Platinasta prognoza cijena za 2021. godinu: Odlučujuće vrijeme za kupce na 100 SMA

I platina i srebro su se tijekom 2020. godine pokazali puno bolje od zlata i do sada drže ovaj trend 2021. Kao što smo i predviđali u rujanskoj prognozi, platina je dosegla 100 SMA na dnevnom grafikonu, nakon što je nastavila svoj bikovski zamah. U prethodnom desetljeću platina je zaostajala za ostalim metalima sigurnih utočišta, održavajući medvjedast trend, iako je tijekom tog razdoblja platina djelovala kao roba više od sigurnog utočišta. Pad platine 2008. godine, tijekom globalne financijske krize, također je bio mnogo veći nego zlata i srebra, pri čemu je platina izgubila oko dvije trećine svoje vrijednosti.

Dakle, slika nije izgledala previše svijetlo za ovaj plemeniti metal, a situacija se pogoršala kada je koronavirus izbio u Kini, a zatim i u ostatku svijeta u prvom tromjesečju 2020, zbog čega se sve srušilo. Ali, od tada je platina bikovska, za razliku od zlata koje je medvjedasto od ožujka. XPT / USD zadržao je bikovski zamah, unatoč kriptovalutama koje su krale status sigurnog utočišta od plemenitih metala. Međutim, platina se suočava s nekim tehničkim preprekama odmah iznad trenutne cijene, pa ćemo vidjeti hoće li kupci biti dovoljno jaki da protežu bikovski trend dalje prema gore ili će se platina pridružiti zlatu na putu prema dolje.

Trenutno platina Cijena: $

Nedavne promjene u platinastoj cijeni

Razdoblje Promijeni ($) Promjena%
6 mjeseci +129 +12,9%
1 godina +165 +17,1%
3 godine +171 +17,9%
5 godina +213 +23,3%
Od 200 +1.185 +266%

 

Platina je ponekad bila skuplja od zlata, iako je pad 2008. godine bio štetan za ovaj metal. No dok je tijekom prethodnog desetljeća zlato bilo prilično bikovito, platina je bila medvjeđa. Jedan od razloga za to bio je prelazak s platine na paladij u automobilskoj industriji, posebno nakon skandala s emisijom automobila Volkswagen, gdje se platina prethodno koristila u ispušnim sustavima, otpuštajući prethodnog izvršnog direktora Martina Winterkorna. Dakle, kao roba, platina je sklona ponudi i potražnji.

Međutim, porast potražnje za paladijom, koji je donekle povezan s platinom, pomogao je ublažiti potražnju za onim tijekom 2010-ih. Ali, od ožujka 2020. platina uživa veću potražnju, dok paladij još nije oporavio svoje gubitke iz ožujka. Ova dva metala mogu djelovati i kao sigurno utočište i kao roba – drugim riječima, rizična imovina – pa treba utvrditi koji je slučaj da bi se njima trgovalo, a trenutno platina djeluje kao roba, a roba raste sve više u posljednje vrijeme.

 

Platina – sažetak prognoze

Platinasta prognoza: H1 2021

Cijena: 1.600 – 1.650 dolara

Pokretači cijena: Korelacija USD, Sentiment rizika, Covid-19

Platinasta prognoza: 1 godina

Cijena: 1.350 – 1.400 dolara

Pokretači cijena: Sentiment rizika, Tehnički podaci, Korelacija USD

Platinasta prognoza: 3 godine

Cijena: 2000 dolara

Pokretači cijena: Pad potražnje, dugoročni tehnički podaci, električni automobili

 

Platinum Live Chart

 

Predviđanje platinaste cijene za sljedećih 5 godina

Platina je svjedočila nevjerojatnoj volatilnosti i nekim velikim potezima 2020. godine, zbog koronavirusa i s njim povezanih blokada, zbog čega su se velika globalna gospodarstva znatno ugovorila u drugom kvartalu 2020. i ponovno u Q4, te do sada, također u Q1 2021., kako se nastavljaju ograničenja . Dakle, očekuje se da će se nestabilnost nastaviti na svim tržištima, uključujući platinu. Ali zbog širokog spektra primjene u različitim industrijama, očekuje se daljnji zamah u platini, jer potražnja za bijelim metalima raste, nakon gospodarskog oporavka u Kini i SAD-u.

Tržišni sentiment za platinu tijekom COVID-19

Čini se da se platina i sigurna utočišta razilaze jer je zlato bilo prilično bikovsko tijekom prethodnog desetljeća, dok su cijene platine padale. Sentiment je uglavnom bio pozitivan za sigurna utočišta od kraja krize 2008. godine. Globalno gospodarstvo počelo je iza sebe ostavljati financijsku krizu 2008-09., Ali sljedeće ekonomske i političke krize, koje su se nastavile i 2010-ih, zadržale su potražnju za sigurnim utočištima. Međutim, platina je bila drugačija; počeo je opadati u rujnu 2011. i nastavio je taj trend do ožujka 2020. Tada se pad pretvorio u krah, od siječnja do ožujka, dok je USD rastao, a sentiment za robu padao, nakon zatvaranja Kine u Q1 prošle godine i ekonomska recesija u tom razdoblju.

