Predviđanje cijene eura za drugo polugodište 2020 .: Čini se da je povratak za EUR / USD završio u 1.20

Euro je u medvjeđem trendu prema američkom dolaru od 2008. godine, a mnogi analitičari predviđaju paritet EUR / USD na nivou 1: 1 ili niže, mnogo puta od 2015. godine, kada je ovaj par bio na čelu, kao i USD je naglo narastao, dok nevolje u EU nikad nisu prestale. Iako se ovaj par opirao paritetu, otkako je u prvih nekoliko godina nakon uvođenja eura, u razdoblju 2001-02., Krenuo ispod 1: 1. Nakon slabosti u 2014-16., Vidjeli smo odskok od 1,03, koji je cijenu povećao za više od 20 centa tijekom 2017. No, medvjeđi trend ponovno se nastavio, sve do početka ove godine, kada se ponovno okrenuo od 1,0650, nakon što je formirao nekoliko bikovski obrnuti svijećnjaci na mjesečnom grafikonu. Situacija s koronavirusom pomogla je poboljšati sentiment oko eura, ali i osnove i tehnička analiza upućuju na medvjeđi preokret u ovom paru, jer se u kolovozu nije održao iznad 1,20. Umjesto toga, EUR / USD se prilično brzo preokrenuo odatle, što sugerira snažni prodajni pritisak tamo gore, i ne bih se iznenadio, jer se Europa i SAD bitno razlikuju, iako ćemo dublje pogledati sve čimbenike koji utječu na ovaj par u ovoj EUR / USD prognozi.

Pročitajte najnovije ažuriranje na EUR / USD cijena 2021. prognoza

 

Trenutno EUR / USD Cijena: $

Najnovije promjene cijene EUR / USD

Razdoblje Promijeni ($) Promjena%
30 dana +0,008 USD +0,6%
6 mjeseci +0,104 USD +8,8%
1 godina +0,085 američkih dolara +7,2%
5 godina 0,043 USD 3,6%
Od 2000. god +0,184 USD +15,5%

EUR / USD

Euro je od početka bio hrabar pothvat EU-a i isprva je išao nizvodno u odnosu na USD, s tim da je EUR / USD padao na razinu od 0,82 do 0,83, ali kako je desetljeće prolazilo, Euro je stekao povjerenje i EUR / USD je bio bikovit do 2008., dosegavši ​​1,60, također zbog pada indeksa USD. No, kriza iz 2008. godine razotkrila je slabosti u eurozoni, s grčkom dužničkom krizom, talijanskim dugom i kasnijim političkim događajima u zemlji, nakon čega je uslijedio Brexit, a sada i posljedice iz Covid-19. Euro je dobro preživio grčku krizu, ali još uvijek postoje druga pitanja koja će naštetiti euru, posebno ako Italija krene prema scenariju Brexita, koji bi bio štetan za euro. Istina je da je EUR / USD imao koristi tijekom mjeseci COVID-a, ali dobici su uglavnom išli na štetu USD-a, a sada se situacija mijenja, što znači da bi nedavni pad na 1,20 trebao biti gotov, a veći pad je vjerojatno će se uskoro nastaviti.    

EUR / USD prognoza Q4 2020: 1.14-1.15 EUR / USD prognoza 1 godina: 1.06-1.07 EUR / USD prognoza 3 godine: 1: 1?
Pokretači cijena: Ograničenja Covid-19 u Europi, Tehnički podaci, USDX korelacija Pokretači cijena: Oporavak EU, Brexit, izbori nakon SAD-a, Tržišni sentiment Pokretači cijena: Osnove, Politika u Europi, USD

Predviđanje cijene EUR / USD za sljedećih 5 godina

Situacija s Covid-19 bila je pozitivna za EUR / USD, uglavnom zbog pada USD, ali tome je sada kraj, kako pokazuje tehnička analiza u nastavku, u prognozi za EUR / USD. Prema tehničkoj analizi, ovaj će par krenuti prema 1,15 i vjerojatno 1,10 do kraja 2020. ili početka 2021. godine, a temeljna analiza podupire i ovaj scenarij. Šanse za uspješan pad Brexita svakim danom koji prolazi, dok idemo prema roku na kraju godine, talijanska situacija ostaje problem koji će ugristi prilično brzo, što će dovesti do pada eura. Ekonomski oporavak od gašenja također se brzo hladi, tako da budućnost ne izgleda previše svijetla za Euro.   

Je li ovo kraj potiska COVID-19 za EUR / USD?                      

