Stablecoini mogu biti profitabilniji od ulaganja u Altcoin?

Ulog u kriptovalutama eksplodirao je u popularnosti u posljednjih godinu dana, jer više kriptovaluta nego ikad prije omogućava korisnicima da ulože svoju imovinu u zamjenu za nagrade koje mreža isplaćuje.

Iako ulaganje u altcoin može biti isplativo u mnogim slučajevima, značajan dio ulagača trenutno trpi razarajuće gubitke zbog temeljne volatilnosti imovine u koju ulaze i / ili prevladavajućih tržišnih uvjeta. Za one s manje sklonosti riziku, stabilcoin ulaganja pojavila su se kao sigurnija alternativa ulozima altcoina, budući da vlasnici stablecoina sada mogu ostvariti impresivan prinos dok pritom preuzimaju malo ili nimalo rizika.

Mnogi kovani novac ima negativan travanj

Iako se mnoge kriptovalute mogu pohvaliti visokim godišnjim iznosima, naizgled omogućavaju imateljima da zarade impresivan prinos na svojoj imovini bez malo ili nimalo rizika. Istina je da malo kriptovaluta zapravo donosi pozitivan prinos kad uzmete u obzir i cjenovno djelovanje temeljne imovine. Napokon, kakva je korist od stjecanja 50% APR-a godišnje kada je osnovna imovina pala znatno više?

Budući da se ovaj travanj mjeri u osnovnoj imovini, a ne u vrijednosti američkog dolara (USD), mnogi dionici pogrešno vjeruju da zarađuju svoju imovinu ulaganjem u svoju imovinu – dok su u stvarnosti zapravo u minusu. To je često slučaj kada gledate tijekom životnog vijeka sredstva, umjesto da se usredotočite na bilo kakve kratkoročne promjene vrijednosti.

coinmarketcapGrafikon Algoranda (ALGO): kolovoz 2019. do kolovoz 2020. (Slika: CoinMarketCap)

Uzmimo za primjer Algorand (ALGO). Vlasnici ALGO trenutno mogu zaraditi oko 5,1% tranja za ulaganje svojih tokena. Međutim, prema podacima iz CoinMarketCap, Algorand je doživio pad cijena za gotovo 90% otkako je pokrenut u lipnju 2019. godine – vrijeme kada je velika većina vlasnika ALGO prvi put stekla svoje tokene.

Sve u svemu, da ste držali ALGO od datuma kada su nagrade za ulaganje prvi put uvedene (kolovoz 2019.) i držale se godinu dana kasnije (kolovoz 2020.), izgubili biste gotovo polovicu svog novca u vrijednosti u USD – ali imali biste 5 % više ALGO nego što ste započeli – nije idealno.

Kao takvo, važno je uzeti u obzir izvedbu uložene imovine kako bi se izračunao istinski očekivani prinos.

Prinose možete zaraditi bez centraliziranih platformi

Krajnji cilj decentraliziranih financija (DeFi) je pomoći pojedincima da preuzmu kontrolu nad svojim financijama smanjenjem ili uklanjanjem oslanjanja na centralizirane financijske institucije poput banaka, dionica, pa čak i vlada.

Međutim, iako su se mnogi DeFi projekti pojavili posljednjih mjeseci – od kojih su mnogi jedini cilj generiranja brzih povrata za investitore – malo tko zapravo ima moć zadržavanja jer žeton mnogih ovih projekata nema stvarnu korisnost. Štoviše, posljednjih mjeseci eksploatirani su mnogi protokoli DeFi, uključujući platformu za posuđivanje DeFi Bzx koja je hakirana tri puta ove godine i Balancer – koji je dva puta hakiran u rasponu od 24 sata.

Isto tako, iako postoji velik broj platformi koje obećavaju izdašan povrat depozita kriptovaluta, te su platforme gotovo uvijek ranjive na hakovanje i događaje crnih labudova, što korisnicima može nanijeti ukupne gubitke. Zbog toga su mnoge tvrtke oprezne da pokrenu platforme DeFi ili prihvate svoja sredstva na svojoj platformi.

Da bi se pomoglo prevladati trenutna ograničenja tvrtke DeFi i pružiti sigurnu imovinu koja generira prinos sudionicima na tržištu, BXTB lansirao je potpuno novo rješenje – prvo rješenje stabilcoin-a koje donosi prinos, poznato kao CHIP. Za razliku od ostalih stabilcoin-a iza kojih stoje fiat valute, CHIP-a podržavaju i drugi stabilcoin-i, poput DAI i Tether (USDT).

Slika: BXTB

Da bi stvorili CHIP, korisnici trebaju kombinirati drugi token poznat kao BXTB s podržanim stablecoinom, kako bi generirali ekvivalentan broj CHIP tokena uz aktivirani BXTB (yBXTB) – ovo je reverzibilan postupak, koji omogućava korisnicima da vrate svoje izvorne stabilcoin.

CHIP tokeni dizajnirani su da ostanu vezani za temeljni stablecoin, dok je aktivirani BXTB sredstvo koje generira prinos. Držeći yBXTB, korisnici zarađuju dio prihoda od transakcija dovršenih na BXTB bočnom lancu.

Rizici od bazena likvidnosti

Bazeni likvidnosti brzo rastu u popularnosti među trgovcima kripto valutama, jer omogućavaju trgovcima da u svoj fond ulože svoju imovinu i zarade djelić naknada nastalih kada trgovci razmijene svoju imovinu.

Iako postoji širok spektar decentraliziranih platformi za razmjenu (DEX) koje korisnicima omogućuju doprinos likvidnosti, Otkaži se pokazao kao daleko najuspješniji zbog svoje jednostavnosti korištenja, fleksibilnosti i naizgled profitabilnosti svojih fondova likvidnosti. Međutim, pružatelji likvidnosti s manje iskustva moraju paziti na trajne gubitke (IL) – koji mogu dramatično utjecati na vrijednost imovine pohranjene u fondu likvidnosti.

ETH-RARI fond trenutno gubi više na nestalnim gubicima (-7,83%) nego što se dobiva na naknadama mjesečno (+ 1,93%). (Slika: UniswapROI)

Ti se trajni gubici javljaju kad jedna strana bazena likvidnosti brzo izgubi vrijednost u usporedbi s drugom stranom. To može dovesti do toga da korisnici koji imaju udio u fondu izgube značajne iznose – koji nisu pokriveni naknadama zarađenim za doprinos likvidnosti. Zbog toga Uniswap može biti rizičan pri pružanju likvidnosti za hlapljive aktive koje nemaju dugoročnu bikovsku putanju.

To se u velikoj mjeri može izbjeći doprinosom manje volatilne imovine ili čisto stabilnim bazenima likvidnosti na platformama poput Zavoj.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map