Prognoza cijene za USD / JPY za 2021.: Hoće li silazni trend trajati mnogo dulje?

JPY djeluje kao sigurno utočište, pretvarajući se u bikove kada su se trgovci i investitori osjećali nesigurno i opadaju kada su globalno gospodarstvo i osjećaji rizika bili pozitivni. 2020. bila je jedna od najsigurnijih i najsigurnijih godina u desetljećima, čak i više od globalne financijske krize 2008. Kao rezultat toga, JPY je ostao bikovit od posljednjeg tjedna ožujka prošle godine, čineći USD / JPY medvjedastim kao rezultat, s padom trenda koji je započeo nakon velike vožnje rolerom u veljači i ožujku. Potez negativne strane bio je dosljedan, a pomični prosjeci pružaju solidan otpor dok neprestano guraju cijenu, trenutno za ukupno gotovo 10 centi.

Ali, ovaj medvjeđi potez u USD / JPY ne možemo zapravo pripisati statusu sigurnog utočišta japanskog jena, jer je USD prema svemu padao. U stvari, rast u EUR / USD ili AUD / USD bio je još veći, što sugerira da je pad USD / JPY više faktor USD nego sigurni rally za JPY. Međutim, pobliže ćemo pogledati status sigurnog utočišta JPY u odjeljcima u nastavku. U svakom slučaju, čini se kao da bi se pad sada mogao smanjiti, kako idemo prema kraju razdoblja koronavirusa.

Trenutno USD / JPY Cijena: $

 

Nedavne promjene cijene u USD / JPY

Razdoblje Promijeni ($) Promjena%
6 mjeseci -3.22 -3,0%
+9,9% -6.26 -5,7%
3 godine -6.80 -6,1%
5 godina -16.13 -13,5%
Od 200 +1,87 +1,8%

 

Kao što je gore spomenuto, USD / JPY je medvjedast gotovo godinu dana, a i tjedne i dnevne karte izgledaju prilično medvjedasto. Ali, mjesečni grafikon izgleda manje dramatično i ukazuje na mogući bikov preokret uskoro. Temelji nisu baš povoljni ni za prodavače USD / JPY, s ​​tim što su zarada i potrošnja kućanstava u Japanu opadali godinu dana, dok se američko gospodarstvo, s druge strane, širi znatnim tempom. No, USD od toga nije imao koristi, unatoč tome što su SAD jedina velika razvijena ekonomija koja se početkom 2021. godine prilično brzo širi, dok sva druga glavna gospodarstva, osim Kine, idu prema novoj recesiji. No, ovo bi se moglo promijeniti sada kada FED nagovještava završetak ciklusa monetarnog popuštanja, iako je situacija još uvijek previše neizvjesna, ali ako se SAD ne raspadnu, šanse su za bikovski preokret u Q1 nakon jednog -godina opadanja.  

USD / JPY – Sažetak prognoze

USD / JPY prognoza: H1 2021

Cijena: 100 – 101 dolar

Pokretači cijena: Medvjeđi zamah u SAD-u, Drugi val COVID-19, Tehnički pokazatelji, Žalba za sigurno utočište

USD / JPY prognoza: 1 godina

Cijena: 106 do 107 dolara

Pokretači cijena: Svjetska ekonomija, Oporavak od COVID-19, Tehnički oporavak

USD / JPY prognoza: 3 godine

Cijena: 110 – 115 dolara

Pokretači cijena: Oporavak nakon COVID-19, Hawkish središnje banke, Opadanje gotovinskog ekonomskog poticaja

 

USD / JPY grafikon uživo


 

USD / JPY Predviđanje cijene za sljedećih 5 godina

Tržišni sentiment tijekom koronavirusa

Financijska tržišta neobično reagiraju na sentiment otkako je izbila pandemija koronavirusa u veljači 2020. U početku su trgovci i investitori bili uspaničeni kad je virus putovao u Europu, što je sentiment rizika pretvorio u golem. Trgovci su pribjegli USD-u kao globalnoj rezervnoj valuti, zbog čega je nekoliko tjedana rastao. Sigurna utočišta, poput zlata i JPY, nisu mogla odoljeti panici, a naglo ih je USD također spustio dolje.

No, situacija se preokrenula krajem ožujka i vidjeli smo kako se USD pretvara iz krajnjeg sigurnog utočišta u najsvjetskiju imovinu tamo. To je pretvorilo sve glavne valute u bikove, uključujući valute zemalja BRIKE. Kao rezultat, JPY je dobivao protiv Bucka, a USD / JPY je u stalnom padu. U normalna vremena, kao globalna pričuvna valuta, osjećaj bi trebao biti USD za USD kada je neizvjesnost velika, ali to nisu uobičajena vremena, jer se svijet mijenja i iz političke i iz ekonomske perspektive. U svakom slučaju, JPY, kao valuta sigurnog utočišta, u normalna bi vremena bio još bikovitiji, što bi za ovaj par i dalje imalo značajnu vrijednost.    

