Miért vágynak a kriptopénz-kereskedők több P2P-cserére

Az utóbbi időben egyre növekvő tendencia figyelhető meg abban, hogy több kereskedő választja a P2P kriptotőzsdéket, összehasonlítva a központi társaikkal. Ez nem meglepő, ha figyelembe vesszük a centralizált tőzsdék sok hiányosságát, ideértve a felhasználók pénzeszközeinek birtoklását, a centralizáció miatti biztonsági kérdéseket, a különböző szempontok manipulálását, például az árak, a hamis mennyiség, a magánélet hiánya és még sok más.

A Peer to Peer cserék lehetővé teszik a kereskedők számára, hogy közvetlenül kapcsolatba lépjenek egymással kriptográfiai érmék vásárlásához és eladásához. Mindössze annyit kell tenniük, hogy regisztrálnak egy weboldalon, akár P2P tőzsdén, platformon vagy piactéren, és közzéteszik kereskedelmi hirdetéseiket, hogy kriptóérméket vásárolhassanak vagy adhassanak el meghatározott áron vagy egy adott árkategóriában, és ami a legfontosabb, egy előre meghatározott elhelyezkedés. 

A kereskedők előnyben részesítik ezeket a P2P platformokat centralizált társaikkal szemben, mivel több fizetési és kifizetési lehetőséget kínálnak, egyes esetekben gyorsabb kereskedést kínálnak, és nagyobb magánéletet biztosítanak a legjobbak közül, amelyekhez nincs szükség KYC-re. Ami a legfontosabb, hogy nincs központi hatóság, amely ellenőrzi a felhasználói forrásokat. 

Sok előnye van a központosított tőzsdének

Olyan platform, mint localBitcoins.com lehetővé teszi az egyének számára, hogy több mint 248 országban és 8223 városban kereskedjenek fiat kriptográfiával. Ez egy olyan globális piacot hoz létre, ahol a kereskedők rugalmasan tudnak kereskedni helyi, belföldi, sőt nemzetközi partnerekkel. Ma lehet, hogy kriptot vásárolsz valakitől Japánban, és másnap eladod egy másiknak Venezuelában. A lehetőségek itt korlátlanok. 

A P2P platformok másik félelmetes dolga, hogy lehetővé teszik a kereskedők számára, hogy a centralizált tőzsdékhez képest sokféle módon befizessenek és felvegyenek forrásokat. Egy olyan platform, mint a Paxful, több mint 350 módon teszi lehetővé a BTC adásvételét. Ez meglátta növekszik a népszerűség és jelenleg több mint 3 millió regisztrált felhasználója van. Több felhasználóval kereskedési volumenük is nőtt, csak 2019-ben több mint 1,6 milliárd dollár értékben kereskedtek. 

A P2P platformokon a díjak olcsó működésük miatt meglehetősen minimálisak. Ezeket a platformokat szoftver működteti; ezért kis mértékben vagy egyáltalán nem terhelik a vállalati rezsit. Ezzel szemben a centralizált platformokat emberek működtetik, és ezeknek az embereknek fizetniük kell az elvégzett munkáért. 

A titoktartás kritikus fontosságú a kriptovalutákban, és a kormányok növekvő szabályozásával számos platform kénytelen betartani az AML és a KYC szabályokat. Azoknak a kereskedőknek, akik névtelenek akarnak maradni, a P2P cserék hasonlóak NeuronEx ne kérje a KYC-t. 

Hála a negyedik generációs blokkláncoknak, mint a Neuronchain, nagy átviteli kapacitással, egy olyan platform, mint a NeuronEx megkönnyítheti a több pénznem cseréjét. Az indítással elérhetővé válnak az NRON, a BTC, az ETH, az LTC, az XRP, az EMC, a DASH, a DOGE, és augusztus közepének közelébe kerül az EOS, BCH, BSV, EURT, USDT, CNHT, XAUT.

