Heti kitekintés, 2021. január 18–22 .: A héten figyelhető legfontosabb gazdasági események

A széles alapú amerikai dollár ezen a héten a bullish pályán fejeződik be, mivel a befektetők a kockázatmentes piaci hangulat nyomán kezdték előnyben részesíteni a biztonságos menedékhelyű eszközöket. Úgy tűnik azonban, hogy az amerikai dollárban elért nyereséget Jerome Powell szövetségi tartalék-elnök dovish kommentjei viszonylag nem befolyásolják, jelezve, hogy a kamatlábak nem fognak hamarosan emelkedni. Eközben Joe Biden megválasztott elnök 1,9 billió dolláros ingercsomagjának részleteinek közzététele nem nyújtott érdemi támogatást a zöldhátúnak. Az amerikai dollárindex azonban helyreállt, miután a múlt héten 2018 márciusa óta a legalacsonyabb szintet érte el, mivel a további ösztönzés kilátásai nyomást gyakoroltak az amerikai államkötvényekre, amelyek március óta először 1% fölé emelték a referencia 10 éves kincstári hozamot..

A jövő hétre tekintve a GDP és a munkanélküliségi igények sora, a monetáris politikai nyilatkozatokkal és Biden megválasztott elnök beszédével együtt rengeteg címsort vezethet a piacok mozgásban tartása érdekében. A geopolitikai feszültségek és a koronavírus (COVID-19) címsorokat szintén szorosan követni fogják az óceán túloldalán, mivel ezek kulcsszerepet játszhatnak a piaci kockázati szint meghatározásában..

 

A héten megtekinthető legfontosabb gazdasági események

 

1: – Bruttó hazai termék (YoY) – hétfő – GMT 2:00

Ezeket az adatokat általában a Kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal teszi közzé. Megvizsgálja a kínai áruk és szolgáltatások bruttó értékét. Ez a mutató a kínai gazdaság növekedési vagy zsugorodási sebességét mutatja. Ez a gazdasági esemény nagy hatással van a Forex piacra, mivel a kínai gazdaság jelentős hatással van a globális gazdaságra. A magas számokat a CNY számára bullishnak tekintik; fordítva, az alacsony értékeket negatívnak tekintik a CNY esetében.

Előző kiadás

TÉNYLEG: 4,9%

DEV: -0,61

Hátrányok: 5,2%

Dátum: 2020.10.19 02:00

2: – Fogyasztói árindex (MoM) – kedd – GMT 7:00

Ezeket az adatokat jellemzően a Statistisches Bundesamt Deutschland adja ki, amely a háztartások által fogyasztási célból vásárolt összes áru és szolgáltatás átlagos árváltozását vizsgálja. A fogyasztói árindexet az infláció és a vásárlási trendek változásának mérésére szolgáló legfontosabb mutatónak tekintik. A magas számokat pozitívnak vagy bullishnak tekintik az euró, míg az alacsonyakat negatívnak (vagy bearish) az euró esetében.

Előző kiadás

TÉNYLEG: 0,5%

DEV: -1,58

Hátrányok: 0,6%

Dátum: 21/06/2013 13:00

3: – Bank of Canada monetáris politikai jelentés – szerda – GMT 15:00

A Bank of Canada tanulmányt közöl a kanadai gazdaság gazdasági változásairól. Ez a jelentés egy új fiskális politika jeleit mutatja. A jelentés bármilyen változása általában befolyásolja a CAD-t. Ha a Bank of Canada hawkish kilátásokat mutat, akkor azt a CAD valutájának bullishnak tekintik; fordítva, a dovishi álláspont negatívnak tekinthető a kanadai dollárra nézve.

ii) BoC Rate Statement:

Ez a nyilatkozat az a legfontosabb eszköz, amelyet a Bank of Canada (BoC) használ a befektetőkkel való kapcsolattartáshoz a monetáris politikai döntések, különösen a kamatlábak vonatkozásában. Ez a nyilatkozat tartalmazza a kamatlábakkal kapcsolatos döntéseik eredményeit, valamint a döntésüket befolyásoló gazdasági feltételek kommentárjait.

4: – BoC sajtótájékoztató – szerda – előzetes

A BOC kormányzója és vezető alelnöke általában ezt a sajtótájékoztatót tartja, miután közzétette a BOC monetáris politikai jelentését. A sajtótájékoztató két részből áll. Először az elkészített nyilatkozatot közöljük, majd a konferencián nyitva áll a sajtó kérdése. A kérdések általában íratlan válaszokhoz vezetnek, amelyek erős piaci volatilitást idéznek elő. Érdemes megemlíteni azt is, hogy ez a sajtótájékoztató audio internetes közvetítésként elérhető a BOC weboldalán.

