Kína ICO-tilalma – magyarázat és lehetséges hatások

Alig kilenc hónappal attól a pillanattól kezdve, hogy Kína kiadta hivatalos figyelmeztetését a bitcoin-tőzsdékről, a Kínai Központi Bank ismét hatással volt a kriptovaluta piacaira. Valójában nagy hullámzási hatást nyújtott, amelynek eredményeként az összes főbb digitális valuta piaca élesen merült fel.

A digitális pénzváltások helyett ezúttal a ICO-k vagy kezdeti érmeajánlatok. Szeptember 4-én a PBoC (Kínai Népi Bank) kiadott egy nyilatkozatot, amely illegálisnak minősítette ezeket a token értékesítéseket. Azt is elmondta, hogy hatással vannak az ország gazdasági és pénzügyi egyensúlyára. Az ICO-k ugyanezen átfogó tilalmát azután elemzők hibáztatták a kriptopénzpiac piaci korlátjának csökkenése miatt.

Valójában ugyanazon döntés frakkján összesen csaknem 35 milliárd dollárt vontak le a piacok teljes kapitalizációjából. Ugyanez a zavar csak négy napot vett igénybe, annak ellenére, hogy az ezt követő időszakban kissé helyreállt. Bár a tilalom nagyon drasztikusnak tűnik, sokan kijelentették, hogy ennek teljesen értelme van.

A filmet nem csak úgy kell felfogni, mint valami ideiglenesen érvényben lévő helyet. Íme néhány nagyon szükséges magyarázat, valamint a tiltás milyen lehetséges hatásai lehetnek a kriptopiacra.

Érthető és egyértelmű célok

Kína pénzügyi piaca hatalmas és nagyon nehezen ellenőrizhető, még olyan szintre is, ahol az ellenőrzés hiánya hírhedtté válik. Az elmúlt években az innováció növekedése és azok elérhetősége lehetővé tette a buborékok emelkedését és csökkenését, amelyek a különböző eszközök széles skáláját fedik le. Ebben a kategóriában egyesek árnyékosabbak, mint mások, de mindannyian képesek voltak nem kívánt zavart okozni.

Ezért vált ez lassan nagy problémává az ország számára. Kína ugyanebben a környezetben dollármilliárdokat kínált különféle pénzügyi termékekben, nagyon kevés szabályozással, majd gyorsan gazdagodó mentalitás.

Ami a kínaiak több korábbi generációja számára lassú és folyamatos növekedést jelentett a jobb társadalmi rétegek felé, az ezeréves generáció számára a lehetőségek látszólag egyik napról a másikra megsokszorozódtak. A beruházási változások változása azt is eredményezte, hogy az egyének nagyon jövedelmező nyereményekre tettek szert, amelyek hirtelen az országban nyerhetők el.

A kriptomarket ugyanazt az ötletet valósítja meg, valószínűleg jobban, mint bármely más típusú befektetési eszköz. A nemzet politikai rendszere előbb-utóbb köteles volt megpróbálni tenni valamit ez ellen.

Politikai nyomás

Ha figyelembe vesszük Kína politikai rendszerének jellegét, a cselekvési döntés nem jelent nagy meglepetést. A kommunista párt rengeteg forrást fordít az össztársadalmi stabilitásra.

Ez még hangsúlyosabb most, amikor az ország a 19. nemzeti kongresszus felé tart, ahol olyan dolgokat vitatnak meg, mint a Kína öv kezdeményezései. Ez és más grandiózus programok lehetőséget kínálnak az egész régió pénzügyi helyzetének megváltoztatására, ha nem maga a világ. A párt nyilvánvalóan nem volt abban a kedvében, hogy valamilyen belső pénzügyi instabilitás veszélyeztesse Kína imázsát ugyanazon a kongresszuson.

A szabályozóknak be kellett lépniük, és az ICO-k a célkeresztbe kerültek. Az eredmény megzavarta az ICO vállalkozásokat az országban, de paradox módon sokkal nagyobb hatást gyakorolt ​​Kínán kívül.

Kínai ICO piac

Az ICO-k piaca kicsi, ha összehasonlítjuk a gazdaság teljes méretével. Azonban egyre nagyobb lendületet kapott. A Pekingi Internet Pénzügyi Szövetség által szolgáltatott adatok azt mutatják, hogy 2017 első hét hónapjában mintegy 65 ICO működött. Magában Kínában csaknem 400 millió dollárt sikerült összegyűjteni számos vállalkozás számára.

A növekvő népszerűség és az a jelentés, miszerint a júliusban és augusztusban összegyűlt összeg meghaladta a 750 millió dollárt, sok riasztócsengő kezdett megszólalni. Éppen ezért sok Kínán kívüli elemző úgy véli, hogy ez a teljes és drákói tiltás valójában nagyon ésszerű.

Valójában sokan úgy tekintenek rá, hogy a befektetőket minden befektetési vállalkozás legkorábbi szakaszában megvédik. Az amerikai SEC (Securities and Exchange Commission) figyelmeztetést adott az ICO-kra, amelyek végül pozitív hatást gyakoroltak az árra, de mégis bírálták, amiért nem tolta el eléggé a kérdést. A SEC nyilatkozata, miszerint a tokenek kockázatot jelenthetnek, sok lehetséges kibocsátót nem érintett.

Ugyanakkor sokan rámutattak a Man-szigetre és Quebecre, hogy hatékonyabb és konstruktívabb megközelítésként könnyedén szabályozzák az ICO-kat. A közvetlen összehasonlításnak azonban kevés értelme van ezekben a példákban. Mindkét korábban említett hely viszonylag kicsi, és így megengedheti magának, hogy nagyobb mértékben támogassa az innovációt, és sokkal kevésbé félnek a kockázatoktól.

Ezenkívül a méretproblémán kívül a kínai ICO-piacnak sokkal nagyobb problémája lehet. A jegybank egyes jelentései szerint van esély arra, hogy a 2017-ben eddig kibocsátott zsetonok több mint 90% -a csaló lehet. Még akkor is, ha ez az érték sokkal alacsonyabb, égető probléma.

Ideiglenes határozat

Kína határozottan nem olyan hely, amely idegenkedik az innovációtól. Például a BTC-felhasználók hatalmas száma alkalmazza ezt digitális valuta az online szerencsejátékhoz, vásároljon árukat és szolgáltatásokat, szerezzen hitelt és még sok minden mást. Ez teszi digitális fizetési szektor az egyik technológiailag legfejlettebb a világon.

Ezenkívül a nemzet központi bankja részt vett a blokklánc fejlesztésében, beleértve azt a projektet is, amely a PBoC digitális pénznemben rejlő saját potenciáljának kutatását tartalmazza. Hajlandó volt küldeni küldöttségét az Egyesült Államokba azzal a küldetéssel, hogy megpróbáljon többet megtudni a FinTech alkalmazásról. Emiatt egyértelmű, hogy Kína nem lép vissza a digitális pénznemektől, egyszerűen megnyomja a szünet gombot.

Amellett, hogy lehetővé teszi a piacok letelepedését, ez a lépés a szabályozók számára lehetőséget nyújt arra is, hogy meghatározzanak valamilyen hosszú távon jól működő ügyfélvédelmi mechanizmust. Kétségtelen, hogy ezek támogatni fogják az általános piaci növekedést.

Ezenkívül a kínai szabályozók a múltban beléptek és kissé lelassították bizonyos folyamatokat, hogy kilépjenek, ha a tengerek már megnyugodtak. Úgy tűnik, hogy a történelem megismétli az ICO tilalmát.

Forrás: CoinDesk

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map