2 stvari koje nikada ne biste trebali zaboraviti kao trgovci! Japanski jen i S&P 500 u fokusu

Osjećaj rizika. Kakav važan čimbenik u financijskom svijetu! Moći straha i pohlepe svakodnevno se sukobljavaju na tržištima. Kad se dogode veliki potezi, a novac posvuda leti, neki instrumenti mogu nam dati naznake jesu li sudionici na tržištu strah ili pohlepa.

Vidite, kad su investitori gladni povrata, ne vole se zezati s imovinom koja ne donosi dobre prinose. Poput japanskog jena i švicarskog franka. Te valute ne donose visoke kamatne stope i smatraju se sigurnom imovinom. Isto vrijedi i za zlato, koje je popularan instrument u vrijeme političke i ekonomske neizvjesnosti. Ne zaboravimo na američki dolar, koji mnogi također smatraju sigurnim utočištem, iako na averziju prema riziku obično ne reagira istim intenzitetom kao na primjer japanski jen.  

Pa što investitori kupuju kad posežu za prinosom? Pa, postoji mnogo različitih sredstava koja nude bolje prinose od, na primjer, zlata ili japanskog jena. Ulagači često kupuju dionice kada traže veći povrat ulaganja. Kad novac prebace u dionice, često će prodati manje prinosnu, sigurniju imovinu poput japanskog jena kako bi oslobodili potrebna sredstva pomoću kojih mogu kupiti te dionice. Ostala imovina s višim prinosom uključuje valutne parove s visokim kamatnim stopama. Kupujući ih protiv valuta s nižim prinosom, na primjer japanskog jena, investitori zarađuju kamatu za svaki dan koji zadrži na poziciji. To se naziva a nositi trgovinu. To nas dovodi do našeg prvog instrumenta i lekcije za danas. Pogledajmo USD / JPY:

 

USD / JPY – Spremni za ponovni rast?

2 stvari koje nikada ne biste smjeli zaboraviti 1USD / JPY Dnevni grafikon

USD / JPY već duže vrijeme bilježi trend smanjenja. Današnji propust u japanskom jenu nešto je što medvjedi moraju uzeti na znanje. Današnja moćna dnevna svijeća prijetnja je medvjeđoj strukturi na ovom valutnom paru. Iako je par još uvijek u padu u kratkom roku, 200 dana pokretni prosjek sugerira da je par u uzlazni trend kad pogledamo širu sliku.

U zdravom opadanje, ne želite vidjeti vrstu svijeće koju smo vidjeli danas, niti želite vidjeti tako plitki kut u trendu. Još jedna stvar koju treba uzeti na znanje jest vidimo li puno više crvenih svijeća nego plavih svijeća. U jakom padajućem trendu, većina svijeća bit će crvene boje što pokazuje da je prisutna snažna prodaja i da medvjedi imaju čvrstu kontrolu. Trenutno ne vidimo ovu kvalitetu, a vidimo sve više i više bičjih svijeća. Ovdje medvjedi trebaju biti oprezni.

Prvo što ne bismo trebali zaboraviti kao trgovci jest to da si ne možemo priuštiti da se ‘oženimo’ određenim usmjerenim predrasudama na tržištu. Naravno, moramo prepoznati trend i trgovati u njegovom smjeru. Ali trebali bismo biti pažljivi na strukturne promjene na tržištu i riješiti se svoje pristranosti čim postoje dovoljni dokazi da je trend gotov. Trgovci početnici često se drže svog uvjerenja o financijskom instrumentu dok ne izgube puno novca, umjesto da se poput profesionalaca prilagode dinamičnim tržišnim uvjetima. Govorim li da je pad USD / JPY gotov? Nije nužno; ali budno pripazite na strukturu ovog trenda.

Evo tjednog grafikona, samo da vam pružim još malo perspektive:

2 stvari koje nikada ne biste smjeli zaboraviti 2USD / JPY Tjedni grafikon

Ovdje jasno možemo vidjeti da je dugoročni trend narastao, a cijena se drži iznad 20-EMA i 200-tjednog pomičnog prosjeka. Kratkoročni pad koji smo doživjeli u posljednjih nekoliko tjedana samo je puka korekcija većeg bikova trenda. Idemo vidjeti hoće li se ovaj par držati iznad svog 20-tjednog eksponencijalnog pomičnog prosjeka i postići će veći napredak u sljedećim tjednima.

 

S&P 500 – Nevjerojatan trend bikova se nastavlja

2 stvari koje nikada ne biste smjeli zaboraviti


S&P 500 Dnevna karta

Da se vratim na cijelu temu sentimenta, primijetio sam danas popodne, kada je japanski jen počeo agresivno rasprodavati oko 15:00 GMT, S&P 500 i drugi dionički indeksi počeli su se prilično impulsivno kretati. To pokazuje kako je sentiment rizika utjecao na tijek novca danas. Također smo vidjeli i prodaju u švicarskom franku i u zlatu, koje su, kao što sam već spomenuo, imovina sigurnog utočišta. Dakle, sigurnijom imovinom trgovalo se za rizičniju imovinu s višim prinosom.

O S&P 500 – snaga i ustrajnost ovog trenda su jednostavno fenomenalni. Druga stvar koju nikako ne bismo smjeli zaboraviti jest trgovati se trendom. Trend je vaš prijatelj. Ovo je najvažnije načelo u trgovanju financijskim instrumentima! Mogao si kupiti S&P 500 u bilo kojem trenutku u posljednjih nekoliko desetljeća i danas biste profitirali da ste se samo zadržali na svojim pozicijama. Osim toga, posljednjih nekoliko tjedana nudilo je i fantastične mogućnosti trgovanja. Nadam se da ste iskoristili moj savjet za trgovanje 31. siječnja kada sam pisao o kupnji S-a&P 500. Evo poveznice na članak: Trgovanje američkim dolarom na začelju dok se dionice korigiraju niže. Ovo bi vam lijepo donijelo zaradu. Još uvijek sam u dugoj poziciji koju sam spomenuo u tom članku. Bikov trend je stvarno zdrav, tako da trenutno ne žurim uzimati bilo kakav profit. Moj stop-gubitak je, naravno, doveden do gubitka dobiti. Svakako ću biti u potrazi za još prilika za kupnju na S-u&P u danima koji dolaze. 

To nas dovodi do kraja današnje analize. Ne zaboravite se prilagoditi promjenjivim tržišnim uvjetima i trgovati u smjeru prevladavajućeg trenda. Puno se novca tamo može zaraditi. Napravimo to!

Sretno s vašim trgovcima!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map