Predviđanje cijena prirodnog plina za drugo polugodište 2020 .: bikovito kratkoročno / srednjoročno, dugoročno kreće prema Sudnjem danu

Baš kao i sirova nafta, cijene prirodnog plina bile su u dugoročnom bikovskom trendu do sredine prethodnog desetljeća, jer je potražnja za energentima neprestano rasla. Prirodni plin dosegnuo je u prosincu 2005. godine 16,50 američkih dolara, iako su kupci još jednom pokušali s gornje strane, ali su tijekom prvog polugodišta 2008. zaostali za 14,30 američkih dolara. Pritisak je od tada na dolje, pa je plin pao na manje od 10% vrijednosti, s najviših u 2005. Svijet se mijenja i svijest se prebacuje s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, što je smanjilo potražnju za svim fosilnim proizvodima energije. Proizvođači i investitori svjesni su povećanja i pada potražnje, pa prilagođavaju proizvodnju i ulažu u projekte kako bi uravnotežili ponudu prema potražnji. Međutim, dugoročni trend izgleda medvjedast, a temelji su također medvjedasti, što znači da će se pritisak smanjenja nastaviti dugoročno, unatoč obrnutom porastu u posljednjih nekoliko mjeseci i kontinuiranom porastu potrošnje, koji će se vjerojatno pomaknuti u nekom trenutku.

Pročitajte najnovije ažuriranje na Prognoza cijene prirodnog plina za 2021. godinu

 

Razdoblje 3 dana 1 Tjedan 1 mjesec 3 mjeseca 6 mjeseci
Promijeniti +1,1% +3,5% +35,0% +25,3% -23,3%

Kao što je gore spomenuto, prirodni plin zabilježio je rekordnu razinu 2005. godine, ali nakon krize 2008. situacija se zauvijek promijenila. Prije toga, nafta i plin bili su usko povezani, jer se vade obje energetske robe. Ali, globalna svijest kreće se prema energetski učinkovitim proizvodima, što je zapečatilo sudbinu za eventualnu propast fosilnih goriva, poput nafte i plina. Naravno, potražnja za plinom je sezonska, sa skokovima tijekom jeseni / zime, što bi moglo stvoriti pogrešan dojam u to doba, ali cijena već niz godina pada niže, padajući na 1,529 USD do lipnja ove godine, jer Blokade koronavirusa dodatno su prigušile potražnju za svime, osim za sigurna utočišta, a ne samo za plinom i naftom. Potražnja posljednjih mjeseci izgleda poput poskakivanja mrtve mačke, pa očekujemo da će gornja strana biti ograničena na plin, uz minimalne dobitke, ako ih bude, u sljedećim mjesecima, dok će se veći medvjeđi trend prije ili kasnije nastaviti, a prodavači potaknut će cijenu na nove najniže cijene u narednim godinama.

Prognoza prirodnog plina: Q4 2020 Prognoza prirodnog plina: 1 godina Prognoza prirodnog plina: 3 godine
Cijena: 2,75 – 2,80 dolara

Pokretači cijena: Napredak koronavirusa, raspoloženje na tržištu, američki prosvjedi / izbori

Cijena: 2,40 USD – 2,50 USD

Pokretači cijena: Poslije američkih izbora, trgovinski sporazum između EU i UK, tehničke karte

Cijena: 2 dolara

Pokretači cijena: Globalno gospodarstvo, sporazumi o čistoj energiji, dugoročni sentiment

Predviđanje cijena prirodnog plina za sljedećih 5 godina

Robe s osjećajem rizika – kako utjecaj sentimenta utječe na prirodni plin?

