Što je raspodijeljena knjiga?

Što je raspodijeljena knjiga

U osnovi je baza podataka u kojoj se transakcije i detalji transakcija pohranjuju i distribuiraju po čvorovima mreže. Stoga provjerom podataka dodanih u knjigu, kao ni bilo kakvim ažuriranjima navedene knjige, ne upravlja središnji entitet, niti se podaci pohranjuju u središnjem oblaku ili sustavu za pohranu podataka poput tradicionalnih sustava za pohranu. Umjesto toga, mnogi sudionici mreže moraju postići konsenzus kako bi provjerili ažuriranu distribuiranu knjigu, kao i posjedovali njezinu kopiju.

Što je povijest glavnih knjiga?

Koncept glavne knjige, koja je prvenstveno namijenjena da služi kao evidencija transakcija, postoji tisućljećima. U jednom su trenutku transakcije i prijenos imovine zabilježeni na glini, drvenim palicama, kamenju i papirusu. Proces bilježenja transakcija napredovao je dalje kada je izumljen papir. Normalizacija računala 80-ih i 90-ih dovela je do digitalizacije glavnih knjiga.

Međutim, novi ovdje razmotreni koncept uspio je proširiti granice prethodne definicije glavne knjige. Iako još uvijek živimo u društvu utemeljenom na papirima – što je vidljivo u našem oslanjanju na papirnate račune, pečate, potvrde i pisane potpise – digitalne knjige postaju sve više i više norma. U osnovi, digitalizirane knjige služe kao medij za prijenos papirnatih knjiga i podliježu središnjim vlastima. Pojava tehnologija 21. stoljeća uvela je optimizirane glavne knjige koje se distribuiraju i gotovo ih je nemoguće hakirati ili manipulirati, zahvaljujući najsuvremenijim kriptografskim zaštitnim mehanizmima.

Kako funkcionira tehnologija raspodijeljene knjige (DLT)?

Kao što je prethodno spomenuto, distribuirana knjiga je baza podataka koju ažurira i održava svaki sudionik na mreži, tj. Čvor. Za razliku od tradicionalne baze podataka, svaki mrežni čvor neovisno obrađuje i pohranjuje zapise. Kao takav, svaki čvor ima ulazne podatke u postupak provjere valjanosti transakcije, jer su oni dužni glasati kako bi se došlo do zaključka o valjanosti transakcije. Ovaj postupak provjere naziva se konsenzus i većina korisnika mreže morat će se složiti oko zaključka prije postizanja konsenzusa.

Nakon što se mreža složi da je transakcija valjana, baza podataka će se ažurirati i svaki će korisnik zadržati kopiju ažurirane knjige. Ova struktura čini tehnologiju distribuirane knjige sofisticiranijim oblikom baze podataka jer uklanja potrebu za povjerenjem trećoj strani ili središnjoj figuri. Kao rezultat, ovu se tehnologiju obično naziva nepovjerljivim mehanizmom.

Postoje razni mehanizmi konsenzusa prikladni za raspodijeljene knjige, svaki sa svojim prednostima i nedostacima. Međutim, svi oni služe u svrhu uspostavljanja konsenzusa u mreži, iako s različitim metodologijama. Ovi konsenzusni procesi ili mehanizmi općenito slijede ova četiri koraka:

 • Svaki čvor konstruira podatke ili transakcije koje želi dodati u knjigu.
 • Konstruirani podaci distribuiraju se na sve čvorove mreže.
 • Čvorovi donose odluku o valjanosti transakcija.
 • Svaki čvor ažurira svoju distribuiranu knjigu nakon donošenja zaključka, koji će odražavati rezultat konsenzusa.

Međutim, brzina kojom se završava svaki korak određuje učinkovitost mehanizma konsenzusa usvojenog u knjizi.

Što je protokol i algoritam konsenzusa?

Konsenzusni protokoli su skup pravila koja uređuju funkcionalnosti konsenzusnog sustava, dok je konsenzusni algoritam pravilo koje posebno upravlja postupkom postizanja konsenzusa. Drugim riječima, algoritam upravlja redoslijedom koraka, kao i potrebnim uvjetima za uspješan izlaz konsenzusnog sustava, na primjer, u distribuiranoj knjizi. Konsenzusni algoritmi uglavnom su skripte ili složeni programi.

Što je kriptografija?

Kriptografija postoji već neko vrijeme – postoje dokazi da se ova metoda šifriranja koristila u drevnom Egiptu, pa čak i u rimsko doba. Kriptografija je u osnovi postupak šifriranja osjetljivih podataka.

Tisuće godina nakon što je ovaj koncept predstavljen, on igra veliku ulogu u aktualizaciji distribuiranih knjiga. Jednom kad se podaci zabilježe, šifriraju se vrhunskom kriptografijom koja osigurava podatke od potencijalnih napadača. Korisnici mogu pristupiti tim podacima samo s ključevima i kriptografskim potpisima.


Koje su potencijalne primjene tehnologije raspodijeljene knjige?