EUR / USD prilično je dobro reagirao na širenje koronavirusa u Europi. Pandemija je prvi put eksplodirala u Italiji, a ubrzo nakon toga i u Španjolskoj, potkraj veljače, a euro je postao bikovski, a ne medvjeđi. To je trajalo do 10. ožujka, unatoč širenju virusa po cijeloj Europi i zemljama koje su se počele zaključavati jedna za drugom. Situacija u Europi činila se doista lošom, jer je EU u najgorem trenutku prepustio najteže pogođene zemlje, ali EUR / USD je ipak porastao na 1,15. Međutim, virus se proširio cijelim svijetom i zavladala je panika, a trgovci su se okretali USD-u kao globalnoj rezervnoj valuti. To je bio razlog preokreta EUR / USD s 1,15 10. ožujka, koji je trajao do 20. ožujka, kada su trgovci shvatili da svijetu neće doći kraj, a tržište se totalno okrenulo prema USD, jer je masivno dugačak USD narudžbe su se odvijale od početne panike, a onda se osjećaj pretvorio u medvjedast za USD, a samim tim i za EUR / USD, koji se nakratko popeo iznad 1.20, do 1. rujna. Euro je također imao ulogu u ovom bikovskom trendu , EU je uveo niz programa za pomoć gospodarstvu eurozone, u iznosu od 2.364,3 milijarde EUR. Uz 540 milijardi eura za radna mjesta / radnike, tvrtke i države članice, čelnici EU dogovorili su 21. srpnja još jedan paket u iznosu od 1.824,3 milijarde eura, koji kombinira Višegodišnji financijski okvir (MFF) i izvanredne napore na oporavku, Dalje Generacija EU (NGEU). Cilj paketa je pomoći u obnovi EU nakon pandemije COVID-19, a podržat će ulaganje u zelene i digitalne tranzicije, ali s druge strane, sve su zemlje uvele i izvanredne mjere.

 

Osnove i ECB

Europska središnja banka (ECB) isprva je uhvaćena nespremna, kad je izbila pandemija koronavirusa. No, djelovali su brzo, s početnim paketom od 750 milijardi eura, koji je povećan na 1.350 milijardi eura, kao program hitne kupnje pandemije (PEPP). Cilj mu je smanjiti troškove posudbe i povećati kreditiranje u europodručju. Cilj ovog programa ECB-a je pomoći europskim građanima, poduzećima i vladama da dobiju pristup sredstvima koja će im trebati u ovim teškim vremenima. Program PEPP dolazi iznad programa otkupa imovine koji su postojali prije. ECB-ove su stope također na rekordno niskim stopama, s stopama refinanciranja od 0,0%, stopama depozita -0,50%, a najnižim kreditnim instrumentom 0,25%. Obećali su da će poduzeti daljnje korake za olakšavanje monetarne politike u budućnosti, ako ekonomija eurozone dodatno oslabi ili ponovno padne. Međutim, to ovisi o tome kako ide situacija u Europi, u smislu virusa i politike. Ekonomija eurozone počela se lijepo oporavljati u početku, jer se raspoloženje poboljšalo nakon ponovnog otvaranja, što je pomoglo EUR / USD. No, odskok nije bio jak kao pad, pa nije došlo do oporavka u obliku slova V, a posljednjih tjedana podaci pokazuju da je odskok usporen, a neki su se sektori smanjili. Ako postoji više ograničenja za koronavirus zbog drugog vala, kao što je predloženo, ekonomski programi iz EU-a i ESB-a neće pomoći situaciji.  

 

Brexit i druga politička pitanja u EU

Brexit je sada stara priča, iako još nije gotova. Velika Britanija je još uvijek u procesu pregovora s EU, prije nego što je napustila blok. Dok je bila na funkciji, Theresa May nije uspjela postići dogovor o Brexitu koji je donio britanski parlament, dok je Boris Johnson uspio u drugom pokušaju, nakon što se pobrinuo za pitanje irske granice. Ali, sporazum o Brexitu ne znači ništa bez trgovinskog sporazuma između EU-a i Velike Britanije. Obje strane još uvijek pregovaraju o trgovinskom sporazumu, no s koronavirusom i ekonomskim padom zbog zaključavanja koji su u središtu pozornosti, Brexit je bio u sjeni. Znakovi nisu previše pozitivni, pa su šanse za trgovinski dogovor oko 50-50. Ako ne postignu dogovor, sporazum o Brexitu odvodi Veliku Britaniju iz EU bez dogovora, što će značiti carine s obje strane. Iako ovo neće biti toliko štetno za gospodarstvo eurozone kao za Ujedinjeno Kraljevstvo, takav bi scenarij definitivno bio negativan za euro. Osim toga, cijela situacija s koronavirusom nije povoljna za politiku EU. Prosvjedi su izbili u glavnim europskim zemljama, a mnoge stare kapute u politici zamijenit će novi političari. Mateo Salvini predstavlja prijetnju euru ako se vrati na vlast u Italiji, što je vrlo vjerojatno. Ni on nije previše naklonjen EU-u, a osnovana je ital-izlazna stranka, slična Brexitu u Velikoj Britaniji, koja će na sljedećim izborima vjerojatno stati na stranu Salvinija. Sve je to negativno za Euro, tako da ne vidim pozitivne događaje za Euro s europske političke scene.   

