Što je Ethereum?

Što je Ethereum

Što je Ethereum? Često se smatra jednom od najpopularnijih digitalnih valuta, jer je u rangu s kovanicama poput Bitcoina. Međutim, Ethereum nije samo kripto valuta, već je platforma otvorenog koda koja programerima omogućuje stvaranje pametnijih, decentraliziranih aplikacija.

U ovom ćemo priručniku pokušati obuhvatiti sve što možemo znati o Ethereumu, uključujući njegovu povijest, kako funkcionira, kako ga iskopati, što su pametni ugovori i brojne njegove primjene.

Povijest Ethereuma

Kriptovalutu Ethereum suosnivao je Vitalik Buterin zajedno s nekoliko drugih programera koji su vjerovali da je Bitcoin ograničen u pogledu njegove moguće upotrebe, što znači da se on može koristiti samo kao kriptovaluta. Kao programer, Buterin se prvi put uključio u blockchain tehnologiju kada je imao samo 17 godina. Ubrzo je shvatio potencijal blockchain tehnologije i kako se nije ograničila na obradu financijskih transakcija, već je mogla obrađivati ​​sve vrste transakcija temeljenih na podacima.

Ubrzo je počeo raditi na bijelom papiru, koji je kasnije objavljen 2013. Nakon objavljivanja, list je uspio generirati nešto zujanja u kriptovalutnoj zajednici, što je ohrabrilo osnivača Ethereuma i njegove kolege programere da nastave projekt.

2014. godine programeri su pokrenuli crowdfunding kampanju, koja je bila vrlo uspješna, uz odobrenje da je uspjela prikupiti preko 18 milijuna dolara. U zamjenu za svoja ulaganja podržatelji su dobili Ether, koji je znak platforme, ili Ethereum. 2015. godine Buterin je lansirao Ethereum pod imenom Frontier.

Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci Ethereum je počeo dobivati ​​zamah i stoga je brzo postao jedna od najpopularnijih svjetskih platformi za digitalne valute i blockchain. Naravno, Ethereum kovanica imala je brojne uspone i padove od 2015. Neki od najzapaženijih događaja uključuju njezino povećanje cijene od 13 000% u 2017. godini, dosegnuvši visoku vrijednost svih vremena od preko 1300 USD po kovanici, ili obrnuto, postoji DAO hak , kada je haker uspio ukrasti Ether vrijedan 50 milijuna dolara, što je dovelo do prve krize platforme, od koje se srećom oporavila.

U ovom trenutku stotine su decentraliziranih aplikacija izgrađene putem Ethereum blockchaina, koji je također odgovoran za rukovanje prijenosom i pohranom brojnih kripto žetona. Važno je istaknuti činjenicu da su njezini jezgreni programeri Ethereumov protokol neprestano poboljšavali u nastojanju da povećaju njegovu sigurnost, iskoristivost i značajke.

Revolucija pametnog ugovora

Ideja pametnih ugovora bila je ideja Nicka Szaba, kriptografa koji je shvatio da se blockchains također mogu koristiti za obradu i izvršavanje pametnih ugovora. Ali što je zapravo pametni ugovor? Oni su samoizvršni programi raspoređeni na blockchainu koji pomažu stranama u razmjeni bilo čega vrijednog, uključujući digitalne valute, dionice, nekretnine i dokumente.

Pametni ugovori na neki su način slični tradicionalnim ugovorima po svojoj upotrebi, pa se sve što se može postići normalnim ugovorom može učiniti i putem pametnih ugovora. Međutim, oni čine posrednike zastarjelima, jer blockchain automatski provodi ugovore sve dok se uključene strane dogovore i ispune uvjeti za izvršenje.

što je ethereum

U ovom trenutku na blokovnom lancu Ethereum postoje brojne vrste pametnih ugovora. Međutim, tržište je daleko od postizanja svog stvarnog potencijala, jer nekoliko vrsta pametnih ugovora treba pravnu potporu kako bi vrijedile, a blockchain do sada nije masovno usvojen. Kasnije ćemo pokriti potencijalnu upotrebu pametnih ugovora na platformi Ethereum, kako bismo bolje stavili u perspektivu kako će ova tehnologija vjerojatno promijeniti naš svijet na bolje.

Kako Ethereum radi?

 Ethereum Blockchain

Za početak, blockchains su zajedničke baze podataka pohranjene na brojnim računalima, odgovorne za bilježenje transakcija. Ethereum blockchain prilično je sličan Bitcoin blockchainu, no ipak postoji nekoliko razlika na koje vrijedi upozoriti. Kao takav, Bitcoin blockchain može bilježiti financijske transakcije samo prema dizajnu. To čini izračunavanjem neutrošenih izlaznih transakcija kako bi se utvrdila količina Bitcoina koju pohranjuje svaki korisnik mreže.

