Hogyan alakítja a szabályozás a kriptopénz elfogadását Afrikában

Megjegyzés: A a cikk eredeti változata kiadta Cloudbet és része a Cloudbet Blog nagy képű blockchain-történetekről szóló sorozatának. Ha mélyebb megbeszéléseket szeretne folytatni minden kriptográfiai kérdésről, hangolódjon a Felhőszakaszban és Kövess minket a Twitteren.

Több mint 1,2 milliárd embernek otthont adó afrikai kontinensen gyors növekedés tapasztalható a kriptopénzhasználat terén. Ebben a cikkben vendégszerzőnk azt vizsgálja, hogy a helyi szabályozások hogyan segítik ennek az elfogadásnak az alakítását.

  • A Bitcoin elfogadása Afrikában
  • Szabályozás és adózás
  • Esettanulmányok: Dél-Afrika és Nigéria
  • Elindul-e a szabályozás?

Az afrikai kriptopénz bevezetésének mértéke meglepne. Bár lehet, hogy Afrika nem az első, ami eszembe jut, amikor a kriptográfia jön létre, ez bizonyítja, hogy termékeny talaj a blokklánc forradalom előrehaladásához.

Kelet-Afrikában, Kenya csinál hírhullámok pletykákkal egy Bitcoin tőzsdén kereskedett alapról. Nyugat-Afrikában, Nigéria hetente dollármilliókat tapasztal kereskedési volumenben Déli Afrika, a kriptográfiai startupok hetente jelentkeznek. 2018 elején az afrikai BTC Paxful-cseréje jelentette 40 millió dollár havi kereskedési volumenben. Ez csak néhány a sok példából, amelyek azt mutatják, hogy miként alakult ki a blokklánc forradalom olyan helyeken, amelyek egyesek számára a legvalószínűtlenebbnek tűnhetnek.

A kriptovalutáknak számos olyan esete van Afrikában, amelyek gyakorlati megoldásokat kínálnak többek között a kereskedelmi partnerekkel folytatott nemzetközi tranzakciókban rejlő kihívásokra, az iskolai díjak külföldön történő befizetésére, valamint az infláció és a törött bankrendszer elleni védelemként.

Ban ben Zimbabwe, ahol az infláció az egekbe szöktek, a BTC árfolyama magas volt 14 000 dollár mivel megoldást jelentett a nemzet gazdasági kihívásainak maró hatására. Informálisan sok üzletember és kereskedő kriptovalutákat használ a határokon átnyúló tranzakciók segítésére földrajzi régiókban, például Ázsiában és Európában..

Két óriás, egy forradalom

Ahogy egy sötét szobában nő egy virág, úgy nő az afrikai kriptopénzek hatása is. Ha a bitcoin az alvó óriás, akkor a világ valóban egy olyan korszak szélén állhat, ahol két alvó óriás, Afrika és a bitcoin olyan szövetséget hoz létre, amely megváltoztatja 1,2 milliárd afrikai életét.

Az afrikaiak nemcsak a blokklánc által felhatalmazott Afrikából, hanem a világból is profitálhatnak a blokklánc által felhatalmazott Afrikából, ahol nagyobb pénzügyi befogadás, demokrácia, átláthatóság és bizalom érhető el..

A blokklánc-alapú emberi fejlődés nagy magasságainak eléréséhez Afrika megköveteli a szabályozások alaptámogatását. Megfelelő szabályozással az afrikai államoknak lehetőségük van arra, hogy ösztönözzék a kriptopénzek bevezetését, valamint támogassák az innovatív technológiák létrehozását az űrben.

Rendeletek és adózás

A sok iparág fejlődéséhez gyakran kétélű kardként tekintett szabályozás az afrikai elfogadás kulcsa. Az afrikai államokban meghozott rendeletek azonban összetett üzleti tevékenységet folytatnak, és nagymértékben függenek az adott kormányok napirendjétől.

A az African Bank EcoBank jelentése azt mutatja, hogy az afrikai kormányok többsége „várjon és lát” megközelítést alkalmaz a kriptovaluták szabályozásához. Több mint fele még nyilvánosan nem foglalt állást velük, annak ellenére, hogy ugyanez a jelentés a kriptográfia „jelentős jelenlétét” vázolta fel legalább 36 ország.


A szabályozás felé való lassú ütem részben annak tudható be, hogy nem értik a kriptovaluták belső természetét. Potenciális előnyeik megfelelő ismerete nélkül sok kormány még nem tesz erőfeszítést ezek szabályozására.