5: – Foglalkoztatási változás – csütörtök – 0:30 GMT

Az ausztrál statisztikai hivatal általában kiadja ezeket az adatokat, amelyek az Ausztráliában foglalkoztatottak számának változását mérik. Ily módon a mutató növekedése pozitív hatással van a fogyasztói kiadásokra, ami serkenti a gazdasági növekedést. Ezért a magas számokat pozitívnak vagy bullishnak tekintik az AUD esetében; fordítva, az alacsony szám negatív az Aussie számára.

Előző kiadás

TÉNYLEG: 90 K

DEV: 0,57

Hátrányok: 50 K

Dátum: 2020.12.17. 00:30

ii) Munkanélküliségi ráta – Ezeket az adatokat általában az ausztrál statisztikai hivatal adja ki. Méri a munkanélküliek számát elosztva a teljes polgári munkaerővel. A kamatemelések az ausztrál munkaerőpiacon belüli terjeszkedés hiányára utalnak, ami viszont gyengíti az ausztrál gazdaságot. Így az alacsony értéket pozitívnak vagy növekvőnek tekintik az AUD számára; ellenkezőleg, a magas érték negatívnak (vagy csökkenőnek) tekinthető az ausztrál dollár esetében.

Előző kiadás

TÉNYLEG: 6,8%

DEV: -0,65

Hátrányok: 7%

Dátum: 2020.12.17. 00:30

6: – BoJ monetáris politikai nyilatkozat – csütörtök – előzetes

Ezt a hivatalos monetáris politikai nyilatkozatot a Bank of Japan Politikai Testülete adta ki. Ez az elsődleges eszköz, amelyet a BOJ használ a befektetőkkel folytatott kommunikációban a monetáris politikáról. A bizottság kamatlábakról és egyéb politikai intézkedésekről szóló szavazásának eredményeinek közlése után a nyilatkozat nyomokat ad a jövőbeni monetáris politikai változásokról. A gazdasági körülmények is befolyásolják döntéseiket. Így a vártnál nagyobb hawkish-t bullishnek vagy pozitívnak tekintenek a JPY számára.

7: – Az EKB monetáris politikai nyilatkozata és sajtótájékoztatója – csütörtök – GMT 13:30

Az EKB gazdaságpolitikai döntése után az EKB elnöke sajtótájékoztatót tart a monetáris politikáról. Megjegyzései általában befolyásolják az euró volatilitását, és rövid távú pozitív vagy negatív torzítást határoznak meg. A hawkish kilátásokat pozitívnak vagy bullish-nak tartják az euró, a dovish-nézetet pedig negatívnak vagy bearish-nak az euró esetében.

8: – Német Flash Manufacturing PMI – péntek – GMT 8:30

Ezeket az adatokat jellemzően a Markit közgazdaságtan adja ki. Megvizsgálja a feldolgozóipar európai üzleti feltételeit. A feldolgozóipari PMI-t az üzleti feltételek és Németország általános gazdasági állapotának legfontosabb mutatójának tekintik, mivel a feldolgozóipar a teljes GDP jelentős részét uralja. A magas, 50 feletti értéket az euró növekvőnek tekinti, míg az alacsony, 50 alatti értéket az eurónak.

Előző kiadás

TÉNYLEG: 58.3

DEV: -0,26

Hátrányok: 58.6

Dátum: 21/04/2021 08:55

ii) Francia Flash Services PMI:

Ezeket az adatokat általában a Markit Economics adja ki, a magánszektor gyártói és szolgáltató vállalatainak nagy számú vezetőjén alapul. Az adatokat általában minden hónap 3. munkanapján adják ki. Minden eredmény súlyozása a vállalat méretének és a teljes feldolgozóipari vagy szolgáltatási teljesítményhez való hozzájárulásának függvényében történik, amelyet az alágazat számol el, amelyhez a vállalat tartozik. Az eredményeket feltett kérdések mutatják be, feltüntetve azoknak a válaszadóknak a százalékos arányát, akik az előző hónaphoz képest javulást, romlást vagy változást nem jelentettek. Az 50,0 feletti szám az ipar fejlődését jelzi, míg az 50,0 alatti ábra az ipar csökkenését mutatja. 

 

Előző kiadás

TÉNYLEG: 49.1

DEV: -0,43

Hátrányok: 49.8

Dátum: 21/06/2021 09:00

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map