Heti kilátások, 2021. január 4. – 2021. január 8.: A legfontosabb gazdasági események

A széles alapú amerikai dollár a héten meddő irányban fejeződik be, mivel az elhúzódó vakcinaremények és az USA Federal Reserve további monetáris lazításának valószínűsége aláássa az amerikai valutát. Emellett az amerikai dollárban bekövetkezett veszteségek összefüggésben lehetnek az USA koronavírusának (COVID-19) rosszabbodásával is, ami továbbra is az Egyesült Államokban tapasztalható gazdasági lassulástól való félelmeket ébreszti, ami hozzájárul a zöldháttér veszteségeihez.. 

A tó túloldalán a derűs piaci hangulat, amelyet a koronavírus elleni oltások iránti optimizmus támaszt alá, arra ösztönzi a befektetőket, hogy keressék a globális árukhoz és a feltörekvő piacokhoz kötődő kockázatosabb eszközöket. Érdemes felidézni, hogy az amerikai dollár index (DXY) a múlt héten közel 2 hét alatt a legsúlyosabb veszteségekkel szembesült, főleg azt követően, hogy az Egyesült Államok Házának képviselői támogatták a 2000 dolláros COVID-ösztönző fizetéseket, amelyeket Trump amerikai elnök követelt.

A következő hétre tekintve a gyártási PMI és a munkanélküliségi igények sorozata, az OPEC-JMMC találkozók és a FOMC találkozó jegyzőkönyvei mellett rengeteg címsort vezethet a piac mozgásban tartása érdekében. Ettől eltekintve a geopolitikai feszültségek és a koronavírus címsorok is szorosan követik és kulcsszerepet játszanak a piaci kockázati szintek meghatározásában.

A héten megtekinthető legfontosabb gazdasági események

Markit Manufacturing PMI – hétfő – 9:30 GMT

Ezeket az adatokat általában a Chartered Institute of Purchasing teszi közzé & Supply and Markit Economics, amely az Egyesült Királyság gyáriparának gazdasági növekedését méri. Érdemes megemlíteni, hogy az Egyesült Királyság szolgáltató szektora ezt sem pozitív, sem negatív módon nem befolyásolja. A kereskedők a lehető legmagasabb értékeket szeretnék, amelyeket a GBP devizának bullishként vesznek fel. Bármely 50 feletti érték az ipar bővülését jelzi. Ezzel szemben az 50 alatti értékek összehúzódást jeleznek.

Az előrejelzett nézet alapján az adatok várhatóan 57,3-ra fognak érkezni, ami megegyezik az előző olvasattal, és ez nem adhat érdemi lendületet a GBP devizának.

Előző kiadás

TÉNYLEG: 57.3

DEV: 0,77

CONS: 55,9

Dátum: 2020.12.16. 09:30

2): OPEC-JMMC ülések: – hétfő – GMT 10:00

Ezeken a találkozókon az OPEC 13 tagjának és más 11 olajban gazdag nemzet képviselői vesznek részt. E találkozó célja a tagországok kőolajpolitikájának összehangolása és egységesítése, valamint az olajpiacok stabilizálásának biztosítása annak érdekében, hogy biztosítsák a fogyasztók hatékony, gazdaságos és rendszeres kőolajellátását..

Az energiapiacokkal kapcsolatos számos kérdést megvitatnak, és ami a legfontosabb, megállapodnak abban, hogy mennyi olajat fognak termelni. Amikor a találkozó véget ért, a tisztviselők általában egész nap újságírókkal beszélgetnek. Ennek eredményeként a politikai elmozdulásokról és az ülés céljairól szóló hivatalos nyilatkozatot az ülések lezárulása után közzéteszik.


3): US ISM Manufacturing PMI – kedd – 15:00 GMT:

Ezek az adatok általában az amerikai feldolgozóipar üzleti viszonyait mutatják. Ez az Egyesült Államok általános gazdasági állapotának egyik vezető mutatója. Az 50 feletti eredményeket pozitívnak (vagy bullishnak) tekintik a zöldhátúra nézve; ezzel szemben az 50 alatti eredményeket a deviza árfolyamának tekintik.

Az előrejelzett nézet alapján az adatok várhatóan 57,5-ről 56,6-ra csökkennek, ami nem hagyhat számottevő csökkenő hatást az USD devizára, mivel az érték továbbra is 50 felett lesz..

