A Bitcoin szerepe az instabil hagyományos piacokon

A digitális valuta használata abban a pillanatban, amikor egy bizonyos rendes piac egyre ingatagabbá válik, az egyik legfontosabb oka annak, hogy a bitcoin 2013-as összeomlása után visszatért a színre. Azóta a BTC szerepe a kínai valutapiacokon megmutatta, hogy könnyen gátként szolgálhat a tájékozatlan befektetői portfóliók súlyos találataival szemben.

Úgy tűnhet, hogy a világ egyik legnagyobb pénzügyi rendszerében való részvétel nagy teljesítmény volt, de a a BTC árának közelmúltbeli növekedése, a digitális valuta ezen vonása beárnyékolt. Most a BTC-t úgy tekintik, mint a nyereség termelésének általános módját a gyors befektetések és az alapok kihasználása révén, hasonlóan az ETH-hoz és más dinamikus kriptovalutákhoz.

Mégis, ugyanaz a blokklánc-hálózat továbbra is ugyanazzal a képességgel rendelkezik, és a világ minden pontján biztonságos kikötőként működik, amikor az instabilitás hulláma eléri az adott piacot. Íme néhány további részlet erről, amelyek gyakran figyelmen kívül hagyják a legnagyobb digitális valuta jelenségeit, de másokat is, amelyek ugyanazt a célt szolgálhatják.

Pénz és társadalmi rend

A modern egyének életében számos olyan tényező létezik, amelyek alig változtak az elmúlt pár ezer évben. Bár ez hihetetlenül hangozhat, a történelem azt mutatja, hogy a pénz fogalma az ember életének egyik legfontosabb ténye volt és maradt, egészen addig a korig nyúlik vissza, amikor az áruk cseréje egy olyan folyamatba vált, amely természetes eszközöket használt az érték meghatározásához.

A késő középkorban ugyanaz a koncepció egyesült a bankügylet és az összes kapcsolódó szolgáltatás gondolatával. Ez lehetővé tette az embereknek, hogy kölcsönözzenek és kölcsönözzenek, ezzel megalapozva a teljes piaci műveletek alapjait a modern pénzügyi intézményben ma meglévőkhöz hasonlóan.

Ebben a tekintetben a digitális valutát csak a pénzügyi szolgáltatások ugyanazon fejlesztésének folytatásaként kell felfogni. A történelem azonban azt is mutatja, hogy a pénzügyi felépítés nem minden változása hozott létre hasznos dolgokat. Néha ezek katasztrofális problémák formájában jelentkeztek, amelyek egyetlen nemzet teljes pénzügyi struktúrájának recessziójához, depressziójához vagy akár összeomlásához vezettek.

Ez azt mutatja, hogy a pénzügyek fogalma és egy adott terület adott társadalmi rendje, legyen az régió, ország vagy akár unió, szorosan összekapcsolódnak. De most, a történelemben először a digitális valuta feltalálása, amely az érték teljes mértékben használható monetáris reprezentációjaként működik, de amely nem kötődik egyetlen kormányhoz vagy más egyedi hatalmi struktúrához, új dinamikát ad ennek az egyenletnek.

A központi tervezés elvesztése

Nyílt hozzáférésű és átlátható főkönyvként működik, amely regisztrálja a pénz áramlási helyét és módját. A bitcoin blokklánc, mint bármely más blokklánc, azt mutatja, hogy a banki közvetítők használata már nem szükséges. Ez közvetlen kihívást jelent annak az elképzelésnek, hogy a ma ismert formában lévő pénz szigorú központi tervezés révén működhet, amelyet leggyakrabban egy nemzet központi bankja hajt végre.

Ugyanez az elképzelés bemutatható ezekben a fogalmakban: míg a központi tervezést feleslegessé tették a blokklánc segítségével, a digitális pénznemek tényleges használhatósága viszonylag hasonló maradt a fiat pénzéhez. Használatuk, amely olyan dolgokra terjed ki, mint a kölcsönök, a közvetlen bitcoin-befektetések, az online és akár az online vásárlások online BTC szerencsejáték azt mutatja, hogy a bitcoin bármit megtehet, ha csak a pénz.

A központi banki dogma elleni közvetett támadás eleinte politikai behatolást váltott ki a világ minden tájáról, és elkerült minden olyan elképzelést, amely szerint a digitális valuta eleinte még fontos, majd bármilyen módon hasznos lehet. De a tendencia gyengülni kezdett, amikor a kriptovaluták jelentősége nőtt. Most már egyértelmű mutatók vannak arra vonatkozóan, hogy ugyanaz a helyzet gyorsan változik számos régióban és globális szinten.

Megnyíló országok

A változó idők jelei a világ számos szegletében láthatók. A közelmúltban Japán életképes fizetési módként ismerte el a bitcoint, ami a fiat pénznem hatalmas beáramlásához vezetett a hálózatba, aminek eredményeként az értékei egymás után megdőltek. Oroszország, amelyet hosszú ideig a digitális valuta bármely formájának egyik legnagyobb ellenzőjeként tartottak számon, szintén megváltoztatta álláspontját.

Más régiókban hasonló tendencia alakul ki. A kormányok, csakúgy, mint a befektetők és az egyszerű polgárok, elkezdték feltárni a digitális valuta, főként a bitcoin és az éter ötletét, és azt, hogy ezek mit tehetnek értük. De ahogy ez folytatódik, a bitcoin társadalmi dinamikára gyakorolt ​​legnagyobb hatását azokban az országokban érinti, ahol a kereskedelem már forró vizekben folyik piacuk eredendő instabilitása miatt..


Itt valószínűleg a bitcoin játszik a legnagyobb szerepet, amikor a világ legdurvább befektetési ökoszisztémáiban és más pénzügyi folyamatokban aktívak pénzét védik..

Instabilitás és digitális pénznemek

Különösen a bitcoin fontos tényezője, hogy teljesen nyitott a fejlődő országok felé. Ezért vált a BTC Venezuelában párhuzamos valutává, amely vetekszik másokkal, és olyan ügyleteket kínál az állampolgároknak, amelyek megkerülik a hivatalos csatornákat. Ezt olyan dolgokra használják, mint az alapvető szükségletek vásárlása most, amikor a hivatalos pénz szinte értéktelenné vált.

Hasonló helyzet tapasztalható Kelet-Afrikában, ahol az átutalási szolgáltatások és olyan kezdeményezések, mint a BitPesa, átveszik a hatalmat a hagyományos átviteli csatornákon. Ugyanez vonatkozik Dél-Afrikára, míg a nigériai aktivista és helyi kereskedők úgy tekintenek a bitcoinra, mint egy olyan eszközre, amely a demokrácia új szintjét biztosítja a pénzügyi rendszerben, amely egyébként korrupcióval és problémákkal van tele.

A zimbabwei állambeli pénzügyi összeomlás először arra kényszerítette az állampolgárokat, hogy alternatívákat keressenek, ám mostanában nagy részük bitcoinot alkalmaz megtakarításai védelmének eszközeként. Korábban a nemzeti bankok összeomlottak, sokukat megtakarításaik nélkül hagyták, de most a BTC biztosítja magát ezen lehetőség ellen..

Mindez azt mutatja, hogy a bitcoin sokkal több, mint a stabil, fejlett piacok befektetési mechanizmusa. Ehelyett a válságban lévő fejlődő piacok és polgáraik most ezt a digitális valutát használják arra, hogy előnyeikre billentsék a monetáris és társadalmi változások skáláját.

Forrás: Kvarc

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map