A Brent Oil történeti árdiagramai – a Brent Oil Price History

A Brent Crude az édes könnyű nyersolaj egyik legfontosabb kereskedelmi osztályozása, amely referenciaárként működik az olajvásárlások világszerte. Könnyű, édes keverék, amely könnyen finomítható benzinné (benzin) és a kapcsolódó termékekké. Könnyedségének és édességének oka azonban alacsony sűrűségével és alacsony kéntartalmával hozható összefüggésbe. Érdemes megemlíteni, hogy a Brent olaj kéntartalma körülbelül 0,37%, édes nyersnek minősítve, de nem édesebb, mint a WTI. A Brent olaj másik jellemzője, hogy alkalmas benzin és középdesztillátumok előállítására. Jellemzően Északnyugat-Európában finomítják.

A Brent Crude-ot először az 1960-as évek elején fedezték fel az Északi-tengeren. London Brent, Brent Blend és Brent Petroleum néven is ismert. A Brent olaj az atlanti-medencei nyersolajok egyik legfontosabb globális ármércéje, amelyet a világ nemzetközileg forgalmazott nyersolajkészleteinek kétharmadának árára használnak..

A Brent Crude és a West Texas Intermediate közötti különbség:

Az egyik vezető különbség a Brent nyersolaj és a West Texas Intermediate Oil között az, hogy a Brent nyersolaj az Északi-tenger, a Shetland-szigetek és Norvégia közötti olajmezőkből származik, míg a West Texas Intermediate az USA-ban található olajmezőkből származik. Mint már említettük, a Brent Crude és a West Texas Intermediate egyaránt édes és könnyű, így ideálisak a benzin finomításához.

Brent Crude:

A Brent Crude gyakoribb, és a legtöbb kőolaj ára a Brent Crude-et használja, mint az összes olajár kétharmadát. A Brent nyersolajat a tengerben állítják elő, ezért a szállítási költségek általában alacsonyabbak. Ezzel szemben a West Texas Intermediate szárazföldi területekről származik, ami megnehezíti a szállítási költségeket.

Nyugat-texasi középhaladó:

A West Texas Intermediate az egyik legkedveltebb intézkedés és árképzési modell az Egyesült Államokban. Emellett kissé „édesebb” és „könnyebb”, mint a Brent olaj. A West Texas Intermediate (WTI) ára valamivel alacsonyabb, mint a Brent ára. Érdemes felidézni, hogy a WTI hordónként 44,84 dolláron, míg a Brent 2020. november 26-án 47,59 dolláron kereskedett..

Jelenlegi UKOIL Ár: $

A Brent Oil-t befolyásoló főbb tényezők:

Három fő tényező befolyásolja az olajárakat:

1: Ellátás

2: Igény

3: Geopolitika.

Számos tényező befolyásolja az olajárakat, de vessünk egy pillantást arra, hogy az egyik legalapvetőbb gazdasági tényező, nevezetesen a kínálat és a kereslet hogyan befolyásolja a Brent nyersolaj árát. A kereslet és kínálat törvénye kimondja, hogy ha a kínálat emelkedik, az árak lefelé fognak menni; fordítva, ha emelkedik a kereslet, az árak növekedni fognak.

Kínálat:

Hosszú évtizedek óta a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC) a világ olajkereskedelmi platformjának szíveként tekintik, olajtermelő tagországai együtt dolgoznak az árak meghatározásában a kőolajtermelés növelésével vagy csökkentésével. Míg az OPEC piaci kontrollja csökkent az elmúlt évekhez képest, döntéseinek továbbra is hatalmas szerepe van. Érdemes megemlíteni azt is, hogy az OPEC minden lépését szorosan figyelik a kormányok, az olajipari vállalatok, a befektetők, a fedezeti ügynökök, a spekuláns kereskedők, a döntéshozók és a fogyasztók.

Az OPEC politikáját azonban elsősorban geopolitikai tényezők befolyásolják. A világ egyik legfontosabb olajtermelője politikailag gyenge vagy ellentétes a Nyugattal (különösen a terrorizmussal vagy a nemzetközi törvények betartásával kapcsolatos kérdések voltak problémásak). Néhányuknak még az Egyesült Államok által kiszabott büntetéseket is el kellett néznie.

Például a múltban a politikai események által kiváltott ellátási zavarok miatt az olajárak drasztikusan eltolódtak; Különösen figyelemre méltóak az iráni forradalom, az iráni-iraki háború, a Perzsa-öböl háborúi és az arab olajembargók. Az ázsiai pénzügyi válság és a 2007-2008 közötti globális gazdasági válság szintén ingadozásokat okozott. Ezen kívül az olajellátást külső tényezők is befolyásolják, mint például az időjárási szokások, a termelés (E&P) költségek és feltárás, beruházások és innovációk.

 

Igény:

Az ipari termelés és az erőteljes gazdasági növekedés általában növeli az olaj iránti keresletet, amint az az OECD-n kívüli országok változó keresleti mintáiból is kitűnik, amelyek az utóbbi években erőteljesen növekedtek – írja az Egyesült Államok Energetikai Információs Igazgatósága. A tó túloldalán az olajigényt befolyásoló tényezők a szállítással (mind kereskedelmi, mind személyes), a népesség növekedésével és a szezonális változásokkal is összefüggésbe hozhatók. Például az olajigény általában a nyüzsgő nyári utazási szezonban és a téli időszakban támasztja alá, amikor több fűtőanyagot fogyasztanak

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map