Prognoza cijena prirodnog plina za 2021. i buduća predviđanja |

Prirodni plin – Sažetak prognoze

Prognoza prirodnog plina: H1 2021

Cijena: 2,33 USD

Pokretači cijena: ljetni utjecaj, medvjeđa korekcija, Doji obrasci, tjedno medvjeđe zaokupljanje

Prognoza prirodnog plina: 1 godina

Cijena: 3,45 USD

Vozači cijena: Slabiji dolar usred stimulusa na bazi COVID-19, silazni proboj trokuta, 50 EMA crossover

Prognoza prirodnog plina: 3 godine

Cijena: 4,45 USD

Pokretači cijena: poboljšani ekonomski uvjeti, slabiji dolar, monetička politika Dovish-a

 

U posljednje vrijeme prirodni plin nailazi na izvrsna kretanja, postižući + 0,28 dolara na cijenama i bilježeći porast od 10,76% u vremenskom rasponu od samo mjesec dana. [[Prirodni plin]] trenutno se trguje po cijeni od 2,70 dolara, odbijajući najnižu razinu od lipnja 2020. Od 1,529. Roba je u posljednjih šest mjeseci zabilježila + 0,21 dolara, ili 7,98%. Prosječna cijena prirodnog plina na nacionalnom mjerilu Henry Hub u Louisiani iznosila je 2,05 dolara za milijun britanskih termalnih jedinica (MMBtu) 2020. godine, što je bila najniža prosječna cijena prirodnog plina u posljednjih nekoliko desetljeća. 

Početkom godine cijene su ostale relativno niske zbog niže potražnje za prirodnim plinom za grijanje prostora tijekom blagih zimskih vremenskih prilika. I proizvodnja i potrošnja prirodnog plina smanjile su se tijekom 2020. godine, jer se gospodarstvo suočilo s krizom izazvanom pandemijom koronavirusa, što je rezultiralo niskim cijenama tijekom cijele godine. Cijene su dodatno snižene u ožujku, tijekom proljeća, kada su odgovori na pandemiju koronavirusa rezultirali zaustavljanjem gospodarskih aktivnosti koje su smanjile potražnju za prirodnim plinom. U lipnju je cijena Henry Huba u prosjeku iznosila 1,66 USD / MMBtu, što je bila najniža mjesečna cijena u posljednjih nekoliko desetljeća. Međutim, zbog smanjene proizvodnje prirodnog plina i povećanog izvoza ukapljenog prirodnog plina (LNG), cijene su počele rasti u drugoj polovici godine, s iznimnim godišnjim učinkom koji je zabilježio rast od + 1,156 USD, dodajući ukupno 68,64% prošle godine. 

Nedavne promjene u cijeni prirodnog plina

Razdoblje  Promijeni ($) Promjena (%)
30 dana  +0,28 10,76%
6 mjeseci  +0,21 7,98%
1 godina  +1.156 68,64%

Predviđanje cijena prirodnog plina za sljedećih 5 godina

Očekuje se da će globalna potražnja za prirodnim plinom porasti za 2,8% 2021. godine, što je malo više od pada 2020. godine, ali omogućuje oporavak prema razini 2019. godine. Ova prognoza daleko je od godišnjih promjena od 7,5% zabilježenih u 2010. godini, nakon financijske krize 2009. Ova prognoza EIA objavljena je s dva glavna upozorenja:

1 – Oporavak na globalnom tržištu plina ne utječe podjednako na sve regije. Tržišta u nastajanju smatrat će se glavnim pokretačima rasta potražnje 2021. i narednih godina, dok će zrela tržišta prodrijeti u učinak smanjene potražnje 2020. godine. Brzo rastuća tržišta, poput Azije, Afrike, Južne Amerike, Srednje Amerike i Očekuje se da će Bliski istok biti glavni pokretači rasta potražnje 2021. Međutim, zrela tržišta vjerojatno će imati postupniji oporavak, dok će neka možda ostati ispod razine potražnje iz 2019..

2 – Sektorski pokretači rasta povezani su sa značajnim neizvjesnostima. Očekuje se da će sve veća konkurencija među gorivima i spor rast u pogledu potražnje za električnom energijom utjecati na sagorijevanje plina u proizvodnji električne energije, jer se cijene plina oporavljaju od niskih razina 2020. Potrošnja industrijskog plina, posebno za azijske industrije vođene izvozom, snažno ovisi o gospodarskom oporavku, koji je vrlo neizvjestan zbog pandemijske krize koronavirusa. Hladne temperature podržavaju porast potrošnje plina u stanovima; međutim, ovo će vjerojatno pasti u blažim vremenskim uvjetima.

