Birova pristranost sirove nafte nastavlja se usred slabijih dolara – očiju na brojkama API-ja!

Tijekom azijskih sati trgovanja u srijedu, WTI Sirova nafta uspjela je održati bikovski miting s prethodne sesije, povlačeći daljnje ponude oko razine od 53 dolara. Međutim, prevladavajuća bikova pristranost oko cijena sirove nafte uglavnom je bila vezana uz sve veća očekivanja da će nadolazeća administracija Joea Bidena progurati masovnije mjere poticaja u SAD-u, što je pojačalo nadu u potražnji za gorivom i smanjenju zaliha sirove nafte.

Vrijedno je objasniti da se kandidatkinja američke ministrice financija Janet Yellen nedavno založila za masovni paket fiskalnih olakšica, koji je ojačao nade ulagača u rast i gospodarski oporavak nakon COVID-19. U međuvremenu, široko zasnovana slabost američkog dolara, potaknuta optimističnim tržišnim raspoloženjem, također je igrala glavnu ulogu u podršci cijenama sirove nafte, jer je cijena nafte obrnuto povezana s cijenom američkog dolara.

Suprotno tome, pojačana zabrinutost zbog slučajeva COVID-19 i ekonomski bolnih teških blokada neprestano izaziva uzlazni moment u sirovoj nafti. Preko bare, kupci sirove nafte nisu obraćali previše pažnje na najnovija izvješća koja sugeriraju da je Međunarodna energetska agencija smanjila svoje izglede za potražnju nafte u prvom tromjesečju za 580 000 barela dnevno, uslijed zatvaranja granica i produženih blokada u Europi, napor da se zaustavi nagli porast stope infekcija COVID-19. WTI Sirova nafta trenutno se trguje po cijeni od 53,40 i konsolidira se u rasponu između 53,07 i 53,45. Nastavljajući dalje, trgovci izgledaju oprezni da postave bilo koje čvrste pozicije ispred američkih podataka o opskrbi sirovom naftom Američkog naftnog instituta, koji bi trebali biti objavljeni kasnije tijekom dana.

S&P 500 Futures uspio je zadržati svoje pozitivne rezultate u prethodna 3 dana, postigavši ​​rekordno visokog dana. Iza ove pozitivne izvedbe krili su se optimistični komentari ministrice za riznicu Janet Yellen, koja je pozvala na veću potrošnju za pomoć COVID-19. Prema najnovijem izvješću, tijekom saslušanja za potvrdu Senata pred Odborom za financije Senata, Yellen je gurnula Kongres da “djeluje veliko” na olakšicu za COVID-19 i ne brine previše o dugu. Ovi pozitivni komentari pomogli su da ton rizika ostane pozitivan i odvratili su investitore od sigurne američke valute.

Preko oceana, istraživanje ekonomskog raspoloženja ZEW-a koje je bilo bolje od očekivanog također je imalo dominantnu ulogu u potkrepljenju raspoloženja na tržištu. Bikov ton raspoloženja na globalnom tržištu pogoduje kupcima sirove nafte zbog slabog američkog dolara. Na američkom dolaru široko utemeljeni američki dolar nije uspio zaustaviti svoje medvjeđe poteze prethodnog dana, a dan je ostao depresivan, potražnja za imovinom iz sigurnih utočišta smanjila se usred napretka u dogovaranju o masovnom američkom fiskalnom poticaju. Vrijedno je spomenuti i da su prinosi američke riznice opali nakon što je Yellen najavila da bi trebalo ukinuti smanjenja poreza za velike korporacije, donesena 2017. godine, što je dodalo dodatni teret zelenim novcima. Međutim, gubici u američkom dolaru pomogli su sirovoj nafti da ostane na nadmetanju. U međuvremenu, do 21:17 ET (02:17 GMT) indeks američkog dolara, koji prati povraćaj novca u odnosu na skup ostalih valuta, pao je za 0,11%, na 90,365

Alternativno, Međunarodna energetska agencija smanjila je svoje izglede za potražnju za naftom u prvom tromjesečju za 580 000 barela dnevno, usred zatvaranja granica i uskih blokada u Europi, pokušavajući zaustaviti rastuće zaraze COVID-19. Ova negativna izvješća nisu uspjela ostaviti nikakav značajan utjecaj na cijene sirove nafte, jer je nafta poprimila pozitivan utjecaj zbog optimističnog tržišnog raspoloženja i slabijih povratnih sredstava.

U međuvremenu, zabrinutost zbog sve većeg broja slučajeva COVID-19 i ekonomski bolnih teških zaključavanja i dalje izazivaju optimistične tržišne performanse. To je postao ključni čimbenik koji bi mogao ograničiti rast cijena sirove nafte. Prema najnovijem izvješću, američki broj smrtnih slučajeva od koronavirusa sada premašuje 401 000, a broj slučajeva u zemlji premašuje 24 milijuna, zaključno s 20. siječnja. Uz to, rekordne dnevne smrtne slučajeve povezane s koronavirusom u SAD-u Velika Britanija i produžene blokade u Njemačkoj i dalje izazivaju optimistična tržišna raspoloženja i doprinose dobicima u ZLATO cijenama. U međuvremenu, podaci također pokazuju da je broj slučajeva na globalnom nivou premašio 96 milijuna. Drugi čimbenik koji bi mogao dovesti u pitanje raspoloženje za rizik mogli bi biti izvještaji o vjerojatnom nedostatku cjepiva u New Yorku i odgodi isporuke Pfizerovog cjepiva u Kanadu.

Danas će fokus investitora ostati na američkim podacima o opskrbi sirovom naftom Američkog naftnog instituta, koji bi trebali biti objavljeni kasnije tijekom dana. U međuvremenu će trgovci također pomno promatrati Bidenov govor u Bijeloj kući. Podaci o inflaciji iz Velike Britanije, Europe i Kanade također će ukrasiti kalendar na dan. Katalizatori rizika, poput geopolitike i nedaća virusa, i dalje će igrati glavnu ulogu. Sretno!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map