Prognoza cijena zlata za 2021. godinu: je li se trend promijenio u zlatu?

Kada smo objavili našu dugoročnu analizu za ZLATO, cijena je bila usred izuzetno bikovskog trenda. Na financijskim tržištima sentiment je bio doista negativan, što je održavalo sigurna utočišta u potražnji. Temeljna se situacija od tada nije puno promijenila: razvijene se ekonomije još uvijek bore, koronavirus se još uvijek mota okolo, svijet prolazi kroz velike političke i ekonomske promjene, ali potražnja za robama iz sigurnih utočišta je opala. Kao rezultat toga, zlato je postalo medvjedast u drugom tjednu kolovoza 2020. i očekujemo da će se ovaj medvjeđi zamah nastaviti.

Trenutno ZLATO Cijena: $

Nedavne promjene cijene zlata

Razdoblje Promijeni ($) Promjena%
6 mjeseci +37 +1,9%
1 godina +111 +6,3%
3 godine +396 +28,3%
5 godina +812 +77,6%
Od 2000. god +1.623 +662,2%

Zlato je bilo na bikovskom trendu od sredine 2018. godine, koji je još više ubrzao 2020. godine, kao rezultat svega što se dogodilo tijekom godine. Probijanje koronavirusa na Zapadu povećalo je rast zlata, a to je uslijedilo još jednim skokom u ljeto, dok je USD neprestano padao. Ali, sve se preokrenulo u drugom tjednu kolovoza, a zlato je od tada u padu.

Trend nije bio posebno snažan, ali to dolazi usprkos činjenici da je USD ove godine bio izuzetno medvjeđi. Povrh toga, osjećaj investitora i dalje je negativan, ali robe iz sigurnog utočišta poput zlata i srebra propadaju. To sugerira da će oni brže propadati ako se globalno gospodarstvo popravi i osjećaj se preokrene, a kada USD postane volujski, što bi moglo doći nakon usvajanja paketa ekonomskih poticaja, američki senat.

Zlato – Sažetak prognoze

Prognoza zlata: H1 2021

Cijena: 1.600 – 1.650 dolara

Pokretači cijena: Tehničko povlačenje, Drugi val COVID-19, Sigurno utočište

Prognoza zlata: 1 godina

Cijena: 1.350 – 1.400 dolara

Pokretači cijena: Post COVID-19, jastrebove središnje banke, preokret u USD, pozitivan osjećaj rizika

Prognoza zlata: 3 godine

Cijena: 2000 dolara

Pokretači cijena: Ekonomski oporavak, postkoronavirus, stroža monetarna politika, veći prinos obveznica

 

Zlatna karta uživo

 

Predviđanje cijene zlata za sljedećih 5 godina


Zlato je bilo izuzetno bikovito tijekom posljednje dvije godine, zbog eskalirajućeg trgovinskog rata između SAD-a i Kine, koji je održavao negativan osjećaj na financijskim tržištima, kao što smo spomenuli u Prognoza cijena zlata za 2020. Uzlazni trend tek je ubrzao izbijanjem koronavirusa u Europi u ožujku, ali prekid koji smo imali tijekom ljeta i s njim povezani ekonomski skok pretvorio je sentiment u pozitivno na financijskim tržištima, a negativno u sigurna utočišta. To je postalo zlatno medvjeđe, a trend se nastavio do kraja 2020., unatoč novim ograničenjima COVID-19. To sugerira daljnji medvjeđi zamah za zlato 2021. godine, dok se svijet oporavlja od onoga što se dogodilo 2020. godine.

Izgubljena je negativna korelacija američkog dolara

Odnos prema američkom dolaru važan je za robe jer se njima uglavnom trguje u USD. Američki dolar i zlato su u negativnoj korelaciji većinu vremena, tako da kad USD napreduje, zlato pada i obrnuto. USD je bio vrlo slab 2020. godine, a zlato je raslo više do kolovoza. Postojali su i drugi čimbenici snažnog bikova poteza, poput globalnog ekonomskog kraha, koronavirusa itd., Koje ćemo analizirati u nastavku, ali korelacija USD odigrala je svoju ulogu u poticanju bikovog poteza.

Ali, situacija se promijenila od drugog tjedna kolovoza, pretvarajući zlatno i srebrno medvjeđe. USD je ostao medvjedast, osim blagog oporavka u rujnu i listopadu, ali ti su metali i dalje u padu. To ukazuje na daljnji medvjedast potez kad pad dolara završi i napokon postane bikovski. Postoje naznake da će se to dogoditi negdje u prvom kvartalu 2021. godine, vjerojatno prije nego kasnije, kao što ćemo objasniti u nastavku, pa će se pad zlata vjerojatno nastaviti 2021. godine.

