Tokenizacija nekretnina: nerealna očekivanja ili svijetla budućnost?

Što pali želju za tehnološkim napretkom? Većinu vremena to je potreba za poboljšanjem, promjenom nečega na bolje. Svaki poduzetnik sa snom, prije ili kasnije, počne tražiti mogućnosti da se dobro financira i ostvari svoj san. Počinju tražiti način za dobivanje unosnih ulaganja za buduće ideje. Tokenizacija vođena blokchainom postala je trend koji je okupio mnoge projekte s jedinstvenim ciljem. Milijuni dolara izliveni na ovo polje potaknuli su najspornije projekte i pomogli u pronalaženju nekonvencionalnih rješenja. Je li opravdao očekivanja tijekom godina? Malo vjerojatno. Ali povijest nam govori da kad određena ideja propadne, s njom možda neće biti ništa loše – pristup treba promijeniti da bi se postigao uspjeh.

Tokenizirane nade u bolje sutra

Koja se otkrića kriju iza dopadljivih riječi i kričavih slogana? Tokenizacija je način promjene stvarne imovine prelaskom na DLT, poznat i kao blockchain. Ovaj pristup pomaže povećati likvidnost, ukloniti posrednike u širokom rasponu klasa imovine, povećati transparentnost i brzinu u digitalnom polju zbog nepromjenjive, pouzdane prirode ove tehnologije.

Tijekom godina ispunjenih kripto manijom, kada je ideja o crowdfundingu za pokretanje zasnovano na blockchainu, također poznata kao Početna ponuda novčića, postala virusna, primijetili smo brojne pokušaje iznošenja raznih stvarnih dobara na tržište s najočitijim ciljem da se to iskoristi.

Ipak, korekcija Bitcoina i pad altcoina ledili su srca mnogih entuzijasta tijekom teškog i neslavnog kripto zima iz 2018./2019. Od tada se smanjio i broj vrištećih naslova. Zauzvrat, čvrsta značajka blockchaina za pružanje krajnjeg povjerenja vidi sve veći broj slučajeva korištenja – na primjer, neslavna namjera Forda i BMW-a da podrže DLT ‘certifikate’ je usmjeren na borbu prijevara s rabljenim automobilima.

Do 2021. postalo je očito da niti solidni donositelji financijskih i korporativnih odluka niti maloprodajni korisnici još nisu podržali ideju masovnog usvajanja. Do danas se eksperimenti nastavljaju, čak i postižući uspjeh. Ideja ne nedostaje, a one najkontroverznije se ostvaruju: na primjer, tokenizirana kolekcija škotskog škota od malta koja je nedavno pokrenut na singapurskoj razmjeni. Još jedno bizarno otkriće istaknulo je Ricka i Mortyja kripto umjetnost prodano za nevjerojatnih 150.000 dolara na platformi u vlasništvu Blizanaca.

Zašto je jedan od najperspektivnijih trendova do sada uglavnom propao? Napredak je postignut gotovo svugdje gdje je to moguće – potaknuti željom da se pronađu novi slučajevi upotrebe, usvojitelji blokčanizacije pokušali su pogoditi što veći broj ptica upravo ovim tehnološkim kamenom. Od zbirki umjetničkih djela i vrijednosnih papira do čak dragocjenih dijamanata, egzotičnih luksuznih automobila, sporta i nekretnina: obećanja o poboljšanjima na DLT polju zavladala su umovima mnogih poduzetnika na globalnoj razini. Tržište nekretnina prikupljalo je sredstva posebno profitabilno jer su mnoge startupe uspjele dobiti zamah, uspostaviti uspješne crowdfunding kampanje i ostvariti milijune za financiranje razvoja.

Možda, radije platiti za njihovu luksuznu i egzotičnu zabavu? Tijekom ICO ludosti, više platformi steklo je ulaganja koja su iznosila desetke milijuna američkih dolara. Međutim, postalo je općepoznato da najperspektivniji projekti ispostavilo se kojim će upravljati ilegalni igrači i prevaranti, što će rezultirati lažnim platformama, izlaznim prevarama i bjeguncima s punim vrećama novca investitora. U uvjetima kada se projekt uglavnom sastojao od ideja navedenih u dobro napisanim dokumentima poznatim kao bijeli papir, bilo je teško procijeniti moguće koristi od stvarne provedbe.

