Mi az Ethereum?

Mi az Ethereum

Mi az Ethereum? Gyakran az egyik legnépszerűbb digitális pénznemnek tekintik, egyenrangú az olyan érmékkel, mint a Bitcoin. Az Ethereum azonban nem pusztán kriptovaluta, hanem nyílt forráskódú platform, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy intelligensebb, decentralizált alkalmazásokat hozzanak létre.

Ebben az útmutatóban megpróbálunk átfogni mindent, amit az Ethereumról tudni kell, beleértve annak történetét, működését, bányászatát, mik az okos szerződések és sokféle felhasználási lehetőségét.

Az Ethereum története

Az Ethereum kriptovalutát Vitalik Buterin társalapította több más fejlesztővel együtt, akik úgy vélték, hogy a Bitcoin korlátozott a lehetséges felhasználása szempontjából, vagyis csak kriptovalutaként használható. Programozóként Buterin csak 17 éves korában kapcsolódott be először a blockchain technológiába. Hamarosan rájött a blockchain technológia potenciáljára, és arra, hogy ez nem korlátozódik a pénzügyi tranzakciók feldolgozására, hanem képes kezelni minden típusú adatalapú tranzakciót.

Hamarosan elkezdett dolgozni egy fehér könyvön, amelyet később 2013-ban adtak ki. Megjelenése után a cikknek sikerült némi hangot kelteni a kriptovaluta közösségben, ami ösztönözte az Ethereum alapítóját és fejlesztő társait a projekt folytatására..

2014-ben a fejlesztők tömeges finanszírozási kampányt indítottak, amely nagy sikert aratott, feltéve, hogy sikerült több mint 18 millió dollárt összegyűjteni. Befektetéseikért cserébe a támogatók Ether-t kaptak, ami a platform jelzője, vagy Ethereumot kapott. 2015-ben Buterin Frontier néven indította az Ethereumot.

A következő néhány hónapban az Ethereum lendületet vett, és így gyorsan a világ egyik legnépszerűbb digitális valuta- és blokklánc-platformjává vált. Természetesen az Ethereum érmének 2015 óta számos hullámvölgye van. A legjelentősebb események közé tartozik a 2017-es 13 000% -os áremelkedés, amely érménként minden idők legmagasabb, 1300 dollár feletti értékét érte el, vagy fordítva, ott van a DAO hackje , amikor egy hackernek sikerült 50 millió dollár értékben ellopnia az étert, ami a platform első válságához vezetett, amelyből szerencsére felépült.

Ebben az időben az Ethereum blokkláncon keresztül több száz decentralizált alkalmazás épült, amely számos kriptográf token továbbításának és tárolásának a kezeléséért is felelős. Fontos kiemelni azt a tényt, hogy az Ethereum protokollját folyamatosan fejlesztették az alapvető fejlesztők annak érdekében, hogy növeljék a biztonságot, a használhatóságot és a szolgáltatásokat.

Az intelligens szerződéses forradalom

Az intelligens szerződések ötlete Nick Szabo kriptográfus ötletgazdája volt, aki kitalálta, hogy a blokkláncok felhasználhatók intelligens szerződések feldolgozására és végrehajtására is. De pontosan mi az okos szerződés? Önállóan végrehajtott programok, amelyeket a blokkláncra telepítettek, és segítenek a feleket bármi értékes dolog cseréjében, beleértve a digitális pénznemeket, részvényeket, ingatlanokat és dokumentumokat.

Bizonyos értelemben az intelligens szerződések felhasználásukat tekintve hasonlóak a hagyományos szerződésekhez, így bármi, ami normális szerződéssel elérhető, potenciálisan intelligens szerződésekkel is megvalósítható. Ugyanakkor elavulnak a közvetítők, mert a szerződéseket a blokklánc automatikusan végrehajtja, amennyiben az érintett felek megállapodnak és a teljesítés feltételei teljesülnek.

mi az ethereum

Ebben az időben számos intelligens szerződés van telepítve az Ethereum blokkláncon. A piac azonban még messze nem éri el tényleges lehetőségeit, mivel az intelligens szerződések több típusához jogi háttérre van szükség ahhoz, hogy érvényesek legyenek, és a blokkláncot még nem fogadták el tömegesen. Később kitérünk az intelligens szerződések lehetséges felhasználásaira az Ethereum platformon, hogy jobban szemügyre vegyük, hogy ez a technológia miként változtatja meg világunkat jobbá.