No, bikovski preokret od sredine ožujka bio je impresivan. Plemeniti metal nadmašio je zlato i srebro, kao i druga tržišta. Čini se da je to rezultat poboljšanja raspoloženja, posebno za robe koje rastu, kao što je pokazao bikovski marš sirove nafte od 90 dolara od travnja 2020. Tržišta su još uvijek prilično neizvjesna u pogledu globalne ekonomije i kako će se svijet politički i ekonomski preoblikovati, ali oslanjaju se na izvanrednu količinu gotovine koju su centralne banke i vlade širom svijeta bacile na tržišta i gospodarstva. To održava robne i burzovne tržnice bikovima. Trenutno vidimo usporavanje globalne ekonomije, jer europsko gospodarstvo, zajedno s određenim drugim gospodarstvima, ponovno pada u recesiju, ali to nije utjecalo na platinu, koja je u siječnju dosegla nove maksimume.  

Ponuda i potražnja platine 

Opskrba – Lanac opskrbe također je patio tijekom početnih ograničenja koronavirusa u prvom i drugom kvartalu 2020. godine, jer su blokade utjecale na radnu snagu u rudarskoj industriji. No, veliki se dijelovi tržišta, i u pogledu ponude i potražnje, vratili na operativnu razinu prije koronavirusa u trećem tromjesečju 2020. Globalni gospodarski uvjeti poboljšali su se u usporedbi s prvom polovicom 2020., što je također poboljšalo potražnju, kao što ćemo vidjeti ispod. Platina je snažno oporavila u drugoj polovici 2020. godine, kad se globalno gospodarstvo oporavilo, opskrba se povećala za 48%, dok je potražnja skočila za 75%.

Opskrba platinom niža je od donje potražnje

Kao što je gore spomenuto, platina je roba sklona snagama ponude i potražnje. Osobitost platine je da se većina proizvodi u Južnoj Africi, koja je veliki proizvođač mnogih sirovina, ali 75% svjetske proizvodnje platine koncentrirano je u SA, što čini dobavni dio ranjivim na društvene, političke, vrijeme i drugi događaji koji se tamo događaju. U posljednjih nekoliko godina proizvodnja platine patila je u Južnoj Africi, s glavnim problemima koji proizlaze iz radnih sporova, političke nestabilnosti, nestabilnosti južnoafričkog Randa itd. Ovi događaji doveli su do prekida u proizvodnji tijekom posljednje 2 do 3 godine . Pored pogoršanja raspoloženja za rizik, ovo je još jedan razlog za rast cijena platine od 2018. Sada je izbijanje koronavirusa natjeralo velike proizvođače, poput Impala Platinum i Anglo American Platinum, da ostanu zatvoreni zbog zaključavanja mjere. Ne znam kako socijalno distanciranje djeluje u rudarstvu, iznad ili pod zemljom, ali ako je i to problem, to će biti još jedan problem sa strane opskrbe. To bi mogao biti još jedan razlog za rast cijena platine od sredine ožujka prošle godine.

zahtijevajte – Potražnja za platinom pogodila je pogodak u posljednjem desetljeću, posebno zbog problema s Volkswagenom 2015. godine, koji je, kao što znamo, namjestio podatke o emisiji ugljika, smanjujući očitanja za dizelske automobile koji su koristili platinu u ispušnim sustavima. Nakon sve dramatične emisije, automobilska je industrija počela preusmjeravati potražnju s platine na paladij, a donekle i rodij. Kao što znamo, cijena paladija raste od 2016. godine, s oko 400 na nešto manje od 3000 dolara do veljače 2020. godine, a prelazak s platine na paladij u autoindustriji jedan je od glavnih razloga ovog povećanja, od to je dugoročni faktor. Naravno, to je negativno za platinu, pa otuda i desetljetni pad.

Ali došlo je do nekih pozitivnih pomaka u pogledu potražnje za platinom od sredine 2020-ih. Očekuje se da će globalna ponuda metala platinske skupine (PGM), koja uključuje platinu, paladij i rodij, doseći 22,44 milijuna unci 2024. godine, uz stopu rasta od 6,8%, dok se očekuje da će potražnja ponovno premašiti ponudu 2021. godine.

