A jelenlegi török ​​pénzügyi és a közelgő gazdasági válság valódi okai

Minden devizakereskedő tisztában van a törökországi pénzügyi válsággal, különösen azok a kereskedők, akik a feltörekvő piacok devizáival kereskednek, például a török ​​líra. A Lira az utóbbi időben szabadesésbe került.

Idén értékének mintegy harmadát veszítette el, és a visszaesés drámai módon felgyorsult az elmúlt hetekben. A hét elején az USD / TRY valamivel 7 alatt kereskedett a brókerem szerint. A hét folyamán 6 alá csökkent, mivel Törökország központi bankja beavatkozott a kamatláb 1,50% -os emelésével, de a hét végére visszafelé ugrott. Meglátjuk, hogyan fog viselkedni a török ​​líra a jövő héten, mivel forex kereskedők vagyunk, és szeretünk különbséget tenni az alapok és a technikák között, de a dolgok nem néznek ki olyan jól, mint most. Itt az alapok minden kárt okoznak a Lirának.

Tehát, ami történik és ami még fontosabb, ez megmarad?

A fontosabb kérdés megválaszolásához: ez kitart. Miért? Az alábbiakban elmagyarázzuk. Bár ennek az egyik oka, amely valószínűleg súlyosbította a helyzetet, az a tény, hogy Erdogan kissé ura az országnak, és azt teszi, amit akar. Eltávolította az összes közgazdászt, akik figyelmeztették a várható pénzügyi és gazdasági gondokra. Megszabadult a törökországi pénzügyi körök minden ellenzékétől, és csak azokat hagyta meg, akik mindenben egyetértenek vele. Még vejét is a jegybank élére állította. Erdogan még arra is utasította vejét, hogy ne tartson kamatot, mert ez gyengíti a Lirát. Ennek nincs értelme, de hagyjuk félre, mert nem ez árt a Lirának.

Az egyik dolog azok a tarifák, amelyeket Donald Trump amerikai elnök a világra, így Törökországra is kivetett. De Törökország és az Egyesült Államok nincsenek jó kapcsolatban, ahogy Donald Trump tweetelt augusztus 10-én. Törökország bebörtönzött egy amerikai lelkészt, és nem volt hajlandó elengedni, miközben kérte Gylen volt ellenzéki vezető kiadatását az Egyesült Államokból. Tehát a kapcsolatok nem jók. Ugyanebben a tweetben Trump azt mondta, hogy a török ​​acélra és az alumíniumra vonatkozó amerikai importvámok megduplázódnak, 50, illetve 20% -ra. A líra még gyorsabban merült el Trump ezt a tweetjét követően.

Törökország tavaly mintegy 1,2 milliárd dollár értékben exportált acéltermékeket az Egyesült Államokba, és ezekkel a tarifákkal az export drámai módon csökken. Bár egy billió dolláros gazdaság mellett Törökországnak nem kellene ilyen problémákkal szembesülnie. Nem mintha Törökország a nyersanyagexporttól függne, mint más országok, például az öböl országai és Oroszország. De ez ütés volt abban az időben, amikor Törökország leesett, és még mindig az.

Az igazi probléma másutt rejlik. A FED és más nagy központi bankok, mint például az EKB, a Bank of Japan és a Bank of England megkezdték mérlegük bővítését kötvényvásárlással és pénz pumpálásával gazdaságaikba és a globális gazdaságba. A fejlett országokban a kamatlábak hosszú ideig a nulla közelében voltak, és egyes esetekben, például Svájcban és Japánban, a kamatok negatívak voltak, és a növekedés ezekben a gazdaságokban nagyon gyenge volt. Ennek eredményeként a pénz nagy mennyiségben repült külföldre, különösen olyan feltörekvő piacokon, mint Törökország, India, Dél-Afrika, Indonézia, Vietnam, Kína stb..

Törökország gazdasága ebben az időszakban nagyon erős növekedést tapasztalt. Pénz áramlott, az üzlet remek volt és a magas épületek gombáztak. Az építőipar és az ingatlanok megtérülése elég nagy, ha a gazdaság jól halad – a lakások és az üzleti épületek ára hatalmas mértékben nő. Ennek eredményeként mindenki megpróbálta megszerezni az akció egy részét ezen aranyláz során. De az épületek és az ingatlanok nem jelentenek valódi értéket hosszú távon a gazdaság számára, ellentétben a gyárakkal vagy az IT-iparral. Sok liberális közgazdász megpróbálta figyelmeztetni Erdogant, de Törökországban az elmúlt évtizedben az a szlogen volt, hogy „Szeress vagy hagyj”. Társam a szakmából azt mondja nekem, hogy sok ilyen közgazdász távozott, mivel Törökország egyre diktatórikusabbá vált.

Erdogannak megvolt a maga módja, és most ez jön. Ezek az emberek megpróbálták rámutatni a meztelen királyra, de senki sem hallotta. Most, hogy a nagy központi bankok kezdenek csökkenteni mérlegüket, és kötvények, különösen a FED eladásával visszakeresik a pénzt, megjelennek a feltörekvő pénzekkel kapcsolatos problémák. Törökországnak nagy külső adóssága van, az ország nominális GDP-jének 53,3% -a abban az évben, és valószínűleg növekedni fog ebben az évben. Ez azt jelenti, hogy az általuk fizetendő kamat elég nagy, és devizában kell fizetni, különösen amerikai dollárban.

A merülés alig látható

Ez növeli a deviza iránti keresletet a kamatfizetésre és az adósságrendezésre. Emellett pénz áramlik ki az országból is, mivel a FED csökkenti a mérleget, ami az igazi probléma. Ha megnézi a fenti diagramot, láthatja, hogy a vonal kezd lefelé haladni. Ez nagyon minimális csökkenés. A FED mérlege kevesebb, mint egy évvel ezelőttig 4.8 billió dollár volt, ami azt jelenti, hogy billió amerikai dollár táplálta a világgazdaságot, különösen a feltörekvő piacokat.

Most kezd zsugorodni, és csak egy ilyen kicsi csökkenés okoz káoszt Törökországban. Képzelje el, amikor a vonal 2010-re vagy még rosszabbra, 2008-as szintre süllyed, ami azt jelentené, hogy a mérleg 1 billió dollár alá csökken. Természetesen nem minden feltörekvő piacgazdaság függ az amerikai dollártól, de úgy tűnik, Törökország az. Mennyire lesz rossz? Senki sem tudja pontosan.

Remélem, Törökország összefog, de az olyan alapok, mint a zsugorodó FED-mérleg és Erdogan régi iskolai politikája nagy bajokra utal Törökország és a török ​​líra számára.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map