Tehnologija distribuirane knjige kontinuirano pokazuje svoju remetilačku snagu u financijskom sektoru jer postupno mijenja način na koji obavljamo i evidentiramo transakcije. Ipak, vjeruje se da bi tehnologija mogla revolucionirati druge kritične sektore. Stoga postoji puno tekućih studija koje ispituju ograničenja ove tehnologije. Prema Svjetskoj banci, ova tehnologija “ima potencijal transformirati i razne druge sektore, poput proizvodnje, državnih sustava financijskog upravljanja i čiste energije”. Ostale potencijalne uporabe ove tehnologije uključuju sljedeće:

 • DLT ima potencijal stvoriti transparentno i sigurnije prikupljanje sredstava za dobrotvorne organizacije.
 • Također može optimizirati postojeće sustave glasanja, što će osigurati da glasovi ne budu podložni manipulacijama.
 • Njegove funkcije mogu poboljšati i optimizirati uređaje za praćenje lanca opskrbe.
 • Može poslužiti kao nepovjerljiva baza podataka zemljišnih knjiga.
 • Pogodan je za računalstvo u oblaku i sustave za pohranu.
 • Uz to, ova tehnologija može stvoriti učinkovitiju medicinsku bazu podataka koja će poboljšati zdravstvenu industriju.
 • Pravni sektor također traži načine na koje bi distribuirane knjige mogle funkcionirati kao glavni alat za pohranu pravnih dokumenata.
 • Može učinkovito optimizirati sustave intelektualnog vlasništva.
 • Ova se tehnologija potencijalno može koristiti za pohranu i provjeru identiteta.

Blagodati raspodijeljenih knjiga

Gornji popis potencijalnih primjena tehnologije distribuirane knjige dokazuje da tehnologija može revolucionirati način na koji živimo. Trenutno tehnologija transformira financijski sektor, kao i globalno gospodarstvo doznaka. Kao rezultat toga, pojavila se digitalna imovina ili virtualne valute koje mogu jamčiti privatnost korisnika, neopozive transakcije, decentralizaciju i sustave bez inflacije. Uz to, on može igrati vitalnu ulogu u drugim sektorima, poput lanca opskrbe hranom, intelektualnog vlasništva, logistike, energetike i pravnog sektora. Pomoću ove tehnologije u stanju smo ispraviti glavne nedostatke tradicionalnih sustava na ovim područjima.

Zašto su raspodijeljene glavne knjige važne?

Raspodijeljena knjiga ima funkcionalnosti koje je čine jedinstvenom i učinkovitom. Jedna od takvih funkcionalnosti je raspodijeljena priroda glavne knjige. Za razliku od tradicionalnih sustava baza podataka, sudionicima mreže daje potpunu kontrolu nad radom glavne knjige. Stoga je vrlo malo vjerojatno da se podaci na knjizi mogu kompromitirati ili manipulirati, jer napadači moraju istodobno hakirati cijelu distribuiranu kopiju knjige.

raspodijeljena knjiga

Pored toga, distribuirana baza podataka eliminira potrebu za bankama ili posrednicima, jer korisnici mogu izravno obavljati transakcije. Stoga je moguće da korisnici izvršavaju trenutne i jeftine transakcije. Također, raspodijeljena priroda glavne knjige znači da je sustav transparentan.

Što je Blockchain knjiga?

Knjiga blockchain-a je raspodijeljena knjiga u koju se podaci unose u blokove koji su zatim povezani unutar rastućeg lanca od više blokova. Glavna knjiga distribuira se preko peer-to-peer mreže, kao takva tehnologija može zaobići središnje vlasti. Ova je tehnologija glavna pokretačka sila kriptovaluta poput Bitcoina.

Vrste raspodijeljenih knjiga

Tri glavne vrste raspodijeljenih knjiga su privatne, javne i konzorcijske raspodijeljene knjige. Javna raspodijeljena knjiga omogućuje bilo kome da sudjeluje u unosu podataka ili transakcija i procesu provjere. Suprotno tome, privatni DLT ograničen je na pouzdane čvorove; stoga ovim knjigama mogu pristupiti samo dopušteni članovi. Knjiga raspodijeljenih konzorcija hibrid je privatne i javne. Kao takav, konzorcij ili skupina institucija služi kao čvor mreže, a sadržaj na glavnoj knjizi može ili ne mora biti objavljen.

Distribuirana knjiga protiv Blockchaina

Bilo je puno zabluda oko razlike između distribuirane knjige i blockchaina. Blockchain je jednostavno implementacija tehnologije raspodijeljene knjige. Blockchain koristi koncept distribuirane baze podataka kako bi osigurao da sustav ostane decentraliziran.

Međutim, trebate napomenuti da nisu sve distribuirane knjige blokchains. To je zato što sve distribuirane baze podataka ne koriste blokovsku strukturu koja se nalazi na blockchainu. Da bismo bolje shvatili razliku između ova dva pojma, moramo pojasniti razliku između distribuirane knjige i decentralizirane knjige.