Je li JPY još uvijek u prednosti od statusa Safe Haven?

Kad smo već kod sigurnih utočišta, trenutno nije sigurno zadržava li JPY taj status ili ne. Valute sigurnih utočišta, poput CHF i JPY, okupile su se tijekom prva 2-3 mjeseca krize s koronavirusom, jer su im se trgovci obraćali radi sigurnosti. Zlato i srebro također su se prilično teško okupili, a zlato je napokon probilo prag od 2.000 dolara i postiglo nove maksimume, jer se popelo na 2.075 dolara u prvom tjednu kolovoza. Ali, bikovski je trend tada završio za plemenite metale i oni su u padu od kolovoza. To postavlja pitanje zadržavaju li zlato i srebro svoj status sigurnog utočišta ili su sigurna utočišta u povlačenju. Globalna je situacija još uvijek vrlo neizvjesna, a nova zaustavljanja u Europi i ograničenja u Sjevernoj Americi nanose štetu globalnoj ekonomiji, no plemeniti metali padaju već nekoliko mjeseci.  

CHF i JPY zarađivali su prema američkom dolaru, unatoč ostavci japanskog premijera Shinza Abea, što ih drži bikovima, ali njihovi dobici nisu bili toliko veliki kao okupljanje u valutama rizika, koje su profitirale od slabost dolara. To sugerira da dobici u valutama sigurnih utočišta proizlaze iz pada dolara, a ne iz njihovog statusa sigurnog utočišta. Zapravo je pad indeksa USD, DXY, od ožujka prošle godine veći od pada USD / JPY. DXY je izgubio 14 bodova, odnosno 1.400 pipsa, dok je USD / JPY izgubio samo oko 9 centi, odnosno 900 pipova. Dakle, izračunavajući razliku, čini se da je JPY u stvari pomogao minimizirati gubitke u USD / JPY, što sugerira da je JPY možda izgubio i status sigurnog utočišta. Razlog ove čudne reakcije mogao bi biti isplivanje kriptovaluta kao sigurnog utočišta. U vrijeme kada nijedna valuta ili roba tamo nisu sigurni, čini se da trgovci i investitori favoriziraju kriptovalute kao mjesto za sigurno skladištenje gotovine, otuda i nagli porast u četvrtom tromjesečju 2020. Bitcoin je narastao blizu 42.000 američkih dolara do siječnja 2021, dok je Ethereum i druge kriptografije krenule su prema vrhunskim razinama. Dakle, čini se da se status sigurnog utočišta mijenja na globalnoj razini, a JPY za to vrijeme nije imao puno koristi od njega, što ukazuje na snažni medvjeđi preokret kada pad USD završi.    

Japanske osnove, te BOJ, vs američke osnove i FED

Japanska banka (BOJ) sada je na teškom mjestu; zapravo je tamo neko vrijeme, s inflacijom i rastom koji su već dugo bili slabi, ali se pogoršao od početka sage o koronavirusu. Iako smo nakon zastoja zabilježili snažan oporavak u mnogim razvijenim zemljama, gospodarski oporavak u Japanu bio je slab i u posljednjih nekoliko mjeseci 2020. gospodarstvo je opet krenulo prema dolje. Zarada i inflacija u studenom su postali negativni, a povjerenje potrošača i gospodarski osjećaj i dalje su prilično niski. Kao rezultat toga, guverner Japanske banke Haruhiko Kuroda najavio je svoj plan zadržavanja monetarne politike i produžio je za dodatnih 6 mjeseci kako bi postigao svoj cilj inflacije od 2%.

Federalne rezerve također su intenzivno koristile kupnju imovine za borbu protiv ove krize, u početku za smirivanje previranja na financijskim tržištima i također za poticanje gospodarstva koje je doista dobro poslovalo, kao što pokazuju gotovo svi pokazatelji. FED će vjerojatno uskoro najaviti još jedno povećanje kako bi dodatno pomogao gospodarskom oporavku, što će vjerojatno pomoći povećanju inflacije. Ali u posljednje vrijeme vidjeli smo mješovite primjedbe dužnosnika FED-a, koji sugeriraju da bi sljedeći korak od njih mogao biti povećanje ili čak smanjenje njegovog programa kvantitativnog ublažavanja. Predsjednik čikaškog Feda Charles Evans najavio je da će “vjerojatno neko vrijeme održavati tempo otplate hipoteke i američke riznice vrijedne 120 milijardi dolara mjesečno.” S druge strane, predsjednik Fed Atlante Raphael Bostic rekao je da se “nada da ćemo u prilično kratkom redoslijedu moći početi kalibrirati kvantitativno ublažavanje”. To bi moglo značiti da bi FED mogao početi smanjivati ​​svoje kupnje obveznica i trezora već 2021. godine.

