Bitcoin ruši novi rekord i potresa forking strahove

Sigurno je reći da barem u kratkom roku bitcoin nije zadao udarac nedavni događaj račvanja to je dovelo do stvaranja bitcoin gotovine. Samo nekoliko dana nakon što se to dogodilo, digitalna valuta uspjela je srušiti svoj rekord cijena i postići vrijednost od preko 3.300 američkih dolara za jedan bitcoin.

U ovom se trenutku kretanje prema gore nastavlja i postoji vjerojatnost da će BTC proći ovu granicu na 3.400 američkih dolara ili možda čak i kasnije u nadolazećim satima. Dok trgovci koriste priliku za daljnju zaradu, a glavni mediji pokrivaju uspjeh, u glavama članova bitcoin zajednice postavlja se dugotrajno pitanje – kako će bitcoin ekosustav izgledati u sljedećim mjesecima, sada kada bitcoin cash ima uspostavljena.

Na ovo višestrano pitanje nema jednostavnog odgovora, ali evo nekoliko najvažnijih čimbenika povezanih s dilemom. Također, evo niti koje povezuju ove čimbenike i potencijalne načine međusobne interakcije u bliskoj budućnosti.

Povjerenje na tržište

Povjerenje koje su trgovci i investitori imali u BTC nije nestalo nakon što se dogodilo račvanje – rast cijene i nedostatak bilo kakvog dramatičnog pada tijekom stvarnog račvanja dokaz su iste ideje. Prije račvanja, bilo je lako zamisliti barem privremenu nestabilnost nakon što se dogodio ovaj nikad viđeni događaj u bitcoin blockchainu.

Istodobno, mnogi analitičari upozoravali su na potencijal za znatno širu nestabilnost ili čak potpuni pad cijene BTC-a. Isti krah potaknuli bi i investitori koji iz sigurnosnih razloga izvlače svoja sredstva i na taj način spuštaju vrijednost na klasičan način prodaje.

No, nakon što se forkiranje počelo odvijati i rođenje bitcoin gotovine bilo u tijeku, cijena BTC-a ostala je stabilna i izjednačena, čak i svjedočeći kratkom provalu vrijednosti. Sve to znači da cijena i povjerenje tržišta u BTC nikamo ne idu u vezu s lansiranjem bitcoin gotovine.

BTC tržišna kapitalizacija

Osim cijene, ukupna vrijednost BTC tržišne kapitalizacije također je redovito citirani faktor stabilnosti i snage mreže. S početkom 2017. god, postalo je izuzetno važno jer su mnogi shvatili da je ukupna tržišna kapa ne samo bitcoina, već i ostalih kriptovaluta. Eter je jedan od najboljih primjera digitalne valute koja je spektakularno porasla zajedno s bitcoinom i koja u tom trenutku može preuzeti vodeću poziciju.

Sada je najnoviji rast cijene BTC-a također potaknuo tržišnu kapitalizaciju koja je premašila granicu od 50 milijardi dolara. Ovo je prvi put da je tržišna granica dosegla ovu razinu. Sada iznosi preko 52 milijarde dolara, oponašajući rast cijene.

Nema razloga da se ne vjeruje da može djelovati na isti način kao i cijena u kratkom roku. Ako se jedan od ovih uzdigne, postoji izvjesnost da će i drugi slijediti.

Prisutnost Bitcoin Casha

Prema glavnim medijima, jedan od glavnih razloga zašto vrijednost BTC-a i tržišna kapitalizacija rastu može se pronaći u jednostavnoj činjenici da se nije srušio nakon što je došlo do BCC-a. Međutim, ista izjava naglašava činjenicu da većina izvan domene digitalne valute ima ograničeno znanje o njoj i njezinim postupcima.

BCC i BTC nisu na ratnom putu i ovdje nema razloga za pretpostavku igre s nultim zbrojem. Jednostavniji način da se BCC shvati bio je slikati ga kao samo još jednu digitalnu valutu koja je lansirana. Napokon, mala manjina rudara koji su preuzeli novi kôd nikada nije imala priliku (ili namjeru) poremetiti osnovni BTC kôd i način na koji se on izvodi nakon modifikacije SegWit2x.

Između dviju digitalnih valuta nema suparništva ili konkurencije, osim one koju zamišljaju oni koji su slabo informirani o toj temi. Zbog toga BCC nema moć poremetiti BTC, niti ljudi koji ga podržavaju žele nešto slično, bez obzira na to kako se proteklih godina zahuktala rasprava o jedrenju.

Priča o Ethereumu

Što se tiče budućnosti BTC cijene, mreža ethereuma mogla bi poslužiti kao dobar primjer. Mreža, osim što je sama po sebi digitalna valuta, pruža i značajke pametnih ugovora koje drugi mogu koristiti u različite svrhe. Na ovaj način nudi jedinstvenu opciju na tržištu digitalnih valuta – osim što se koristi poput bitcoin za kockanje na mreži i mnoge druge stvari, može se ugraditi kao dio novih sustava vođenja evidencije i praćenja zapisa.

U trenutku lansiranja, cijena pojedinih ETH tokena mjerena je u pojedinačnim USD, a situacija je ostala ista nekoliko mjeseci. Ali onda, s velikim širenjem BTC cijene, ETH se također počeo penjati. Sada je druga najpopularnija mreža i njezin je budući rast siguran.

Kako oboje rastu koristeći vlastitu dinamiku (ETH je pao za gotovo 40% prije nekoliko tjedana, dok je BTC nastavio jačati), nema smetnji između njih dvoje ili nema osjećaja podjele iste tržišne kapitalizacije koja može ići na jednu ili drugu mrežu. Ako budu uspješne, obje će mreže rasti, a ako jedna ili obje propadnu, tržišne će se granice oslabiti i pasti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map