Prognoza cijene australskog dolara za drugo polugodište 2020 .: Dugoročni trend pada vjerojatno će se uskoro uskoro nastaviti za AUD / USD

Australija je glavni proizvođač / izvoznik sirovina, što australski dolar čini robnom valutom. Kao takav, vrlo je osjetljiv na kretanje cijena roba, koje su zauzvrat povezane s osjećajem na financijskim tržištima, što također znači da je AUD pozitivno povezan s osjećajem. Sentiment je pozitivan za ovu valutu, dok je USD posljednjih mjeseci postao prilično medvjeđi, što je posljedica koronavirusa i političke scene u SAD-u. Ekonomski skok zbog pada COVID-19 također je pomogao AUD / USD da poraste naglo, jer su se roba i sirovine također oporavile. No, oporavak se usporava i osjećaji rizika se smanjuju, što je natjeralo kupce da dobro razmisle prije nego što donesu nove maksimume posljednjih tjedana, pa bi uspon za ovaj par mogao pri kraju. Tehnička analiza također upućuje na medvjeđi preokret na mjesečnom grafikonu, kao i na osnove, kao što ćemo objasniti u nastavku u ovoj srednjoročnoj prognozi za AUD / USD, ali postoje i drugi čimbenici koje ćemo ovdje uzeti u obzir.

Razdoblje Promijeni ($) Promjena%
30 dana +0,017 američkih dolara +2,3%
6 mjeseci +0,071 USD +9,8%
1 godina +0,074 USD +10,2%
5 godina 0,013 USD 1,9%
Od 2000. god +0,069 USD +9,5%

 

Od sredine 1990 – ih AUD / USD se malo promijenio u odnosu na volatilnost koju smo vidjeli tijekom posljednja dva desetljeća, što znači da se ovaj par kretao gore-dolje, završavajući otprilike tamo gdje je bio prije 25 godina. Međutim, u posljednjem desetljeću ovaj je par imao stabilan medvjedast trend, uglavnom kao rezultat jačanja američkog dolara. U nekom je trenutku cijena AUD / USD pala na 0,55 u ožujku 2020. godine, jer je australski dolar dobio dvostruki udarac niz liniju, dok je USD naglo narastao, dok su trgovci paničili zbog koronavirusa i zaključavanja. No, krah je završio i AUD / USD je od tada bio bikovit, jer se osjećaj poboljšao nakon velikog ponovnog otvaranja svijeta. Povratak su dodatno potaknuli kineski gospodarski podaci, što ukazuje da je Kina ostavila kontrakciju koronavirusa iza sebe i da se sada gotovo vratila na pravi put. Ipak, bila su to vrlo čudna vremena, za koja se ne očekuje da će predugo trajati – dok ne pretpostavim nakon američkih izbora – pa će se stvari na kraju vratiti u normalu i pad određenih roba sustići će AUD, a kao rezultat toga, uspon posljednjih mjeseci trebao bi biti gotovo gotov i kupci moraju biti oprezni s ovih razina, jer će vrhovi od sada biti vrlo ograničeni.

AUD / USD prognoza Q4 2020: 0,68-0,70 AUD / USD prognoza 1 godina: 0,63-0,65 AUD / USD prognoza za 3 godine: 0,55-0,60
Pokretači cijena: Globalni osjećaj rizika, COVID-19 u Australiji, RBA, Tehnički podaci Pokretači cijena: Američki izbori, ekonomski oporavak, tržišno raspoloženje, korelacija USD Pokretači cijena: Osnove u Australija, globalna ekonomija

Predviđanje cijene australskog dolara za sljedećih 5 godina

U ovom smo članku pogledali australski dolar, i s temeljnog i s tehničkog gledišta, i usporedili smo ga s američkim dolarom kako bismo vidjeli koji će od njih imati prednost u narednim mjesecima / godinama. Kao što je gore spomenuto, ovaj par bilježi medvjedast trend desetljeća, ali sentiment se promijenio od ožujka, iako trenutno prolazimo kroz neka svjetska vremena, pa akciju cijene od ožujka ne bi trebalo nužno poduzimati previše, posebno dugoročno. Ali možemo ga koristiti za predviđanje budućnosti AUD / USD u narednim mjesecima, nakon cjenovne akcije u posljednjih nekoliko mjeseci; međutim situacija s koronavirusom nije nešto što bi se vjerojatno moglo ponoviti.