Prognoze prirodnog plina EIA u brojkama:

Procijenjena potrošnja prirodnog plina u Sjedinjenim Državama iznosila je u 2020. godini 83,1 milijarde kubičnih stopa dnevno (Bcf / d), što je za 2,5% manje u odnosu na 2019. 2021., EIA, organizacija pod upravom Linde Capuano, očekuje SAD potrošnja prirodnog plina smanjit će se za 2,8% ili 2,3 Bcf / d, a 2022. vjerojatno će pasti za 2,1% ili 1,7 Bcf / d.

Procijenjena američka proizvodnja prirodnog plina u prosjeku je iznosila 90,8 Bcf / d 2020. godine, što je smanjenje za 2,5% ili 2,3 Bcf / d u odnosu na 2019. EIA očekuje da će proizvodnja prirodnog plina ponovno opati 2021., na godišnji prosjek od 88,2 Bcf / d d, a na mjesečnoj će razini prosječna proizvodnja prirodnog plina pasti za 87,3 Bcf / d u ožujku 2021. godine.

Spot cijene Henry Hub-a u prosincu 2020. prosječno su iznosile 2,03 USD / MMBtu. U prvom tromjesečju 2021. EIA očekuje rast prosječne spot cijene prirodnog plina na 3,01 USD / MMBtu. Rast cijena prirodnog plina 2021. godine pripisuje se relativno niskoj proizvodnji prirodnog plina. 2022. godine EIA predviđa da će prosječna spot cijena prirodnog plina doseći 3,27 USD / MMBtu. 

  • MMF predviđa da će cijena Henry Hub-a porasti na 2,65 dolara po MMBtu 2024. godine.
  • Svjetska banka proširuje optimističniju prognozu: 3,16 dolara po MMBtu. 
  • Svjetska banka predviđa da će se cijena prirodnog plina vjerojatno povećati na 4 dolara po MMBtu do 2030. godine.

Međutim, tehnička strana prirodnog plina također je optimistična, jer sugerira potencijalnu bikovsku pristranost prema prirodnom plinu. Budući da vodeći i zaostali tehnički pokazatelji, kao što su RSI, MACD i serija EMA-e, podržavaju bikovski trend, cijena prirodnog plina može porasti do trenutne razine otpora od 3,478 do kraja 2021. Bikov proboj na 3,48 mogao bi voditi cijena prirodnog plina u narednim godinama prema oznaci 4,40.

Čimbenici koji utječu na prirodni plin

Američka proizvodnja prirodnog plina – Tijekom 2020. godine proizvodnja suhog prirodnog plina u Sjedinjenim Državama prosječno je iznosila 90,9 Bcf / d, što je za 2,2 Bcf / d manje nego 2019. Pad proizvodnje u 2020. godini prekinuo je trogodišnji niz rasta proizvodnje prirodnog plina u Sjedinjenim Državama Države. Tijekom proljetne sezone broj bušenja bušotina za prirodni plin u Sjedinjenim Državama počeo je opadati. U srpnju je brojanje doseglo rekordno nisku razinu od 68 platformi na prirodni plin; broj opremljenosti ostao je relativno nizak tijekom 2020. godine.

Uragani – Uragani i promjene potražnje za prirodnim plinom u Europi i Aziji utjecali su na izvoz LNG-a u Sjedinjenim Državama tijekom ljeta 2020. Međutim, krajem 2020. godine ukupni izvoz LNG-a pokazao je ekspanziju. EIA je procijenila da su Sjedinjene Države izvezle 9,4Bcf / d u studenom 2020; taj je volumen jednak 10% američke proizvodnje suhog prirodnog plina u istom mjesecu.

Sezonska potražnja – 2021. godine cijene prirodnog plina porasle su u Europi i Aziji, usred rastuće zimske potražnje koja je pooštrila opskrbu. Međutim, ne očekuje se da će skokovi cijena trajati dugo, jer tržišne osnove za 2021. izgledaju krhke. Očekuje se da će se globalna potražnja za plinom oporaviti na razinu iz 2019. godine, ali i dalje postoje neizvjesnosti u vezi s putem oporavka brzorastućih tržišta u usporedbi sa zrelijim regijama. S druge strane, sektorska potražnja ovisi o nekoliko čimbenika rizika, uključujući polagani oporavak industrije, prebacivanje goriva i blaže vrijeme.

Pandemija koronavirusa i njezin utjecaj na prirodni plin – Najveći pad globalne potrošnje plina potaknut je izuzetno blagim vremenom u prvim mjesecima i dramatičnim učincima pandemije koronavirusa, s 4% međugodišnjim padom globalne potražnje za plinom u prvoj polovici godine. Međutim, tijekom 3. tromjesečja, progresivni oporavak zabilježen je nakon ublažavanja mjera zaključavanja, a sezonski zahtjevi za električnom energijom gurnuli su potražnju i podigli konkurentne cijene plina. 