Kao što znamo, sigurna utočišta poput zlata negativno su u korelaciji sa raspoloženjem, dok su robe pozitivno u korelaciji sa sentiment na financijskim tržištima. Kad je osjećaj rizika uključen, roba raste više, a kad je osjećaj negativan, postaje medvjeđi. No, prirodni plin zapravo nije previše usko povezan sa osjećajima investitora. Tijekom posljednja dva desetljeća vidjeli smo mnogo strmih skokova i preokreta, ali nisu bili rezultat osjećaja. Vidjeli smo pad tijekom / nakon krize 2008, kao sentiment je jako pogodio robu, ali to je već počelo nekoliko mjeseci prije. Tijekom gospodarskog oporavka u sljedećim godinama, ostale su se robe povećale, ali prirodni plin nije. Umjesto toga, to je u dugoročnom medvjedastom trendu od 2005. Ove godine, čini se da je raspoloženje smanjilo cijene plina u Q1, a zatim u Q2 i Q3. Ali, to ima više veze s američkim dolarima nego s osjećajima. Dakle, presuda je da sentimenti investitora / rizika ne utječu previše na prirodni plin, te bismo se trebali više koncentrirati na sentiment u vezi sa samim prirodnim plinom.

Ponuda dugoročno nadmašuje potražnju

Osim osjećaja, ponuda i potražnja faktori su koji najviše utječu na cijene roba, većinu vremena, posebno dugoročno. Iako se ponuda i potražnja kontinuirano povećavaju za prirodni plin, kao što podaci IEA pokazuju na donjim grafikonima, predviđanja za budućnost nisu tako sjajna, jer se svijet s fosilnih goriva prebacuje na obnovljivu energiju. To se jasno vidi na donjim tablicama plina, gdje možemo vidjeti da je cijena pala s rekordnih najviših oko 16,50 USD u 2000-ima na 1,55 USD ranije ove godine. Mnoge velike tvrtke već otpisuju imovinu na plinskim poljima, a najgore tek dolazi.

Tržišna potražnja za plinom je sezonska – Tržišna potražnja za prirodnim plinom vrlo je sezonska, jer je plin primarno gorivo ili energent koji se koristi za grijanje ili električnu energiju, od čega se većina koristi i za grijanje ili hlađenje. U trenutcima kada su ljeta prevruća, potražnja se povećava, ali uobičajena sezona prirodnog plina je zimi. Iako, kako trgovina obično ide, špekulanti vole kupiti imovinu prije stvarnog porasta potražnje, kao i skladišne ​​tvrtke, pa uspon plina započinje znatno prije zime, ponekad i prethodnog ljeta, s padom koji počinje početkom / sredinom -zima. To znatno olakšava trgovce koji vole trgovati dugoročnim kartama. Uglavnom kupuju početkom jeseni, a prodaju sredinom i krajem zime, u strategiji ispiranja i ponavljanja. Iako kupci nemaju stvarno jamstvo da će plin na jesen postati bikovski, gotovo je sigurno da će se u nekom trenutku, krajem zime, plin pretvoriti u medvjeđi i obnoviti dugoročni medvjeđi trend. Ova je godina bila drugačija jer je cijena plina opala tijekom zime i bikovska je od svibnja, što bi u uobičajeno vrijeme bilo neobično. Ali zaključavanje koronavirusa promijenilo je sve, tako da sada nismo u uobičajenom vremenu i volatilnost se povećala, u odnosu na posljednje godine. Očekuje se da će potražnja pasti za ukupno 4% tijekom 2020. godine, a zatim će se početi vraćati u normalu, ali klimatski sporazumi pobrinut će se da će javnost morati smanjiti upotrebu plina i krenuti prema čistijim izvorima energije. Dakle, nedavni porast u posljednjih nekoliko mjeseci izgleda kao izvrsna prilika za nedostatak prirodnog plina, a tehnička analiza to podržava, kao što ćemo objasniti u nastavku. Dugoročna potražnja za fosilnim gorivima opada, budući da se svijet kreće prema čistijim, obnovljivim izvorima energije, što trgovinu plinom čini primamljivijom.