Hogyan működik az Ethereum?

 Az Ethereum blokklánc

Először is, a blokkláncok számos számítógépen tárolt megosztott adatbázisok, amelyek felelősek a tranzakciók rögzítéséért. Az Ethereum blokklánc meglehetősen hasonlít a Bitcoin blokkláncára, mégis számos különbségre érdemes rámutatni. Mint ilyen, a Bitcoin blokklánc csak tervezéssel rögzítheti a pénzügyi tranzakciókat. Ezt az el nem költött tranzakciók kimenetének kiszámításával teszi, hogy meghatározza az egyes hálózati felhasználók által tárolt Bitcoin mennyiségét.

Az Ethereum viszont nem csak a tranzakciók részleteit tárolja, hanem a hálózaton telepített intelligens szerződésekhez társított legfrissebb állapotot. A felhasználói egyenlegeket egy fiókszerű infrastruktúrán keresztül is meghatározza, ahol a tokenek a felhasználók rendelkezésére állnak Ethereum pénztárcájukban. Minden pénztárcához számos cím tartozik, amelyeket más felek felhasználhatnak mind az éter, mind a hálózat által támogatott más típusú tokenek küldésére..

Az Ethereum virtuális gép (EVM)

Mi az EVM az Ethereumban? Az okos szerződések működésének megértése eleinte bonyolultnak tűnhet, de az alapelvek meglehetősen egyszerűek. Ezt szem előtt tartva a fejlesztők a Solidity és a Serpent programozási nyelvek segítségével hoznak létre önállóan végrehajtott szerződéseket, amelyeket az Ethereum virtuális gép dolgoz fel és hajt végre. A kódot ezután a bytec nyelvre fordítják, és telepítik a blokklánc hálózatra.

Az EVM feladata annak figyelemmel kísérése, hogy az intelligens szerződés telepítési feltételei teljesülnek-e. Ha ez megtörtént, a csomópontok hálózata feldolgozza a változást, és konszenzusra jut a szerződés teljesítésével kapcsolatban. Ugyanakkor az EVM végrehajtja az intelligens szerződésbe kódolt műveleteket.

Az Ethereum for dummies útmutatónk részeként meg kell említenünk, hogy az Ethereum fejlesztői bemutatója kimondja, hogy az EVM csak ugyanazokat a programokat képes feldolgozni, mint egy okostelefon 1999-től, ezért ne feledje, hogy az intelligens szerződéseket fel lehet használni bizonyos dolgokra, de ezek nem lehet túl bonyolult.

Az EVM révén az Ethereum forradalmasította az intelligens szerződéseket, amelyeket most nem kell alapoktól kezdve külön blokklánc-hálózattal fejleszteni. Ehelyett az EVM használatával több ezer különböző decentralizált alkalmazás és Ethereum intelligens szerződés telepíthető egyidejűleg ugyanazon a platformon, ami e piac masszív szabványosításához vezet.

Bányászati

Csakúgy, mint a Bitcoin, az Ethereum is megköveteli a bányászatot, hogy ennek megfelelően működjön. Ez alapján a bányászat célja a tranzakciók feldolgozása az Ethereum hálózaton, és felvétele a blokkláncba. Mint ilyen, bármilyen típusú tranzakciót végrehajtanak, azt a bányászok felveszik, akik ellenőrzik, hogy hiteles-e. Miután ez megtörtént, a tranzakció egy blokkba kerül, majd örökre a blokkláncon jelenik meg. Az Ethereum jelenleg a munka igazolását használja konszenzusos mechanizmusként, amely a bányászokat arra kötelezi, hogy összetett matematikai rejtvényeket oldjanak meg egy blokkjutalom fejében.