Tržište obveznicama poraslo je više u drugom tjednu siječnja, s prinosom od 10-godišnjih trezorskih obveznica iznad 1%. Dakle, čini se da tržište očekuje da će Federalne rezerve prije ući u sliku, rekao bih. Ideja koja stoji iza svega ovoga je da tržišta ne očekuju da će FED zauvijek zadržati kamate na tim razinama.

Proboj iznad 1% u prinosu na riznicu u proteklih tjedan dana i kraj američkog političkog kruga konačno će omogućiti FED-u da se vrati u sliku, prije nego kasnije, i to je ono što tržište obveznica pokazuje. To se neće dogoditi u sljedećih nekoliko mjeseci, ali ako FED zaista nagovijesti da su gotovi s monetarnim popuštanjem nakon najnovijeg stimulativnog paketa, tada će tržišta to shvatiti kao pomak u politici, što će biti veliki preokret za USD Osnove podržavaju veliki preokret, pa možemo očekivati ​​da će se to dogoditi u određenom trenutku za ovaj par.

Tehnička analiza

 

USD / JPY bio je medvjedast u velikoj slici, spustivši se sa 260 sredinom 80-ih i smanjujući se na 75,70 nakon globalne financijske krize 2008. i grčke dužničke krize koja je uslijedila, što je dovelo do povećanja sigurnih utočišta i USD / JPY ronjenje niže. No, trend se preokrenuo 2012. godine i cijena je porasla za oko 50 centi na 125,7, sve do 2015. Od tada se, međutim, cijena povlačila niže, ali povlačenje djeluje prilično slabo u usporedbi s skokom, što bi moglo biti i povlačenje prije sljedeća bičja noga više. Najniži pad nije niži, a tehnički pokazatelji pružaju podršku ovom paru. 100 SMA (zeleno) pretvorilo se u potporu ispod 100 u 2016. godini, dok se 200 SMA (ljubičasta) od tada drži kao krajnja podrška. Sada se cijena zadnjih nekoliko mjeseci trguje oko ovog pokretnog prosjeka, krećući se iznad i ispod njega, tako da je ovo odlučujući trenutak, a s obzirom na to kako se temelje odvijaju, uskoro bi mogao stvarno doći do bikovskog preokreta. Iako će kupci morati gurnuti iznad 50 SMA, koji djeluje kao otpor od 2017. Dalje je zona potpore, velika okrugla razina je na 100, proteže se od 99 do 101, ako se 20 SMA probije.

 Ako se podrška nastavi zadržavati, mogli bismo uskoro vidjeti povrat

Tjedni grafikon prikazuje razdoblje povlačenja od 2015. godine, nakon porasta od 50 centa ranije u posljednjem desetljeću, dok je 200 SMA (ljubičasta) pružalo otpor na vrhu od 2017. godine, gurajući vrhunce niže. No, od srpnja 2020. godine, 20 SMA (sivi) je stupio na mjesto, završavajući povlačenje više i formirajući dosljedan medvjedast trend, dok USD neprestano opada. Međutim, kao što smo gore spomenuli, pad USD prema JPY ne djeluje tako uvjerljivo kao u drugim parovima. Ali 20 SMA ne pušta. U posljednja dva tjedna vidjeli smo pokušaj preokreta cijene i moguću probijanje 20 SMA, ali kupci su još jednom zakazali i tjedni se svijećnjak vratio tamo gdje je započeo. Dakle, za sada trend ostaje očito medvjeđi na ovom grafikonu.

20 SMA drži USD / JPY medvjeđima na dnevnom grafikonu

Na dnevnom grafikonu, slika je također prilično medvjeda, nakon vožnje na točkovima u veljači i ožujku prošle godine. Za to je vrijeme na ovom grafikonu bilo 50 zaista dobrih prodajnih prilika na 50 SMA. Cijena je za ovaj par tijekom četvrtog kvartala 2019. bila bikovska, a to se nastavilo u prvih nekoliko mjeseci 2020., ali nakon koronavirusa, sve se promijenilo. Pad koji je započeo krajem ožujka nastavlja se za ovaj par, a 50 SMA (žuti) ovdje je krajnji otpor. Krajem prošlog tjedna vidjeli smo bikovski preokret i još jedan pokušaj kupaca da razbiju 50 SMA, ali nisu uspjeli još jednom, a cijena sada ide niže. Dakle, silazni trend nastavlja se u ovom paru, iako je pad spor i bikovski bi preokret trebao doći uskoro, prije nego što USD / JPY dosegne razinu 100.

Bilo je nekoliko izvrsnih prilika za prodaju u USD / JPY u 2020

USD / JPY Live stopa

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map