Mi van, ha Olaszország elhagyja az eurót

A múlt hétvégén közzétettünk egy cikket, amely magyarázta az olaszországi politikai helyzetet. Ha nem vagy naprakész, kettőt új letelepedésellenes pártok ellopta a legutóbbi általános választások Olaszországban, és itt vannak, hogy maradjanak. Az új letelepedésellenes pártok vagy a politika / politikusok támogatása az elmúlt években jelentősen megnőtt Európa-szerte, valamint az Egyesült Államokban. A Brexit és Donald Trump a létesítményellenes politika ezen új hullámának eredménye.

Olaszországban ez a hullám hozta hatalomra a Legga Nord és a Cinque Stelle a felek. Bevándorlásellenesek és szkeptikusak az EU-ban. A múlt havi választások előtt hallottunk tőlük néhány pletykát, miszerint ha győznek, Olaszország újragondolja az eurót, és valószínűleg elhagyja azt, elhagyva az eurózónát.

Bár elutasították az ötletet, miután e két párt koalíciója megnyerte a választásokat, az olaszországi pénzügyi helyzetet figyelembe véve fennáll annak a veszélye, hogy Olaszország elhagyhatja az eurózónát. Az új választások láthatók, és valószínűleg ősz elején fogják megtartani őket.

Tehát mi történik Olaszországgal, ha kilép az eurózónából?

A cél az olasz líra újbóli bevezetése lenne. A cél ennek az új pénznemnek a gyengítése lenne, így az olasz áruk olcsóbbak lennének a külföld számára, különösen a környező eurózóna országai számára. Ez azt jelenti, hogy nőni fog az olasz export. Ez segítené a gazdaságot és az olasz adófizetőket, akik összesen mintegy 40-50% adót fizetnek. Az olaszoknál nőne a jövedelem, és az adóbevétel nagyobb lenne a kormány számára, amely ezt a pénzt felhasználhatja az adósság kifizetésére. A adósságállomány körülbelül 130%.

Ez az elmélet, de ez csak egy elmélet, amelyet még be kell bizonyítani. Ennek az elméletnek számos kockázata van.

1. Magasabb adósság

Az első probléma az, hogy a Az olasz adósság euróban denominált. Tehát az adósság euróban maradna, és euróban kellene visszafizetni. Ha a Lira gyengül, az adósság tovább nő. A kamatok és a visszafizetések is magasabbak lennének, ami minimalizálná a magasabb export pozitív hatásait. Az olasz adósság jelentős része Görögországgal ellentétben állampolgárai tulajdonában van, ami kissé megkönnyíti a dolgot. De ezen a ponton senki sem tudja pontosan megjósolni a hatásokat.

2. Magasabb árak

A a gyengébb pénznem magasabb importárakat jelentene. Ha az importár emelkedik, az olaszok kénytelenek lennének kevesebbet vásárolni. A magasabb importárak rontanák a vásárlóerőt. Ez versenyképesebbé teszi az exportot, de az olasz fogyasztó árán. Ezt az árat kell fizetnie egy országnak, ha növelni kívánja az exportot. Kína örökre visszafogta a hazai fogyasztót, ezért Trump most arra kényszeríti Kínát, hogy importáljon többet, nyilvánvalóan az Egyesült Államokból.

3. Fokozott bürokrácia

Mivel Olaszország elhagyná az eurózónát, a vállalkozások számára megnő a bürokrácia. A pénzváltás az egyik lenne. Azt nem lenne része az Európai Központi Banknak (EKB) sem, így Olaszország elveszítené hangját az EKB kontinensre vonatkozó monetáris politikájában. Bár ez nem jelent nagyobb problémát, mégis negatívan terheli a gazdaságot.

4. Nincsenek beruházások

Az egyik fő negatív hatás a romló befektetői bizalom. A piaci hangulat jelenleg már negatív oldalra támaszkodik az olasz politika miatt. Míg a behozatal növekedésének megkezdése és a gazdaság felmelegedése, és ezáltal az adósságcsökkenésnek el kell telnie, a befektetői hangulat egyik napról a másikra jelentősen negatívvá válik, és hosszú ideig így marad..

Emlékezz Görögországra? Nos, Görögországban még mindig rossz a helyzet, sok évvel azután, hogy az adósságproblémák felszínre kerültek. Még ha az export olcsóbb is lesz és az idegenforgalom fellendül az alacsony árak miatt, mint Görögországban, nincs garancia a gazdaság javulására.

Tehát Olaszország dönthet úgy, hogy elhagyja az eurót a líra javára. De mint láthatja, sok ismeretlen van. Azon kívül, hogy Európában nagy rendetlenséget okozna, ami a törékeny EU-gazdaságot finoman szólva egy másik rendetlenségbe sodorja, és amely viszont súlyosan károsítaná az olasz gazdaságot, a fenti forgatókönyvek mindegyike fennáll, amelyek rosszul járhatnak.

Mi lenne, ha még rosszabbul fordulna? Mi lenne, ha Olaszország egy másik Görögországgá alakulna, ezúttal nincs senki, aki megmentené, mivel nem lesz az eurózónában? Ez szörnyű lenne Olaszországnak, Európának és a földgömbnek, mivel nagy valószínűséggel újabbakat fog kiváltani gazdasági világválság. Ezen okok miatt nem hiszem, hogy Olaszország elhagyja az eurót, de soha nem lehet tudni.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map