Iako globalni investitori uspijevaju trčati s američkim dolarom kroz razdoblja neizvjesnosti, ova vrsta kretanja utihnula je tijekom prethodne godine, unatoč trgovinskom ratu s Kinom. Radije su išli sa zlatom.

Ove godine najznačajniji utjecaj na cijene zlata imala je američka monetarna politika koju kontrolira Federalna rezerva. Kamatne stope značajno utječu na cijene poluga zbog faktora poznatog kao “oportunitetni trošak”. Prigodni trošak ideja je odustajanja od gotovo zajamčenog dobitka u jednoj investiciji kako bi se postigla veća dobit u drugoj. Prema povijesnim izgledima, postoji jaka negativna korelacija između kamatnih stopa i cijena zlata.

Međutim, nagli porast cijena zlata može se pripisati niskim kamatnim stopama svih središnjih banaka širom svijeta, koje su srušene kako bi se suzbila ekonomsko usporavanje izazvano blokadama izazvanim pandemijom koronavirusa. Američka Centralna banka smanjila je njihove kamatne stope s 1,75% na 1,25% u ožujku, što je potaknulo oštru prodaju u američkom dolaru i pokrenulo bikovsku pristranost prema plemenitom metalu, zlatu. Kasnije, 16. ožujka, Federalne rezerve odlučile su još više smanjiti stopu, s 1,25% na 0,25%, s obzirom na masovnu epidemiju COVID-19, zbog koje je zlato ove godine postalo još privlačnije.

Monetarna politika Federalnih rezervi i nadolazeći američki stimulativni paket

Sigurna utočišta i niske kamatne stope također imaju snažnu povijest negativne korelacije. Kad Federalne rezerve (FED) snize kamatne stope, cijena zlata raste. Jedan od razloga je višak rezervnog novca u gospodarstvu i širom svijeta, jer akcije FED-a utječu na cjelokupno globalno gospodarstvo. Dio te gotovine pretočit će se u zlato. Drugi razlog je pad prinosa na trezorske obveznice, što donosi manju dobit, čineći tako investitore okretanjem sigurnim utočištima.

FED je agresivno smanjio kamatne stope u ožujku 2020., što je održavalo sigurna utočišta poput zlata u velikoj potražnji. FED održava stope nepromijenjenima na donjoj granici između 0,00% i 0,25%, ali zlato ipak opada od kolovoza. To nije pozitivan znak, pogotovo ako FED u nekom trenutku odluči početi okretati se jastrebu.

Posljednja izjava FOMC-a od 18. prosinca i konferencija za tisak koja je uslijedila s predsjednikom Jeromeom Powellom sugeriraju da je FED odustao od drame. Većina glavnih središnjih banaka i vlada bile su doista dramatične tijekom 2020. godine, kao rezultat ekonomskog pada, ali posljednji sastanak FED-a dao je dojam da FED više ne postaje golub, a na kraju vide malo svjetla tunela.

Nisu predložili preokret u monetarnoj politici u skorije vrijeme, ali mogao bi doći ako se američko gospodarstvo, koje dobro drži tempo oporavka u usporedbi s Europom, dodatno popravi. Kao što pokazuju podaci, osnove američke ekonomije i dalje su čvrste, dok će očekivani paket ekonomskih poticaja stimulirati daljnju potrošnju američkog potrošača, što će još više poboljšati gospodarstvo. Dakle, koliko god situacija sada izgledala mračno, FED bi u narednim mjesecima mogao početi zvučati manje pokorno i sve više sokolovo, što će biti negativan faktor za zlato.

Tržišni sentiment i globalna ekonomija trebali su biti pozitivni na zlato

Kao što znamo, robe su zaista osjetljive na sentiment na financijskim tržištima. Robe s rizikom poput nafte, plina, bakra itd. Imaju tendenciju rasti kad je osjećaj pozitivan, što znači da trgovci i investitori osjećaju kao da više riskiraju ulažući u njih. Kad je sentiment na tržištu negativan, roba iz sigurnog utočišta poput zlata i srebra obično se okuplja, jer im se ulagači obraćaju kao sigurnom mjestu za pohranu gotovine. To je bio razlog zašto je zlato bilo izuzetno bikovito u prvoj polovici 2020. godine, sve do kolovoza.

No, kao što smo spomenuli, trend se tada promijenio. Globalno se gospodarstvo u Q3 počelo snažno oporavljati, kao što pokazuju podaci krajem srpnja i kolovoza, što je poboljšalo raspoloženje na tržištu. To je vjerojatno tada započelo preokret. Trgovci su mislili da je ekonomska tama zbog zaključavanja gotova i počeli se udaljavati od sigurnih utočišta.

