Vészhelyzet! Vészhelyzet! Kiadás! Kiadás !!

Ön azok közé a kereskedők közé tartozik, akik csak a legjobbakat remélik, ha egy kereskedelem nem úgy működik, ahogyan azt szerette volna? Bár nincs semmi baj abban, hogy pozitívak maradunk és a legjobbakat reméljük, nem engedhetjük meg magunknak, hogy figyelmen kívül hagyjuk a súlyos figyelmeztető jeleket, amikor találkoznak az utunkkal. Látja, döntő fontosságú a fegyelmezettség és a kereskedési tervek betartása, de néha a kőbe vésett kereskedési paraméterek károsíthatják jövedelmezőségét. Elég rugalmasnak kell lennünk ahhoz, hogy alkalmazkodjunk a folyamatosan változó piaci körülményekhez. Néha úgy kell kereskednünk, mint egy vadászpilóta. Ha a sugara kiég, azonnal el kell hagynia – vagy szembe kell néznie a következményekkel.

Vizsgáljunk meg néhány fontos dolgot PIROS ZÁSZLÓ figyelmeztető jelzések, amelyekre figyelnie kell a nyitott ügyletek kezelésekor.

 

Elutasító gyertyák, rendkívüli áron

Amikor egy devizapár vagy más pénzügyi eszköz ára gyorsan mozog egy irányba, és messze húzódik az átlagtól, gyakran eléri a kimerültség egy pontját. Ezen a ponton nincs elég vevő (egy bullish lépés esetén) ahhoz, hogy továbbra is magasabbra tegye az árat. Itt kell vigyáznia, ha hosszú helyzetben van. Amikor ez megtörténik, az ár gyakran megfordul az átlagérték felé, amely felemésztheti lebegő nyereségének nagy részét, sőt veszteséget okozhat az Ön nevében. Nézzünk meg néhány gyakorlati példát:

Május 1.AUD / USD napi diagram (2016)

A fekete nyilak jelzik az ebben az időszakban keletkezett elutasító gyertyákat. Ezek a mackós elutasító gyertyák mind olyan szinteken képződtek, amelyek viszonylag messze voltak az átlagtól, amelyet ebben az esetben a 20 napos exponenciális mozgóátlag képvisel.

Az első, a második és a negyedik gyertyának meglehetősen nagy vörös teste van. Ez azt jelenti, hogy ezekben a napokban határozottan eladtak, és nyilvánvalóan a nyitó árnál alacsonyabb záróárat mutatnak. A tetejükre kinyúló kanócok is vannak, amelyek a magasabb árak elutasítását jelzik. Ez azt is megmutatja nekünk, hogy a medvék úgymond nyers erő alkalmazásával hogyan szerezték meg a piac irányítását. A bikák igyekeztek új csúcsra emelni az árat, de a medvék minden alkalommal meggyőzően felülkerekedtek rajtuk. Nagyítsunk nagyítással, hogy jobban láthassuk az 1., 2. és 4. gyertyát:

Május 2

Május 3

Május 4

AUD / USD napi diagram (2016)

Ennek a három elutasító gyertyának van néhány közös vonása, de a legszembetűnőbb hasonlóságuk az a tény, hogy medve elnyelő rudak. Az elárasztó rudak erőteljes visszafordító jelek lehetnek, különösen, ha azok messze vannak az átlagértéktől (és az átlagértékkel vannak szemben). Figyelnie kell az ilyen gyertyákra, különösen a kivételesen nagy tartományú gyertyákra. Ezenkívül az elutasító gyertyák, akár csapszegek, akár elárasztó rudak, még veszélyesebbek, ha bezáródnak, vagy a mélypontjukhoz közel állnak.

A harmadik számú gyertya hullócsillagos gyertya, amelyet bearish pinbar-nak is neveznek. Ez a fajta gyertya, csakúgy, mint egy, kettő és négy, erőteljes irányjelző.

Most tegyük fel, hogy jó vételi helyzetben volt, és kereskedelme valamivel több, mint 100 pip nyereséggel járt. Most, amikor figyelemmel kíséri ezt a nyereséges kereskedelmet, az ár jól fut, de csupán 12 pipával hiányolja az átvételi nyereséget. Néhány órával később elkészült a 3. gyertya. A nap végén (3. gyertya) nem tudod elhinni, hogy az ár megfordult, csak 12 mag félénk a célodtól. Időközben megtakarítási veszteségét megtérülési szintre helyezte annak érdekében, hogy kiküszöbölje az éles visszafordulás miatti potenciális veszteségeket.


