WTI Prognoza cijena nafte za 2021.: Hoće li porast završiti na 50 dolara?

Veliki doji svijećnjak ukazivao je na bikovski preokret u travnju

Sirova nafta imala je izvanrednu vožnju 2020. godine, koja se u Q1 pretvorila u medvjeđu, zbog koronavirusa, dok je američka WTI nafta do travnja pala na -40 dolara iz niza razloga koje ćemo objasniti u ovom članku. Proizvodnja OPEC + smanjena za 7,7 milijuna barela u prosincu 2019. nije pomogla situaciji za kupce nafte. U našoj prethodnoj analizi u rujnu, ostavili smo naftu u konsolidaciji oko 40 dolara, nakon impresivnog preokreta od travnja do rujna. Bikov trend sirove nafte nastavio se u studenom, unatoč novim ograničenjima koronavirusa u Europi i Sjevernoj Americi. Nafta ostaje prilično jaka od kraja prosinca 2020. To se događa u vrijeme kada gospodarstva u Europi i drugim zemljama, poput Kanade i Australije, ponovno kreću prema dolje, što ukazuje na daljnji napredak u 2021. godini, ako se situacija s koronavirusom normalizira i West se vraća u normalu.   

Trenutno WTI Cijena: $

Nedavne promjene u WTI cijeni sirove nafte

Razdoblje Promijeni ($) Promjena%
6 mjeseci +3.47 +7,7%
1 godina 10.27 27,1%
3 godine -13.46 -21,8%
5 godina +10,56 +27,8%
Od 200 +20,95 +74,8%

 

OPEC je krajem 2019. godine donio jedan od najvećih rezova koji je obradovao saudijskog ministra energetike, princa Abdulaziza bin Salmana Al Sauda, ​​kao da predviđaju što će se dogoditi 2020. Prošla je godina bila prilično užasna za osnove širom svijeta, posebno u prva dva tromjesečja, zbog koronavirusa, ali ulje se nakon pada obnovilo. Potražnja se povećavala kako je svjetska ekonomija ljeti izlazila iz recesije. Dok zapad prolazi kroz još jedno razdoblje povećanih mjera COVID-19, kinesko se gospodarstvo i dalje velikom brzinom širi, što održava potražnju za naftom visokom.

Rastuća potražnja povećala je pritisak na OPEC + da započne preokret smanjenja proizvodnje koji je najavljen prošle godine, a koji se polako ukida. Međutim, ovo ostaje bitka između utjecaja koronavirusa i volje da se vrati u normalu, kao što je slučaj s većinom robe. No, sudeći prema nepopustljivom bikovskom zamahu od travnja, još neko vrijeme favoriziramo njegovu prednost, pogotovo što svijet ostavlja koronavirus sljedeće godine.

Nafta – Sažetak prognoze

Prognoza nafte u SAD-u: H1 2021 Prognoza nafte u SAD-u: 1 godina Prognoza nafte u SAD-u: 3 godine
Cijena: 55 – 60 dolara

Pokretači cijena: 

Kraj COVID-19 ?, kineska gospodarska ekspanzija, manje poslušne središnje banke

Cijena: 60 – 65 dolara

Pokretači cijena: 

Nakon oporavka od COVID-19, veća inflacija, američka politika, američki dolar

Cijena: 40 – 50 dolara

Pokretači cijena:

Međunarodna politika, globalna ekonomija, usvajanje čiste energije

   

WTI karta sirove nafte uživo

 

 

Predviđanje cijene sirove nafte WTI za sljedećih 5 godina

Koronavirus je bio glavni element u cjenovnom djelovanju nafte 2020. godine, posebno u prva dva tromjesečja. Globalno gospodarstvo i raspoloženje na tržištu, koje je potaknula pandemija COVID-19, posebno u drugom kvartalu, poslali su 20. travnja WTI-ove ugovore o sirovoj budućnosti prvi put u povijesti, 20. travnja. Koronavirus je još uvijek prisutan, ali osjećaj se poboljšao za naftu. Američki je dolar još jedan od čimbenika dobitka na nafti tijekom 2020. godine, iako je pad dolara možda krenuo svojim tijekom i mogli bismo doživjeti preokret 2021. Ali, potražnja za naftom je velika u Kini, što je preokrenulo prognozu za sirovu naftu pozitivno za 2021. Međutim, s alternativnim biogorivima i prelaskom na električne automobile i čistu energiju, dugoročna temeljna analiza ne čini se tako sjajnom za naftu.

