Upoznavanje s porezom i kripto

Porez ne mora biti oporezivanje, prema starom sloganu HMRC-a, a sve dok ste svjesni pravila koja on može primijeniti i na kripto ulaganje.

Gledajući kako se bitcoin, litecoin i druga imovina povećavaju i smanjuju u vrijednosti, ulaganje u kripto čini uzbudljivu i potencijalno profitabilnu zabavu. Ali, kao i kod većine stvari u životu, ako zaradite, dužni ste dio toga platiti poreznicima.

Pokušajte kako biste shvatili možete li dugovati porez eTorov porezni kalkulator – jednostavno dodajte svoje kripto trgovanje, plus dobitke od druge imovine, i kalkulator će utvrditi možete li dugovati porez. Datoteku možete preuzeti i za prikaz poreznom savjetniku ili poreznom stručnjaku.

kripto kalkulator

Alternativno, slušajte eToro UK, HMRC, Deloitte i ICAEW webinar o kripto porezu, trenutni kripto krajolik i budućnost kripto. Ili pogledajte našu jednostavnu za razumijevanje kripto porezna infografika

Ovdje ćemo proći kroz neke od glavnih načina na koje možete završiti s poreznim računom – ali i kako neke od njih možete nadoknaditi. Ovo nije iscrpan popis, ali namjerava istaknuti neke ključne točke koje morate uzeti u obzir.

Porez na dohodak

Svi smo navikli na osjećaj da vrijedno radimo cijeli tjedan samo da bismo vidjeli kako nam porez uzima dio plaće. S kripto ulaganjem možda ćete morati patiti isto.

Iako tapkanje gumba “kupi” ili “prodaj” nije isto što i povlačenje 12-satne smjene, u nekim slučajevima HMRC vaše radnje može svrstati u kategoriju zarade.

Ako poreznik posumnja da vaša kupovina i prodaja predstavlja “trgovanje”, mogao bi vas udariti računom o zaradi koju zaradite.

Međutim, trgovina je, barem što se tiče financijskih tržišta, karijera s punim radnim vremenom, pa biste morali obaviti značajan broj transakcija da biste pobudili interes poreznika.

Zasad ne postoje objavljena ograničenja oko toga što bi „trgovanje“ moglo podrazumijevati, ali isplati se biti svjestan.

Rudarstvo može privući porez na dohodak jer se može smatrati radom. Unatoč tome što je računalo ulagalo sate kako bi izvršilo složene izračune kako bi postavilo prijelaze na blockchain, poreznik je to što vam uzima dobit.

Do sada HMRC nije objavio gornju granicu neoporezivog rudarstva, ali ako imate podrum prepun vrtoglavih tvrdih diskova koji se danonoćno kopaju, pokucavanje poreznih vrata možda bi trebalo razmotriti.

Porez na dobit

CGT je jedna od činjenica odraslog života koja se može činiti pomalo nepravednom.

Kupite ploču na prodaji prtljažnika za automobil koja se ispostavila Elvisovom posljednjom snimkom – HMRC želi djelić dobiti. Netko vam pokloni sitnicu od kamina iznad kamenja koja se ispostavila ključnom relikvijom ruske revolucije – poreznik želi svoj dio onoga za što ga prodate u Moskvi.

Tako je i s kripto. Ako imovinu prodate po višoj cijeni nego što ste je platili, možda ćete biti odgovorni za CGT. Unatoč tome što je to svrha ulaganja u bilo koju imovinu, HMRC želi dio akcije.

porez na kapitalnu dobit

Primjenjuje se pravilo CGT jeste li tokene kupili prije godina kada ste u autobusu čuli da je netko spomenuo bitcoin, zaboravio, pa prodao na vrhuncu 2017. ili čak samo kupovao u ponedjeljak i prodavao u petak.

Primjenjuje se i ako vam netko pokloni žetone ili u zamjenu za nešto drugo.

Ali imajte na umu da nije postupak njihovog primanja ono što vas čini odgovornim, već je prodaja HFMR-a za profit.

Preboj

Ipak ima dobrih vijesti.

Kao i kod svih poreza, i na vaš način postoje računi. Porezom na dohodak, kao i vašom svakodnevnom plaćom, troškovi koje ste utrošili kako biste mogli obaviti posao mogu nadoknaditi obvezu.

Možda vam neće trebati radne čizme, zaštitni štitnik ili MBA za kupnju tokena, ali postoje određeni predmeti s kojima biste legitimno trebali trgovati kripto i zaraditi prihod od toga.

CGT također nudi nekoliko zgodnih offset prilika koje je vrijedno istražiti. Primjerice, svake godine možete zaraditi 12 000 GBP na tim opaženim neprilikama prije nego što CGT krene. Iznos se prilagođava (obično se povećava) godišnje, pa budite u toku s tim.

Uz to, možete potraživati ​​povrat troškova porezne obveze za sve što vam je potrebno za poboljšanje, održavanje ili čak kupnju i prodaju imovine koja vam je donijela dobit.

Iako se u svijetu fizičke imovine to može proširiti na skladištenje klasičnog automobila ili obnovu kuće, u kriptozemlju to može značiti plaćanje sigurnih novčanika ili oglašavanje kupaca / prodavača vaših tokena.

Vrijedno je ovdje istražiti, jer bi to mogao biti način da izbjegnete brisanje dobiti, a svoj CGT možete nadoknaditi i do četiri godine.

Na tebi je

Treba se sjetiti jedne ključne stvari u svemu ovome – odgovornost za sve ovo je na vama.

Morate prijaviti HMRC-u svaki dobitak, zaradu i nadoknadu – i to morate učiniti na vrijeme. Kao što svake godine trebate ispuniti poreznu prijavu – ili zamoliti poslodavca da to učini umjesto vas – tako je i s kripto.

Ako poreznik dođe nazvati (ili vam je vjerojatnije da vam pošalje pismo), neznanje nije obrana. Na vama je da budete informirani.

I nemojte misliti da ni HMRC ne zna što radite. Svi brokeri koje regulira britansko tijelo za financijsko ponašanje, izvještavaju HMRC o svim trgovanjima na njihovoj platformi na godišnjoj osnovi.

Također, imajte na umu da poreznik ima široko rasprostranjene ovlasti da uđe na bankovne račune i pogleda što smo sve radili … i više voli da bude u tijeku nego da to mora sam saznati.

Napokon, HMRC treba da prijavite što dugujete u službenoj valuti Ujedinjenog Kraljevstva, a ne u USD, što je ono što se kripto obično cijeni. Postoji mnoštvo mrežnih kalkulatora koji vam mogu pomoći u tome, a podaci se vraćaju godinama unatrag mogu točno vidjeti što ste napravili (ili izgubili).

Možda sve zvuči mučno, ali to je ponekad život. Bolje je ostati s desne strane poreznika – možda čak postane i prijatelj.

Kriptoaseti su hlapljivi instrumenti koji mogu jako varirati u vrlo kratkom vremenskom roku i stoga nisu prikladni za sve investitore. Osim putem CFD-ova, trgovanje kripto imovinom nije regulirano i stoga nije pod nadzorom niti jednog regulatornog okvira EU-a. Vaš je kapital u opasnosti.

eToro ne predstavlja nijedan državni organ. Trebate provjeriti kod poreznog stručnjaka ili HMRC-a plaćate li točan iznos poreza.

Primjenjivo samo na porezne obveznike iz Velike Britanije.

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map