Egyéb kulcsfontosságú kérdések

A biztonság továbbra is kulcsfontosságú kérdés, különösen a központosított cserék esetében. A hatóság központi pontja a kudarc központi pontját jelenti. Csak az elmúlt évben több mint 12 cseréket csapkodtak több mint 292 665 886 dollár értékű titkosítással, és körülbelül 510 000 felhasználói bejelentkezési adatot loptak el. Más a P2P-tőzsdéknél, mivel nem tartanak érméket a felhasználóik számára. Csak annyit tesznek, hogy összekapcsolják a vevőket és eladókat, lehetővé téve számukra a közvetlen üzletkötést, és ez sokkal biztonságosabbá teszi őket. 

A P2P platformok tranzakciós cenzúra-ellenállást jelentenek, és ez vonzóvá teszi azokat a kereskedők számára, akik el akarják kerülni a kormány által előírt korlátozásokat. Mivel az emberek központosított csereprogramokat működtetnek, kiszolgáltatottak és a kormányok könnyen kihasználhatják őket. Nem sokkal ezelőtt a Kínai Népi Bank a legnagyobb cserék közül kettőt kényszerített abban az időben Kínában, hogy egy hónapra befagyasztják a BTC összes kivonását. Egy ilyen forgatókönyv meglehetősen kellemetlen minden kereskedő számára. 

Másrészről a P2P piacterek gyakorlatilag mentesek a kormányzati beavatkozásokkal szemben, mivel hiányzik belőlük a kényszeríthető központi hatósági pont. Ennek ellenére lehetséges, hogy ezeknek a platformoknak egyes részeit beszüntessék, de a rendszer többi részét ez nem érinti. 

Hogyan oldják meg a vitákat


Igen, a P2P cserék fantasztikusak azoknak a kereskedőknek, akik nagyobb magánéletre vágynak, és az általuk kínált sok egyéb juttatásra, de mivel nincs tekintélyük, hogyan előzhetik meg a csalást? Különböző P2P platformok különböző megoldásokat alkalmaznak erre a problémára. Egyesek olyan hírnéven alapuló rendszert használnak, ahol a kereskedőket minden kereskedés után minősítik, és ez megmondja, hogy megbízhatóak-e bennük vagy sem.

Ez az információ mindenki számára látható, aki használja a platformot, és a kereskedés megkezdése előtt látható. Ha vita merül fel, tegyük fel, hogy a vevő pénzt küld, és az eladó elmulasztja kiadni a kriptográfiai érméket. A közösség által kinevezett választottbíró meghallgatja a történet mindkét oldalát és megoldja a kérdést. 

Egyes P2P platformok betéteket fognak felhasználni a csalás áldozatainak kárpótlására és a választottbíró szolgáltatásainak kifizetésére. Ezeknek a választottbíráknak jó hírnév-rendszere is van, biztosítva, hogy ne éljenek vissza hatalmaikkal.

Következtetés

A Bitcoin fejlődése a központosított tőzsdék megszületéséhez vezetett, amelyek átjáróként működtek a kriptopénz világában. Egyfajta interfészre volt szükség a való világ és a kriptovilág között, tekintettel arra a néhány vállalkozásra, amely fizetőeszközként elfogadja a kriptovalutákat. A központosított platformok hátránya ellentétben van a kriptovalutákkal; a vállalatok működtetik őket. Személyzetet alkalmaznak a felhasználók közötti összes interakció felügyeletére és kezelésére, amennyiben viták vannak, döntőbíróként szolgálnak, és közben díjakat szednek be. Ez számos hátrányhoz vezet, amelyet fentebb említettünk. 

E problémák megoldása érdekében a P2P platformok úgy fejlődtek, hogy a kriptovalutákkal foglalkozó emberek úgy érezték, hogy meg kell bontani ezt a piacot, és decentralizált megoldásokat kínálnak, amelyeket szoftverek működtetnek, és nem emberek. Most újabb P2P platformok jelennek meg, és mivel egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kereskedők körében, nem látjuk, hogy ez a trend hamarosan véget ér.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map