Hoće li OPEC-a nagovoriti da dalje poveća proizvodnju, proizvođači koji nisu iz OPEC-a?

Zbog pada cijena sirove nafte u 2019. godini, kartel OPEC + 23 nacije proizvođačice nafte, na čelu sa Saudijskom Arabijom sa strane OPEC-a i Rusijom za zemlje koje nisu članice OPEC-a, isporučio je 9,6 milijuna barela dnevno smanjenja proizvodnje nafte. No, budući da su prihodi od nafte glavni izvor prihoda većine tih zemalja, a budući da se sirova nafta preokrenula više nakon pada u travnju 2020. godine, odlučili su smanjiti smanjenje proizvodnje na 7,7 milijuna barela od početka kolovoza, što je dodalo gotovo 2 milijuna barela na dnevne proizvodne kvote. To nije imalo puno utjecaja na cijene sirove nafte, što je bio pozitivan znak, budući da se očekuje pad cijena nafte kad se poveća proizvodnja.

Budući da je tržište prilično dobro podnijelo taj porast proizvodnje, a cijene nastavljaju rasti iznad najviših razina u kolovozu, članice OPEC-a + svrbe za više opuštanja u kvotama nametnutim sporazumom. U prosincu 2020. OPEC + je za dlaku izbjegao neuspjeh svojih sastanaka, koji su trajali danima, budući da su postojala brojna neslaganja oko toga kako će partneri koji nisu OPEC i OPEC voditi Rusi sljedeće godine, s obzirom na to da koronavirus još uvijek depresira potražnju za benzinsko gorivo gotovo svugdje širom svijeta, osim Kine. Brojni članovi saveza izvan OPEC-a, uključujući Rusiju, željeli su ponovno povećati kvote za proizvodnju nafte, počevši od siječnja, ali Saudijska Arabija namjeravala je zadržati status quo. 

Na kraju su odlučili povećati proizvodne kvote za ukupno 500 milijuna, kao što je najavio Mohammad Sanusi Barkindo, što je daleko od 2 milijuna barela dnevno koje je Rusija namjeravala doseći. To bi smanjilo smanjenja na 7,7 milijuna barela dnevno. Međutim, to još nije gotovo, jer se očekuje da će Rusija trebati još jedno povećanje proizvodnje za 500 milijuna. Dakle, kvote će i dalje biti opuštene dok se svjetsko gospodarstvo oporavlja 2020. godine, ali za sada kupci nafte to ignoriraju, s porastom cijena na 50 dolara.

Globalna ekonomija na razmeđi zbog COVID-19 

Kinesko je gospodarstvo prošlo kroz recesiju u prvom tromjesečju ove godine, nakon što je koronavirus izbio u nekom trenutku krajem 2019. godine, ali glavni su učinci na gospodarstvo nastupili početkom 2020. Virus se u Europi proširio nekoliko mjeseci kasnije, a globalno je gospodarstvo u Q2 prošlo kroz dublju recesiju. Usluge su se posebno ronile, padajući u najdublju recesiju ikad, budući da su svi bili prisiljeni zatvoriti se, osim osnovnih poslova. Putovanja su također uglavnom bila obustavljena, kako u zemlji, tako i u inozemstvu, što je veliki faktor za cijene nafte.

Zbog naftnog spora između Saudijske Arabije i Rusije, u vezi s proizvodnim kvotama, američka sirova nafta WTI pala je na -40 dolara do travnja, no onda se nafta preokrenula i potaknuta ekonomskim odskokom u ljeto, od tada je bikovski. No, europska, kanadska i australska ekonomija ponovno su usporila na proljeće, a zahlađenje je ubrzalo krajem 2020. godine, jer su se povećavala ograničenja koronavirusa, zbog čega su neki sektori, poput usluga, ponovno padali. I međunarodna putovanja još uvijek su vrlo minimalna, tako da potražnja za naftom ne raste upravo.

S druge strane, možda idemo prema početku kraja s koronavirusom, što bi poboljšalo sentiment na financijskim tržištima, a koristilo bi rizičnim robama poput nafte i plina. Globalna ekonomija također bi se počela vraćati u normalu, što bi pomoglo povećanju potražnje. Kina se već vratila na pravi put, s ekonomskom ekspanzijom koja ubrzava. Povećana potražnja iz Kine također je snažan čimbenik u bikovskom trčanju sirove nafte. Dakle, na raskrižju smo u pogledu globalne ekonomije; u ovom trenutku usporava, ali bi se mogao vrlo brzo okrenuti ako se ublaže ograničenja koronavirusa. Sirova nafta također je u važnoj zoni, oko 50 dolara, jer pokušava odlučiti u kojem će smjeru krenuti.