AUD / USD je profitirao od tržišnog raspoloženja tijekom COVID-19

Budući da je Australija glavni izvoznik sirovina i minerala, AUD je usko povezan s tim robama, a time i s osjećajem rizika na financijskim tržištima. Kad je osjećaj pozitivan, AUD se kreće više, kao što je bio slučaj tijekom svibnja i lipnja, dok su se svjetska gospodarstva ponovno otvarala, a ekonomski podaci pokazivali snažan oporavak od pada u ožujku i travnju. AUD / USD je porastao za više od 12 centi s dna, na 0,55, još 19. ožujka, iako je bikovski preokret u ožujku i travnju bio atribut američkog dolara, koji je postao stvarno medvjeđi, nakon što je naglo porastao u prvoj polovici Ožujka, ali to ćemo pogledati u nastavku. U prvih nekoliko mjeseci velikog preokreta AUD / USD je porastao više od 11 centi, na 0,7180, ali od tada je tempo znatno opao, a od kraja srpnja ovaj je par dobio manje od 1 centa, što pokazuje da pozitivni sentiment prvih mjeseci nakon ponovnog otvaranja postaje sve slabiji, jer ekonomski podaci pokazuju sporiji oporavak. Osim globalnog raspoloženja, koje slabi, što se može vidjeti iz povjerenja potrošača i investitora nakon najnovijih izvještaja, sentiment u vezi s australskim gospodarstvom također se pretvara u negativan, jer država Victoria nastavlja zadržavati ograničenja protiv koronavirusa. Ekonomisti predviđaju pad od više od 6% za 2020. godinu, što dodatno umanjuje osjećaj. Dakle, ako ukupni osjećaj postane negativan, AUD će postati medvjedast, jer sentiment u Australiji također postaje negativan, u usporedbi s drugim regijama svijeta. Bez obzira na to, dugoročno, trgovci bi trebali cijelo vrijeme pripaziti na tržišno raspoloženje prilikom trgovanja ovim parom, jer bi to moglo uništiti račun ako vas uhvate na pogrešnoj strani, čak i ako slijedite cjelokupni trend.

Osnove i politika RBA

Globalni sentiment rizika glavni je igrač u robnim valutama poput Aussieja, ali temelji također igraju veliku ulogu u valuti, a oni također utječu na sentiment. Osjećaj se pokazao pozitivnim jer su temelji pokazali snažan oporavak tijekom svibnja, lipnja i srpnja, kad se zaposlenost ponovno vratila, a usluge i proizvodnja porasli. No, s novim ograničenjima u Victoriji, australske su službe ponovno zarobile u smanjenje, s 58,1 bodova u srpnju na 48,1 u kolovozu. To nije imalo puno utjecaja na AUD, osim kratkotrajnog pada AUD / USD, ali ako drugi sektori opet padnu, počet će vagati na AUD, slajući ovaj par niže. Pogoršanje raspoloženja i ekonomija ugovaranja učinit će toksičnom kombinacijom AUD / USD, posebno ako se ograničenja i zaključavanja nastave, pa je većina stvari trenutno povezana s koronavirusom, a osnove će ovisiti o tome kako se koronavirus razvija u Australija i ostatak svijeta. Ali, trebali bismo pripaziti i na sve veći trgovinski višak u Australiji, koji se povećavao od 2015. do 16. godine, kada je trgovinska bilanca bila oko – 3,5 milijardi dolara. Osobito su posljednje četiri godine bile pozitivne, a trgovinski višak skočio je iznad 8 milijardi dolara. To je jedna stvar koju treba imati na umu dugoročno, a ne da je previše pomogla AUD-u. Australijska rezervna banka (RBA) i FED imaju kamatne stope od 0,25%, nakon što su ih nekoliko puta smanjile u ožujku. Nedavne odluke o stopi rezultat su koronavirusa, tako da nema puno razlika između dvije središnje banke. Ali, ako se ograničenja nastave u određenim dijelovima Australije, RBA će se više naginjati volji, ali kao što smo rekli, kratkoročno će razlike biti male, kada je riječ o odlučivanju o smjeru AUD / USD.