Előző kiadás

TÉNYLEG: 57.5

DEV: -0,31

Hátrányok: 58

Dátum: 2020.01.12 15:00

4): ADP foglalkoztatási változás – szerda – 13:15

Ezeket az adatokat általában az Automatic Data Processing, Inc. adja ki, amely az USA-ban foglalkoztatottak számának változását tanulmányozza. Egyszerű szavakkal, ennek a mutatónak az i9növekedése pozitív hatással van a fogyasztói kiadásokra, ami ezért ösztönzi a gazdasági növekedést. Ennek eredményeként a magas számokat pozitívnak vagy bullishnak tekintik a zöldhátvéd számára; ellenkezőleg, az alacsony számok az amerikai valuta árfolyamának tekinthetők. Az előrejelzések szerint ez a szám várhatóan 307 000-ről 75 000-re csökken, ami alááshatja az amerikai valutát.

Előző kiadás

TÉNYLEG: 307 K

DEV: -0,22

CONS: 410 K

DÁTUM: 2020.02.12 13:15

 

5): FOMC ülési jegyzőkönyv – szerda – 19:00 GMT

A Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság évente nyolc ülést szervez. A találkozó célja a gazdasági és pénzügyi feltételek áttekintése, a monetáris politika megfelelő irányvonalának meghatározása, valamint az árstabilitás és a fenntartható gazdasági növekedés hosszú távú céljaival kapcsolatos kockázatok felmérése. Érdemes megemlíteni, hogy a FOMC-jegyzőkönyveket általában a Federal Reserve Kormányzótanácsa bocsátja ki, amelyek egyértelmű útmutatást nyújtanak az Egyesült Államok jövőbeli kamatpolitikájához. A hawkish hang pozitívnak vagy bullishnak tekinthető az USD devizában.

 

6): Kezdeti munkanélküli igények – csütörtök – GMT 13:30

Ezeket az adatokat általában az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériuma adja ki, amely az állami munkanélküliségi biztosításért első alkalommal igénylők számát méri. Ha ez a szám a vártnál nagyobb, gyengeséget mutat az amerikai munkaerőpiacon, ami viszont negatív hatást gyakorol az amerikai gazdaság erősségére és irányára. Ezzel szemben az alacsony értékeket pozitívnak vagy növekvőnek tekintik a zöldhátú számára.

Előző kiadás

TÉNYLEG: 787 K

DEV: -0,56

CONS: 833 K

Dátum: 2020.12.31. 13:30

7): ISM Services PMI – csütörtök – GMT 15:00

Ezeket az adatokat általában az Institute for Supply Management (ISM) teszi közzé, amely az Egyesült Államok nem feldolgozóipari szektorának üzleti körülményeit méri. Érdemes megjegyezni, hogy a nem feldolgozóipari szektornak nincs sem pozitív, sem negatív hatása a GDP-hez vagy az ISM Manufacturinghez képest. Az 50 feletti eredményeket pozitívnak (vagy bullishnak) tekintik az USD esetében. Ezzel ellentétben az 50 alatti számokat a zöldhátú szempontjából medvének tekintik. Az előrejelzések szerint a szám várhatóan 55,9-ről 54,5-re csökken, ami alááshatja az amerikai valutát.

Előző kiadás

TÉNYLEG: 55,9

DEV: -0,04

Hátrányok: 56

Dátum: 2020.03.12 15:00

8): CAD – munkanélküliségi ráta – péntek – GMT 13:30

A Kanadai Statisztika kiadja ezeket az adatokat, amelyek a munkanélküli munkavállalók számát osztják a teljes polgári munkaerővel elosztva. Ez az egyik legfontosabb mutató a kanadai gazdaság számára, mivel a munkanélküliek száma fontos jelzés az általános gazdasági egészségi állapotról, mivel a fogyasztói kiadások erősen korrelálnak a munkaerő-piaci viszonyokkal. Ha az arány emelkedik, az a terjeszkedés hiányát mutatja a kanadai munkaerőpiacon belül. Ennek eredményeként a munkanélküliségi ráta emelkedése gyengeséghez vezet a kanadai gazdaságban. Az alacsony szám azonban a CAD számára emelkedőnek tekinthető; fordítva, az emelkedést negatívnak vagy csökkenőnek tekintik a CAD esetében.

Előző kiadás

TÉNYLEG: 8,5%

DEV: -1,16

Hátrányok: 8,9%

Dátum: 2020.04.12 13:30

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map