Hogy igazságos legyek, legalábbis eddig Afrika lakosságának többsége még nem hallott a kriptovalutákról – vagy használta őket. Amint azonban egyre több afrikai alkalmazza őket, valószínűleg proaktívabb kormányzati szemlélet fog következni, mivel az olyan előnyök, mint az adóbevételek egyre nyilvánvalóbbá válnak.

Az egyes afrikai nemzetek meglévő szabályozásai az ország meglévő törvényei, meggyőződései és politikai rendszerei szerint különböznek egymástól. Vessünk egy pillantást a kontinens néhány erőművére: Dél-Afrikára és Nigériára.

Dél-Afrika vezető

Az EcoBank jelentése szerint Dél-Afrika vezeti a szabályozási versenyt, és a legkritikusabb megközelítést alkalmazta a kontinensen. A dél-afrikai tartalékbank már 2014-ben kiadta a pozíció papír ígéretesnek tűnő virtuális devizákon.

Az állásfoglalásban a SARB arra a következtetésre jutott, hogy:

A virtuális pénznemek (virtuális pénznemek) nem jelentenek jelentős kockázatot a pénzügyi stabilitás, az árstabilitás vagy a nemzeti fizetési rendszer szempontjából. A végfelhasználókat azonban, függetlenül attól, hogy magánszemélyek vagy vállalkozások, amelyek elfogadják a kockázatitőke-ügyleteket, és a vállalkozásokat, amelyek részt vesznek a kockázatitőke-ügynökségekben, figyelmeztetik arra, hogy a kockázatitőke-társaságokkal végzett vagy elvégzett tevékenységek egyedüli és független kockázatukra vonatkoznak..

Gyors előrelépés öt év és Dél-Afrika bevezetése adóügyi jogszabálytervezet és konzultációs dokumentum a kriptovalutákról. Dél-Afrika politikája a kormány óvatos optimizmusát jelzi. Egyrészt a kormány növeli adóbevételeit. Másrészt fontolóra veszi a névtelenebb kriptográfiai eszközök „visszaszorítását”.

A konzultációs dokumentum megköveteli, hogy a kriptográfiai eszközök szolgáltatói betartsák a KYC (know-your-customer) és az AML (pénzmosás elleni) szabályokat, amelyek magukban foglalják az ügyfelek azonosítását és címük ismeretét..

A szolgáltatóknak nyomon kell követniük és be kell jelenteniük a gyanús tranzakciókat, amelyekhez több olyan személyzetre lehet szükség, akik elkötelezettek az ilyen szerepek mellett, és potenciálisan befolyásolhatják a felhasználók magánéletét. Azáltal, hogy az ilyen szabályozások révén megkönnyíti a kriptográfiai eszközök felhasználói azonosítását, a kormány jobban meg akarja állapítani a kriptográfiai eszközök tulajdonosainak fizetendő adót.

A Nemzeti Pénzügyminisztérium, az SA Revenue Services (Sars), a Pénzügyi Szektor Magatartási Hatósága (FSCA) és a Pénzügyi Hírszerzési Központ (FIC) együttműködésében megjelent konzultációs dokumentum szabályokat tartalmaz, amelyek megkövetelik a kriptográfiai startupoktól a regisztrációt. a kormány üzleti tevékenységet folytat.

Ezeknek a szabályoknak a célja az ágazat nagyobb elszámoltathatóságának elérése, mivel a regisztrált kriptovállalkozások, a felügyelet ismeretében, jobb belső megfelelési eljárásokat hajthatnak végre, amelyek jobban védik a fogyasztókat. Ezenkívül szigorúbb felügyelet mellett tarthatók olyan vállalatok felhasználói, mint a kriptográfia – ami több adóbevallást eredményezhet a kriptográfiáról.

A dél-afrikai kriptovaluták szabályozása növelheti a tömeges alkalmazást, mivel többen úgy vélik, hogy legitimitásuk van a kormány megközelítése miatt. A másik oldalon ez valószínűleg megnöveli az afrikai kriptovagyon-szolgáltatók szabályozási költségeit, amelyek átháríthatók a szabályozott szolgáltatások végfelhasználóira.

A dél-afrikai kriptovaluták szabályozása más kihívásokkal is jár. Tény, hogy a árnyékgazdaság létezik a krioszférában, amelyet a kormány nem könnyen mérhet vagy szabályozhat. A tőzsdén kívüli kereskedés és a távoli tőzsdék, amelyek úgy döntenek, hogy nem jelentik be az adókat, ennek csak néhány eleme. Bár hasznosak az adóbevételek és a fogyasztóvédelem szempontjából, a szabályozás végrehajtása nagyon nehéz lehet. Ezen túlmenően, ha túl szigorúak, az innováció elfojtásához vezethetnek, amikor a vállalatok úgy döntenek, hogy üzleti tevékenységüket más régiókba viszik, például Mauritiusba, ahol a törvények vállalkozásbarátabbak a kriptográfiai vállalkozások számára..