Distribuirano vs Decentralizirano Knjiga

Distribuirane i decentralizirane knjige pomalo su slične jer oba sustava distribuiraju bazu podataka na sve mrežne čvorove koji sudjeluju. Decentralizirane knjige, međutim, omogućuju svim čvorovima sudjelovanje u radu mreže. Stoga decentralizirane knjige u potpunosti eliminiraju sve središnje entitete, a mreža uključuje svaki čvor u procesu provjere transakcija. Kao rezultat, ova vrsta glavne knjige pogodna je za javne blokove i blokove bez dozvola poput Bitcoin bloka.

raspodijeljena knjiga

Za razliku od toga, raspodijeljena knjiga ne mora nužno podržavati potpuno decentralizirani sustav. Iako svi čvorovi dobivaju kopiju glavne knjige, konačne odluke o funkcijama i valjanosti glavne knjige mogu i dalje biti dio središnjeg sustava. Slijedom toga, većina privatnih blockchaina, pa čak i konzorcijski DLT-ovi su glavne knjige koje nisu u potpunosti u skladu s konceptom decentralizacije.

Što je a Kripto knjiga?

Blockchain je u narodu poznat kao osnovna tehnologija koja podržava digitalne valute ili kriptovalute. Stoga su kripto mreže temeljene na blockchainu, koje su poznate i kao kripto knjige, platforme na kojima korisnici mogu koristiti digitalne valute za izvršavanje trenutnih transakcija. Glavna knjiga koristi kriptografiju za osiguravanje transakcija i njihovih podataka. Uz to, svaka knjiga dolazi s mehanizmom konsenzusa koji upravlja postupkom provjere kriptovalute u odnosu na njene transakcije i postupke rudarenja.

Što je the Bitcoin knjiga?

Bitcoin je prva digitalna valuta koja je koristila blockchain tehnologiju i ostaje najcjenjenija kripto valuta na kripto tržištu. Ova knjiga ima mehanizam provjere rada koji zahtijeva od korisnika rješavanje složenih računalnih zagonetki prije nego što se novi blokovi transakcija mogu dodati u blockchain. Kada korisnik uspješno izvrši ove zadatke, mreža ih nagrađuje određenom količinom Bitcoina; stoga se proces naziva Bitcoin mining.

Budući da je blockchain temeljna tehnologija koja stoji iza knjige Bitcoin, mreža Bitcoin je decentralizirana, a mreža je knjiga bez haketa i neovlaštenog pristupa. Također, glavna knjiga omogućava korisnicima da izvrše trenutna plaćanja i transakcije po smanjenim troškovima, jer je mreža slobodna od unosa posrednika ili središnjih podataka.

Još jedna značajka Bitcoin blockchaina je dostupnost kriptografskog sustava koji zahtijeva da korisnici koriste ključeve za pristup bilo čemu zabilježenom na blockchainu.

Distribuirana knjiga i poslovna poduzeća

Što se tiče tehnologije raspodijeljene knjige, tvrtke širom svijeta počinju je inkorporirati. Potencijal ove tehnologije doveo je do eksplozivnog rasta i dobrog usvajanja u institucijama. Trenutno imamo mnogo baza podataka koje distribuira konzorcij, a koje pokreću skupine tvrtki koje žele koristiti tehnologiju za rješavanje određenih problema. Jedan od primjera je Corda DLT, koja je proizvod konzorcija R3. Konzorcij se sastoji od preko 200 tvrtki, a posebno je dizajniran da olakša trenutna prekogranična plaćanja. Neke od tvrtki koje podržavaju ovaj projekt uključuju Barclays Bank, Citibank i UBS.

raspodijeljena knjiga

Aplikacije su prilično neograničene. Može se tvrditi da se ova tehnologija može koristiti za bilo koje internetsko poslovanje. Vidimo porast Bitcoin kreditnih unija, Bitcoin crowdfunds-a, pa čak su i neka od najboljih Bitcoin kasina započela s primjenom tehnologije.

Druga inicijativa raspodijeljene knjige koju možemo nazvati konzorcij DLT je B3i. Ukupno 13 tvrtki osnovalo je konzorcij, a blockchain projekt usredotočen je na upotrebu distribuirane knjige za optimizaciju industrije osiguranja. Također, inicijativu Hyperledger, čiji je domaćin Linux Foundation, podržava preko 250 tvrtki. Neke od tvrtki koje samostalno posjeduju DLT projekte uključuju Goldman Sachs, JP Morgan, IBM, Microsoft, Amazon i Google.

Distribuirana glavna knjiga

Budući da je to još uvijek rastući koncept, većina provedbe tehnologije glavne knjige još je u ranoj fazi. Očekivano, mnogi vjeruju da će tehnologija vjerojatno kršiti propise o privatnosti poput nedavno uvedenog GDPR-a. Međutim, drugi tvrde da je blockchain više svjestan privatnosti od tradicionalnih sustava baza podataka. Pored toga, postoji mogućnost da se AI integrira u raspodijeljene knjige kako bi se stvorile potpuno automatizirane knjige. Sigurno je reći da smo uspjeli svjedočiti samo potencijalnim prilikama koje nude sustavi koji koriste distribuiranu knjigu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map