Zašto je kripto trgovanje u Europi u porastu?

Dugo je vrijeme industriju trgovine kriptovalutama sputavala zabluda da je trgovanje kriptovalutom preteško za povremene investitore i previše zabranjuje troškove onima koji samo žele uroniti na tržište.

No s pojavom intuitivnijih platforma za trgovanje i nedavnim eksplozivnim rastom na tržištima kriptovaluta, više Europljana nego ikad prije okreće se trgovini kriptovalutama kao načinu nadopunjavanja prihoda.

Trgovanje postaje dostupnije

Brzi razvoj industrije, u kombinaciji s lansiranjem sve inovativnijih i pristupačnijih platforma za trgovanje, vidio je kako je trgovina kriptovalutama postala popularna zabava za mnoge Europljane, dok je neki podižu na sljedeću razinu i od toga žive..

Vjerojatno najveća razvojna nepristupačnost dolazi od burzi koje prihvaćaju depozite za širok raspon fiat valuta, što omogućava investitorima da lako uđu na tržište koristeći svoju debitnu ili kreditnu karticu. Fiat depozitima tada se može trgovati putem različitih trgovinskih parova na burzi, pružajući trgovcima brzu izloženost njihovoj kripto valuti po izboru.

Jednostavnost i dostupnost suvremenih kriptovaluta vjerojatno najbolje ilustrira nedavno pokrenuta Norveška blokovska burza, ili NBX. Za razliku od mnogih drugih burzi, NBX nudi besplatne fiat depozite i ravnu, nisku naknadu za trgovanje, što trgovcima daje manje prepreka za preskakanje. Također ima izuzetno intuitivno, pojednostavljeno korisničko sučelje, što ga čini idealnim za one s ograničenim iskustvom u trgovanju.

Unatoč tome što je sjedište u Norveškoj, NBX je globalna platforma za razmjenu kriptovaluta, svoje usluge nudi europskim i međunarodnim klijentima, koji svi imaju pristup njegovim besplatnim fiat depozitima.

Kriptovalute kao alternativna investicijska klasa

Za razliku od tradicionalnih vrijednosnih papira, ne morate biti ovlašteni posrednik za trgovanje kriptovalutama, a gotovo sigurno nećete trebati unajmiti brokera. Zbog toga su ulaganja u kriptovalute dostupna svakodnevnim ulagačima, omogućujući praktički svima da se izlože jednoj od najprofitabilnijih klasa imovine u novijoj povijesti.

Bez obzira na to, važno je napomenuti da, iako su kriptovalute u povijesti generirale izvrsne povrate za ulagače, one su posebno nestabilne, što može biti prokletstvo ili blagoslov, ovisno o vašoj perspektivi. Volatilnost kriptovaluta čini ih izvrsnom imovinom za kratkotrajne trgovce – uključujući dnevne i trgovci ljuljačkama, koji izvlače dobit iz privremenih promjena cijena.

Napokon, Bitcoin (BTC) trenutno ima 60-dnevnu prosječnu volatilnost od 1,9%, pružajući trgovcima priliku da u jednom danu zabilježe dobitak od 1,9% ili više. Ta se volatilnost također vidi u većini drugih kripto valuta, uključujući Ethereum (ETH) koji ima 60-dnevnu prosječnu volatilnost od 4,4% i Litecoin (LTC) s nevjerojatnih 8,4% volatilnosti.

Kao što možete zamisliti, ove radikalne promjene cijena također čine kriptovalute potencijalno unosnim instrumentima trgovanja arbitraži koji izvlače gotovo zajamčenu dobit iskorištavanjem cjenovnih nejednakosti imovine na različitim platformama za razmjenu.

Impresivna nedavna izvedba

Iako se ekonomska situacija u mnogim europskim zemljama pretvorila u najgori posljednjih mjeseci kao rezultat blokada povezanih s koronavirusom, tržište kriptovaluta do sada je svjedočilo izvanrednim performansama u 2020. godini.

Unatoč trpljenju u ožujku, ukupno tržište kriptovaluta poraslo je za više od 50% od početka godine. Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta sada iznosi 288 milijardi dolara nakon što se popela sa samo 191,5 milijardi na prijelazu godine. Istodobno, većina popularnih kriptovaluta doživjela je meteorski rast od početka godine, dok su mnoge dosegle najvišu vrijednost 2020. u srpnju.

Kao rezultat toga, Bitcoin je od početka godine zaradio preko 33%, dok su Ethereum i Tezos (XTZ) porasli za 119%, odnosno 129%. Taj se rast također vidi među kriptovalutama srednje i male kapitalizacije, kao i mikrokapitacijama – od kojih su neke uspjele procijeniti i za više od 1.000% od početka godine – uključujući Orion Protocol (ORN) i Aleph (ALEPH).

Usporedno, industrijski prosjek Dow Jones (DOW), Nikkei 225 (NI225), S&P 500 (IND), kao i većina ostalih glavnih indeksa dionica značajno su smanjeni u istom razdoblju.

Zbog ovih upečatljivih povrata, sve se više ljudi okreće investicijama u kriptovalute kao načinu diverzifikacije portfelja i zaštite svojih oklada protiv tradicionalne imovine poput dionica, dionica i robe.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map