S druge strane, Ethereum ne pohranjuje samo detalje o transakcijama, već i najnovije stanje povezano s pametnim ugovorima raspoređenim na mreži. Također utvrđuje korisnička stanja putem infrastrukture slične računu, gdje su tokeni dostupni korisnicima u njihovom Ethereum novčaniku. Uz svaki novčanik povezan je niz adresa koje druge strane mogu koristiti za slanje i Etera i drugih vrsta tokena podržanih mrežom.

Virtualni stroj Ethereum (EVM)

Što je EVM u Ethereumu? Razumijevanje funkcioniranja pametnih ugovora u početku se može činiti složenim, ali principi su prilično jednostavni. Imajući to na umu, programeri koriste programske jezike Solidity i Serpent za stvaranje samoizvršnih ugovora koje obrađuje i izvršava virtualni stroj Ethereum. Kôd se zatim kompajlira u jezik bytecode-a i raspoređuje na blockchain mreži.

EVM je odgovoran za nadzor jesu li ispunjeni uvjeti primjene pametnog ugovora. Jednom kada to učine, mreža čvorova će obraditi promjenu i postići konsenzus o završetku ugovora. Istodobno, EVM će provesti bilo koju radnju koja je kodirana u pametnom ugovoru.

Kao dio našeg vodiča za Ethereum for dummies, moramo spomenuti da Ethereumov vodič za programere navodi da EVM može obrađivati ​​samo iste programe koje pametni telefon iz 1999. može, pa imajte na umu da se pametni ugovori mogu koristiti za određene stvari, ali oni ne može biti previše složen.

Putem EVM-a Ethereum je revolucionirao pametne ugovore koje sada ne treba razvijati od temelja zasebnom blockchain mrežom. Umjesto toga, pomoću EVM-a, tisuće različitih decentraliziranih aplikacija i pametnih ugovora Ethereum mogu se istodobno rasporediti na istoj platformi, što dovodi do masovne standardizacije ovog tržišta.

Rudarstvo

Baš kao i Bitcoin, Ethereum zahtijeva da rudarstvo funkcionira u skladu s tim. Na temelju toga, svrha rudarstva je obrada transakcija na mreži Ethereum i njihovo dodavanje u blockchain. Kao takvi, nakon što se izvrši bilo koja vrsta transakcije, rudari će je preuzeti, a zatim će provjeriti je li autentična. Nakon što se to učini, transakcija se dodaje u blok, a zatim zauvijek objavljuje na blockchainu. Ethereum trenutno koristi dokaz rada kao konsenzusni mehanizam, koji podrazumijeva rudare da rješavaju složene matematičke zagonetke zauzvrat za blokovsku nagradu.

Što je Ethereum za budućnost rudarstva na blockchainu? Pa, obično treba oko 12 sekundi da rudari riješe problem provjere rada i pronađu blok. Algoritam rudarstva osigurava određenu poteškoću, pa ako rudari započnu pronalaziti blokove za manje od 12 sekundi ili za više od 15 sekundi, poteškoća rudarstva se prilagođava.

Vitalik Buterin najavio je da će se u budućnosti Ethereum vjerojatno prebaciti na provjeru udjela (PoS), što je složeniji konsenzusni mehanizam koji bi rudarstvo Ethereuma zastario. Glavna razlika između dva algoritma je u tome što se dokaz o radu (PoW) oslanja na rudare da utvrde jesu li transakcije valjane, dok dokaz o udjelu pruža mrežnu sigurnost iskorištavanjem tokena koje posjeduju korisnici, u slučaju prijevara..

Vjeruje se da je PoS pametnija strategija koja se može koristiti za postizanje distribuiranog konsenzusa, jer je njegovo korištenje resursa znatno niže. Međutim, također eliminira potencijal dobiti koji je povezan s rudarstvom.

Upotrebe za Ethereum

Za učinkovitije predavanje podijelili smo upotrebu Ethereuma u četiri glavne kategorije. Imajte na umu činjenicu da svaka kategorija može na svoj način revolucionirati širok spektar industrija. Pa kakva je korist od Ethereuma?

Decentralizirane aplikacije

Kao što je već spomenuto, Ethereum se može koristiti za razvoj i primjenu decentraliziranih aplikacija. To su aplikacije koje nemaju centralizirani entitet koji nad njima upravlja, pa ih korisnici mogu kontrolirati ili modificirati ako je potrebno, sve dok se postigne konsenzus.

Imajući to na umu, tisuće decentraliziranih aplikacija, svaka sa svojom svrhom, već su dostupne na Ethereum blockchainu. Njihove prednosti uključuju lakši razvoj (budući da ne treba stvarati novu blockchain mrežu), zajedno s otporom na korupciju i neovlašteno miješanje, nepromjenjivost mreže i sigurnost. Dapps može olakšati brojne usluge, poput glasanja, upravljanja, zajmova, usklađenosti, upravljanja identitetom, digitalnih valuta i još mnogo toga.