EXY – EUR / USD korelacija

Gledajući EXY grafikon indeksa eura, koliko se seže, otprilike u 2007. godinu, čini se prilično sličnim grafikonu EUR / USD. To je dijelom i zbog toga što USD čini velik dio težine u košarici valuta u kojima se vaga euro. Tijekom 2000-ih, EXY indeks bio je u bikovskom trendu, kao i EUR / USD. No, preokrenuo se nešto iznad 160 bodova tijekom financijske krize 2008. godine. EXY je bio vrlo nestabilan, što je rezultiralo velikim padom, nakon čega su uslijedili brzi preokreti. 2014. vidjeli smo da se srušio niže, nakon što je prethodni predsjednik ECB-a Mario Draghi rekao da će poduzeti sve što je potrebno da pomognu gospodarstvu eurozone. Ovaj je indeks pao ispod pokretnih prosjeka i ondje je i ostao. Osobito se 100 SMA pretvorio u krajnju potporu EXY-u na mjesečnom grafikonu vremenskog okvira. Ovaj pomični prosjek pružio je otpor početkom 2018. godine, nakon povlačenja s najnižih nivoa, a čini se da pruža i otpor upravo sada. O tome ćemo nastaviti dalje u tehničkom odjeljku u nastavku. S druge strane, indeks DXY, iako je u negativnoj korelaciji, nije tako primjetan s EUR / USD kao EXY. 100 SMA sada pruža podršku za DXY, ali cijena se obrnula prema gore u 2018. Dakle, USD indeks nije toliko usko povezan s EUR / USD kao Euro indeks, ali svejedno ga vrijedi gledati ako trgujete EUR / USD dugoročno.    

Euro indeks nastavlja silazni trend

Euro indeks nastavlja silazni trend

100 SMA ranije nije djelovao kao podrška indeksu USD

100 SMA ranije nije djelovao kao podrška indeksu USD

Tehnička analiza – Okreće li 100 SMA ponovno medvjeđe EUR / USD

Prethodnica eura, prije nego što je uveden, bila je ECU; to je razlog zašto povijest grafikona seže više od 2000. ECU je bio u medvjeđem trendu od 1995. godine, tako da je Euro započeo život na stražnjoj nozi u 1.00 i dalje padao do siječnja 2003., kada je napravio veliki preokret na 0.82 – 0,83. Kupci su naletjeli na 50 SMA (žuto) na mjesečnom grafikonu, koji se od otpora pretvorio u podršku, na kraju je slomljen, a EUR / USD je porastao na 1,60 do 2008. Tijekom bikovskog trenda, pomični prosjeci pretvorili su se u podršku, s prvo 100 SMA (zeleno), a zatim je 50 SMA zauzelo njegovo mjesto, jer je trend ubrzavao.

EUR / USD trebao bi nastaviti svoj medvjedast trend ubrzo nakon neuspjeha na 100 SMA

No, financijska kriza 2008. godine ovaj je par preokrenula niže, pa je euro pao prema američkom dolaru, kao što je to bio slučaj s većinom rizičnih valuta. 50 SMA je slomljen, što je bio znak da su pomični prosjeci izgubili na važnosti, jer su se i podrška i trend mijenjali. 200 SMA (sivi) koji se nekoliko puta držao kao potpora, jednom u 2010. i jednom u 2012., ali na kraju je slomljen kako je USD napredovao sve više, a ti se pomični prosjeci pretvarali u podršku. Baza formirana na 1,0330 i EUR / USD preokrenula su se više, ali to se pokazalo samo povlačenjem, koje je završilo 1,2550-ih, gdje su 100 i 200 SMA pružili otpor. Prodavači su odustali, a cijena je opet postala medvjeđa, a 50 SMA pritiskalo je cijenu dok je padala. Međutim, nakon mjeseci zaključavanja i nekoliko svijećnjaka za vožnju unatrag, poput dojija i čekića, situacija se popravila za ovaj par i od tada je bio bikovski. 50 SMA je slomljen, ali 100 SMA stoji kao otpor, unatoč tome što se cijena neko vrijeme kretala iznad njega. Sada se čini da će ovo biti još jedan ponovni postupak koji se bliži kraju, a kupci trenutno pokazuju velike slabosti, jer se cijena prilično brzo preokrenula od iznad 1,20. Ali, pretpostavljam da je kupcima bio cilj 1.20. Očito je probijena velika razina, koja je izgleda prestala s lovom, što je obično slučaj za ove velike razine. Iako je, kao što smo spomenuli, preokret bio brz, što upućuje na veći medvjeđi preokret na 1,15 prvo nakon što je probijena podrška na 1,17, zatim 1,10 i možda niži, ako postoji jasni pobjednik na američkim izborima.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map