Trebaju li programeri dApp-a biti zabrinuti zbog rizika od ETH 2.0?

Usred velike pompe oko ETH 2.0, postoji nekoliko razloga zbog kojih programeri mogu biti zabrinuti. Projekt već ima dugoročni vremenski okvir za razvoj, s puna provedba još uvijek vjerojatno biti udaljen više od dvije godine. Ni tada, nakon mnogih odgoda do danas, čini se da ništa nije sigurno. 

U međuvremenu se rješenja drugog sloja reklamiraju kao popravak za dobro dokumentirane platforme skalabilnosti Ethereuma. Početkom lipnja, Vitalik Buterin tvitao da su rješenja sloja 2 “u osnovi uspjela”, samo za ljude koji su uključeni u projekte koji koriste platforme proturječiti njegova tvrdnja. 

Može li tranzicija ETH 2.0 riskirati decentralizaciju Ethereuma? 

Vitalik Buterin teško može biti kriv što želi promovirati neki uspjeh za Ethereum. Ipak, iz perspektive razvojnog programera, daleko je od toga da ohrabrujemo kad čujemo da kratkoročno rješenje za skalabilnost Ethereuma još uvijek ne funkcionira kako bi trebalo biti, dok dugoročno rješenje nije ni blizu spremno za provedbu. 

Čini se da su najnovije vijesti da, čak i ako bi jezgreni programeri Ethereuma mogli brže implementirati ETH 2.0, postoje i drugi izazovi koje treba prevladati. Nedavno izvještaji objasniti kako će prijelaz utjecati na rudare. Čini se da je stvarna mogućnost da neki odluče napustiti Ethereum za druge mreže, prije nego što prijeđu na provjeru uloga zbog koje će njihova uloga i rudarski hardver biti suvišni. To bi im pružilo priliku da pređu druge na drugoj mreži. 

Jedan programer čak tvrdi da možda nema dovoljno sredstava za uspješno pokretanje ulaganja, što dovodi u opasnost i postavljanje ETH 2.0 i kraj životnog ciklusa ETH 1.0. Sa smanjenjem broja uključenih rudara ili ulagača, decentralizacija, a time i mrežna sigurnost postaju ugroženi. 

Nadalje, s nedostatkom jasnosti kako će se upravljati tranzicijom, mnogi programeri dApp-a, uključujući zujanje Ethereum-ovih DeFi platformi, nisu jasni kako će to utjecati na njih. 

Dakle, sveukupno će ova neizvjesnost vjerojatno ostaviti da se mnogi programeri osjećaju neugodno. Uz to što se moraju nositi s dugotrajnim problemima skalabilnosti, ako i sigurnost postane prijetnja, mogli bi početi gubiti korisnike. 

Blockchain mostovi – iskorištavanje interoperabilnosti za sigurno rješenje skaliranja

Dakle, ako drugi slojevi još nisu tamo gdje trebaju biti, ETH 2.0 je daleko i čini se kako bi to mogao biti rizičan prijedlog iz sigurnosne perspektive, postoji li svjetlo na horizontu? Jedno rješenje za programere Ethereum dApp-a koji žele nadoknaditi svoj rizik, istodobno pristupajući istinskoj skalabilnosti, jest korištenje blockchain mosta. 

Blockchain mostovi koriste interoperabilnost kako bi programerima omogućili pristup prednostima drugih platformi. Syscoin je početkom ove godine pokrenuo vlastitu verziju mosta, povezujući Ethereum sa svojom mrežom koja nudi veliku propusnost uz niske naknade za transakcije. 

Syscoin postoji već godinama, pokrenuvši svoj ICO čak 2014. godine. Za razliku od Ethereuma, platforma je prošla kroz nekoliko ponavljanja. Trenutno na verziji četiri, najnovije ažuriranje pokrenulo je sloj Z-DAG, koji predstavlja aciklički graf usmjeren na nultu potvrdu. Z-DAG djeluje na vrhu sloja provjere rada tvrtke Syscoin kako bi pružio gotovo trenutno poravnanje. 

Također je interaktivni protokol koji nudi vjerojatnost sigurnosti transakcija tijekom vremena. Tako bi transakcije male vrijednosti mogle imati koristi od trenutne nagodbe od 99,9% osiguranja u odnosu na dvostruku potrošnju. Međutim, transakcije veće vrijednosti mogu pričekati nekoliko sekundi dulje da bi postigle 99,9999% jamstva. Z-DAG izvedba je bila neovisno dokazana kako bi se postiglo 60 000 transakcija u sekundi. 

Syscoin Bridge omogućuje bilo kojem programeru Ethereuma da pošalje svoj token u ekosustav Syscoin na obradu. Opskrba tokena održava se konstantnom putem dvosmjernog mehanizma za metvicu i izgaranje. Dokazi o stvaranju i nanovanju opeke spajaju se u superblokove, koje potvrđuju Bridge agenti, koji su poticani da Syscoin Bridge nesmetano funkcionira s udjelima u transakcijskim naknadama kao nagradom. Na taj je način most Syscoin istinski decentraliziran. 


Što ovo znači za DApp programere? 

Programeri koji se odluče za upotrebu Syscoin Bridgea mogli bi ga koristiti kao način ublažavanja svih potencijalnih sigurnosnih rizika nadogradnje ETH 2.0. Sve dApp transakcije korištenjem mosta potvrdile bi se interaktivnim protokolom gdje programeri ili korisnici mogu čak odabrati vlastitu razinu sigurnosti transakcija. Nadalje, Syscoin se spaja s Bitcoinom, pružajući sigurnost stvarne decentralizacije. 

Korištenje mosta također znači da programeri sada mogu iskoristiti skalabilnost, umjesto da čekaju da se dogodi nadogradnja ETH 2.0. Nadalje, mogu pristupiti svim tim pogodnostima skalabilnosti i sigurnosti bez napuštanja Ethereuma i sve interoperabilnosti s drugim dApps-ima na bazi Ethereuma koje nudi. 

Sve u svemu, čini se da najnovije vijesti o ETH 2.0 ukazuju na to da treba učiniti više posla kako bi se osigurao Ethereum nego što se u početku smatralo. U konačnici, to bi moglo značiti da će daljnja kašnjenja postati vjerojatna. Srećom, mostovi pružaju dugoročna, izvediva rješenja za programere koji traže skalabilnost uz sigurnost i neprekinutu uslugu bez obzira što se događa s budućim razvojem Ethereuma.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map