No sentiment se ponovno pogoršao u kasnu jesen, a globalno je gospodarstvo također počelo slabiti. Ekonomija eurozone okrenula se, posebno u pogledu usluga koje su u recesiji od rujna, dok je povjerenje potrošača zaronilo dublje u negativni teritorij. Britansko gospodarstvo vjerojatno također ide prema novoj recesiji, barem s obzirom na uslužne djelatnosti, koje su u studenom pale ispod neutralne. S druge strane, kineska ekonomija cvjeta i održava pozitivan osjećaj rizika, uz pomoć drugog kruga programa gospodarskih poticaja iz EU-a, američke vlade, nakon što je američki predsjednik Donal Trump potpisao Covid-ov račun od 900 dolara , FED, ECB i druge velike središnje banke. To je negativno za sigurna utočišta i to je još jedan faktor koji je zadržao zlatno medvjeđe u posljednjih nekoliko mjeseci. Očekuje se da će se osjećaj poboljšati 2021. godine, a to bi trebalo zadržati zlato na stražnjoj nozi.

Hoće li kraj COVID-19 značiti kraj ili će pokrenuti bikovsko trčanje u zlatu?

Izbijanje COVID-19 imalo je ogroman utjecaj na sve, ne samo na financijska tržišta. To je imalo utjecaja na globalnu politiku, na tvrtke, na društveni život, očito, uz sve društveno distanciranje, i naravno, zlato nije bilo iznimka. Prva reakcija kada je koronavirus izbio u Europi bio je pad od 250 dolara, s 1.700 na 1.450, ali to je bio više potez američkih dolara, jer su se trgovci pretvorili u američki dolar tijekom početne panike.

Nakon toga tržnice su došle k sebi, a oni su se sredinom ožujka pretvorili u sigurna utočišta. Zlato se masovno okrenulo, a uzlazni trend nastavio je rasti sve do kolovoza, no onda se koronavirus povukao na Zapadu tijekom ljeta, a svijet se ponovno otvorio u lipnju, što se može vidjeti iz ekonomskih rezultata u podacima iz kolovoza. Ovo je bio početak kraja bikovskog trenda u zlatu, kao što je gore spomenuto. Međutim, koronavirus je ponovno zaživio u Europi i SAD-u, a ograničenja su se povećala, ali zlato ne primjećuje. Trend je ostao medvjedast od kolovoza, a oporavak je veći u razdobljima kada je USD bio izuzetno slab. To pokazuje da se tržišta navikavaju na koronavirus, pa on više nema toliki utjecaj na zlato.

Tehnička analiza – je li povlačenje prema dolje gotovo ili je ovo preokret trenda?

Gledajući tjedni grafikon, možemo vidjeti da se zlato počelo okretati u ljeto 2018. godine, kako je trgovinski rat između SAD-a i Kine eskalirao. Cijena je započela preokret na 1160 dolara, a od tada je porasla više od 900 dolara. Zlato se kretalo iznad pokretnih prosjeka na ovom grafikonu, gdje se zadržalo sve donedavno, kada je u listopadu 2020. godine palo ispod 20 SMA (sivo). 50 SMA (žuto) krajnja je podrška za zlato na ovom grafikonu vremenskog okvira . Održao se tijekom prvog pada početkom ožujka ove godine, kada je izbio koronavirus, i ponovio se u studenom, nakon što je slomljen 20 SMA. Cijena se odbila od 50 SMA, ali čini se da bi se 20 SMA sada mogao pretvoriti u otpor, jer je u prvom pokušaju odbio cijenu. Ako se prosinački svijećnjak zatvori, kao doji ili čekić, što se čini vjerojatnim, to bi bio medvjeđi signal koji bi nas mogao namamiti da dugoročno nestane zlata.

zlatna tehnička analitika

50 SMA i dalje djeluje kao podrška na tjednom grafikonu

Na dnevnom grafikonu zlato je formiralo potporu od 1.450 dolara, koja se držala tijekom početnog pada koronavirusa. Od tada, cijena raste, a pokretni prosjeci izmjenjuju se u pružanju podrške. Manji su pogurali cijenu više kad je ritam bikovskog trenda porastao, ali sada kada je povlačenje mnogo dublje, na red su došli veći MA-i, poput 200 SMA (ljubičasti). Zlato se od tog pokretnog prosjeka odbilo početkom prosinca, krećući se iznad 50 SMA, ali 100 SMA (zeleno) pretvorilo se u otpor. Sada je zlato prekupovano na dnevnom grafikonu, a uzorak pokazuje na medvjeđi preokret, pa da vidimo hoćemo li doći do medvjeđeg preokreta i nastavit će se pad posljednjih nekoliko mjeseci ili će se probiti iznad 100 SMA i nastaviti veći bikovski trend.

zlatna tehnička analitika

Čini se da je odskok završen na dnevnom grafikonu

Zlatna stopa uživo

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map