Potražnja u prethodnih 5 kvartala prema industriji

Nekoliko je razloga za to, od ubrzane globalne urbanizacije, brze industrijalizacije, velikog usvajanja lijekova na bazi platine i sve veće potražnje za gorivnim stanicama, od kojih se očekuje da pokrenu tržište. U prvoj polovici 2020. godine izbijanje pandemije koronavirusa imalo je negativan utjecaj na tržište automobila, jer su prve blokade slomile globalno gospodarstvo, a s njim i proizvodni sektor. Ali drugi val ograničenja nema nikakav utjecaj na ovaj sektor. Umjesto toga, proizvodnja i industrijska proizvodnja porasle su više u posljednjih nekoliko mjeseci, na neke od najboljih razina zabilježenih, što proizvodnju i dalje drži na visini. Kina se vratila i radi na svim cilindrima, što znači da će kineska potražnja za platinom u automobilskoj i nakitnoj industriji i dalje rasti. U 2021. godini očekuju se skokovi globalne potražnje za automobilskom platinom za 24% na godišnjoj razini, uz predviđanje da će se lagana proizvodnja automobila povećati za 15%, a proizvodnja teških vozila za 5%. Strateg UBS Global Wealth Management-a mišljenja je da će srebro i platina nadmašiti zlato 2021. godine, dok se svjetsko gospodarstvo oporavlja i industrijska potražnja raste. Prema WPIC-u, prognoza za platinu za 2021. godinu pokazuje da će se ponuda povećati za 17%, a potražnja za 2%. To znači treći godišnji deficit, koji se očekuje na -224 koz. Očekuje se da će potražnja za kineskim nakitom porasti prvi put nakon sedam godina.

Tehnička analiza – Hoće li 100 SMA biti slomljen?

Platina je napravila tri velika preokreta u posljednja dva desetljeća i možda je sada u tijeku još jedan veliki preokret, koji će biti bikovski ako se uspije. Na mjesečnom grafikonu u nastavku vidimo da je XPT / USD bio u stalnom porastu u odnosu na devedesete. Brzina trenda znatno je porasla tijekom 2006.-2007., Dok su u prvom tromjesečju 2008. cijene platine porasle više, dosegnuvši rekord od 2.302 USD u ožujku te godine. Potom je došla financijska kriza 2008., zbog koje je XPT / USD zaronio na oko 750 dolara. No, platina se u sljedećim godinama dobro oporavila, popevši se na 1.920 dolara u kolovozu 2011. Tada je počeo silazni trend i platina je prešla u medvjedast trend od tada, iako se situacija mogla promijeniti od ožujka prošle godine, pogotovo ako pukne 100 SMA. Tijekom uzlaznog trenda, koji je trajao do 2008., 20 SMA (sivi) pružao je podršku za XPT / USD na mjesečnom vremenskom okviru.

Ali, taj se pomični prosjek pretvorio u otpor tijekom proteklog desetljeća, što je bila još jedna potvrda da se trend promijenio. Ovaj pomični prosjek dobar je pokazatelj prodaje platine. Prethodna podrška od 750 dolara slomljena je tijekom pada u prvom tromjesečju 2020. godine, koji je uslijedio nakon što je naopako postavljeni svijećnjak u siječnju nagovijestio pad. Međutim, cijena se preokrenula i sada je iznad 50 SMA (žuta) koja se pretvorila u potporu u kolovozu i rujnu. To je bio znak da je veći trend pada možda gotov, a zamah nastavljen. Cijena je dosegla 100 SMA (zeleno), što je iznad 1100 dolara, ali taj je pomični prosjek odbio cijenu u prvom pokušaju kupaca, pa bi se sada mogao pretvoriti u otpor. Ako se drži 100 SMA, mogli bismo vidjeti povlačenje do 50 SMA i bikovski preokret od tamo, vjerojatno do ljeta. Ako se 100 SMA probije, sljedeći će cilj biti prethodni otpor od 1200 dolara, gdje također stoji 200 SMA (ljubičasta).  

100 SMA održao je otpor u prvom pokušaju u siječnju

Na tjednom grafikonu vidimo da su pomični prosjeci definirali trend platine, osim velike vožnje roller-coastera koju smo vidjeli od 2008. do 2011. Tijekom uzlaznog trenda u većini 2000-ih, 50 SMA (žuta) i 100 SMA (zeleni) pružali su otpor. Tada se, nakon vožnje roller-coasterom, trend pretvorio u medvjedast, a ti se pomični prosjeci, zajedno s 200 SMA (ljubičasti) pretvorili u otpor. No, sada je cijena prešla iznad ovih pokretnih prosjeka, a 50 SMA već se pretvorio u podršku. Dakle, ovo je još jedan znak da se trend mogao preokrenuti, premda će, kao što je gore spomenuto, prelom 100 SMA na mjesečnom grafikonu tamo biti presudni.   

Platina se pomaknula iznad svih MA na tjednom grafikonu

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map