Potražnja za prirodnim plinom bila je u stalnom porastu

Potražnja za prirodnim plinom bila je u stalnom porastu

Ponuda se također podudara s potražnjom

Izvor: IEA https://www.iea.org/reports/natural-gas-information-overview

Korelacija prirodnog plina i dolara

Korelacija između USD i prirodnog plina negativna je, kao i kod većine ostalih roba. Na prvi pogled nije preteško uočiti da negativna korelacija između indeksa USD i cijena plina nije bila osobito snažna posljednjih desetljeća. Tijekom 1990-ih oboje su bili bikovski, ali trebali bi biti u negativnoj korelaciji, pa je to značilo da negativne korelacije nije bilo. Tijekom većeg dijela 2000-ih USD je postajao medvjedast, dok je plin ostao u bikovskom trendu, pa je korelacija donekle porasla, no dok je plin dosegao vrhunac 2005. nakon velikog skoka, DXY je dosegao dno 2008., što opet ne pokazuje puno korelacija. Ni veličina poteza u obje imovine nije bila usporediva, indeks USD dobio je oko 20% vrijednosti, dok je plin izgubio gotovo 80% vrijednosti. DXY je bio u porastu do 2016. Cijene plina su, s druge strane, neprestano padale, ali USD od tada trguje u rasponu. Tako se slaba korelacija još jednom izgubila. Porastao je tek ove godine, jer je USD porastao tijekom prvog tromjesečja, a zatim je opet krenuo prema dolje, dok je plin u prva tri mjeseca postao medvjeđi, ali od tada raste. No, kao što smo rekli, ne živimo u uobičajeno vrijeme i na tržištima se sada uglavnom trguje sa USD, tako da robe koje kotiraju u USD moraju slijediti suprotan smjer. Međutim, mislim da ta korelacija neće trajati predugo.

DXY je bio u trendu tijekom '90 -ih

DXY je bio u trendu tijekom ’90 -ih

Cijene plina također su se povećavale tijekom ‘90 -ih

Cijene plina također su se povećavale tijekom ‘90 -ih

Tehnička analiza – Hoće li prirodni plin probiti 6-godišnji raspon?

Prirodni plin desetljećima se trgovao u bikovskom trendu, dosegavši ​​rekordnih 16,50 dolara. Iako je skok u 2008. bio niži od najveće brojke u 2005., pomak u bikovskom zamahu na tržištima fosilnih energenata dogodio se 2008., tijekom financijske krize. Tijekom uzlaznog trenda, pomični prosjeci pružali su blagu potporu na mjesečnom grafikonu, koji je jedini koji će se uzeti u obzir za tehničku analizu, jer na ostalim grafikonima ima puno buke, što je jednostavno zbunjujuće za sve.

150 SMA pružao je otpor u razdobljima kada su povratni jaci bili jači

150 SMA pružao je otpor u razdobljima kada su povratni jaci bili jači

Trend se promijenio 2008. godine, a prirodni plin srušio se niže, a cijena je pala ispod svih pokretnih prosjeka. Ovi se pomični prosjeci na kraju pretvorili u otpor tijekom većih povrata i bili su stvarno dobri pokazatelji za prodaju odskoka u plinu. Kad su šiljci bili veći, 150 SMA (zeleno) pružalo je otpor; kad su povratni koraci bili manji, manji MA-i, poput 50 SMA (žuti), preuzeli su taj posao, a bila je jedna prilika kada je 200 SMA (sivi) preokrenuo povrat u 2011. godini. pokretni prosjek pruža otpor od početka 2017. godine, a bila je jedna prilika u 2018. kada je cijena probila iznad toga, ali se preokrenula na 150 SMA. Cijena i dalje ostaje ispod 50 SMA, kako se nastavlja dugoročni medvjeđi zamah, ali posljednjih mjeseci vidjeli smo bikovski preokret zbog povećane slabosti dolara. Iako sve šanse upućuju na kraj ovog bikovskog oporavka, kada cijena ponovno sustigne 50-mjesečni SMA, a dugoročni medvjeđi trend vjerojatno će se odatle nastaviti. Dakle, pratimo cijene plina, kako bismo otvorili dugoročni signal forex prodaje čim se to dogodi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map