Ali što je povuklo ideju milijunima ljudi na globalnoj razini? Obećanje da će se ponovno izmisliti, poremetiti i oživjeti neka tržišta koja nisu doživjela napredak od ere dinosaura nesumnjivo je velika stvar u XXI. Stoljeću. Od danas blockchain raste kao tehnologija, predstavljajući vrhunskog pružatelja povjerenja u digitalni svijet.

Korištenje usluga zasnovanih na DLT-u u nekretninama moralo bi nadjačati sva prethodna zbivanja i pružiti korisnicima povećanu likvidnost, pravednije cijene, niže naknade za uklanjanje posrednika iz jednadžbe, smanjenu cijenu vlasništva nad papirom, kraće zaključavanje razdoblja, a naravno povećali su transparentnost i milijun drugih podešavanja. Obećala je brže obraditi poslove širenjem na svjetsku mrežu potencijalnih investitora i nižim pragom financijske korupcije i manipulacija koji se odvija prečesto.

No, treba li kotač zaista izmisliti? Kad je ideja napokon umotana u samo znamenke i pametne ugovore, imala je sasvim smisla. Kasnije, kada je stigao na tržišta, sudionici su otkrili da za model tokenizacije nije pronađen evidentan dokaz koji bi poboljšao procese koji vrijede.

Ugovori o tokenizaciji u početku su pogodili mjesto privatnih investitora, ali nisu ga uspjeli povući na sljedeću razinu, glavnu stranu. Činilo se da je tokenizacija nekretnina unosna, ali nedostatak korisničke baze na trenutak je zaustavio njen razvoj. Svijet još nije bio spreman za kripto preuzimanje.

Podizanje korisničkog iskustva

Do prošle godine najuspješnija ponuda bila je usmjeren na privatne investitore pa čak i uvjeravao neke ljude da dolazi masovno usvajanje. U osnovi, ništa se nije promijenilo u procesu globalnog kripto tržišta. Što je rezultiralo neuspjehom masovnog usvajanja?

Zašto YouTube nije stvoren davnih 90-ih? Zašto su društvene mreže isplivale na površinu tek u XXI stoljeću? Ista priča ovdje – tehnologija i sučelja nisu dovoljno savršeni, a tržišna infrastruktura nije spremna. Osim koncepta, postoje i problemi s nepostojanjem globalno usvojenih regulatornih okvira i nedostatkom sekundarnog tržišta.

Pojavom protokola DeFi, usvajanje kriptovaluta vratilo se na pravi put kako bi otvorilo put masovnom tržištu. Kakva je infrastruktura potrebna za dovođenje tradicionalnih institucija na tržište DeFi-a? Moguće radno rješenje je omogućiti tokenizaciju različitih sredstava koja koriste snagu novih DeFi protokola.

Decentralizirano financiranje ili P2P posudba mogu pružiti prijeko potreban daljnji ciklus prihvaćanja, uzimajući u obzir veću transparentnost koja se nudi korisnicima. Novo desetljeće nesumnjivo će otvoriti nove mogućnosti za oživljavanje obećavajućeg tokenizacijskog trenda, kombinirajući ga s visokoperspektivnim protokolima DeFi kako bi se konačno postigla vizija tokeniziranog svijeta koji zaista može raditi. Premošćivanje jaza između konvencionalnih financijskih i kriptomržišta može biti moguće zahvaljujući poboljšanim sučeljima i konvergenciji s drugim tehnologijama.

Mnoge tvrtke rade na tokeniziranju komercijalnih i stambenih nekretnina, ali postalo je očito da samo solidni igrači, a ne entuzijasti mogu napraviti razliku u ovoj niši. Najnoviji napredak u poslovima tokenizacije nekretnina vođen od strane Mistrija Tvrtka je iskoristila sve najbolje od postojeće tržišne tehnologije kako bi ponudila jednostavan i siguran ulazak na ovo tržište i ima za cilj prekrivanje budućnosti udruživanja komercijalnih nekretnina izgrađenih na spoju decentraliziranih financija (DeFi) na temelju Decentralizirane autonomne organizacije (DAO).

