PR: Hogyan állíthatja le a Blockchain a migráns munkavállalók kizsákmányolását

Az egyik országból a másikba vándorlás, hogy jobb, méltóságteljesebb életet keressen magának, vagy családjának, napjaink egyik legelterjedtebb emberi törekvése. A világban drámai módon növekszik a munka miatt a legális tengerentúli migráció, és jelenleg 250 millió migráns munkavállaló érkezik a fejlődő országokból, hogy fejlett országokban dolgozzanak. Az éves, határokon átnyúló pénzátutalások több mint 600 milliárd USD-re emelkedtek.

A migráns munkavállalók nemcsak otthonuk családfenntartói, hanem számos fejlődő ország esetében az általuk hazaküldött készpénz az éves GDP jelentős százalékát teszi ki. Például Fülöp-szigeteken a GDP több mint 10% -a (kb. 30 milliárd USD) tengerentúli munkavállalóktól származik. Ilyen globalizált, makrogazdasági jelenségre az emberiség történetében soha nem volt példa.

A munkavállalók migrációja nagy tétet jelent a globális gazdaság számára. Ironikus módon a befogadó országokban a legnagyobb migráns munkavállalói populációval rendelkező munkaerő-felvételi rendszerek hatástalanok és visszaélésekre nyitottak, sok kizárólag papír alapú lépést vonnak maguk után.

Harmadik féltől származó ügynökségek és egyéb közvetítők könnyen meghamisíthatják a papír alapú dokumentumokat, valamint a kormányok által használt központi adatbázisokat a munkavállalók belépésének jóváhagyásához. Céljuk gyakran a pénz kicsalása a migránsoktól, sőt fizikai bántalmazás vagy rabszolgaság.

Minél kevésbé képzett a migráns munkavállaló, annál valószínűbb, hogy a korrupciónak szerepe lesz abban, hogy külföldön dolgozzanak.

Például az építkezésen dolgozók kizsákmányolással szembesülnek a toborzó ügynökségek részéről, akik kenőpénzt követelnek, hogy esélyt kapjanak a külföldi munkavállalásra. Az ügynökök kifizetése érdekében a migránsok általában eladják minden holmijukat, beleértve az ősi földet is, vagy bankhitelt vesznek fel, még mielőtt keresni kezdenének. Ha munkába kezdenek, ha megbetegednek, megsérülnek, vagy ha cégük elbocsátja őket, akkor nem marad más, mint adósság.

A kizsákmányolás azzal is kezdődik, hogy a munkáltatók felváltják a munkaszerződéseket, ahol a migráns munkavállalók aláírják az egyik szerződést a hazájukban, de másikat találnak, amikor megérkeznek a munkahelyükre. Azok a munkaszerződések, amelyeket ezek a munkavállalók néha kénytelenek aláírni, törvénytelenek, és nem veszik figyelembe alapvető emberi jogaikat.

A mai helyzet tarthatatlan, és sok nemzet elismeri, hogy másképp kell cselekedni. Végül is, ha az olyan országok kormányai, amelyek nagymértékben támaszkodnak a migráns munkavállalókra, nem szüntetik meg az illegális gyakorlatokat, akkor végül költségesebb lesz, ha a munkavállalókat kihasználják, bántalmazzák vagy börtönbe kerülnek, és pénzügyi teherré válnak a fogadó országban..

Hogyan oldhatná meg a blockchain technológia ezeket a problémákat?

Technológiai megoldás van kéznél – a blokklánc. Ez a szabotázsbiztos főkönyv lényegében automatizálja a bizalmat, pontosan erre van itt szükség.

Hiányzik a bizalom a fogadó kormányzati szervek és a migráns munkavállalók forrás kormányai között. Hiányzik a toborzási ügynökök és a munkaadók, valamint a legális migrációs folyamat szinte valamennyi résztvevője között.

A jelenlegi migráns munkavállalói toborzási rendszer megkísérli ezt manuálisan megoldani, emberi munkaerő vagy külső ügynökök segítségével a személyazonosság és a tranzakciók ellenőrzésére. Ezek az ügynökök azok a csomópontok, ahol a korrupció és a kizsákmányoló gyakorlatok beszivárognak a rendszerbe.

Ehelyett a blokkláncban a peer-to-peer ellenőrzés használatával az információkat valós időben osztják meg – ez azt jelenti, hogy egyetlen résztvevőnek sem lehet soha más verziója a főkönyvről. Ez kiküszöböli az összejátszás vagy a csalárd tevékenység minden esélyét.

Az elosztott főkönyv csomópontjai magukban foglalnák mind a származási, mind a fogadó ország kormányzati ügynökségeit, munkaerő-jelölteket, munkaadókat, munkaerő-felvételi ügynökségeket és nem kormányzati emberi jogi szervezeteket. A toborzás minden egyes lépését csak akkor frissítenék a főkönyvben, amikor mindkét fél aláírja és ellenőrzi a tranzakciót.

Egy másik fontos lépés a munkaszerződésben részt vevő valamennyi fél személyazonosságának tárolása és ellenőrzése. Minden fő titkosított profilját a főkönyvben tárolják, beleértve a munkatörténetüket és a gazdasági identitásukat.

Sok migráns munkavállalónak nem lett volna lehetősége hitel- vagy foglalkoztatási előzményeinek elkészítésére, és az ilyen adatprofilok fontosak a jövőbeli életük szempontjából.

A munkáltatókat a munkások áttekintéseivel és visszajelzéseivel, valamint a hivatalos értékelések és ellenőrzések eredményeivel is ellátják. A munkaerő-felvételi ügynökségek számára lehetővé tennék a szükséges készségekkel és tapasztalatokkal rendelkező regisztrált pályázók adataihoz való hozzáférést is.

A fizetésátcsoportosítás egyszerűsítése

A következő lépés a munkaszerződések és a munkavállalók személyazonosságának integrálása a bérfizetésekbe annak biztosítása érdekében, hogy a munkáltatókat fizessék a bérek a szerződésben megállapított feltételek szerint, és hogy ne kerüljön sor illegális levonásra..

A fizetések haza történő pénzátadása egy másik fájdalom. A blockchain technológia itt is sokkal olcsóbbá, hatékonyabbá és gyorsabbá teheti a migráns munkavállalók számára, hogy pénzt küldjenek családjuknak. A toborzási platform integrálása a fizetéssel lehetővé tenné a partnerséget a blockchain alapú megoldások szolgáltatóival a pénzátutalási térben.

Az ázsiai Fintech cégek aktívan fejlesztik az alacsony költségű blockchain alapú pénzátutalási rendszereket. Az egyik ilyen fintech vállalat a Noé projekt az átutalások korszerűsítése kezdetben Japánból a Fülöp-szigetekre, saját jelzője alapján.

A blokklánccal a feladó és a címzett egyaránt nyomon követheti a pénzt, és pontosan tudja, hogy az alapok elérték-e a rendeltetési helyüket vagy sem.

Következtetés

A blockchain technológia a megfelelő eszköz a bizalom terjesztésére, és ezt fel kell használnunk, hogy tartósan befolyásolhassuk emberek millióinak életét.

Clarke Robertson az Infrastruktúra CTO-ja, korábban a ValueCommerce (Japán) alelnöke, valamint a WME Limited társalapítója és vezérigazgatója..