Američki praznik zahvalnosti može usporiti uspon dolara

Američki dolar trenutno se trguje na 13-godišnjim maksimumima. Izbor Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika prouzročio je veličanstven porast vrijednosti američke valute. Ovaj bik trk mogao bi se nastaviti dulje vrijeme, ali stanka u ovom unaprijed mogla bi se dogoditi u tjednu koji je pred nama. Evo dnevnog grafikona indeksa američkog dolara:

 

Indeks američkih dolara, dnevna karta

 

Podsjećanja radi, ovo je indeks uspješnosti američkog dolara prema četiri glavne valute, naime australskom dolaru, japanskom jenu, euru i britanskoj funti.

 

Važne ekonomske vijesti iz SAD-a ovog tjedna

 

Postojeće prodaje kuća – utorak 15:00 GMT

Osnovne narudžbe trajne robe – srijeda, 13:30 GMT

Prodaja novih kuća – srijeda 15:00 GMT

Zalihe sirove nafte – srijeda 15:30 GMT

Zapisnik sa sastanka FOMC – srijeda 19:00 GMT

 

USD / JPY

 

USD / JPY je u posljednjih 39 dana trgovanja agresivno porastao i zaradio više od tisuću pipova, što rezultira dobitkom od oko 10,5 posto. Tako impresivan uspon nismo vidjeli već dosta dugo.

 

USD / JPY 4-satni grafikon

 

Vjerojatnost povećanja američke kamatne stope u prosincu trenutno iznosi 100 posto. To je također pridonijelo nedavnoj snazi ​​američkog dolara. Izgledi za američki gospodarski rast izgledaju sjajno, posebno s Trumpovim obećanjem da će povećati infrastrukturnu potrošnju i smanjiti oporezivanje. Iako sve ovo dodaje privlačnost Greenback-a, međutim, ne jamči daljnji dobitak na njegovoj vrijednosti. U financijskom svijetu ništa nije zajamčeno. Tržišni igrači imaju tendenciju predvoditi temeljne ekonomske katalizatore i možete biti sigurni da je tržište već cijenilo velik dio (ako ne i većinu) prosinačkog povećanja stope. Ne kažem da bismo trebali početi prodavati dolar ovaj tjedan. To bi bilo u suprotnosti s dobrom trgovinskom praksom. Ne želimo se boriti protiv ovog moćnog bikova trenda. Međutim, ovaj ogroman napredak mogao bi se suočiti s nekom iscrpljenošću, posebno u tjednu koji je poznat po svojoj plitkoj likvidnosti. USD / JPY bi prema tome mogao doživjeti povlačenje u narednim tjednima, što može ponuditi bolje razine ulaska za duge pozicije.

 

AUD / USD

 

AUD / USD je agresivno opao od američkih predsjedničkih izbora. Pogledajmo dnevnu tablicu ovog para:

 

AUD / USD Dnevni grafikon

 

Ulazeći u izbore, pristranost prema ovom paru bila je bikova. Počevši od dana nakon izbora, par je ušao u silaznu spiralu koja se još uvijek igra. Par je izgubio oko 430 bodova od 9. studenoga (dan nakon izbora).

 

Ovaj impulsivni pad proteklih dana izbacio je važnu tehničku razinu: 200-dnevni pomični prosjek. Možda ste primijetili na gornjem grafikonu da se par prvo odbio od ovog pokretnog prosjeka prije nego što ga je probio s velikom snagom. Nerijetko se može vidjeti kako cijena na ovaj način reagira na ovaj pomični prosjek – 200-dnevni pomični prosjek je mnogo promatrani tehnički pokazatelj u svijetu ulaganja.

 

Tehnička postavka AUD / USD pretrpjela je značajnu morfozu u posljednjih nekoliko dana. Bikovi tržišni igrači zbrisani su s borilišta, a medvjedi sada imaju čvrstu kontrolu.

 

Uskoro prodajom para možda ćete zaraditi pristojnu zaradu, iako možda nije pravo vrijeme za ulazak na tržište trenutno. Snažni pad u posljednjih nekoliko dana mogao bi se približiti korekciji – par je trenutno zasigurno pretjeran. Volio bih vidjeti retracement od najmanje 80 pipsa prije nego što ponovo krenem u kratku kombinaciju. Naravno, to nisu jedini kriteriji; Također bih trebao vidjeti povoljne formacije svijeća i reakcije cijena na određene zone otpora. Na primjer, bilo bi dobro vidjeti par kako trguje do 20-eksponencijalnog pomičnog prosjeka na 4-satnom grafikonu. Zatim treba promatrati cjenovno djelovanje kako bismo vidjeli kako reagira na ovu dinamičku razinu otpora. Možda neki fitilji svijeća odbijaju to, na primjer. Evo primjera kako je 20-EMA djelovao kao otpornik na cijenu:

 

AUD / USD 4-satni grafikon

 

GBP / USD

 

GBP / USD u petak se ponovno čvrsto zatvorio ispod 20-dnevnog eksponencijalnog pomičnog prosjeka. Teško je reći kamo će ovaj par ići u sljedećih tjedan ili dva, ali pretpostavljam da bismo mogli vidjeti neki bočni pomak. Neposredno nakon glasovanja za Brexit, par je trgovao u širokom rasponu od 600 pipa koji je trajao nekoliko tjedana. Možda bi se ista vrsta postavljanja mogla sada pojaviti. Međutim, ne bismo smjeli zaboraviti da je dugoročni trend medvjedast i možda bi nedavni propust mogao dovesti do nastavka ovog pada.

