekében javasoljuk, hogy minden tranzakcióhoz használjon más címet. Amint a másik fél elküldi az összeget, és a tranzakció visszaigazolja (általában körülbelül 30 perc múlva), hozzáférhet a Bitcoin-számláján lévő érmékhez.

3. A Bitcoin tárolása

A Bitcoin tárolása szempontjából két fő módszer közül választhat: meleg vagy hideg tárolás. A forró tárolás az érmék online pénztárcán tartását jelenti. Általában biztonságos ezt tenni, mindaddig, amíg nem rendelkezik nagy mennyiségű Bitcoinval. Ellenkező esetben fokozott biztonsági intézkedéseket kell végrehajtania, és az érmék offline tárolását kell választania. Mint ilyen, a hűtőtárolási lehetőségek magukban foglalják a Bitcoin papírtárcában, offline Bitcoin hardver pénztárcában vagy USB meghajtóban tartását.

A Bitcoin világszerte történő elfogadása

A „mindent a Bitcoinról” útmutatónk nem lenne teljes az elfogadás megvitatása nélkül. Az elmúlt néhány évben a Bitcoin világszerte történő bevezetése jelentősen megnőtt. Fizikai kereskedők és online üzletek ezrei fogadják el a Bitcoint a termékek és szolgáltatások fizetésének eszközeként. Ezenkívül a kormányok aktívan keresik a digitális valuta piac szabályozásának módjait, ezzel ösztönözve vagy elbátortalanítva az elterjedést.

Messzire eljutottunk, mégis hosszú út áll előttünk, mielőtt tömeges örökbefogadás érhető el az egész világon. Az eljutáshoz kriptográfiai szabályozási keretre, érdekképviseleti és figyelemfelhívó kampányokra van szükség.

Előnyök & Hátrányok

Remélhetőleg mára egyértelmű választ adtunk arra a kérdésre, hogy Mi az a Bitcoin? Tehát tegyük hozzá ezt a magyarázatot azzal, hogy további jellemzőit tárgyaljuk. A Bitcoin előnyei a következők:

  •    Decentralizálás – Egyetlen központi egység sem tudja ellenőrizni a Bitcoint és azt, hogy mi történik vele. A protokoll bármilyen módosítása konszenzust igényel a bányász közösség részéről.
  •    Állandóság – Semmilyen tranzakció nem vonható vissza vagy módosítható.
  •    Alacsony díjak – A Bitcoin minden tranzakciónál csak néhány centet számít fel, összehasonlítva a bankok által az átutalásokért felszámított magas jutalékokkal.
  •    Átláthatóság – A Bitcoin blokklánc rögzíti és hozzáférést biztosít minden valaha történt tranzakcióhoz.
  •    Félnévtelenség – A Bitcoin küldésekor és fogadásakor nem kell semmiféle személyes információt megadnia.
  •    Nyereségpotenciál – Az ingadozó árak miatt hatalmas nyereségnövekedésre van lehetőség.

A következő részletek a Bitcoin hátrányai:

  •    Volatilitás – Mivel senki nem ellenőrzi a Bitcoin árát, szabadon növelheti vagy csökkentheti tetszése szerint. Ez előny és hátrány egyaránt lehet, ami hatalmas veszteségekhez vezethet azok számára, akik rossz befektetési döntéseket hoznak. A Bitcoin több hét alatt 1000 dollárról 20 000 dollárra emelkedett. 20 000 dollárról a jelenlegi 6300 dollárra is esett.
  •    Szabályozási bizonytalanság – A kormányok választhatnak kriptográfiai vagy kriptográfiai megközelítést a szabályozási erőfeszítéseik tekintetében. Például Kína betiltotta az összes hazai kriptovaluta-tőzsdét, az Initial Coin Offers mellett. Eközben más országok ösztönzik az örökbefogadást és az innovációt az űrben.
  •    Még fejlesztés alatt áll – A Bitcoin protokollja valószínűleg számos változást fog tapasztalni az évek során. A tömeges elfogadásra való felkészüléshez a Bitcoin-nak skálázhatónak kell lennie, a tranzakcióknak pedig olcsónak, biztonságosnak és gyorsnak kell lenniük.

Az eddigiekben vázoltak alapján most jobban meg kell tudnia, mi is az a Bitcoin, annak lehetőségei, felhasználása és működése. Ha úgy dönt, hogy csatlakozik a kriptopénzek piacához, bármely Bitcoin háttér segít okosabb befektetési döntéseket hozni.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map