Tokenska ekonomija

Bez obzira na nižu vrijednost Ethereuma u vrijeme pisanja ovog teksta, početne ponude kovanica (ICO) bili su glavni trend tijekom cijele 2018. godine, jer omogućuju početnicima da generiraju kapital na znatno lakši način u usporedbi s tradicionalnim instrumentima ulaganja. To je dovelo do pojave masivne ekonomije tokena, od kojih je većina izgrađena izravno na Ethereum blockchainu. Iako većina start-upova na ovoj sceni nudi decentralizirane programe, brojni drugi poslovni pothvati pokušali su održati vlastite ICO-ove.

što je ethereum

Pa, što je Ethereum u izravnoj vezi s token ekonomijom? Ekonomija tokena nudi vlasnicima tokena dvije značajke: potencijal profitabilnosti i upotrebljivost tokena. Kao takvi, ti se tokeni mogu držati i preprodavati s dobiti kad im se cijene povećaju ili se mogu koristiti u komunalne svrhe, kao što je pristup uslugama koje nudi start-up ili glasanje u decentraliziranim autonomnim organizacijama. Ulagači mogu odabrati kupnju Ethereuma, koji se zatim može pretvoriti u razne zanimljive tokene.

Decentralizirane autonomne organizacije (DAO)

DAO predstavljaju autonomne organizacije izgrađene na blokovnom lancu Ethereuma koje nemaju središnjeg vođu. Kao takve, ove su tvrtke izgrađene putem koda, koji u potpunosti može zamijeniti strukturu i pravila povezana s tradicionalnim organizacijama. Kontrolu vrši onaj tko ima tokene koje je izdao DAO, a koji se zatim koriste za glasanje o odlukama tvrtke, stvarajući tako decentralizirani oblik kontrole.

Upotreba u industriji

  • Nekretnina: Zamislite da putem računala kupujete nekretninu u drugoj zemlji. Korištenjem Ethereum blockchaina i pametnih ugovora, nakon što izvršite uplatu u digitalnoj valuti, pametni ugovor se izvršava samim tim, prenoseći vlasništvo na vas.
  • Osiguranje: Putem pametnih ugovora osiguravajuće društvo može utvrditi tko je kriv nakon sudara ili odrediti prave stope osiguranja na temelju načina i mjesta vožnje vozila. Za zdravstveno osiguranje, pametni ugovori mogu automatski naplatiti osiguravajuće tvrtke i izvršiti plaćanja pružateljima zdravstvenih usluga u skladu s pacijentovom politikom.
  • Jedinstvena imovina: Preko standarda tokena ERC721, Ethereum se sada može koristiti za praćenje različitih jedinstvenih digitalnih sredstava. Na primjer, sjetite se kolekcionarskih predmeta za igre koje se mogu prodati za tisuće dolara.

Tko pobjeđuje: Ethereum vs Bitcoin?

Ovo zapravo nije bitka, jer je važno razumjeti da obje platforme vode različite svrhe. Kao što naslov bijelog lista sugerira, Bitcoin je dizajniran da bude peer-to-peer elektronički sustav gotovine. Iako bi mogao učiniti više, glavna mu je svrha prijenos digitalne valute s jednog korisnika na drugog.

S druge strane, Ethereum je dizajniran da učini više. Iako se Ether definitivno može koristiti kao sustav plaćanja, a mnogi ga već koriste na ovaj način, Ethereum platforma uglavnom je namijenjena olakšavanju ekonomije tokena, pametnim ugovorima i decentraliziranim aplikacijama.

Dakle, iz perspektive ulaganja, koja je razlika između Bitcoina i Ethereuma? I Bitcoin i Ethereum su izvedive opcije, no malo je vjerojatno da će se Ether podići iznad BTC-a u pogledu svoje cijene jer nije digitalni gotovinski sustav i nema ambicije u imovini. Međutim, oba sustava imaju promjenjive cijene, što ih čini zabavnim i profitabilnim, a opet rizičnim odabirom trgovanja. Trgovanje bitcoinima je, međutim, osjetljivije na nagle promjene, pa ponekad trgovina može izgledati kao igranje igre u jednom od tih Bitcoin kasina.

Zaključak

Na temelju svega što je do sada izloženo u našem vodiču “Što je Ethereum”, vjeruje se da će Ethereum i dalje biti vrlo vrijedan igrač na blockchain i kriptovalutama. Kako tehnologija napreduje, Ethereum će olakšavati primjenu brojnih Dapps-a, pametnih ugovora i DAO-a, što će dovesti do nepovjerljive, sigurne i inovacijski orijentirane ekonomije. I na kraju, Ethereum se bavi problemom skalabilnosti, no rješenja za omogućavanje skalabilnosti platforme za masovno usvajanje aktivno se razvijaju. Sveukupno, budućnost Ethereuma vjerojatno će donijeti naprednije značajke, jer njezini jezgreni programeri platformu kontinuirano poboljšavaju.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map