 

GBP / USD dnevni grafikon

 

U petak će brojevi britanskog BDP-a (bruto domaćeg proizvoda) biti objavljeni u 09:30 GMT. Ovo su važni podaci koji bi mogli izazvati veliku promjenljivost parova britanskih funti.

 

EUR / USD

 

U petak je EUR / USD nastavio naglo padati i tiskao je desetu svijeću od deset uzastopnih medvjeđih barova.

 

EUR / USD dnevni grafikon

 

Ovako izgleda agresivna prodaja. Cijena je trenutno na izuzetno pretjeranom nivou. Iako je silazni trend vrlo jak i dobro definiran, ne bi bilo pametno odmah ulaziti u nove kratke pozicije. U ovoj je fazi potencijal za korekciju prevelik. Želio bih vidjeti pristojan obrazac za retracement prije ponovne prodaje ovog para. Na gornjem grafikonu primijetit ćete da je cijena trenutno daleko od 20-dnevnog eksponencijalnog pomičnog prosjeka. Primijetit ćete i da se oscilator polagane stohastike nalazi na pretprodanom teritoriju s K i D linijama koje će se prijeći. To podupire vjerojatnost da će se ubrzo dogoditi retracement. S cikličkog gledišta, šansa da se uskoro povuče je dobra. Možete se osvrnuti na svoj dnevni grafikon i vidjeti možete li pronaći primjer kada je EUR / USD padao deset uzastopnih dana. Gotovo sigurno ćemo vidjeti bikovu dnevnu svijeću na ovom paru u sljedeća tri dana, ako ne i u ponedjeljak.

 

Važne gospodarske vijesti iz Europe ovog tjedna

 

Njemački proizvodni PMI – srijeda 08:30 GMT

Njemački BDP – četvrtak 07:00 GMT

Njemački IFO indeks poslovne klime – četvrtak, 09:00 GMT

     

USD / CAD

 

Kanadski je dolar dobro poslovao u petak i bio je jedina glavna valuta koja je tog dana porasla u odnosu na snažni američki dolar. Cijena nafte porasla je u petak, što je pomoglo kanadskom dolaru. Međutim, to ne mijenja tehničku postavku na USD / CAD. Izgledi za ovaj par i dalje ostaju čvrsto bikoviti, a valja imati na umu da tehnička slika o sirovoj nafti ne izgleda baš podržavajuće. Ako cijena nafte još padne i prekrši 200-dnevni pokretni prosjek, to bi moglo neizmjerno pomoći u radu USD / CAD. Evo dnevnog grafikona para:

 

USD / CAD Dnevni grafikon

 

Kao što vidite, cijena je ugodno iznad 20-dnevnog eksponencijalnog pomičnog prosjeka. Iako bi ovaj tjedan mogao biti relativno tih, pretpostavljam da bi se par mogao uskoro probiti više, pogotovo ako vidimo nastavak jačine američkog dolara i pad cijena nafte.

 

U utorak će brojevi maloprodajne prodaje Canadian Core biti objavljeni u 13:30. Ovo je važno izdanje koje morate pripaziti ako trgujete parovima kanadskih dolara.

 

USD / CHF

 

USD / CHF je uvjerljivo izbio iz svog raspona. Bikovski zamah je još uvijek snažan, ali uskoro bi trebao naići na malo iscrpljenosti. Baš kao što je kretanje u EUR / USD izuzetno pretjerano prodano, i ovaj je potez u USD / CHF daleko produžen i previše kupljen.

 

USD / CHF Dnevni grafikon

 

Kao što možete vidjeti na dnu ovog grafikona, pokazatelj spore stohastike nalazi se na prekupanom teritoriju. Cijena je također daleko iznad 20-EMA. Ovo nije savršeno vrijeme za pokretanje novih dugih pozicija na ovom paru. Vjerojatno bi bilo bolje pričekati retracement ili do 20-EMA ili do vrha raspona u kojem je par maloprije trgovao.

 

Praznici ovaj tjedan

 

Četvrtak je dan zahvalnosti u Sjedinjenim Državama.

 

Srijeda je u Japanu Dan zahvalnosti za rad.

 

Uživajte u profitabilnom tjednu!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map