Izvor: www.dfat.gov.au

Korelacija AUD / USD

Kao što je prikazano iz mjesečnog grafikona, indeks australskog dolara ili AXY izgleda vrlo slično indeksu AUD / USD. AXY se penjao tijekom 2000-ih, osim velike nesreće 2008. Ali, trend se obrnuo za AXY u 2011, koji je od tada u medvjeđem trendu. Isti scenarij može se vidjeti na mjesečnom grafikonu AUD / USD u nastavku, u odjeljku tehničke analize. Tijekom prvih pet godina, do 2016. godine, pad je bio jači i 20-mjesečni SMA (siva) pružala je otpor AXY-u. Tada se trend usporio i na red je došao SMA 50, koji će pružati službeni otpor dok se ne slomi. Cijena je sada ispod 50 SMA, ali još uvijek ima mjesta za pola boda.

AXY je i dalje medvjedast, sve dok ostaje ispod 50 SMA
AXY je i dalje medvjedast, sve dok ostaje ispod 50 SMA

Indeks USD, s druge strane, bio je medvjedast tijekom 2000-ih, ali se pretvorio u bik 2014. godine, nakon nekoliko godina konsolidacije. Uzlazni trend ipak nije potrajao dugo – samo oko dvije godine – i od 2016. godine DXY trguje unutar raspona, kao što pokazuje mjesečni grafikon u nastavku. Ali, usponi su postajali sve veći i 100 SMA (zeleno) pruža podršku. DXY se pokušava probiti ispod ovog pokretnog prosjeka, ali trenutno nije sigurno hoće li uspjeti. Ipak, indeksni grafikon AUD izgleda puno usko povezan s AUD / USD i obojica su sada suočena s 50 mjesečnih SMA. 50 SMA definira trend za oboje, pa su službeno medvjedi dok se cijena ne pomakne iznad 50 SMA i tamo ostane. Dakle, kako bismo bili precizniji pri trgovanju AUD / USD, trebali bismo slijediti AXY indeks.

Povlačenje u DXY-u čini se potpunim na mjesečnom grafikonu


Povlačenje u DXY-u čini se potpunim na mjesečnom grafikonu

Tehnička analiza – Hoće li nedavni val završiti na 50 SMA za AUD / USD?

AUD / USD je padao potkraj devedesetih, ali je potom počeo pratiti proizvode. Tada se trend preokrenuo kako je započelo novo tisućljeće, a ovaj je par ostao medvjedast do 2011. godine i od tada je bikovski, prateći pad glavnih roba poput nafte, plina, bakra itd. Tijekom globalne krize AUD / 2008. USD je također slijedio robu, jer je padao niže. AUD / USD srušio se 40 centi niže u samo nekoliko mjeseci, izgubivši gotovo 40% vrijednosti dok se prije krize okretao ispod 1 USD. No, pad je završio i uspon je nastavljen, a AUD / USD je postigao nove maksimume iznad 1,10. Tijekom uzlaznog trenda, 50 SMA (žuti) povećavao je cijenu, jer je kroz to desetljeće pružao podršku na mjesečnom grafikonu, uz povremenu pomoć od 20 SMA (siva). No, kako su se robe pretvarale u medvjeđe, na početku novog desetljeća AUD / USD se također pretvorio u medvjeđe, gdje je ostao do početka novog.

50 SMA očekuje veći val kako bi pružio otpor AUD / USD

50 SMA očekuje veći val kako bi pružio otpor AUD / USD

Bi li ovo mogao biti početak novog bikovskog desetljeća za AUD / USD? Mislim da ne, osim ako neki novi razvoj ne vrati potražnju za sirovinama / metalima / mineralima koji se mogu naći samo u Australiji. Povećanje trgovinske bilance ni AUD nije pomoglo u posljednjih 4-5 godina. Dakle, mislim da nećemo vidjeti još jedno bikovsko desetljeće poput 2000-ih. Vjerojatnije je da će doći do povećanja, što je u tijeku i vjerojatno će uskoro završiti. Pomični prosjek 50 pružio je otpor početkom 2018. godine, nakon dvogodišnjeg povlačenja više, završivši ga i preokrenuvši cijenu natrag prema dolje. Dakle, čini se da se 50-mjesečni SMA okrenuo podrška u otpor na ovom grafikonu vremenskog okvira, ali to će biti dokazano tek nakon drugog testa, što će se vjerojatno dogoditi uskoro. Ako kupci ne uspiju probiti se iznad njega po drugi put u nekoliko godina, tada će to biti potvrda da ćemo dugoročno trebati propustiti ovaj par. Do tada će dugoročni trgovci morati pričekati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map