U 2020. godini globalna potražnja za prirodnim plinom zabilježila je svoj najveći rekordni pad, pavši za oko 2,5% ili 100 milijardi kubičnih metara. Ovo usporavanje rezultiralo je prebacivanjem goriva, što je podiglo potražnju za plinom za proizvodnju električne energije, dok je cijeli opskrbni lanac prilagodio varijacije potražnje i pokazao snažnu fleksibilnost. Cijene prirodnog plina doživjele su ekstremnu volatilnost i povijesno niske razine u 2020. Ulaganje u plin stalo je zbog pandemije koronavirusa i dobro opskrbljenog tržišta. Na glavnim tržištima koja troše plin, politika čistog plina i reforme tržišta plina počele su dobivati ​​zamah.  

U 2020. godini rast cijena LNG-a izazvale su hladnije temperature u prosincu i pooštrena opskrba plinom. Početkom siječnja cijene LNG-a više su se nego utrostručile u Aziji, dosegnuvši iznad 30 USD / MBtu. Nedavni skok cijena plina odražavao je kombinaciju čimbenika ponude i potražnje, a ne rezultat jednog događaja. 

Potražnja za LNG-om u sjeveroistočnoj Aziji povećala se za 10% međugodišnje između sredine prosinca 2020. i početka siječnja 2021. usred hladnijih zimskih temperatura širom svijeta, što je pogoršano nižom dostupnošću nuklearne energije u Japanu i ograničenjima ugljena -pucala generacija u Koreji. Povećana potražnja za LNG-om također je povećala pozive za udaljenije dobavljače, što je rezultiralo višim cijenama. Duža putovanja i zagušenja u Panamskom kanalu gurnuli su stope najamnina na rekordne visine od više od 230.000 američkih dolara dnevno. Međutim, ne očekuje se da će ove visoke cijene potrajati i nakon kratkoročnog hladnog vala, jer su temelji za 2021. i dalje slabi.

Tehnička analiza – silazni trokut & MACD crossover

Na tehničkom planu bikovi dominiraju potražnjom za prirodnim plinom. Trenutno se prirodnim plinom trguje na razini od 2,79. Ipak, vodeći tehnički pokazatelj, MACD (divergencija konvergencije pokretnog prosjeka), prešao je srednju razinu (0 razina), što pokazuje snažan bikovski trend u cijeni prirodnog plina. Prirodni plin je mjesečno zatvorio prednju svijeću, nakon čega slijede dvije mjesečne svijeće, što pokazuje da se prodavači iscrpljuju i da bi bikovi sada mogli preuzeti tržište. 

Prirodni plin – mjesečni vremenski okvir – silazni obrazac trokuta 

Nadalje, pokazatelji zaostajanja, poput EMA-a za razdoblje 20, 50 i 200 (eksponencijalni pomični prosjeci) podržavaju bikovski trend, jer su cijene prirodnog plina porasle na svim tim razinama EMA-e. S gornje strane, mjesečni otpor ostaje 3, 3,52 i 4,57 dolara. Suprotno tome, roba može pronaći potporu na razini od 2,70 USD. Ako prirodni plin prekrši razinu potpore od 2,70 USD, mogli bismo primijetiti da njegove cijene padaju prema području od 1,60 USD. Ako potražnja za prirodnim plinom dodatno opadne i uspije se probiti ispod razine od 1,60 dolara, što je sumnjivo, cijene bi mogle padati sve dok područja oko 1,36 i 1,19 američkih dolara.

Prirodni plin – Tjedni vremenski okvir – Trendline & Doji obrazac

U kratkom roku, prirodni plin može pokazivati ​​blagu medvjedastu korekciju sve do područja od 2,33 dolara, koje se protežu do najnovijeg najnižeg nivoa iz prosinca 2020. Međutim, izgledi za nastavak bikovskog trenda ostat će solidni ako roba ne bude kršila razina podrške od 2,33 USD. Prema pokazateljima MACD i Stohastik, prirodni plin ušao je u prekupovanu zonu, a iscrpljeni bikovi mogu započeti ostvarivanje dobiti prije nego što pokažu daljnji zamah na tržištu. U tjednom vremenskom okviru cijene prirodnog plina zatvorile su Doji svijeću koja sugerira neodlučnost među investitorima i obično pokreće korekciju, što prati bikovski trend. Dakle, ovdje slijedi porast cijena prirodnog plina od 29,89%, što sugerira da bikovi sada trebaju malo odmora. Usprkos tome, možemo vidjeti blagi pad cijena prirodnog plina do područja 2,36, a tada će šanse za bikovski preokret ostati visoke. Međutim, kršenje razine 2,36 moglo bi također odvesti cijene prema području 1,62. Sretno! 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map