Sok kereskedő itt hagyja az összes pénzét közvetlenül az asztalon. Nem veszik észre, hogy az esélyek éppen ellenük fordultak. Ebben az esetben a stop veszteségük körülbelül 100 magra van a piaci ártól. Úgy vélik, hogy mivel a pár emelkedő trendben van, és az ár mind a 200-MA, mind a 20-EMA felett van, biztonságban tudják tartani győztes pozíciójukat. Végül is van egy 100 pip párna a stop loss és a piaci ár között, és az ár „végül eléri a célját”.

Időközben az intézményi kereskedők (akik mozgatják a piacot) már kezdték skálázni a párral szembeni hosszú kitettségüket, mivel észrevették a csökkenő bullish lendületet. Az ellentrend-kereskedők is észreveszik ezt a gyengeséget, és néhány rövid pozícióval lépnek. A következő napon folytatódik az értékesítés, és az ár agresszívan csökken. Nagyítsunk egy kicsit:

Május 5.AUD / USD napi diagram (2016)

Közvetlenül a tűs gyertya előtt egy bullish gyertyát látunk, hosszú kanóccal a fejére. Ezt „tesztgyertyának” nevezik. Nagyjából ugyanúgy néz ki, mint egy bearish pinbar gyertya, de nem éppen minősül pinbarnak a bezárása miatt, amely túl messze van a gyertya tartományában. Bár ez a tesztgyertya nem olyan erős bearish jel, mint a nyomrúd, amely utána következett, mindenképpen figyelembe kell vennie, amikor találkozik vele.

A kék (bullish) tesztgyertya záródásának a teljes tartomány alsó 50% -ában kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a felső árnyékának legalább a gyertya felének kell lennie. (A gyertyatartó kanócát árnyéknak is nevezik).

Amikor a csapos gyertya végül becsukódott, a műszaki üzenet meglehetősen egyértelmű volt: a bikák elvesztették az irányítást a piac felett.

Tehát mit kellett volna tennie ebben az esetben? Teljesen bezárta volna pozícióját, vagy részleges nyereséget kellett volna vállalnia, és magasabbra kellett volna állítania a stop lossot? Egyáltalán változatlanul kellett volna hagynia a pozícióját? Ne feledje, hogy ezt a diagramot utólag nézzük. Ebben a pillanatban minden válasz megvan. De amikor olyan helyzetben van, amikor meg kell hoznia a döntést, akkor nyilván nem tudja, mi fog történni. Mint mindig, most is figyelembe kell vennünk a legvalószínűbb eredményt, és ennek megfelelően kell kezelnünk kereskedéseinket.

Amikor a tesztgyertya bezárult, az ára körülbelül 115 mag volt a 20-EMA-tól. Ez lényeges távolság ettől a mozgó átlagtól, ami jó módszer a műszer rövid távú átlagértékének felmérésére. Az ár és az átlagérték közötti nagy különbségnek, a tesztgyertya által megjelenített medve elutasítással kombinálva, elegendő bizonyítéknak kellett volna lennie ahhoz, hogy legalább bizonyos fokig kitérjen helyzetéből. Aztán, amikor a következő nap erős pinbarnak bizonyult, bölcs lett volna megfontolni a pozíciójának teljes lezárását, annak ellenére, hogy a célpontot még nem érte el. Én személy szerint elvettem volna a 100 pipámat, és „naponta hívtam volna”. Természetesen, amikor először kezdtem kereskedni, nem tudtam semmit sem az elutasító gyertyákról, sem pedig az átlagosra való visszatérésről. Azt sem tudtam, hogy a napi időkeret mennyire fontos a technikai elemzés szempontjából. Legtöbbször hibáztam.

Még amikor elkezdtem használni a napi időkereteket, később gyakran megtartottam azokat a pozíciókat, amelyeket azonnal le kellett volna zárnom, amikor láttam, hogy a piros lámpák villognak. Amikor kezdő kereskedő vagy, nem akarod beismerni, hogy tévedsz, és természetesen nincs tapasztalatod ahhoz, hogy mindig felismerd a valójában rejlő veszélyeket.

Amint az a fenti ábrán látható, a megtakarításnál megálltak volna, ha nem cselekedtél volna proaktívan, amikor megláttad a közelgő visszafordulás korai figyelmeztető jeleit. Néha jobb, ha csak a már meglévő nyereséget veszi, mint ha egy pozíciót megtart, amikor a valószínűségek egyértelműen ellened fordultak.

Eddig a gyertyatartó minták és az átlagértéktől való távolság kombinációját alkalmaztuk az átlag felé vezető veszélyes ellentirányú visszahúzódások azonosítására. Számos technika létezik azonban, amelyek segítségével azonosíthatja a nyílt kereskedését fenyegető lehetséges fenyegetéseket. Most mindet nem tudom átélni, de van egy nagyon praktikus eszköz, amely segít meghatározni, hogy az ármozgás mikor lett túlterhelt, és érett lehet-e a visszahúzásra az uralkodó trenddel szemben. Mire várunk, nézzük meg!