Mi az Ethereum a blokklánc bányászatának jövője szempontjából? Nos, általában körülbelül 12 másodpercbe telik, amíg a bányászok feltörik a munkabiztonsági problémát, és blokkot találnak. A bányászati ​​algoritmus bizonyos nehézséget biztosít, így ha a bányászok kevesebb, mint 12 másodpercen belül vagy 15 másodpercen belül kezdik megtalálni a blokkokat, a bányászati ​​nehézséget újra beállítják.

Vitalik Buterin bejelentette, hogy a jövőben az Ethereum valószínűleg áttér a tétbiztosításra (PoS), amely egy összetettebb konszenzusos mechanizmus, amely elavulná az Ethereum bányászatát. A két algoritmus közötti fő különbség az, hogy a munkavégzés igazolása (PoW) a bányászokra támaszkodik annak megállapítására, hogy a tranzakciók érvényesek-e, míg a tét igazolása a hálózati biztonságot biztosítja a felhasználók birtokában lévő tokenek felhasználásával, csalárd tranzakciók esetén..

Úgy gondolják, hogy a PoS intelligensebb stratégia, amely felhasználható az elosztott konszenzus elérésére, mivel erőforrás-felhasználása lényegesen alacsonyabb. Ugyanakkor kiküszöböli a bányászattal járó profitpotenciált is.

Használ az Ethereum számára

A hatékonyabb előadás érdekében négy fő kategóriába osztottuk az Ethereum felhasználásait. Ne feledje, hogy minden kategória a maga módján forradalmasíthatja a legkülönbözőbb iparágakat. Tehát mi az Ethereum használata?

Decentralizált alkalmazások

Mint korábban említettük, az Ethereum decentralizált alkalmazások fejlesztésére és telepítésére használható. Olyan alkalmazásokról van szó, amelyek nem irányítják őket központosított entitással, és így szükség esetén a felhasználók vezérelhetik vagy módosíthatják őket, mindaddig, amíg konszenzusra jutnak.

Ezt szem előtt tartva, az Ethereum blokkláncon már több ezer, mindegyiknek megvan a maga célja, decentralizált alkalmazás. Előnyeik közé tartozik a könnyebb fejlesztés (mivel új blokklánc-hálózatot nem kell létrehozni), a korrupcióval és a manipulációval szembeni ellenállás, a hálózati változhatatlanság és a biztonság mellett. A Dapps számos szolgáltatást megkönnyíthet, például szavazást, irányítást, kölcsönöket, megfelelőséget, identitáskezelést, digitális pénznemeket és egyebeket.

A Token Economy

Függetlenül attól, hogy a cikk írásakor alacsonyabb volt az Ethereum értéke, az Initial Coin Offerings (ICO) jelentős tendencia volt 2018 folyamán, mivel lehetővé teszik az induló vállalkozások számára, hogy a hagyományos befektetési eszközökhöz képest lényegesen könnyebben tőkét termeljenek. Ez egy hatalmas jelképes gazdaság megjelenéséhez vezetett, amelynek többségét közvetlenül az Ethereum blokkláncra építették. Míg a legtöbb induló vállalkozás decentralizált alkalmazásokat kínál, számos más üzleti vállalkozás megpróbálta megtartani saját ICO-ját.

mi az ethereum

Tehát mi az Ethereum közvetlen kapcsolatban a jelképes gazdasággal? A token gazdaság két tulajdonságot kínál a token tulajdonosoknak: a jövedelmezőség potenciálját és a token használhatóságát. Mint ilyenek, ezek a tokenek nyereségért tarthatók és értékesíthetők, amikor áraik emelkednek, vagy felhasználhatók közüzemi célokra, például az induló vállalkozások által kínált szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez vagy a decentralizált autonóm szervezetekben történő szavazáshoz. A befektetők választhatnak az Ethereum megvásárlásáról, amelyet aztán különféle érdekes tokenekké alakíthatnak.

