Prognoza cijena aluminija za četvrto tromjesečje 2020.: Rast cijena u skladu s kineskom potražnjom

Kao i većina roba, aluminij, koji se intenzivno koristi gotovo u svim sektorima, poput automobilske, zrakoplovne, energetske, moderne građevine, hrane i pića i mnogim drugim industrijama, bio je u padu od početka posljednjeg desetljeća do 2016. Aluminijske budućnosti MALTRC1 je opao sa svih vremena, malo ispod 2.800 na 1.430 dolara, što znači da je izgubio pola vrijednosti, jer je globalno gospodarstvo bilo u problemima, a također i zbog grčke / eurozone dužničke krize u to vrijeme.

Dostojan povratak vidjeli smo od 2016. do 2018., dok se globalno gospodarstvo oporavilo, ali trgovinski rat između SAD-a i Kine, nakon što je Donald Trump došao na vlast, doveo je do pada potražnje Kine, koja je glavni korisnik aluminija. Pad se ubrzao u prvim mjesecima ove godine, nakon što je pandemija koronavirusa pogodila Kinu, prije širenja na Zapad, što je rezultiralo blokadama koje su globalnu ekonomiju poslale u recesiju. No, s ponovnim pokretanjem Kine, potražnja za aluminijom porasla je, pretvarajući cijenu od svibnja u prilično jaku.  

Nedavne promjene u cijeni aluminija

Razdoblje Promijeni ($) Promjena%
6 mjeseci +464 +29,6%
1 godina +276 +15,2%
3 godine -213 -9,5%
5 godina +522 +34,8%
Od 2010. god -110 -5,2%

Čimbenici koji utječu na cijene aluminija

 

Na aluminij, kao i na bilo koju drugu robu, snažno utječe sentiment rizika na financijskim tržištima. Ako je osjećaj pozitivan, ulagači se osjećaju kao da preuzimaju veće rizike, što koristi robi. Osnove, poput globalne ekonomije i posebno kineske ekonomije, zbog ogromnih količina aluminija koje koristi u industriji i proizvodnim sektorima, igraju veliku ulogu na strani potražnje ove robe, kao i imaju utjecaj na raspoloženje investitora. Kina se dobro obnovila nakon problema s koronavirusom u prvom tromjesečju, a tehničke značajke također imaju veće bodove za aluminij, nakon što su se odskočile od prethodne zone podrške na 1.430 dolara.      

 

Prognoza aluminija: Q4 2020 Prognoza aluminija: 1 godina Prognoza aluminija: 3 godine
Cijena: 2.050 – 2.100 dolara

Pokretači cijena: Covid-19, kineski oporavak, osjećaj rizika

                

Cijena: 2.300 – 2.400 dolara 

Pokretači cijena: Globalni oporavak nakon razgovora, robno raspoloženje, novo američko predsjedništvo

   

Cijena: 221 USD

Pokretači cijena: Globalna ekonomija, Globalna politika, BRIKE zemlje

        

Grafikon uživo od aluminija

ALUMINIJ

 


Predviđanje cijene aluminija za sljedećih 5 godina

Kineska potražnja za aluminijom usporavala se tijekom trgovinskog rata, što je dovelo do nižih cijena, a u Q1 ove godine u Kini je izbio koronavirus, što je dovelo do blokada u određenim dijelovima zemlje, a kasnije je uslijedio i cijeli svijet. To je utjecalo na ponudu koja je prolazila kroz razdoblje zasićenja, ali pad potražnje bio je puno veći. Cijene aluminija već padaju od 2018. godine, jer je trgovinski rat između SAD-a i Kine naštetio kineskoj proizvodnji.

No, prvih nekoliko mjeseci 2020. bilo je užasno za sva tržišta, jer smo vidjeli kako se roba ruši niže. Future za aluminij MALTRC1 ubrzale su pad, posebno u ožujku, no tada je kinesko gospodarstvo započelo snažni oporavak, koji je sve jači. Proizvodnja se povećala, kako u Kini, tako i drugdje; prema Svjetskom uredu za metalnu statistiku, globalno tržište aluminija doseglo je višak od 1603 kt od siječnja do rujna 2020., povrh 480 kt viška u 2019..

Ali, porast potražnje nadmašio je rast proizvodnje, posebno u Kini. Unatoč tome što je uslužni sektor u zimu 2020.-21. Krenuo u novu recesiju, proizvodnja se dobro drži, pa će potražnja za aluminijom ostati velika. To je osobito točno s padom proizvodnje na Bliskom Istoku i Europi, kao i sjevernoameričkom proizvodnjom koja postiže svu nadoknadu koju će vjerojatno postići. To bi zasad trebalo održati cijenu na visokoj razini.

 

Tehnička analiza – trend se za aluminij pretvorio u 2020. godinu

 

Da vidimo hoće li se aluminij probiti iznad dosega početkom 2021. godine

Pomični prosjeci bili su zaista dobri pokazatelji u prikazu trenda aluminijskih terminskih poslova. Prije 2014. godine, 20 SMA (siva) i 50 SMA (žuta) radili su sjajan posao u pružanju podrške, jer je cijena rasla, a zatim su se pretvorili u otpor jer je cijena postala medvjeđa. Pad je završio na 1.430 dolara, kao što je gore spomenuto, a od početka 2016. do travnja 2018. aluminij je postao prilično bikovski. Isti pomični prosjeci pretvorili su se u podršku, gurajući cijenu više. Cijena je dosegla 1.550 američkih dolara, no onda se preokrenula na početku trgovinskog rata između SAD-a i Kine. MA-i su se ponovno pretvorili u otpor, ali pad je završio na prethodnom minimumu, što znači da se područje oko 1.430 USD pretvorilo u potporu. Sada se cijena popela iznad svih pokretnih prosjeka, što znači da se bikovski trend ponovno nastavlja, ali suočava se s najvišom razinom iz 2015. godine, na 2.100 dolara. 

MA su otpor oblika pretvorili u podršku od svibnja

Na dnevnom grafikonu slika je slična, dok je cijena aluminija u 2019. godini bila medvjeda, padajući pomičući prosjeke, dok su se 2020. MA-ovi pretvorili u potporu, što znači da je trend bio bikovit. 50 SMA zadržao je dublje povlačenje u rujnu, dok je 20 SMA cijelo vrijeme povećavao cijenu. Trend tek ubrzava, kao što pokazuje 20 SMA, pa se očekuje daljnji zamah, posebno kad Biden preuzme dužnost u SAD-u, jer bi to moglo značiti da bi trgovinski rat mogao završiti ili barem zastati.  

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map