Jointer je prva na svijetu komercijalna nekretnina podržana DeFi, model udruživanja zasnovan na blockchainu koji djeluje kao alternativa komercijalnom realnom crowdfundingu i REIT-ovima, koristeći blockchain model koji investitorima daje visoke povrate i likvidnost s malim rizicima.

2021. godine Jointerov će prvi slučaj biti komercijalna nekretnina za rješavanje problema gdje mnoga poduzeća godinama, pa čak i desetljećima iznajmljuju nekretnine, omogućujući stanodavcima da iskoriste novčani tijek od najamnina i cijenu imovine. Koristeći udruživanje gospodarstva, Jointer to rješava nudeći zajedničko ulaganje partnerstvu sadašnjim i potencijalnim vlasnicima komercijalnih nekretnina dopuštajući im da daju 1% vrijednosti nekretnine i dobiju 50% vlasništva nad nekretninom. Jointer to postiže iskorištavanjem blockchain tehnologije kako bi stvorio model udruživanja koji prikuplja sredstva od javnosti nudeći novu vrstu klase imovine s dvostrukim prinosom od REIT-a.

Prije nekog vremena, Jointer se udružio s STEX ponuditi jedinstvene mogućnosti ulaganja. STEX je europska platforma za kripto trgovanje za one koji trguju da bi zaradili, a koja nudi širok raspon značajki za podizanje korisničkog iskustva. Uz brzo rastuću bazu klijenata i podršku za više od 400 trgovinskih parova, prikladno je sveobuhvatno mjesto za kupnju kripto-podataka samo s kreditnim ili bankovnim karticama, zamjenu fiat-a za kripto ili kripto-fiat s nekoliko poteza na svom mobilnom uređaju. Osnovan u Estoniji, STEX ispunjava sve propise EU-a za razmjenu kripto valuta.

Jointera Aukcijska značajka nastavit će svakodnevnu dinamičnu ponudu, a korisnici STEX-a mogu sudjelovati izravno iz svojih novčanika. Svaki dan nosi cilj i najveći mogući iznos doprinosa. Ulaganja u dražbu uključuju 90% zaštite od pada, omogućujući investitorima da minimaliziraju svoj kapitalni rizik, a da istovremeno imaju koristi od bilo kakvog potencijalnog povećanja. Grupni bonus omogućuje svima da iskoriste značajniji JNTR popust nakon što dražba dosegne iznad 100%. Pojedinačni bonus pomaže velikim suradnicima u krugu nudeći multiplikator koji potiče dnevne vodeće ulagače. Bonus je neiskorišten, ali ne može premašiti dnevnu granicu doprinosa od 150%, pa se uz ograničenu dnevnu ponudu investitori potiču na rano sudjelovanje. Trenutno se JNTR može kupiti samo na dražbi i nema sekundarnog tržišta.

„Očekujem da se najnovija dražba može smatrati primjerom za slijeđenje u našoj industriji, a mi ćemo i dalje poboljšavati korisničko iskustvo. Konvergencija DeFi-a s tradicionalnim financijama započela je, a ima puno tla za pokriti ”- primijetio je osnivač STEX-a Vadim Kurylovych.

Za poneti

Analitičari hvale velike nade za 2021. godinu: neki očekuju da će Bitcoin rasti nebom kao institucije se akumuliraju 1. kriptovaluta bez presedana, dok drugi očekuju više od tehnološkog razvoja i daljnji uspon DeFi-a.

Očekivano Prihvaćanje Ethereuma 2.0 uvest će veću skalabilnost, podižući ljestvicu mnogih događaja. Tako će rastući ekosustav DeFi diverzificirati ponudu, donijeti više značajki koje će pridonijeti integraciji s tradicionalnim financijskim šinama koje će postati jedan od glavnih kamena temeljca rasta u ovom segmentu.

Kad bude manje slojeva trvenja s iskustvom ugradnje i putovanje korisnika postane pojednostavljeno, možemo očekivati ​​ogroman porast u bazi korisnika DeFi i projektima temeljenim na kriptovalutama. Tokenizacija još uvijek ima svijetlu budućnost, a oblikovat će je tržišni igrači s iskustvom.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map