Decentralizált Autonóm Szervezetek (DAO)

A DAO-k az Ethereum blokkláncára épülő autonóm szervezeteket képviselik, amelyeknek nincs központi vezetőjük. Mint ilyen, ezek a vállalatok kódon keresztül épülnek fel, amely teljes mértékben felválthatja a hagyományos szervezetekhez kapcsolódó struktúrát és szabályokat. Az ellenőrzést bárki gyakorolja, aki rendelkezik a DAO által kiadott zsetonokkal, amelyeket aztán a vállalati döntések megszavazására használnak, ezzel létrehozva az ellenőrzés decentralizált formáját..

Az ipar használja

  • Ingatlan: Képzelje el, hogy számítógépen keresztül vásárol ingatlant egy másik országban. Az Ethereum blokklánc és az intelligens szerződések használatával, miután befizette a digitális pénznemét, az intelligens szerződés önállóan teljesül, így átruházza a tulajdonjogot Önre.
  • Biztosítás: Intelligens szerződések révén a biztosító társaság meghatározhatja, hogy ki volt a hibás egy autó balesete után, vagy meghatározhatja a megfelelő biztosítási díjakat a jármű vezetésének módja vagy helye alapján. Az egészségügyi biztosítások esetében az intelligens szerződések automatikusan számlázhatnak a biztosítótársaságok számára, és a beteg házirendje szerint befizethetnek az egészségügyi szolgáltatóknak.
  • Egyedi eszközök: Az ERC721 token szabvány révén az Ethereum mostantól felhasználható a különféle digitális eszközök követésére. Gondoljon például a játékgyűjteményekre, amelyek több ezer dollárért eladhatók.

Ki nyer: Ethereum vs Bitcoin?

Ez valójában nem csata, mivel fontos megérteni, hogy mindkét platformot különböző célok vezérlik. Amint azt a fehér könyv címe sugallja, a Bitcoin-t úgy tervezték, hogy egyenrangú elektronikus készpénzrendszer legyen. Noha többet is tehetne, fő célja a digitális pénznem átvitele egyik felhasználóról a másikra.

Az Ethereumot viszont többre tervezték. Míg az Ether feltétlenül fizetési rendszerként használható, és sokan használják már így is, az Ethereum platform többnyire a jelképes gazdaság, az intelligens szerződések és a decentralizált alkalmazások megkönnyítésére szolgál..

Tehát befektetési szempontból mi a különbség a Bitcoin és az Ethereum között? Mind a Bitcoin, mind az Ethereum életképes opció, mégis nem valószínű, hogy az Ether árát tekintve a BTC fölé emelkedik, mivel ez nem digitális készpénzrendszer, és nincsenek ambíciói. Mindkét rendszerben azonban ingadozó árak vannak, ami szórakoztató és jövedelmező, ugyanakkor kockázatos kereskedési választássá teszi őket. A Bitcoin kereskedés azonban hajlamosabb a hirtelen változásokra, így néha a kereskedelem úgy tűnhet, mintha egy ilyen Bitcoin kaszinóban játszanánk.

Következtetés

A „Mi az az Ethereum” útmutatónkban eddig felvázolt mindezek alapján úgy gondolják, hogy az Ethereum továbbra is rendkívül értékes szereplő lesz a blokklánc és a kriptovaluta piacokon. A technológia fejlődésével az Ethereum megkönnyíti számos Dapp, intelligens szerződések és DAO telepítését, ezáltal megbízhatatlan, biztonságos és innováció-orientált gazdasághoz vezet. Végül az Ethereum skálázhatósági problémával foglalkozik, ugyanakkor aktívan fejlesztik azokat a megoldásokat, amelyek a platform méretezhetővé tételét teszik lehetővé tömeges átvétel céljából. Összességében az Ethereum jövője valószínűleg fejlettebb funkciókat fog hozni, mivel a platformot fejlesztői folyamatosan fejlesztik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map