 

Relatív erősségi index (RSI)

A relatív erősségi index egy olyan mutató, amelyet Welles Wilder dolgozott ki sok évvel ezelőtt. Az RSI egy lendületmutató, amely a túlvásárolt és a túladott szint között ingadozik. Ezek a szintek, valamint a periódus beviteli paraméterei módosíthatók. A standard RSI beállítás 14 periódust használ a számítás során, és a relatív erősséget ábrázolja egy diagramon, amely 0 és 100 között ingadozik. Ha az RSI meghaladja a 70 küszöbértéket, akkor az adott műszert túlvásároltnak kell tekinteni. Ha 30 alá süllyed, akkor túlértékesítettnek tekintik.

Szeretek a mutatók beállításával együtt játszani, és azt tapasztaltam, hogy az RSI fenomenális eszköz az esetleges árfordulások rámutatására. Természetesen ezt a mutatót különböző időkeretekhez kell igazítani, és nem ez lehet az egyetlen tényező, amelyet figyelembe kell venni a kereskedési döntések meghozatalakor.

Használjunk 5 periódusú RSI bemenetet, 75-nél túlvásárolt küszöbértékkel és 25-es túladott küszöbértékkel. Itt van ismét az AUD / USD napi grafikon:

Május 6AUD / USD napi diagram (2016)

Itt láthatja, hogy az RSI indikátort túlvásárolták, amikor az 1., 3. és 4. gyertyaszám megjelent, vagy közvetlenül azelőtt. Közvetlenül a 2. számú gyertya kialakulása előtt az RSI 69-nél állt, ami majdnem túlvásárolt. Tehát mind a négy esetben az RSI mutató korai figyelmeztetést adott a bullish kereskedőknek arra, hogy valószínűleg ellentétes trend-korrekciókkal kell számolni. Annyira fantasztikusvá teszi ezt a mutatót, hogy legalább 24 órával azelőtt figyelmeztette Önt ezekre a korrekciókra!

Az RSI-t ideális esetben más indikátorokkal kombinálva, vagy legalábbis a legjobb eredmény elérése érdekében alkalmazott áraktivitás esetén kell használni. Hullámzó piaci körülmények között, ahol mély ellentétes korrekciók lépnek fel, az RSI mutató ideális eszköz arra, hogy figyelmeztessen a közvetlen veszélyekre. Eszembe juttatja a pávián- és majomfajok működését itt, Dél-Afrikában. Mindenféle természetes ellenségük van, például nagy sasok, kígyók, karakálok, rókák, leopárdok, oroszlánok stb. Tehát általában a csoport egyik idősebb prímására támaszkodnak, ha valahol egy magas fában vagy sziklában ülnek, ezek a ragadozók. Míg az „őr-majom” a környéket vizsgálja a lehetséges veszélyek felkutatása érdekében, a csoport többi tagja az élelem összegyűjtésére, az ápolásra stb..

Ebben az esetben az AUD / USD-vel az RSI mutató hatékony korai figyelmeztető jeleket adott a hosszú pozíciókban lévő kereskedőknek.

Természetesen az RSI hatékony eszköz a kereskedelmi lehetőségek azonosítására is, de ebben az esetben csak arra használtuk, hogy figyelmeztessen minket a nyitott pozíciókkal szembeni fenyegető korrekciókra.

Nézzünk meg egy másik példát arra, hogy az ár visszafordult-e az átlagértékre (20-EMA), miután az átlagtól messze kialakult egy erős elutasító gyertya. Ebben az esetben az RSI mutató (5 periódusra állítva, 85/15-nél túlvásárolt / túladott szinttel) túlvásárolt értéket adott, még mielőtt ez a hatalmas elutasító gyertya megjelent volna. Itt van a diagram:

Május 7GBP / JPY napi diagram (2014)

Elképesztő, nem igaz! Hogyan bírta volna el a nyitott hosszú pozíciót, ha ilyen agresszív bearish elutasító gyertyát lát?

Következtetésképpen

Érzékenyeknek és szellemeseknek kell lennünk a nyílt kereskedés irányításakor. Amikor világos figyelmeztető jeleket látunk, újra kell értékelnünk kereskedelmünket (kereskedelmeinket), és szükség esetén meg kell húznunk a „kiadás” kart (kilépni a kereskedésből). Ha megfelelő időben reagál, felesleges veszteségeket kímél.

Bizonyos helyzetekben inkább agresszívan mozgatja magasabbra a stop loss-ot, ahelyett, hogy lezárná a pozíciót. Más körülmények között ki fog lépni a helyzetéből (bezárja annak egy részét), és nyomon követi a stop lossot. Ez a trend szerkezetétől és az elutasító gyertya agresszivitásától függ.

Nyereséges kereskedés!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map