Bitcoin Dominance Index 101: Definíció, jelentőség és annak mutatói

Egy évtizede annak, hogy egy programozó (vagy esetleg egy programozói csoport) Satoshi Nakamoto fedőnév alatt kiadott egy fehér lapot, amely bemutatja a Bitcoin technológiai szerkezetét, amely az elmúlt évtizedben a blockchain technológia és a decentralizált digitális pénznemek új korszakát nyitotta meg. De ezen időszak nagy részében a Bitcoin volt az egyetlen pénznem, amely létezett. Az Ethereum születése után, amely platformot adott más projekteknek az érmék kibocsátására, és ez lassan elkezdte lerontani a Bitcoin hozzájárulását, sürgetve a Bitcoin Dominance Index szükségességét..

Az Altcoin emelkedése és a Bitcoin Dominance Index eredete

2009 óta a legtöbb éven át a Bitcoin volt a domináns kriptovaluta, és dominanciaszintje közel 100% volt. Az Ethereum bevezetésével azonban sok projekt kapott platformot érméik kiadására. Ez rengeteg érme születéséhez vezetett, amelyek különböző létező kérdések megoldására irányultak, amelyeket a Bitcoin nem tudott megoldani. Ezeknek az altcoinoknak az emelkedése lassan megkérdőjelezte a Bitcoin dominanciáját, és a Bitcoin Dominance Index kialakulásához vezetett.

Definíció szerint, ami nagyon jól meg van adva Jimmy Song (saját leírású Bitcoin oktató, fejlesztő és vállalkozó) médiumában post,

A Bitcoin Dominance Index eredetileg azért készült, hogy szemléltesse, mennyire fontos a Bitcoin, az első skálázott digitális fizetőeszköz a teljes rejtjelgazdaságban. Az Index a Bitcoin piaci felső határa és a többi kriptovaluta piac aránya.

A Bitcoin Dominancia Index felhasználása és jelentősége

Míg az arány alapvetően csak a bitcoin dominanciáját állapítja meg a kriptopiacokon a többi altcoinnal szemben, az elmúlt néhány évben, vagy mivel a kereskedelem kriptovalutákkal élénkül, a kereskedők ezt az arányt / indexet különféle célokra használják.

Néhány kereskedő hasznosnak találta, hogy betekintést nyerjen a piacba, pontosabban a kereskedők hangulatába, ha az a fő Bitcoin vagy a többi alternatív érme (altcoin) felé billen. Figyelembe véve az erőfölény indexet piaci hangulatjelzőként, egyes kereskedők sikeres stratégiákat hoztak létre, hogy pénzüket az altcoinokról a bitcoinokra mozgassák, és fordítva, figyelembe véve, hogy mit jelez a dominancia mutató.

Sok kereskedő megint részt vett értékelési stratégiájában, ezt az indexet felhasználva hatékonyan mérte a Bitcoin iránti keresletet az altcoinok iránti kereslethez képest, akik megpróbálják a megfelelő Bitcoin áron elérni. Mivel a kriptopiacok meglehetősen igazolták, hogy a kriptoszárak a kereslet és a kínálat puszta függvényei, ezek az indikatív stratégiák hasznosak voltak számukra. Egy közönség számára nagyon egyszerű felmérni, hogy ha az altcoinok értéke csökkenni kezd, és a Bitcoin sokkal jobb munkát végez értékének megőrzésében, akkor egyértelmű, hogy a befektetők megvásárolják a Bitcoin-t.

Néhány kereskedő esetében az indexet arra is felhasználhatja, hogy a piac kockázatkerülésére következtethessen. Bizonyos pontokon a Bitcoin biztonságos menedékként működött, és a makrogazdasági zűrzavar idején erős értéktároló volt. A digitális aranyaként működve a Bitcoin sok befektetőt vonzott ezekben a nehéz időkben.

A Dominance Indexet sok kutató és alapvető elemző is felhasználja annak felmérésére, hogy mennyi innováció folyik a piacon összességében, és különösen ott, ahol ez az innováció zajlik. Egy példával magyarázva, a 2016 végi és a 2017 eleji időszakban a Bitcoin piaci dominanciája minden idők legalacsonyabb szintjére esett. Ennek oka az, hogy az Ethereum, annak idején egy elsőfajta okos Blockchain-nal, tokengyártó gyárakkal, egyre dühösebbé vált. Ebben az időszakban nagyon nyilvánvaló, hogy magas szintű innováció volt tapasztalható; konkrétan az Ethereumból származik:

a teljes piaci kapitalizáció-dominancia százalékos arányaForrás: Altcoin Magazine

A dominancia index kritikája

Míg sok kereskedő és fogyasztó elégedett volt a Bitcoin indexszel, volt egy másik embercsoport, akik nem igazán támogatják az Indexet. A Bitcoin Dominance Index egyik fő kritikája az, hogy a piaci szereplők könnyedén csökkenthetik ezt az intézkedést saját érmék létrehozásával és repülőgép-cseppek tartásával, amikor a kriptovaluta és a blokklánc közösség tagjai ingyenes egységeket kapnak a digitális pénznemről..

Egy másik ok, miszerint az emberek úgy gondolják, hogy a Dominance Index nem igazi mutató, az az, hogy szerintük sok altcoin-piaci korlátot manipuláltak. Jimmy Song Ripple szerint itt áll a legjobb példa. Blogjában egyértelműen kijelenti, hogy a Ripple – XRP az az érme, ahol az összes érme előretörést hozott létre, és csak egy időben engedte őket nyilvánosság elé. Hozzáteszi, hogy rengeteg hullámot tartanak tartalékban, így a tényleges lebegés (vagyis a kereskedelem számára elérhető összeg) viszonylag kicsi marad. Sok előre kitermelt érme pontosan ugyanazt csinálja, hogy nemcsak az árat, hanem a piaci felső határt is manipulálja. Az érméknek csak egy kis részét forgalmazzák, miközben egy nagy tartalék ül az alkotóik tulajdonában lévő oldalon, hogy magas szinten tartsa az érmék piaci sapkáját. Ha ennyi XRP van kevesen kezében, az mindenképpen piaci cap manipulációt eredményezhet.

Akár ez is tetszhet: A Ripple 2019 és 2020 előrejelzett elemzése

Továbbá, a piaci korlát manipulálásához hozzá kell adni, hogy az altcoinok közül sok rendkívül alacsony likviditással rendelkezik, és valójában a nagy piaci korlát ellenére sem fektetnek be annyi pénzt. Ezek az altcoinok nem vesznek el semmit a Bitcointól annyira, mint felpumpálják magukat.

Egy másik pont, amely elhiteti az emberekkel, hogy a dominancia index kevésbé függ, mivel ezek közül az Altcoinok közül sok valóban az Ethereum részérme, és a piaci korlátok nagy részét kétszeresen lehet megszámolni, hacsak nem különítik el más MainNet érmék között.

Következtetés

A nézőpontból előterjesztett összes ponttal a Bitcoin Dominance Index még mindig nagyon durva mutató, és sajnos nagyon könnyen kezelhető. Jóllehet elég sok jelzést ad arról, hogy a Bitcoin hogyan viselkedik a többi altcoinnal szemben, mindenképpen további időre és szigorúságra van szükség ahhoz, hogy a kereskedők hűséges eszközévé váljon.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map