Másrészt a dél-afrikaiak nyitottabbak az informális finanszírozási formákra. A kriptovaluták nem lesznek mások.

Nigéria növekvő szeretete a kriptográfia iránt árnyékolja a szabályozásokat

Afrika nyugati részén a nigériaiak nem ismeretlenek a kriptovalutáktól. Még a medvepiac idején 2018-ban jelentették, hogy több mint 4 millió dollár kriptovalutákkal heti rendszerességgel kereskedtek a régióban. Ha a tőzsdén kívüli ügyleteket is figyelembe kellene venni, akkor ez az adat bizonyosan sokkal nagyobb lenne.

Nigéria vegyes megközelítést alkalmazott a kriptovaluták szabályozásában, de nagyon ugyanazon a “várj és láss” hozzáálláson alapul. A kormány a múltban figyelmeztetéseket adott ki a kriptopénzek ingadozó jellegéről, de nem adott ki tilalmat. Ugyanakkor kiadott egy engedélyezési rendszer tervezetét, amely a fintech vállalatok minimális részvényesi alapját a 15 millió dollár.

Ez egy olyan intézkedés, amely végrehajtása megakadályozhatja, hogy sok helyi vállalat belépjen a kriptopiacokra. Az áruk és szolgáltatások hiánya a nigériai kriptovaluta térben rossz hír lehet az árakról. Következésképpen az afrikai kriptovaluta-használók magasabb költségek és / vagy a szolgáltatások hatástalansága miatt szenvedhetnek.

Globális jelenségként a felhasználók valószínűleg külföldön működő platformokat fognak használni, amelyek kevésbé vannak bizonytalanok a szabályozás terén. Például az olyan külföldi tőzsdék, mint a BRD és a Binance, szabadon elérhetők Nigériában, miközben nem tartoznak a nigériai szabályozók közvetlen felügyelete alá.

Az árnyékgazdaság megint túl nagynak bizonyulhat ahhoz, hogy a szabályozások korlátozzák a kriptovaluták esetleges tömeges bevezetését. Nigériában árnyékgazdaság létezik az élelmiszerpiacokon, a ruházati piacokon és más iparágakban, ahol a gazdasági tevékenység mértéke hivatalosan nem állapítható meg. Ez természetesen hihetetlenül megnehezíti a törvényalkotók és az ügyvezetõk számára a kriptovaluta-használatra vonatkozó saját korlátozásaik és szabályaik végrehajtását. Például Benin városában sok informális kriptovaluta-kereskedő fülke jelenik meg, amelyek részben a régió rendőrségének tudatlansága miatt szabadon működnek.

Az elvitel

A blokklánc és a kriptovaluták decentralizált jellege olyan, hogy egy szabályozó számára szinte lehetetlen teljes felügyeletet folytatni. A pénzügyi rendszer szabályozása még informális gazdaságok esetében is korlátozott sikerrel jár. Ebből a célból egyértelmű, hogy a csalás és az átláthatóság hiánya elleni biztosítás maga a blokklánc. Éppen ezért annyi ember folytatja a kriptovaluták bevezetését Afrikában.

A blokklánc kézi bankot adott a világnak. Telefonról könnyen lehet tranzakciót kötni, nem kell aggódni. Azok a blokklánc-hálózatok biztonsága, amelyeken a kriptovaluták működnek, az elfogadás mozgatórugója lesz egy olyan kontinensen, ahol az emberek nem bíznak a központosított bankokban a nem megfelelő ügyfélszolgálat és a helytelen gyakorlatok miatt..

Ahogy a kriptovaluták előnyeivel kapcsolatos tudatosság növekszik, a kriptopénzek alkalmazása egyre növekszik Afrikában. Az az életváltoztató technológia alkalmazásának vágya, amely változást jelent a pénzügy dinamikájában az élet milliárdjai számára, valószínűleg felülmúl minden előterjesztett szabályozást. A szabályozás megkísérelhető, de szükség esetén a szabályozás is kinőhető.

Szerző: Calvin Ebun-Amu

A a cikk eredeti változata kiadta Cloudbet és része a Cloudbet Blog nagy képű blockchain-történetekről szóló sorozatának. Ha mélyebb megbeszéléseket szeretne folytatni minden kriptográfiai kérdésről, hangolódjon a Felhő szakaszunkra és Kövess minket a Twitteren.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map