 

Korelacija nafta / USD Medvjeđi USD pomogao je sirovoj nafti

U nekom trenutku u travnju činilo se da je američka nafta WTI gotova, jer je pala na -40 USD, ali bikovski niz od tada bio je impresivan, a osim razloga bikovskog zamaha, što smo gore objasnili, pada američki je dolar pomogao da se cijene nafte povećaju, kao i većina ostale imovine koja trguje u američkim dolarima. Nakon početnog skoka krajem veljače, USD je postao medvjeđi i od tada je u padu, što nije toliko razumno, s obzirom na to da američko gospodarstvo ima bolje rezultate od svih ostalih glavnih gospodarstava, osim Kine. Ali pretpostavljam da političke i društvene promjene tamo teže.    

Pad američkih dolara zaustavio se u rujnu i listopadu, što se odrazilo i na cijenama nafte, koje su se konsolidirale u rasponu između 43,50 i 36 dolara tijekom ta dva mjeseca. To je trajalo do dana američkih predsjedničkih izbora početkom studenoga, kada je pad ponovno nastavljen, a nafta je postajala sve jača, ubrzavajući kako je pad američkog dolara eskalirao.  

FED je u ožujku 2020. tri puta smanjio kamatne stope, a također je olabavio monetarnu politiku, dok je, kao i većina zemalja, američka vlada uvela paket pomoći za koronavirus. Dakle, bilo je dosta američkih dolara koji su se kretali po tržištima, a američki Kongres najavio je još jedan poticajni paket vrijedan 2,3 milijarde dolara. Iako je u takvim trenucima ova vrsta stimulativnog paketa imala pozitivan utjecaj na valutu, s ciljem da se gospodarstvo vrati na pravi put.  

Tehnička analiza – Odlučujuće vrijeme za sirovu naftu WTI od 50 dolara?

Gledajući mjesečni grafikon sirove nafte na vrhu ovog članka, možemo vidjeti da je dugoročni trend bio medvjedast od velikog preokreta tijekom globalne financijske krize 2008. 200 SMA (ljubičasta) zadržala je pad na početku od 2019. godine, oko 32,50 USD, a do 2014. vidjeli smo ponovni rast, a 100 SMA (zeleno) djelovalo je kao podrška. 100 SMA na kraju je slomljen, a cijena se srušila na 26,50 američkih dolara, iako se cijena uspjela zatvoriti iznad najniže 2009. godine od 32,50 američkih dolara, što je predstavljalo valjanu potporu, nakon što se cijena ponovo obratila krajem listopada. U prvom tromjesečju 2020. dogodio se pad koronavirusa, ali nakon ogromnog svijećnjaka s čekićem u ožujku, cijena je ponovno počela rasti.

Sada se ulje suočava sa 100 SMA (zeleno) i 200 SMA (ljubičasto)

Na tjednom grafikonu svijećnjak s čekićem izgleda još veći. To je jasan pokazatelj bikova preokreta nakon velikog pada koji je cijenu odnio na -40 dolara. Preokret je uslijedio odmah nakon tog svijećnjaka, a američka je nafta od tada bila bikova. 50 SMA neko je vrijeme djelovao kao otpor, ali je slomljen nakon što se cijena odbila od zone podrške oko 33 dolara, a sada ulje ide prema otporu iznad 50 dolara, gdje 100 i 200 SMA čekaju.

50 SMA gura ulje prema 50 SMA

Live Live Rate

Na dnevnom grafikonu, 20 SMA pružao je otpor tijekom prvih nekoliko mjeseci 2020. godine, jer je cijena padala, ali onda je uslijedio bikovski preokret, a pokretni prosjeci pretvorili su se u podršku. 100 i 200 SMA držali su kao potporu tijekom povlačenja u rujnu i listopadu, kada je USD dobio malo snage, ali tada je američki dolar ponovno nastavio medvjedast trend, a nafta je nastavila svoj bikovski trend. Cijena je porasla iznad pokretnih prosjeka, a u posljednjih nekoliko tjedana 2020. godine 20 SMA pružilo je podršku, pokazujući da je pritisak kupovine jak. Američki poticajni program koji je Kongres usvojio krajem prosinca trebao bi biti pozitivan za svu rizičnu imovinu, a time i za sirovu naftu. Ali, to bi također moglo preokrenuti USD, pogotovo ako se američka ekonomija poboljša nakon dodatnog novca koji će uskoro cirkulirati.  

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map